Što je sljedeće ako Bjelorusija ispuni prijetnju u pogledu prekidanja tranzita plina u EU?

Prirodni Gas
26 komentara

Bjelorusija prijeti prekidanjem opskrbe europskim plinom iz Rusije preko mreže plinovoda te zemlje, ako se uvedu dodatne sankcije Zapada, zbog tekuće migrantske krize na njezinoj zapadnoj granici.

Kako Bjelorusija može prekinuti opskrbu plinom za Europu?

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi mogao prekinuti naftovod Yamal-Europa, koji prelazi Bjelorusiju iz Rusije i opskrbljuje prirodnim plinom zemlje EU.

Zbog čega je to problem?

Situacija je izazvala nove strahove zbog sve veće nestašice prirodnog plina i porasta cijena energije u Europi. Kremlj je jasno dao do znanja da ne želi vidjeti bilo kakav poremećaj u opskrbi plinom, upozoravajući da bi to bila velika pogreška kada bi ona postojala.

Kako opskrba plina prolazi kroz Bjelorusiju?

Transnacionalni plinovod Yamal-Europa transportira značajne količine plina s poluotoka Yamala u ruskom Artiku do Poljske i Njemačke, preko Bjelorusije. Naftovod je dugačak 4.107 kilometara, a bjeloruski dio trase dugačak je 575 kilometara.

Zbog čega je bjeloruski dio plinovoda ključan?

Cjevovod kroz Bjelorusiju postao je dodatni izvozni koridor koji je povećao fleksibilnost i pouzdanost isporuke ruskog plina Zapadnoj Europi. Ostale rute su problematične. Ukrajinska plinovodna mreža je stara i nepouzdana, a Moskva je u prošlosti optuživala Kijev za crpljenje plina, koji je namijenjen Europi. Ruta Baltičkog mora je izravna, ali ruski plinovod Sjeverni tok 2 suočava se s preprekama s certificiranjem u EU.

Koliko plina prolazi kroz Bjelorusiju?

Oko 20 % ruskog izvoza prirodnog plina u EU prolazi kroz Bjelorusiju, uglavnom kroz plinovod Yamal-Europa, što ga čini ključnom arterijom za opskrbu energijom u Europi.

Zbog čega bi EU trebala ozbiljno shvatiti bjeloruske prijetnje?

Europa se bori s nestašicom plina i vrtoglavim porastom cijena energije za potrošače. Stručnjaci upozoravaju da bi zbog dugotrajnog hladnog vremena europska skladišta plina, koja su trenutno popunjena samo 62 posto, mogla biti potpuno ispražnjena do veljače. Da stvar bude još gora, Norveškoj, koja je nekoć pokrivala oko 22 % godišnje potrošnje energije u Europi, ponestaje nalazišta prirodnog plina u Sjevernom moru.

Zbog čega bi gubitak Bjelorusije u opskrbi plinom bio važan?

Svaki prekid u opskrbi plinom sada bi mogao dovesti do još viših tržišnih cijena, izazivajući tako zabrinutost oko računa za energiju u kućanstvima. Zatvaranje vitalnog plinovoda postavilo bi dodatno ograničenje u opskrbi europskom energetskom tržištu.

Što bi moglo biti rješenje za europsku nestašicu plina?

Kako bi izbjegao nedostatak energije, EU bi mogao ubrzati proces certificiranja za ruski plinovod Sjeverni tok 2. Za razliku od drugih ruskih plinovoda, Sjeverni tok 2 (NS2) ima prednost u tome što zaobilazi Istočnu Europu i može isporučiti prirodni plin izravno u Njemačku preko Baltičkog mora.

BjelorusijaeugasPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Nebitno sto je sljedece jer ce svi,ukljucujuci i potomke biti izbrisani s lica zemlje otrovom u cjepivima…

preseren3
2 godine prije

Belorusija sigurno to ne misli ozbiljno. Več je i Putin dao neke izjave…
Kako i EU zločinačka tvorba ne, sa svojim pritiscima.
Ali, ako nateraju mak na konac….
Pa nisu valja bolesnici mislili, da če dobivati plin u slučaju rata?
Kao što je Krupp sarađivao sa SAD u WW2?

Mudantinac sam
2 godine prije

nije nebitno napomenuti da je u interesu eu zagorčavanje život njenih građana pa je poskupljenje plina nestašica plina crkavanje od gladi i cijepiva odlicna stvar za elite ciji je cilj jad i bijeda večine što njih čini sličnijim bogovima. a lukašenko je jedan mali dobar bogić za naivne.

zppv
2 godine prije

Tribalo bi provati zaustaviti plin preko Bjelorusije bas da vidimo sta bi bilo.
Sad je cijena skocila na $ 1400 per 1000 m3
Rusima odgovara da ne radi plinovod ispod Balyika, odgovara i Amerikancima i EU politicarima, ovo je situacija win-win

tuf
2 godine prije

Američke podguzne muhe Die Grünen su već zasukale rukave i aktivno rade na energetskom osiromašenju Europe. Biti će interesantno za vidjeti da li će ljudima stvarno uspjeti uvaliti priču da se trebaju smrzavati i uništavati industriju jer su na plin ionako stavili CO2 fetvu pa “nemamo izbora”.

Fran
2 godine prije

@preseren3
Ako Rusija bude htijela, ona moze reci Bjelorusiji da zaustavi plin.
Dakle nije napravila Rusija nego Bjelorusija. Ako moze zaustaviti protok ruskog plina Ukrajina, Njemacka, Turska moze i Bjelorusija.
LNG bi i dalje isao u EU ali u smanjenoj kolicini i cijena bi porasla.
Ne kazem da ce ovako biti ali sve se moze organizirati.
……….

Sto bi bilo kad bi Amerika i njeni sateliti zabranili sve letove aviona ruskih kompanija u Ameriku i EU?
Amerika moze isto zabraniti ulazak ruskim diplomatima u Ameriku pa u UN onda Rusija ne moze glasati. Izbacu je iz UN.
Zabranu isto Kinezima ulazak u NY. I njih izbacu iz UN.

Tupko Glupko
2 godine prije

Jedna petina električne energije se proizvodi iz plina, što znači da sa vrtloglavim porastom cijene plina ide i cijena električne energije na gore.
Tako da oni koji misle u toplijim krajevima da će ih zaobići poskupljenje jer se griju na klimu mogu to slobodno zaboraviti.

Ivva
2 godine prije

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping will discuss tensions in Europe and aggressive U.S. and NATO rhetoric during a video call on Wednesday, the Kremlin said.

gargamel
2 godine prije

Upravo pročitah da je muž od one Tihanovske dobio 18 godina zatvora zbog pokušaja državnog udara. Naravno EU je zgrožena, izgleda da im L, ukašenko nemjerno gura prst u oko i da vidi reakciju. Mada je izgleda ovo situacija koja svima odgovara, osim naravno građanima.

Goran savic
2 godine prije

Европа капут

abc
2 godine prije

Bravo Putin i Lukašenko. Lopovskoj EU treba zavrnuti plinske slavine.. pa i uši. Zapadne lopuže stalno ucjenuju i prete. Treba tome stati na kraj….

abc
2 godine prije

Ko ima energente, taj ne može bankrotirati. Đaba se nadaš.Imaju Rusi gdje prodavati energente. Azija je sve veči potrošač. Rusija i Belorusija odavno nisu više ovisne od zapada. Ti očito još živiš u 1990 godini. Energenti su Rusiji ionako samo 30% ukupne zarade. A danas Rusija sve sama sebi proizvodi. Čak ni ne uvoze više skoro ništa sa zapada.

abc
2 godine prije

Belorusija zatvori plinsku slavinu prema EU u dogovoru sa Rusijom, a EU na koljenima zamoli Ruse, da puste plin preko Nord Stream 2. Sve je to dobro izplanirano. EU neče imati drugog izlaza, nego da ukine sve embarge, koje je uvela prema Rusiji i Belorusiji. A uslučaju, da Ukrajina na zapovjed fašističkih USA i EU, napadne Donbas, sledi podpuno zatvaranje plinskih puteva prema zapadnoj Evropi. Rusi nemaju više prostora za uzmak, stisnuti su kut, a tad je medvjed najjači i odlučniji.

Boba Lazarević
2 godine prije

Haha, eurokrati se žele igrati velesile, a bez energetske neovisnosti to ne ide. Strašno je koliko su ti ljudi zaluđeni svojim vlastitim hypeom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI