Stoltenberg je objavio datum pristupanja Finske NATO-u

Jens Stoltenberg
19 komentara

Skandinavska će se zemlja službeno pridružiti vojnom bloku predvođenom SAD-om nakon turske ratifikacije

Finska će u utorak službeno postati 31. članica NATO-a, objavio je u ponedjeljak glavni tajnik Jens Stoltenberg.

“Ovo je povijesni tjedan”, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a. “Od sutra će Finska biti punopravna članica saveza”, rekao je, dodajući da će “to biti dobar dan za sigurnost Finske, nordijske sigurnosti i za NATO u cjelini”.

Očekuje se da će finski predsjednik Sauli Niinisto i ministar obrane Antti Kaikkonen prisustvovati ceremoniji pristupanja u Bruxellesu s ministrom vanjskih poslova Pekkom Haavistom, koji je obećao naglasiti potporu NATO-a Ukrajini tijekom sastanka. Potez dolazi samo tri dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio ratifikaciju ulaska ove skandinavske zemlje u organizaciju. Time je okončan dugotrajni proces pristupanja koji je započeo prošlog ljeta kada su Finska i Švedska napustile svoju tradicionalnu poziciju neutralnosti i podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, navodeći kao razlog zabrinutost zbog moguće ruske agresije.

Turska se usprotivila kandidaturi Helsinkija i Stockholma navodeći njihovu navodnu podršku “terorističkim skupinama”. Prošlog mjeseca, međutim, Erdogan je pohvalio “autentične i konkretne korake” Finske u rješavanju sigurnosnih zabrinutosti Turske. Još uvijek nije dao jasnu naznaku kada će Ankara ratificirati zahtjev Švedske za pridruživanje bloku. Moskva je u međuvremenu reagirala na pristupanje Finske NATO-u izjavom da Rusija neće imati drugog izbora nego da kao odgovor ojača svoj vojni potencijal na zapadnim i sjeverozapadnim granicama. “U slučaju da se snage i sredstva drugih članica NATO-a razmjeste u Finskoj, poduzet ćemo dodatne korake kako bismo pouzdano osigurali vojnu sigurnost Rusije”, rekao je u ponedjeljak za RIA Novosti zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexander Grushko.

Prošlog mjeseca, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva “žali” zbog odluke Finske i Švedske da se pridruže bloku predvođenom SAD-om, navodeći da Rusija “ne predstavlja nikakvu prijetnju tim zemljama, budući da s njima nema nikakvih sporova”

FinskaNATOStolnberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Propustio Putin priliku da preventivno denacificira finska prije ulaska u Nato

alexosijek
1 godina prije

Tko je tvoj “neprijatelj” Stoltenberg?? Šta je sa Nord Streamom? Šta je sa uništavanjem europskih zemalja? Šta se događa preko bare sa bankama, što pokrivate Trumpovim suđenjem? Šta je ovo? Koliko odvratno glupi i pokvareni možete biti, vi najobičniji birokratski plaćenici?…lp

Tupko Glupko
1 godina prije

Stoltenberg izjavio da će “to biti dobar dan za sigurnost Finske”.
Jest, baš, slijede vojne vježbe na granici sa Rusijom, a Finska će izdvajati puno više za vojsku.
A Erdo se požurio odobriti ulazak Finske u NATO taman prije finskih izbora.

tihobl
1 godina prije

Rekao je i Kijevu da Ukrajina nece uci u NATO ako izgubi rat.

4²1
1 godina prije

uskoro se karelija vraća u Finsku!

1 godina prije

finsku i svedsku nisu dirali ni kad je sovjetski savez bio na vrhuncu moci. jos onda su kontali u nato da je neutralnost bolji branitelj od njih. ako su sad promijenili pristup znaci da vise nisu branitelji nego napadaci.
ukraina se stavila kao klin nato napada na rusiju. normalno da je rusija djelovala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI