Stoltenberg: NATO ne smije ”potcijeniti” Rusiju

Jens Stoltenberg
24 komentara

Dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu pozdravio povlačenje Rusije na lijevu obalu rijeke Dnjepar kao pobjedu Ukrajine, on je ipak pozvao Zapad da ne odbacuje potencijal Moskve za povratak.

Upitan o najavi Rusije o povlačenju trupa iz Hersona, Stoltenberg je pohvalio kijevske snage zbog njihove sposobnosti da „oslobode više ukrajinske teritorije“, pri čemu se pobrinuo da „podršku koju dobijaju  od Ujedinjenog Kraljevstva, od saveznika i partnera iz NATO-a“ pripiše „suštinskoj“.

“Vidjeli smo najavu, ali ćemo, naravno, sačekati i vidjeti šta se zapravo dešava na terenu”, rekao je on novinarima u srijedu u Londonu.

„Ali ne treba da potcenjujemo Rusiju, ona i dalje ima sposobnosti“, dodao je lider NATO-a u odvojenom intervjuu za Sky News. “Vidjeli smo dronove, vidjeli smo raketne napade. To pokazuje da Rusija još uvijek može nanijeti veliku štetu.”

Uprkos odbijanju nekoliko velikih ofanziva ukrajinskih snaga u proteklih nekoliko mjeseci, ruski general Sergej Surovikin odlučio je u srijedu povući trupe iz Hersona preko Dnjepra, objašnjavajući da su interesi Rusije najbolje zadovoljeni uspostavljanjem odbrane na lijevoj obali rijeke kako bi se izbjeglo opkoljavanje. On je obrazložio da bi, ukoliko Kijev uspije sa svojim navodnim planovima da digne u vazduh branu Kahovskaja, koja je bombardirana projektilima više od mjesec dana, rezultirajuće poplave izazvale ogromne žrtve među civilima i vojskom, u regiji koja je velikom većinom glasala za pridruživanje Rusija u septembru.

Ruske snage su nedjeljama evakuisale civilno stanovništvo Hersona, dok je ukrajinska vojska „neselektivno“ granatirala glavni grad regiona, a Surovikin je tvrdio da je bilo nemoguće opskrbiti područje pod tako jakom vatrom. Preko 115.000 stanovnika je preseljeno sa desne obale, rekao je general.

Uprkos tome što i dalje insistiraju da nije direktno uključena u ukrajinski sukob, države članice NATO-a isporučuju oružje Ukrajini od početka ruske ofanzive. NATO je takođe povećao svoje snage duž zapadnih granica Rusije na više od 30.000 vojnika, kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Stoltenberg je obećao da će povećati veličinu svojih „snaga za brzo reagovanje“ na preko 300.000, pošto je zapadna vojna alijansa u svom glavnom strateškom dokumentu, koji je ažuriran u junu, afirmisao Rusiju kao „najznačajniju i direktnu pretnju“ miru i bezbjednosti.

NATOrusijaStoltenberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Herson riješen, nema čak ni potrebe ulaziti u njega, jer znaju da Rusi to očekuhu….iči dalje drugim linijama do Krima….a okupator URAAAAAAAAAAAAAAAAAAA u Rusiju.

Nemam
1 godina prije

Povlacili su se Rusi i iz Moskve pa je opet Ruska tako ce biti i sa Hersonom.

Magefun
1 godina prije

Vec ste je vi potcijenili, pa sadagledate da u mirovne pregovore uđete, jer znate da ste generalno ispušili, Rusi vas razvalili na svim poljima. Pa nisu ti rusi afričko pleme! Rusija je kontinent!

Šele
1 godina prije

Ja odavno tvrdim da postoji tajni dogovor i da i Rusija kao i Ukrajina imaju svoje uloge u agendi koja se provodi,neki sam dan pisao kako će granica biti na rijeci dnijepar,pola sam pogodio,Rusi se povlače iz hersona,ostaje još da se oslobodi ostatak donjcke republike u što ne sumnjam,kao što nesumnjam da će Rusi stati na granici iste,kao što su i Ukrajinci stali na granici Luganske republike, a vi mislite kako se vodi rat za spas svijeta,ljudi,kako Putko voli siromašne i gladne,te se bori i za njih,ja još uvijek ne mogu da se otmem utisku da Putin ne igra po dogovoru ,jasno mi je da je rat realan ,da ljudi ginu,ali koliko ih je poginulo na respiratorima, koliko na cjepivima,eto i oni jadni u Seulu, kao bio stampedo,a niko nema ni slomljenu kost, sve su to žrtve agende,

Vojni analitičar
1 godina prije

Još jedan poraz ruskih snaga ako se zaista povuku iz Hersona. Ali povijest nas uči da su se Rusi znali vraćati i nakon puno težih poraza. S vojnog stanovišta ovo i nije tako nerazumljivo. Herson i područja na desnoj obali su ustvari samo mostobran. Samo što Rusija trenutno nema dovoljno snaga da bi taj mostobran iskoristila za prebacivanje novih, većih trupa i dalje napredovanje. A mostobran je vrlo teško braniti ako on ne služi za ofanzivne operacije jer onda postaje jako ranjiv. No najveći ruski problem u Hersonu je odavno najavljivana mogućnost rušenja brane čime bi i sam grad Herson i gotovo cijelo to područje pod ruskom kontrolom na desnoj obali bilo potopljeno što bi imalo katastrofalne i dugoročne posljedice. Možda se Rusi nadaju da će povlačenjem na lijevu obalu izbjeći dalje napade na branu i njeno eventualno rušenje. Jer Ukrajinci valjda neće pokušati potopiti grad i okolinu ako ih… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

A ti si drugi “najpametniji” na ovom portalu. 😄

Max
1 godina prije

Jasno da ne smije.

ANTIFASISTA
1 godina prije

Slazemo se nesmije se podcijeniti Rusiju. Ali svijet je opasno podcijenio NATO najvce vojno zlo ikada na planetu.Kada bi moj sin odlucio obuci NATO uniformu i boriti se kao NATO vojnik, ja bih mu presudio prije nego li krene u borbu.

ANTIFASISTA
1 godina prije

Ruska vojska mnogo misli na humanost, nisu oni bez kompromisne ubice kao NATO I USA vojnici.

057
1 godina prije

Dobro si to i reko

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI