Stoltenberg kaže da NATO neće pristati da zadrži vojsku u granicama prije 1997.

Jens Stoltenberg
76 komentara

Rusija je ranije kritikovala ekspanziju alijanse, rekavši da NATO treba da se vrati na pozicije koje su postojale u trenutku potpisivanja Osnivačkog akta Rusija-NATO 1997. godine. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da jačanje vojnog potencijala NATO u blizini ruskih granica predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u nedjelju da blok nikada neće povući savezničke trupe iz država članica koje su mu se pridružile od 1997. godine, ali je spreman da razgovara o smanjenju naoružanja sa Rusijom.

„Naravno, ne možemo se složiti da ne bi trebalo da imamo NATO trupe u svim zemljama koje su pristupile NATO od 1997. To je zapravo polovina naših članica“, rekao je on u intervjuu za CBC News koji je emitovan u nedjelju.

„To bi značilo da imamo drugorazredne NATO članice koje alijansa ne štiti“, rekao je generalni sekretar, dodajući da „to nikada nećemo učiniti“.

„Ali spremni smo da se angažujemo u uravnoteženim, provjerljivim mjerama za smanjenje naoružanja, konvencionalnih nuklearnih projektila i sličnih stvari. To bi bilo dobro za Rusiju i dobro za NATO“, rekao je Stoltenberg.

U ponedjeljak su Rusija i SAD održale sastanak o strateškom dijalogu o stabilnosti u Ženevi. Bilateralne razgovore je pratio sastanak Savjeta NATO-Rusija u Briselu u srijedu, prvi od 2019. godine, a sutradan razgovori OEBS u Beču.

Prema riječima ruskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova, pregovori su imali za cilj da „očuvaju mir i stabilnost“ u Evropi stavljanjem pravno obavezujućih garancija na papir.

Rusija je 17. decembra objavila svoje nacrte bezbjednosnih sugestija Sjedinjenim Državama i NATO, koje uključuju međusobne bezbjednosne garancije u Evropi, nerazmještanje raketa kratkog i srednjeg dometa na dometu jedne i druge teritorije i neširenju NATO na istok u bivše sovjetske republike koje okružuju Rusiju.

SAD i saveznici insistiraju na tome da politika otvorenih vrata NATO nije predmet diskusije, ali su izrazili spremnost da razgovaraju o pitanjima u kojima je napredak moguć. Rusija tvrdi da njen paket prijedloga „nije meni“, a neproširenje alijanse je ključno za to.

Rusija i NATO su 1997. godine potpisali Osnivački akt, prema kojem se alijansa obavezala da će „svoju kolektivnu odbranu i druge misije obavljati tako što će obezbijediti neophodnu interoperabilnost, integraciju i sposobnost za pojačanje, a ne dodatnim stalnim stacioniranjem značajnih borbenih snaga“. Međutim, tri bivše članice Varšavskog pakta – Mađarska, Poljska i Češka – pristupile su NATO odmah 1999. godine, zatim Bugarska, Rumunija i Slovačka, kao i Letonija, Litvanija, Estonija i Slovenija 2004. godine.

Širenje NATO poslije Hladnog rata bilo je najveće do danas, kako po broju primljenih novih članica, tako i po političkim posljedicama.

jens stoltenbergNATOOsnivački akt Rusija-NATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Pa naravno da nece,valjda treba neko da siri demokratiju po svetu.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ovaj lik ima jako dugu povijest glupih izjava.

Alen
2 godine prije

Jens kao da ne razumije da je nato 90% usa , pa nije valjda da govori u ime usa ?
Ili mozda tješi ovih 10% topovskog mesa u njihovoj zabludi
.

tihobl
2 godine prije

Naravmo da ce se NATO siriti. Kolumbija je ispunila sve uslove i sad ceka uclanjenje.

Emigrant
2 godine prije

Rusi mogu povlaciti crvene linije samo i iskljucivo na vlastitom teritoriju.Svaka drzava i narod imaju pravo odlucivati s kim zeli zivjeti u zajednici, sa Rusima ocito nitko ne zeli imati posla a kamoli zivjeti u zajednici

Nato ih je samo upozorio da se urazume i shvate da je godina 2022. i da nikoga od Ruskih susjeda ne zanima putinova nostalgija sa velikim CCCP.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Ovaj lik kuži Ruse kao žena koja je saznala da joj muž šara okolo sa damama sumnjiva morala, pa umjesto da investira u novo erotsko donje rublje, ona pojača odlaske u crkvu…

P.S.
Stoltenberg:
Kakav je ovo kalendar?
Nigdje praznika…
Nigdje svetaca…
Mora da su ga Rusi pravili!

(Menstrualni kalendar)

Ringo10a
2 godine prije

Zapad je zlo koje treba zgaziti

Max
2 godine prije

NATO želi rat pod svaku cijenu.

ledeno doba
2 godine prije

Stoltenbergovi su familija kriptića u Norveškoj.
Tatica Thorvald, bio je nekada norveški diplomat, i veleposlanik u Jugosalviji, 60-ih godina.
Tada je mali Jens, nekoliko godina živio u Beogradu…
Danas je Jens Bilderbergovac, a tatica mu je član Trilaterale

2 godine prije

Nisam mislio smetati na ovoj temi, ali ne mogu a da vam ne skrenem pažnju na par stvari. Primjetili ste da MSM počinje sa izlaznom kovid varijantom. Po meni, pitanje je mjeseca kada će početi padati mali miševi. Istovremeno se, ponovo, pale geopolitika, CO2 i ekonomija. Kao što smo svi mogli primjetiti, u ove 2 godine nismo mogli čuti ni “a” o tome. Ne samo na ovom Portalu, nego i u MSMu. Čak su i Gretu zaboravili. Već sam pisao da je moje mišljenje da se to radi kao dimna zavjesa za izlazak iz kovida i da se prave glavuše ne bi zakotrljale. A zašto tako mislim? Niti jedan pokret, ideja ili organizacija nije učinila više koristi u kuženju funkcionisanja Svijeta, kao korona i ovo “vakcinisanje”. Ujedinio se i istok i zapad i ljevica i desnica i vjernici i ateisti…sve, do juče, zakrvljene strane. Za bukvaliste, naravno ne svi, ali… Čitaj više »

Dabljuhite
2 godine prije

Tko je Stoltenberg ?! Kupac od ovce!

2 godine prije

UN 2001.
Generalni sekretar prima delegaciju jedne od država nastalih raspadom Jugoslavije.
-Kofi, predstavlja se ljubazno, pružajući ruku.
-Neću, nešto me žgaravica fata. Imaš li travaricu, odgovora predstavnik jedne od država nastalih raspadom Jugoslavije.

nekoime
2 godine prije

Bježat će oni na granice iz 1942.

Antinwo HR
2 godine prije

Jebo ga njegov NATO pun pedera.

abc
2 godine prije

Ovog pedhera bi s veseljem spustio u Kabul na pijacu.

Count
2 godine prije

Herr Stoltenberg je rastao u Beogradu , violencija od ranog djetinjstva ..

David
2 godine prije

Treba te ljude željne krvi maknuti s vlasti bilo kakvoga oblika u bilo kojoj državi i dignuti čovječanstvo na višu razinu a ne u kameno doba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI