fbpx

Što krije i komu smeta govor Donalda Trumpa u Davosu? (Cijeli govor)

Donald Trump - Davos - Forum

Govor Donalda Trumpa u Davosu već izaziva “skandale”. Čak se javio u George Soros, te najavio Trumpov pad.  Mediji su servirani i igra može početi.  Međutim, što je to u govoru Donalda Trumpa što zaslužuje slične reakcije? Zašto je reagirao Soros?.

Svjetski ekonomski forum (eng. World Economic Forum) utemeljen je 1971. Godišnji sastanak foruma se održava u Davosu gdje se okupljaju vodeći poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari kako bi raspravljali o trenutnim svjetskim problemima. Ove godine u centru pažnje je bio novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump. Umjesto govora američkog predsjednika, pažnja je skrenuta na nebitna pitanja novinara željnih skandala.

Redakcija portala Logično vam donosi kompletan prijevod govora predsjednika Donalda Trumpa, koji otkriva zašto je neoliberalna globalistička elita nervozna. Govor također otkriva, zašto mainstream mediji objavljuju samo dijelove govora i zašto stvaraju skandale, tamo gdje ih nema.

Donald Trump / Davos 2018

Privilegija je biti ovdje na ovom forumu gdje se redovito svake godine okupljaju lideri, diplomati, poslovni ljudi, te razgovaraju kako unaprijediti svjetsko blagostanje i mir. Ovdje sam da zastupam interese Amerikanaca i potvrđujem američko prijateljstvo i partnerstvo u izgradnji boljeg svijeta.

Kao i svi narodi zastupljeni na ovom velikom forumu, Amerika se nada budućnosti gdje svatko može napredovati, a u kojem će svako dijete odrasti bez nasilja, siromaštva i straha. Tijekom protekle godine napravili smo izvanredne korake u SAD-u. Pomogli smo zaboravljenim skupinama, stvarajući uzbudljive nove mogućnosti. Pomogli smo svakom Amerikancu da pronađe svoj put do američkog sna – san o sjajnom poslu, sigurnom domu i bolji život za njihovu djecu.

Nakon godina stagnacije, iznova imamo snažan ekonomski rast. Burze postižu rekord za rekordom, a od mog izbora stvoreno je više od 7 trilijuna dolara dodatne vrijednosti. Povjerenje potrošača, povjerenje u poslovanje i povjerenje u proizvodnju na najvišem je stupnju zadnjih desetljeća.

Od mog izbora stvorili smo 2,4 milijuna novih radnih mjesta, a taj se broj stalno povećava. Optimizam malih poduzeća je na visokoj razini. Nezaposlenost je najniža u gotovo pola stoljeća. Afričko-američka nezaposlenost dosegla je najnižu stopu ikad zabilježenu u Sjedinjenim Državama, kao i niska stopa nezaposlenosti Latinoamerikanca.

Svijet je svjedok ponovnom oživljavanju jake i uspješne Amerike. Došao sam poslati jednostavnu poruku. Nikad nije bilo bolje vrijeme za zaposliti se, izgraditi, ulagati i rasti u Sjedinjenim Državama. Amerika je otvorena za posao i ponovno smo konkurentni. Američko gospodarstvo je daleko najveće na svijetu i upravo smo donijeli najznačajnije porezne olakšice i reforme u američkoj povijesti. Masivno smo smanjili poreze za srednju klasu i male tvrtke kako bi radne obitelji zadržale veći dio njihovog teško zarađenog novca.

Snizili smo stopu poreza na dobit od 35 posto sve do 21 posto. Kao rezultat toga, milijuni radnika su primili bonuse od svojih poslodavaca u iznosima većim od 3.000 dolara. Očekuje se kako će smanjenje poreza povećati prosječni američki dohodak kućanstava za više od 4.000 dolara. Najveća svjetska tvrtka, Apple, priopćila je da planira prenijeti 245 milijardi dolara vanjske dobiti u Ameriku. Njihova ukupna ulaganja u gospodarstvo SAD-a bit će više od 350 milijardi dolara tijekom idućih pet godina. Sada je savršeno vrijeme da svoje poslovanje, posao i ulaganja preselite u SAD.

Također je istina da smo poduzeli najšire smanjenje propisa ikad zamišljeno. Propisi su skriveni porezi. SAD, kao i mnoge druge zemlje čine birokrate koje nije birao narod. Vjerujte mi, imamo ih svuda. Nametnuli su nam propise koji nisu u interesu poslovanja, bez zakonodavne rasprave i bez ikakve stvarne odgovornosti. U Americi su ti dani gotovi. Za svaki novi propis, obećao sam ukloniti dva stara propisa. Uspjeli smo izvan svih naših najviših očekivanja. Umjesto dva za jedan, ukinuli smo 22 propisa za svaki novi propis. Rasteretili smo poduzeća i radnike kao nikada do sada. Stvaramo okruženje koje privlači kapital, poziva na ulaganja i nagrađuje proizvodnju. Amerika je mjesto za poslovanje, stoga dođite u Ameriku gdje možete inovirati, stvarati i graditi.

Vjerujem u Ameriku. Kao predsjednik Sjedinjenih Država uvijek ću staviti Ameriku na prvo mjesto, baš kao što bi čelnici drugih zemalja trebali staviti svoju zemlju. Ali “Prvo Amerika” ne znači samo za Ameriku. Kada SAD rastu, raste i svijet. Američki prosperitet stvorio je bezbroj poslova diljem svijeta, a potraga za izvrsnošću, kreativnošću i inovativnošću u SAD-u doveli su do važnih otkrića koja pomažu ljudima da posvuda žive naprednijim i daleko zdravijim životom.

Budući da Sjedinjene Države provode domaće reforme kako bi stvorile radna mjesta i ekonomski rast, također radimo na reformi međunarodnog sustava trgovine kako bi promicali široko zajednički prosperitet i nagrade onima koji rade po pravilima. Ne možemo imati slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke zemlje iskorištavaju sustav na štetu drugih. Podržavamo slobodnu trgovinu, ali to mora biti pošteno i treba biti uzajamno jer na kraju nepravedna trgovina potkopava sve nas. Sjedinjene Države više neće tolerirati nepoštenu ekonomsku praksu, uključujući i masovnu krađu intelektualnog vlasništva i industrijske državne poticaje.

Ova i druga predatorska ponašanja uništavaju globalna tržišta. Štete poduzećima i radnicima, ne samo u SAD-u, već diljem svijeta. Kao što očekujemo da lideri drugih zemalja štite svoje interese, kao predsjednik Sjedinjenih Država, uvijek ću štititi interese naše zemlje, naših tvrtki i naših radnika. Mi ćemo uvesti naše trgovinske zakone i vratiti integritet našem trgovinskom sustavu. Samo insistirajući na pravednoj i recipročnoj trgovini možemo stvoriti sustav koji radi ne samo za SAD, već za sve nacije.

Kao što sam rekao, Sjedinjene Države su spremne pregovarati o međusobno korisnim bilateralnim trgovinskim sporazumima sa svim zemljama. To će uključivati zemlje potpisnice TPP-a (Trans-Pacific Partnership), koje su vrlo važne. Već smo sklopili sporazume s nekima od njih. Razmotrit ćemo pregovore i s drugima. Pojedinačno ili možda s grupom, ako je u interesu svih. Moja administracija također poduzima da Amerikancima vrati povjerenje i neovisnost. Ukidamo ograničenja na proizvodnju energije, koja smo sami sebi nametnuli, a kako bismo našim građanima i tvrtkama omogućili dovoljan i jeftin pristup istoj. Promičemo i energetsku sigurnost za sve naše prijatelje diljem svijeta. Nijedna zemlja ne smije biti talac jednog dobavljača energije. Amerika je ponovo tu i sada je vrijeme za ulaganje u budućnost Amerike.

Mi smo dramatično smanjili porez da Amerika postane konkurentna. Uklanjaju se nepotrebni pravni propisi u rekordnom roku. Reformiramo birokraciju kako bismo ju smanjili, učinili efikasnijom i osigurali da se naši zakoni provode pošteno. Imamo najbolje fakultete i sveučilišta u svijetu, kao i radnike. Energija ne nedostaje i pristupačna je. Nikad nije bilo bolje vrijeme za poslovanje u Americi. Mi također stvaramo povijesna ulaganja u američku vojsku jer ne možemo imati prosperitet bez sigurnosti. Da bismo svijet učinili sigurnijim od neželjenih režima, terorizma i revizionističkih vlasti, molimo naše prijatelje i saveznike da ulažu u vlastitu obranu i ispunjavaju svoje financijske obveze. Naša zajednička sigurnost zahtijeva od svih da pridonosimo poštenim udjelom.

Moja administracija je ponosna što je povela povijesne napore u Vijeću sigurnosti UN-a i diljem svijeta da ujedini sve civilizirane nacije u našoj kampanji maksimalnog pritiska za uklanjanje nuklearnog oružna na korejskom poluotoku. I dalje pozivamo partnere da se sučelje s iranskom podrškom teroristima i blokiraju iranski put do nuklearnog oružja. Radimo sa saveznicima i s partnerima kako bismo uništili džihad i terorističke organizacije poput ISIS-a i to vrlo uspješno. Vodimo vrlo široku koaliciju kojom se uskraćuje teroristička kontrola nad teritorijima i narodima, režu sredstva i diskreditira zlobna ideologija. Zadovoljan sam podrškom koaliciji u porazu ISIS-a i oslobađanjem gotovo 100% teritorija kojeg su ove ubojice držale u Iraku i Siriji. Još nam ostaje borbi i rada da se to završi. Predani smo da Afganistan više nikad ne postane sigurno utočište terorista koji žele činiti masovna ubojstva našem civilnom stanovništvu.

Želim se zahvaliti onim narodima koji su ovdje predstavljeni i koji su se pridružili ovim ključnim naporima. Vi, ne samo da osiguravate svoje građane, već čuvate živote i vraćate nadu za milijune i milijune ljudi. Kada je riječ o terorizmu, učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili naš narod. Mi ćemo braniti naše građane i naše granice. Također osiguravamo naš imigracijski sustav kao pitanje nacionalne i ekonomske sigurnosti. Amerika je najsuvremenija ekonomija, ali naš sustav useljavanja je blokiran u prošlosti.

Moramo zamijeniti naš trenutni sustav proširene obiteljske migracije. Novopridošla migracija će biti birana na temelju njihove sposobnosti da pridonose našem gospodarstvu, da financijski budu neovisni i da jačaju našu zemlju.

U obnovi Amerike želimo razviti našu radnu snagu. Ovisnost pretvaramo u neovisnost, jer znamo da je jedini najbolji program protiv siromaštva vrlo jednostavan i vrlo lijep “plaća”. Da bismo bili uspješni, nije dovoljno ulagati u naše gospodarstvo.

Moramo uložiti u naše ljude. Kada su ljudi zaboravljeni, svijet postaje rascjepkan. Samo slušanjem onih koji su zaboravljeni možemo graditi svijetlu budućnost koju svi dijele. Veličina nacije nije više zbroj ekonomskih pokazatelja. Veličina nacije je zbroj građana, vrijednosti, ponos, ljubav, predanost i karakter naroda koji tu zemlju nazivaju svojim domom.

Od prvog međunarodnog summita G-7 do G-20, Generalne skupštine UN-a, APEC-a, Svjetske trgovinske organizacije, a danas na Svjetskom gospodarskom forumu, moja administracija nije samo bila prisutna, nego je prenosila poruku da smo svi jači kao slobodne i suverene nacije, koje surađuju prema zajedničkim ciljevima i snovima. Svi nazočni u ovom prostoriji dijele snove.

Zastupljeni u ovoj sobi su neki od izuzetnih građana iz cijelog svijeta. Vi ste nacionalni čelnici, poslovni titani, industrijski divovi i najsjajniji umovi na mnogim poljima. Svatko od vas ima moć promijeniti srca transformirajući živote i oblikujući sudbinu vaše zemlje. Uz moć ipak dolazi obveza, lojalnost prema ljudima, radnicima, klijentima, koji su vas učinili onim što jeste.

Zajedno ćemo to ostvariti pomoću naše moći, naših resursa i naših glasova, ne samo za sebe, nego za naše narode, tako da im skinemo teret, damo nadu i osnažimo njihove snove. Zaštitimo njihove obitelji, zajednice, povijest i budućnosti. To je ono što radimo u Americi, a rezultati su kristalno jasni i nepogrešivi. Zbog toga svjedočimo poplavi novih tvrtki i investicija. Zato je stopa nezaposlenosti najniža u nekoliko desetljeća. Zato je američka budućnost sjajna.

Danas pozivam sve vas da postanete dio te nevjerojatne budućnosti koju zajedno gradimo. Zahvaljujemo se našim domaćinima, hvala voditeljima i inovatorima u publici, ali najvažnije, hvala svima, svim ljudima koji teško rade i koji svakodnevno obavljaju svoju dužnost, čineći svijet boljim za sve nas. Pošaljimo zajedno poruku zahvalnosti ljubavi svima njima, jer oni doista omogućavaju da naše zemlje budu velike. Hvala vam najljepša i Bog vas blagoslovio.”, završava Donald Trump.


Kako vidimo, američki predsjednik Donald Trump nije slučajno postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Njegov govor jasno pokazuje da računa na svakog radišnog američkog građanina u okviru zemlje koju vodi. Interesantno je čuti i definiciju slogana “America First” koja ne isključuje i druge nacije. Donald Trump je suverenistički predsjednik koji čuva svoju zemlju, a to traži i od drugih predsjednika malih i velikih naroda.

5 1 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
70 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Drale
Gost
Drale
2 godine prije

Autor mora imati na umu da Tramp ne piše svoje govore, a razlog zašto u Davosu nije prijetio nikome vatrom i bijesom je što mu govor za Davos nije kao inače pisao Stephen Miller koji je zauzet pisanjen govora o stanju nacije, nego Gary Cohn, bivši Goldman Sachsovac, koji zna ko dolazi u Davos i zna kako da im se dodvori.

Da li će svijet otići u tri peršuna zavisi izgleda od toga ko mu piše govore. On jadan samo čita sa telepromptera.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  L. R.

Nadam se da je ovo sve istina,jos samo da koriguje vanjsku politiku.
Koliko je zaduzivanje USA sada i kakve su tentencije?

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  L. R.

To što on radi imat će efekat tek kroz nekoliko godina, kao i ovo što se događa rezultat prijašnjeg djelovanja. A pitanje je kakvi su u stvari pokazatelji. Bilo kako bilo, želim mu uspjeha.

Drale
Gost
Drale
2 godine prije
Reply to  L. R.

Ja na žalost ne mogu da vidim to tako. Ja sam se nadao da je Trump samo brbljivac a da silu nikad ne bi upotrijebio. Zgadio mi se nakon intervjua u kojem je novinarki pričao o ispaljenim tomahavcima na Siriju uz “najbolji kolač na svijetu”, a razgovor, mimika, uzbuđenost novinarke su kao da priča o svojoj novoj djevojci. Ti ljudi zaista su zaista bolesni.

žrec
Gost
žrec
2 godine prije
Reply to  Drale

Ne radi baš on sve što je obećao. Obećao je i povlačenje iz Sirije i Afganistana, i bolje odnose sa Rusijom pa ništa od toga. Zapravo, sada je vidljivo da u vanjskoj politici promjena biti neće, osim taktičkih. Nekako mi se čini da što više Trump postaje sličniji svojim prethodnicima u vanjskoj politici, to napadi na njega sve više jenjavaju.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  žrec

I ostre carinske namete kini tj ekonomski rat s kinom…

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  Alen

Evo Babić je u dva članka opisao što se događa.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  žrec

On i Obmana su kao dobar i loš murjak u odnosu na Rusiju i Iran. Ne radi on ništa što je obećao, a predizborni slogan mu je postao “Israel First!”.
Rusija i iran moraju shvatiti da nisu samo “situacijski saveznici”, već strateški partneri, bolje reći saveznici. A to što ovaj narančasti mamlazinjo trabunja to je više manje irelevantno postalo. Najbitnije je da mu Pentagon neće dati zeleno svjetlo za nuklearni napad na Iran, što su mokri snovi Satanyahua i ekipe (jer ipak su i CIA i Pentagon pod puno manjim utjecajem AIPAC-a i sličnih hijena nego što su to šugavi političari), a za sve ostalo “šab me gabri”. Mi i EU bit ćemo više-manje američke marionete da ne znam tko sjedi u Bijeloj kući.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  palermo

Palermo dobro vidiš strateški savez.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ovo je govor one vrste kakvog bih želio čuti od čelnika svoje zemlje. Dok bi se nešto slično ovom i moglo naći u tom zamišljenom govoru:Veličina nacije je zbroj građana, vrijednosti, ponos, ljubav, predanost i karakter naroda koji tu zemlju nazivaju svojim domom. – bila bi to patetika i ništa više. Ovdje u Trumpovom govoru ne zvuči kao patetika. Kao ni njegov ‘program protiv siromaštva’ koji se zove radnička plaća. Stvarno je Trump bez posezanja za zakonskim (ili za propisima kako kaže) rješenjima upravo tu riječ ‘plaća’ učinio u Americi vrjednijom. Poreznom reformom je natjerao korporacije da zaposlenicima dignu plaće.
Cijeli govor zvuči kao prijateljsko pružanje ruke slobodnom svijetu. Naknadna novinarska analiziranja će izvrnuti riječi, izvrnuti smisao, ali ono što ne mogu izvrnuti jesu rezultati Trumpove prve godine mandata. Ništa od onog što je naveo o gospodarstvu nije prigodna laž.
L.R. hvala na trudu i ovom tekstu.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“…Poreznom reformom je natjerao korporacije da zaposlenicima dignu plaće…”
————————————————————————–
Mislim da si nešto pobrkao. Smanjenje poreza išlo je prvenstveno prema kompanijama i umanjen je porez na dobit. Ako ie i smanjen porez na dohodak on je linearan pa će najmanje profitirat većina a najviše ekstra dobro plaćeni menagment. Pitanje na koje još nema odgovora je da li će povećani rast ekonomije pokriti tako umanjene porezne prihode. Ako ne bude dovoljnog povećanja ekonomske aktivnosti rupa će se morati krpati odmah – povećanjem poreza, ili kasnije – zaduživanjem.

Pero
Gost
Pero
1 mjesec prije
Reply to  Son of Alerik

Da je bar nama takvih vođa. Umjesto da misle o svom narodu, oni se idu ulizivati u Eu.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Pola baci u more…” kako to kažu Dalmatinci.
A o drugoj polovini možemo raspravljati…

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  čitalac

majsotor je iluzije. i lijpeljenja etiketa (“sloppy steve”, “fake news”, “crazy jim of cnn”)
čitav svijet se bazira na lažima.
svi progresivni ljevičari su lažovi a desničari isto.
jedinu istinu je znala moja baka. koliko posadi toliko će ubrati.

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  ime

zar steve nije sloppy, zar msm nije fake, i taj jim ludak? i moja baba je znala: il se mici il se smici, levima je odzvonilo, moze da bude i revolucije, ali cemo onda da odemo krajnje desno da izbalansiramo;)

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Jedno su riječi – drugo su djela. Više nego dovoljno puta smo vidjeli kako amerikanci provode svoj razvoj na račun drugih, ne vidim ničega pozitivnog – niti drugačijeg – u Trumpovom madijandatu.
Da nije ekstremne militarističke doktrine i sociopatskog imperijalizma koji ne preza ni pred ubijanjem djece i rušenjem cijelih država – još bih i pomislio da ima nade za SAD. Sada znam da nema. Od trenutka kada dvije Koreje počinju dijalog – Trump enormno pojačava vojnu nazočnost, najavljuje napade i otvoreno prijeti nuklearnom odmazdom. Protiv Irana i Rusije se spreman udružiti sa svakim teroristom, fašističkom državom i samim vragom. Tillerson i Mattis javno govore o planu rušenja “iranskog režima”. O fašistkinji Haley ne bih trošio ni riječi.
Krši međunarodne sporazume, uništava UN, ukida pozitivne propise koji štite radnika i okoliš (upravo je kao voditelja EPA imenovao bivšeg odvjetnika koji je branio BP u slučaju izljeva nafte u Meksičkom zaljevu). Krši pravila međunarodne trgovine (nedavna zabrana uvoza solarnih ploča iz Kine – ajde neka neka država proba zabraniti uvoz Coca Cole, da vidimo kako će proći). Europi su nanjeli štetu u desecima milijarda dolara – a autor ovog članka ne vidi ništa sporno u Trumpovim namjerama ?

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  tuf

“Od trenutka kada dvije Koreje počinju dijalog – Trump enormno pojačava vojnu nazočnost, najavljuje napade i otvoreno prijeti nuklearnom odmazdom.”
Ključni dokaz da se na vansjkom planu ne mijenja ništa. To uistinu znači da nastavljau sa svojim razvojem tipa “… ako se mi razvijamo to može biti samo na račun drugih…” kako si i sam primjetio. Na žalost, tako je. Ali uvijek postoji nada

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije

Jednja njegovih prvih izjava na TV posle predsedničkih izbora bila je da mučenje ljudi za njega nije ni malo zakonsko sporno ili problematično. Neke slične intelektualne izjave davao je svojedobno i Hitler pa sad neko če razumjet s kom ima posla a neko drugi neče pre svega zbog navijaške mentalitete. Kad je Hitler došao na vlast Njemačka je za samo nekoliko godina pod njegovim vodstvom ponovo postala gospodarska sila. Svaka sličnost tadašnje Hitlerove “Doiče First” i Trumpovom današnje “America First” logikom je samo slučaj… 🙂

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Trump je trojanac, sve san vise siguran u to. E sad, prema kome trojanac-prema monopolistima ili prema narodu, sponzorima? To ce vrime pokazat
Posljednji trojanac (prema monopolistima) je bija J.F. Kennedy. I znamo kako je to zavrsilo. Takodjer posljednji katolik u bijeloj kuci

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Prvi i jedini katolik, predsjednik SAD-a. Onda nije čudno niti što su evangelički fundamentalisti veći cionisti od Židova, pravih Židova, ne ovih Aške-neo nazi Hazara. Čak je i ratni zločinac te ratni i poratni profiter Tony B-liar mogao prijeći na katoličanstvo tek kada je napustio funkciju britanskog premijera. I onda nama na ovim prostorima se soli pamet o nekoj toleranciji i uljuđenosti.

Guest
Gost
Guest
2 godine prije

Kad USA smanji vojni proracun bar za 10 posto tada cu se nadati da zele sebi i drugim narodima dobro.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Guest

Vojno-industrijski kompleks je jedan od glavnih zavjerenika u ubojstvu JFK-a. Možemo si misliti kako će prvi slijedeći predsjednik JewSA koji se odluči na smanjivanje vojnog proračuna, a oružje im je glavni izvozni proizvod, završiti.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ovo više liči na izbor za Miss Univerzum: “mir u svetu, svi da dobro žive…”
Mnogo lepo ispričano ali za one koji ne prate vesti redovno. Koliki je stepen licemerja kada kaže “Amerika se nada budućnosti gdje svatko može napredovati, a u kojem će svako dijete odrasti bez nasilja, siromaštva i straha” ako su poznati efekti njihove politike u Iraku, Libiji a za njegovog mandata i u Siriji.

Kaže “Burze postižu rekord za rekordom, a od mog izbora stvoreno je više od 7 trilijuna dolara dodatne vrijednosti” ali je to u mogućnosti da iznese jer je privremeno odblokirao budžet da bi mogao da dođe u Davos!?!

” Nezaposlenost je najniža u gotovo pola stoljeća. Afričko-američka nezaposlenost dosegla je najnižu stopu ikad zabilježenu u Sjedinjenim Državama, kao i niska stopa nezaposlenosti Latinoamerikanca.”
Valjalo bi proveriti gde je ostvareno najveće zapošljavanje – da nije u vojnoj industriji a posebno prijem crnaca i latinaca u oružane snage?

Ima obraza da spominje zloupotrebu intelektualne svojine posle skandala sa prisluškivanjem celog sveta sa akcentom na poslovni od strane NSA.

” Ali “Prvo Amerika” ne znači samo za Ameriku” – znači za sve ukoliko nisu Severna Koreja, Iran, Rusija, Kina… ili neka afrička vokoj**ina.

Moglo bi se izvući još mnogo ovakvih zaključaka ali smo već pisali. Ne kažem da je sve loše, da neće početi da diže američku privredu ali nemoj da mi priča da to radi zbog mene.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Može li se išta reći, a da netko ne zaključi da je riječ o licemjerju? Trump nije začetnik američke vanjske politike i tek je odradio jednu godinu svog mandata. Očekivati kako će u toj godini sanirati sve štete dosadašnjih američkih politika je pretjerano i nerealno. Nije Trump napao Irak, Libiju, niti Siriju.
Brojke o stanju u američkom gospodarstvu se ne daju prevariti i doista je nezaposlenost u SAD-u na najnižim povijesnim razinama. Da, vjerojatno i u vojnoj industriji. Nažalost je ta industrija danas pokretač razvoja i donosi u civilni sektor mnoga poboljšana tehnološka rješenja. Čine to i Kina, i Rusija također.
Putin će skoro u svoj četvrti mandat na mjestu zapovjednika Rusije (malo se šaltao s premijerskog mjesta na predsjedničko, mijenjao Ustav). Trebalo mu je više od 10 godina da pohvata konce i stvarno postane onaj koji odlučuje o ruskoj politici. Očekivati isto od Trumpa nakon samo godine mandata nije pošteno.
Što se tiče prisluškivanja i industrijske špijunaže – danas to čine svi, od 0-24. SAD nije izuzetak.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da Alerik, ti si zaista dostojan protivnik za diskusiju. Toliko lukavo barataš sa polu-istinama da čovek može da uhvati nit tek posle dužeg praćenja (za razliku od razno-raznih Zlatana koji su na nivou obdaništa).

Kao što sam rekao vrlo lukavo plasiraš priču. Tačno je da Tramp nije NAPAO ni Irak ni Libiju ni Siriju ali šta je taj “mirotvorac” učinio da se situacija u Iraku i Libiji normalizuje? A što se Sirije tiče da li ju je “tomahavkirao” i to da bi pokazao snagu Kini? Da li zauzima sever Sirije i pravi tamo baze (doduše ne toliko za dalje mrcvarenje Sirije koliko za pripremu NOVOG RATA protiv Irana.

Pričaš o smanjennju nezaposlenosti kao da mi ne znamo stepen manipulacije tim brojkama: gde su u njima oni koji su delimično nesposobni za rad, pa oni silni koji su privremeno ili trajnije skinuti sa spiska… Može ta priča da prođe u Los Anđelesu ali u Detroitu…

Tačno je da svi koji mogu vrše industrijsku špijunažu ali ne bune se Kinezi, Rusi ili Nemci – kada se buni Tramp onda je to zaista degutantno (nije toliko problem što je degutantno koliko što je opravdanje za jaču konfrontaciju sa Kinom).

A upoređivanje pozicije Putina i Trampa neću ni da komentarišem. Za to ne treba da se prati geopolitika da bi se znala razlika. Na sve imam samo da kažem PERFIDNO!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
zahvaljujem na komplimentima od kojih su većina sasvim nepotrebni (ja perfidno manipuliram za razliku od tebe koji si objektivan i puno više znaš o tomu što se valja iza brda). Nisam rekao da je Trump mirotvorac. Sirija je već godinama poligon za ispitivanje različitih projektila. Najprije onih tipa Kalibar, a puno poslije i s tomahawkom. Svatko tuče po svakom. Tko je započeo, nije sporno. Da li ima pravednika, možda. Ali samo na nebesima. Danas i sutra američka vojna baza u Siriji, kao i ruska.
Licemjerno je govoriti o zaposlenosti kad dolaziš iz zemlje u kojoj je ona na 20%, u pojedinim dobnim skupinama i 50% (i moja je takva, da se razumijemo), iz koje se bježi (kao i iz moje). U Ameriku se ipak bježi. Bitna razlika.
Trump govori o intelektualnom vlasništvu i državnim poticajima u industriji. Naravno da se Kina ne buni na državne poticaje, kad je ona ta koja ih koristi kako bi dampinški osvajala tržišta.
Trumpa i Putina se stvarno neda uspoređivati, i to iz razloga koje sam upravo spomenuo u prethodnom komentaru.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Druze Son malo si mi kontradiktoran , prvo kazes da trump nije zacetnik americke vanjske politike i da se ne moze ocekivati u godinu dana da sanira sve stete a onda u drugoj recenici napises da je zaposlio u istu tu godinu dana milijune amerikanaca . Pa zar nije lakse povuci vojsku i obavjestajce iz iraka , afganistana , libije , sirije , ukrajine ,nego li zaposliti i otvoriti milijune novih radnih mjesta , ja sam uvjeren da on smanjuje nezaposlenost proizvodnjom oruzja i regrutiranjem novog topovskog mesa . Na kraju krajeva sve sto je stekao u zivotu duzan je pentagonu , jer je vec njegov otac zgrnuo bogatstvo gradeci infrastrukturu , vojne objekte i stanove upravo za pentagon .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Generale
Od svih ovdje, ti si najmanje naivan. Kao što znaš, ne postoji nigdje na svijetu nekakav čovjek koji posjeduje svevlast. Bio on diktator ili predsjednik koji je osvojio vlast na demokratskim izborima (negdje ipak te izbore odrede predizbori, a negdje uklanjanje protivnika,hehe), tek je na vrhu oligarhijskog vala koji stvarno upravlja zemljom. Nešto kao frontman. Takav frontman može s vremenom preuzeti istinsko vodstvo, ali je i dalje ovisan o oligarhiji koja ga podržava (ili sabotira). Trumpa njegova sabotira te i on mora mic po mic osvajati već osvojenu vlast kako ne bi dospio do impeachmenta.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Teško je braniti neodbranjivo. Recimo: “Sirija je već godinama poligon za ispitivanje različitih projektila. Najprije onih tipa Kalibar, a puno poslije i s tomahawkom”.
Znači izjednačavanje gađanja terorista i legitimne sirijske vojske. Kad smo kod toga, ne sećam se da je Tramp “tomahavkirao” ISIL.

A ja sve vreme mislio da i Tramp i Putin ratuju u Siriji protiv ISIL-a. Tako bar Tramp kaže.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pa onda insinuacija da Putin “uklanja protivnike” – valjda zato što nema podršku naroda pa drugačije ne bi mogao pobediti :)))))
Odavno se nisam ovako zabavljao ali “noge su sve kraće i kraće”.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Naravno da se ne zabavljaš, tek uživaš u vlastitoj pravedničkoj nadmoći zastupanjem ‘prave strane’. za razliku od tebe, ja ne zastupam ni jednu i ne vjerujem ni jednoj strani. Tko zna, možda bi Obama dobio i treći pa i četvrti mandat da je bilo po bilu naroda. Ma ne dopušta Ustav. Nije američki ustav pi.darija da se mijenja kako tko dođe na vlast.
A Sirija i ISIL. SAD se bori zato da instalira u cijeloj Siriji svoju marionetsku vlast. Putin je na strani sirijskih naroda i bori se za vječito Assadovo dužništvo njemu, tj,marionetsku vlast. Pa će vjerojatno ići na pola-pola.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Al’ ozbiljno: cenim ljude koji brane SVOJ stav. Cenim upornost ali ne tvrdoglavost. Nikad nisam tvrdio da je bilo koja strana bezgrešna niti pokušavam da bilo koga opravdam po svaku cenu. Naprotiv, trudim se da nađem zlu nameru i na drugoj strani ali mi baš i ne polazi za rukom. Jednostavno nema činjenica ili su mnogo dobro skrivene koje bi podupirale tvrdnju o “imperijalizmu Rusije” ili nešto slično.
Slobodno traži neku “prljavštinu” na “pravednoj strani”, ja te iskreno podržavam u tome ali to treba da bude nešto što izdržava objektivnu kritiku. Do sada nisi izneo ništa čvrsto. Možda bi imao uspeha ako više pažnje obratiš na korupciju u Rusiji…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ako je argument samo ono što ti smatraš argumentom, onda ću ih teško imati. Umjesto toga hajdemo vidjeti kako su SAD odigrali za Rusiju. U njihovim imperijalnim namjerama. NATO i SAD su bombardirali Srbiju i tako prisilili Miloševića na povlačenje s Kosova gdje je bio u legitimnoj akciji zaštite ustavnog poretka. To je rezultiralo kosovskim dobivanjem državnosti koju su upravo agresori na Srbiju prvi priznali.
Na osnovu tog presedana, Putin je demokratski, poput Allbanaca, na osnovu referenduma, anektirao Krim. Da nije bilo Kosova, aneksija Krima ne bi imala nikakvog uporišta. Zahvaljujući Amerikancima i NATO-u. Istina jest da je Kosovo nešto ni nalik na državu, ali zato pod američkom čizmom. Krim je zato u potpunosti pod ruskom vlašću.Tko je onda imperijalan?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hajde da to rasčistimo.
NATO je BEZ IKAKVOG POKRIĆA međunarodnim pravom napao (znači izvršio agresiju na) Srbiju. Ako su i postojali nekakvi zločini (predugačko bi bilo dokazivanje, samo da pomenem izjavu šefa finskog patološkog tima koji je izjavio da apsolutno nije bilo masakriranja kao što je predstavljeno, da su ubijenima koji su već imali smrtonosne rane naknadno navučena odela – da bi kasnije potpuno promenila (čini mi se da je bila žena) priču). Dakle, ako je i bilo zločina zna se procedura – u UN.

NATO je pobedio, Srbi su najvećim delom proterani i albanska nezavisnost je priznata od strane većine zapadnih država ali stalno ističući DA JE TO PRESEDAN KOJI SE NE MOŽE UPOTREBITI NA DRUGOM MESTU. Niko nikada nije bio precizan ZAŠTO je to bio presedan. Da napomenem i to da je Kosovo dobilo “nezavisnost” BEZ REFERENDUMA (mislim da je održan naknadno ali to ne menja na stvari – značu bez referenduma).
Da dodam da se sve to događalo dok iz EU uporno ide mantra o “nepromenljivosti evropskih granica” – šta je Balkan? Tunguzija?

Drago mi je što nisi ukazivao na “izdaju Rusije” time što nije branila Srbiju a šta Zlatan danima potencira. Kao što sam puno puta pisao da je Rusija ušla u rat sa NATO u Srbiji, Srbija danas ne bi bila ruševina kao Sirija već bi verovatno bila RADIOAKTIVNA ruševina.

Sa druge strane Putin jeste iskoristio upravo ovaj presedan i tu prestaje sva sličnost. Tamo nije bilo nikakvog vojnog konflikta. Narod se odlučio na pripajanje Rusiji ogromnom većinom ali bez ikakvog prethodnog raseljavanja. Krim je bio vrlo kratko vreme ukrajinski i to je poklonjen (nije ni kupljen ni osvojen) bez pitanja tadašnjeg stanovništva dok Kosovo nikada u istoriji nije bilo albansko.
Sasvim verovatno se Rusija nebi ni u ovim uslovima odlučila na aneksiju da Krim nema izuzetno važnu stratešku poziciju tako da bi dolazak NATO trupa predstavljao veliku raketnu i pomorsku opasnost.

U takvim uslovima porediti osvajanje Kosova od strane NATO (osvajanje jer proteruju Srbiju sa Kosova) i pripajanje Krima od strane Rusije teško da može da se poredi. (na stranu to što nisam čuo nikoga sa Zapada o neophodnosti uvođenja sankcija SAD-u zbog Kosova). Molim te da me ispraviš ako grešim – ali samo argumentovano kao što sam i ja učinio – nadam se da ovo smatraš argumentima. I ne samo ti, pozivam sve kolege da me isprave, možda sam subjektivan.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac dobro objašnjeno. Situacije su dosta različite. SFRJ se raspala na principu AVNOJ-evskih granica što znači da pokrajine nemaju pravo na samoodređenje. Na Kosovu su djelovale paravojne formacije i ćelije terorističkih organizacija made in USA i bilo tko da je bio predsjednik morao je poduzeti intervenciju pa i taj Milošević koji je najviše koštao same Srbe. Onda je propaganda učinila svoje i prikazali to kao humanitarnu katastrofu Shqiptara kako se sami nazivaju. Jedan od ciljeva je bio i pacifikacija Srbije ali ja sam uvjeren da je sudbina Kosova odlučena još prije početka sukoba u SFRJ. Ovo za Krim da nije bilo Majdana ne bi bilo ni aneksije Krima jer Rusija je to mogla davno uzeti i to im je bila zadnja opcija. Rusija tu ima uporište što je Krim u doba SSSR bio u sastavu Rusije. Ne govorim sad o Putinu, bilo tko da je na čelu Rusije ako nije marioneta morao bi to učiniti iz više strateških i geopolitičkih razloga ali i radi zaštite sigurnosti vlastitih građana. Realno Rusija je mogla pregaziti kompletnu Ukrajinu u nekoliko dana ali što će im? Tako velikoj državi teritorij nije problem. Što se tiče tih referenduma kojima se unaprijed zna ishod to smatram suvišnim i bespotrebnim. Ja bih to samo uzeo pravom jačega a kojekakvi dušebrižnici kad se uskokodakaju: ko vas hebe? Ali razumijem da Putin mora kulturnije igrati iako bitno ne mijenja na stvari. I da je tako napravio ne mogu mu ništa. I kad stvar ogoliš do kraja vidiš da je Kosovo oteto pravom jačega kršeći sva međunarodna prava i praveći opasan presedan kad je uzavreli Balkan u pitanju. Mogu oni palamuditi što hoće, plaćeni su da lažu ali to pravo jačega nije rezervirano samo za izabrane. Svi ga mogu koristiti ako su u određenom trenutku dovoljno jaki.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Perun

Rekoh za alerik…profi.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Perun

@ Perun
Meni je Kosovo interesantnije za sam početak raspada: kosovske Albance su posredno pa i neposredno podržavali Slovenija a donekle i Hrvatska još od 80tih. Ako se razmatraju razlozi raspada SFRJ mora se posmatrati destabilizacija još od Titove smrti – ko je to radio i zašto.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Jugi je bio naprosto istekao rok trajanja. Nacionalizmi su tinjali odavno, a ekonomska kriza i raspad komunističkog sustava je bio samo okidač.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac tu prvo moramo ići na ustav iz 1974. koji je bio pravni okvir za raspad SFRJ. Po meni najveću političku odgovornost snosi onaj koji se predstavljao kao Josip Broz poznatiji po kodnom imenu Tito. Njegova politika prema Albanezima bila je mekana, bježali su od režima Envera Hodže i bez velike buke dobivali YU državljanstvo. Kao narodnost (danas bi rekli nacionalna manjina) uživali su sva moguća prava a Azem Vllasi bio je predsjednik SSOJ. Dobar dio njih bili su vatreni titoisti. Ali čim je stari otišao prvi su potaknuti da rovare i tu se vidi potpis stranih agentura. Tražili su Republiku Kosovo. Nisu se oni sami toga sjetili već školovani agenti koji su znali kakav je plan sa SFRJ pa bi im republika omogućila pravo na otcijepljenje temeljem ustava. Rukovodstva Slovenije i Hrvatske možda su malo koketirala iz svojih interesa iako su ih privatno smatrali zaostalima. Ne mogu se sjetiti da je bilo javne podrške toj ideji iz samog vrha dviju republika. Ono što znam da su kao pojačanje na Kosovo išli policajci i rezervisti JNA iz svih republika pa tako i Slovenije i Hrvatske. Granica s Albanijom je postala jako tvrda, mrtva straža i pucalo se na sve što se kreće. To znam iz priča ljudi koji su tamo bili kao rezervisti. Iako su stalno kukali o pravima njihov položaj pogoršao se tek dolaskom Miloševića a njemu su dobro došli da skuplja političke poene. Da malo premotam naprijed kad je već rat bio počeo Tuđman i Izetbegović tražili su od Rugove, tadašnjeg lidera kosovskih Albanaca da otvori južni front. Oružje se švercalo naveliko i to nije bilo u pitanju ali Rugova nije htio iako je stalno cvilio o lošem položaju Albanaca jer čekao je nešto. Bolje reći njihove vođe su čekale zeleno svijetlo od Amerikanaca pa su tek krajem 90-ih krenuli u osnivanje svoje paravojske UCK uz pomoć instruktora iz terorističkih ćelija Al Kaide i US agenata. Kao i u slučaju Jevreja od “jadnih žrtava” postali su najveći šovinisti na prostoru bivše Juge pa im osim Srba i Crnogoraca smetaju i Romi i Hrvati kojih skoro više nema na Kosovu. O tome nema ništa u HR medijima ali znam dosta Roma i Hrvata s Kosova (Janjevaca) i znam kako je njihovima tamo. Smetaju i Makedonci jer oni bi barem pola Makedonije. To bi u najkraćim crtama bilo to. Kad je čak i Đole Balašević, deklarirani Jugoslaven i pacifist napravio pjesmu upućenu njima “Ne lomite mi bagrenje” mislim da to ima neku moralnu težinu. Ekstremni nacionalisti će uvijek urlati na one druge. Da ne bih generalizirao ima i tamo poštenog svijeta ali u manjini su i šute da ne ostanu bez glave. Uglavnom sad imamo regionalni centar za trgovinu narkoticima i ljudskim organima kao glavnim privrednim granama te paradržave.

lisac
Gost
lisac
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sve O. K., osim onog s preoblačenjem leševa?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  lisac

Postavi preciznije pitanje da bih dao precizan odgovor.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

E jbg. sad Šumadinac. Koja to agresija neke zemlje ili vojnog saveza na neku drugu zemlju uopće ima pravno pokriće? Republike su imale pravo na neovisnost, dok pokrajine nisu. Npr. u slučaju Libije izglasana je rezolucija VS-a o “no fly zoni”, što je bila izlika za agresiju. A koje je bilo pravno pokriće za agresiju na BiH od strane Srbije i Hrvatske? Ili za agresiju na Hrvatsku od strane JNA? Umjesto da ste sređivali stvari na Kosovu i Crnoj Gori još ’92., pa ne biste ostali bez tolikih mineralnih sirovina i izlaza na toplo more išli ste u Knin i Banja Luku – tuđe je slađe. I onda je NATO iskoristio vašu iscrpljenost pustim ratovima i sankcijama i oteo vam vaš teritorij, tj. nosač aviona zvan Kosovo. A da nije to zbog Albanaca napravio već zbog sebe govori i činjenica da Ameri nisu željeli niti čuti za ujedinjenje Kosova i Albanije.

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  palermo

pale, jes ja sam iz beograda hteo da osvojim pola yuge, al. cvrc, cali yuga:) – lazes samog sebe, znamo sta se desavalo, bolje da ne prizivamo zlu krv ovde, uzivaj u eu-ropstvu, a ja cu u usa

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  shumadinac

alo, bre shuki, koji crni nato? pusti me pobedjivanja natoa! ovako stoje stvar, CITIRAMi:

…svog supruga i tadašnjeg predsednika SAD zvala čak iz Afrike u kojoj je boravila, insistirajući da bombarduje Srbiju,

I sad kada cekamo da se klinton kriminalna familija strpa u prdekanu, pa zatim obama , pa zatim bus, … ti sta bi hteo, zasto ne prozivas vucica koji je dao pare podesta bros i poklonio se klinton fondaciji? ne radi se tako posao kako ga mali perica zamislja, vec upravo ovako kako ga tramp radi

mars
Gost
mars
2 godine prije

Zamislimo jedan mega-tanker od 300 000 BRT, uz to još i punih tankova nafte, koji je dobio pouzdani meteorološki izvještaj da se na njegovom neposrednom kursu nalazi vrlo opasan uragan koji čak i za njega može biti poguban. Takav jedan mastodont sve i da hoće, ne može izvesti manevar usporavanja i promjene kursa na jedan brz i drastičan način poput kakvog glisera. Jednostavno, njegova masa, veličina i brzina, odnosno zakoni fizike, mu to ne dozvoljavaju, a kada bi to i mogao pa pokušao, isti ti fizički zakoni bi ga poslali na dno mora. Ipak mu je potrebno određeno vrijeme i određen broj morskih milja da bi kurs promjenio, i da bi se sa sigurnošću moglo reći da li su njegovi kapetan i brodovlasnik shvatili opasnost od uragana i promjenili kurs ka matičnoj luci, ili će sa velikm pouzdanjem u svoje vještine i sam brod uploviti ravno u nega. Ipak treba sačekati protok vremena i prolazak određenog broja onih milja za pouzdan zaključak o promjeni ili ne promjeni njegovog kursa.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  mars

mars, izbor ovog tankera je da ide po kursu ili da spava sa ribama. To u boljoj varijanti, u goroj je doveden da bi spavao sa ribama.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  mars

I još nešto. Onako kako ja to vidim, ipak vidim njegovo usporavanje bez još uvijek vidljive promjene kursa i kretanje po inerciji. Možda je usporio jer traju konsultacije između brodovlasnika, kapetana i visokih brodskih oficira, ali još uvijek nije jasno da li se konsultuju o tome kako da najbolje uplove u taj uragan, ili kako da, shvaćajući opasnost, najbolje, najbezbjednije i najbezbolnije izvedu manevar promjene kursa ka matičnoj luci.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  mars

Ameriku čvrsto drži u rukama “Deep State” i svi predsedniki do danas bili su pijuni te tvorevine. Jedina dva predsednika koja su to htela prekinit bili su ubijeni ( Lincoln i JFK ). Tako da američki Titanik ide i dalje punom parom svojim putem i samo jako naivni mogu verovat, da če se bilo šta promenit zbog Trumpa i njegovih obečanja. Sjetite se samo Obaminih sad več legendarnih “Yes we can!” parola. I šta je bilo od toga? Absolutno ništa a ljudi se toliko ponadali…

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

@ Petar Veliki – ne radi se ovdje ni o kakvom altruizmu i na tome zasnovanoj nadi, već o čistom pragmatizmu. brodovlasnika (stvarnih vladara), kapetana (predsjednika) i visokih brodskih oficira (tzv “Deep State”), dakle samo o tome da li su svjesni ili ne razine predstojeće opasnosti, mogućih posljedica po tanker, te u skladu s tim donošenja i odgovarajućih odluka.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Zanimljivo je bilo pratiti reakciju gradjana na dolazak trupma u svicarsku , odnosno kako su mediji i propaganda gotovo histericno najavljivali dolazak aviona ovog americkog pajaca ,medjutim obicni gradjani nisu pokazali apsolutno nikakvo zanimanje za tog klauna .A to je dobar znak , jako dobar !

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Glupost , sta ako neko napise i izgovori slatkorjecivi govor to bi trebalo i nesto da znaci.. Jel se djela gledaju ili suplje price..
Uostalom da je sve i tako pa zar dugovima ,krvlju , zivotima i teskim sudbinama.drugih da gradis svoj prosperitet…
Znamo mi ko je i sta je amerika a uzdati se u trampa je i vise nego smijesno.. Tragicno…

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Dojmljiv govor.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Svi vi koji trazite neku utjehu u govorima lutaka na koncu , analizirate svaku izgovorenu rijec trbuhozboraca , moram vas razocarati , ovaj klaun nece odstupiti ni milimetra od agende koja je davno napisana .Trump je marioneta a njegova uloga jest da cirkusira i cita govore sa blesimetra , o svemu drugom ce odluciti njegovi gospodari .
Pravih drzavnika poput Tita ,Gadafija, Castra ,Chaveza , Moralesa, Jose Mujica ,Pertinia, Brandta ,de Gaulla…. jednostavno vise nema , niti ce se uskoro pojaviti na svjetskoj sceni ,to je izumrla vrsta ljudi . Upravo zbog toga su sve oci slobodno misleceg svijeta uprte u Putina , on je momentalno jedino svjetlo na kraju tunela i jedini drzavnik koji se moze suprostaviti gospodarima lutaka .Hoce li se obracunati sa novim svjetskim poredkom ,na to pitanje necemo morati dugo cekati ,uskoro ce biti jasno da li je i on samo jos jedan od plejade Geppettovih lutaka .

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Na strani sam onoga koga napada Soros.

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

u pravu si. ali samo ako uruši fejk njuze (i kod njih i kod nas) napravio je puno.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Bravo Trampe.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Trump se je kod svog prvog posjeta Svicarskoj susreo sa jednim od 7 bundesrata Svicarske, Alainom Bersetom.
U jednom trenutku razgovora u 4 oka upitao je Alaina , koja je tajna uspjeha svicarske s obzirom na ogranicene prirodne i ljudske resurse u usporedbi sa velesilama poput moje Amerike.
Berset mu je odgovorio u stilu , pa covjek mora okupiti sto vise inteligentnih ljudi oko sebe .
Trump pomalo zamisljen i u nevjerici postavi slijedece pitanje , pa dobro ali kako znate tko je inteligentan a tko nije .
Berset mu odgovori , dopustite mi predsjednice Trump da Vam demonstriram .
Uzme telefon i nazove kolegu bundesrata Ueli Maurera i postavi mu pitanje ,”Ueli , on je sin tvog oca ali nije tvoj brat , tko je to?
Ueli kao iz topa odgovori , pa to sam naravno ja !
Vidite ,obrati se Berset Trumpu , tako ja testiram inteligenciju mojih saradnika .

Vrativsi se u Ameriku , Trump jos pod dojmom i odusevljen razgovorom sa Bersetom , nazove svog zamjenika Mike Pencea, i pita ga … slusaj me Mike , Sin je tvog oca ali nije tvoj brat , tko je to ?
Nakon muka i poduze tisine Mike odgovori , nemam pojma ali cu do sutra pokusati naci odgovor .
Jos isto jutro Mike odluci nazvati Obamu , postavi mu isto pitanje te Obama odgovori u sekundi , pa to je bar lako Mike , odgovor na pitanje je Barack Obama !
Sav radostan i ushicen Mike nazove Trupma i kaze mu trijumfalno ” Vec imam odgovor na tvoje pitanje ,odgovor je Barack Obama!………. Nakon krace pauze Trump se oglasi rezignirano i ljutito …. Krivo Mike , magarcino jedna , tocan odgovor je Ueli Maurer !

lima
Gost
lima
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Dobro si se potrudio. Malo dugačak vic.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Hahahahahah….desetka…

Hash
Gost
Hash
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bravo druže maršale

Hash
Gost
Hash
2 godine prije

Ništa mu više ne vjerujem.
Svi koji o nečemu odlučuju iz te sotonističke tvorevine su licemjeri, lažovi i pljačkaši ostatka planete.
Daleko im kuća

mmmmmmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmmmmmm
2 godine prije

Trump vodi suverenu politiku? Da li je to ista ona politika zbog koje je zasipao suverenu Siriju bombama, ili ona zbog koje stalno reži na suvereni Iran, te suverenu Sjevernu Koreju?
Ironično je da su te njegove vanjskopolitičke poteze podržali upravo ti istaknuti ‘suverenisti’ kao što je Hillary Clinton i John McCain.
Za razliku od Hillary Clinton, on je populist, računa na frustraciju, bijes, strah i predrasude sopstvenog naroda, i to je jedino što ih razlikuje.

mmmmmmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmmmmmm
2 godine prije

Molim vas da ne nasjedate na njegove lijepe riječi. On je itekako karizmatična osoba, ali tu svoju osobinu besprijekorno koristi u svrhu manipulacije. Odličan pokazatelj je predizborna kampanja, gdje je unatoč svim očekivanjima potpuno uništio Hillary Clinton.
Imamo li konkretan dokaz o efikasnosti njegovog mandata?

Mare marić
Gost
Mare marić
2 godine prije

G. Trump radi ono što je obećao. To je velika stvar. Amerikanci imaju dobrog Predsjednika.

BRICS
Gost
BRICS
2 godine prije

OK Dony,veli mi zena da I ja ponekad pricam izdarije u snu ali ! sada se lijepo probudi I goni se u 3 Melanije materine !

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
2 godine prije

No, ipak je trebao citirati onog plemenitog hercegovačkog čobanina, Mumina iz Dubočana koji reče u TV filmu “Osvajači beskorisnog”: “Nek’ nam je Bog na pomoći…!”

udav
Gost
udav
2 godine prije

Koga je briga sta matora drtina soros prorokuje? Da je znao ne bi omanuo sa Rusijom, a isto joj je prorokovao propast. Da nece matora drtina da nadzivi Trampa? NECE. O Sorosu brinu samo oni koje on placa. Mi ostali ne dajemo pet para za njega, jednako kao i za fake news, fake/main stream media koji su govorili da Tramp nema nikakve sanse da bude predsednik – svi oni idu na djubriste istorije.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Svjetski ekomoski forum (WEF) je globalistička organizacija, kojiu je osnovao i koju do danas vodi Rockefellerov čovjek, Klaus Schwab, član glavnog odbora grupe Bilderberg i Trilateralne komisije. To je onaj starkelja, onaj bandit, koji je prvi dan zasjedanja u Davosu, primio Merkelicu. WEF je u stvari nešto kao ublažena varijanta Bilderberga za javnost, “Bilderberg light”. Godišnji skupovi Bilderberga su zatvoreni za javnost i ovijeni tajnom, glavni mediji ne smiju izvještavati i na njima sudjeluje samo oko stotinjak probranih članova elite, na čelu sa velezločincem Kissingerom, Rotschildovim zetom baknakrom Marcusom Agiusom i onom zlom, odvratnom, sotonističkom babuskarom, bivšom nizozemskom kraljicom, Beatrix, koja je u vrhu Bilderberga.. Nasuprot tome, na godišnjim skupovima WEF-a u Davosu, mogu sudjelovati svi i sve je otvoreno za javnost, dakle sudjeluje nekoliko tisuća sudionika, i svi mediji mogu izvještavti.
U stvari im je Trump očitao malu lekcijcu, zato sada seru protiv njega, a kurvanskji mediji su zato hvalili Sorosevu pudlicu Merkelicu i Rotschildovog psića na daljinsko upravljanje-Macrona.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
11 dana prije

Čujem nema Soroša, pospremili ga.
Koliko obmane u medijima ali i svih događaja prolazi kraj nas, a narod pojma nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik