„Sukob s Kinom nije neizbježan, ali obje zemlje moraju izbjegavati nepotrebnu eskalaciju.“

Joe Biden - Kina
19 komentara

Srozavanje odnosa između dviju svjetskih ekonomskih velesila, započeto pod Donaldom Trumpom, nastavljeno je i za vrijeme Joea Bidena. Bijela je kuća pojačala vojne operacije u blizini kineskih granica i nastavila je voditi diplomatski rat protiv Pekinga. U srijedu je Biden izjavio da je SAD-u glavni konkurent za ”pobjedu” u 21. stoljeću Kina.

Sjedinjene Države ne vjeruju da je sukob s Kinom neizbježan, ali obje strane moraju učiniti svoj dio u izbjegavanju bespotrebne eskalacije napetosti, rekla je zamjenica ministra obrane Kathleen Hicks.

“Sjedinjene Države i Kina imaju sve razloge za međusobnu komunikaciju. Ekstremna konkurencija ne mora nužno biti jednaka sukobu, jer sukob nije u interesu ni jedne strane, izjavila je Hicks na virtualnom događaju koji je organizirao Aspen Institute, istraživački centar sa sjedištem u Washingtonu u petak.

“Predsjednik Biden izjavio je da, iako će postojati ekstremna konkurencija između Sjedinjenih Država i Kine, ne trebamo imati sukoba. U unapređivanju američkih interesa, pretpostavljamo da će američka vojska često služiti kao potpora diplomatskim, ekonomskim i drugim alatima. Za vojnu vrijednost ključno je pokazivanje volje i sposobnosti za vjerodostojno odvraćanje agresije NRK. To će nas najbolje pozicionirati za izbjegavanje sukoba. U krajnostima, situacijama kada budu ugroženi naši vitalni interesi, osigurat ćemo da SAD imaju sposobnost boriti se i pobijediti.”

Hicks je upozorila da Kina sada ima “ekonomsku, vojnu i tehnološku sposobnost usporavanja međunarodnog sustava i američkih interese u njemu”, koristeći široki spektar alata, “od rutinskih državnih zrakoplova kroz upotrebu oštre taktike moći ili sive zone, do potencijala za kontinuirano borbeno djelovanje, ali i kroz nuklearne sposobnosti. Također je ukazala na sve veće vojne, svemirske i cyber sposobnosti Narodne Republike Kine.

Dalje je naglasila važnost američkih saveza, posebno američko-japanskog partnerstva, za koje je sugerirala da se temelji na “zajedničkim vrijednostima i povijesti zajedničkih žrtava”.

Hicks nije spomenula koje će korake američka strana poduzeti u sprječavanju eskalacije.

Komentari zamjenice šefa Pentagona dolaze nakon nedavnog niza eskalacija protiv Kine, poduzetih od strane administracije Bidena, uključujući dramatičan porast broja takozvanih “operacija slobode plovidbe” u kineskim vodama ili blizu njih, pojačavanje američke vojne nazočnosti u indo-pacifičkoj regiji općenito, nove sankcije zbog kineskog navodnog “genocida” u Xinjiangu, eskalacije trgovinskog i tehnološkog rata i tvrdnji da je Peking slomio prodemokratske aktiviste u Hong Kongu te da se priprema za invaziju na Tajvan. Kina je negirala sve optužbe protiv nje i pozvala SAD neka razmotre vlastito ponašanje, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, prije napada na NRK.

U četvrtak, nakon govora predsjednika Bidena u kojem je rekao da je Amerika “u konkurenciji s Kinom i drugim zemljama na putu prema pobjedi u 21. stoljeću”, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova sugerirao je da iako je “prirodno da dvije strane imaju konkurenciju na nekim poljima “ovo rivalstvo trebalo bi biti” poput međusobnog nadmetanja za izvrsnost na trkačkom polju, a ne međusobnog pobjeđivanja u borilačkoj areni.”

Glasnogovornik je nastavio kritizirati američke tvrdnje o kineskoj “nepoštenoj trgovinskoj praksi”, rekavši da je američka strana kršila tržišno načelo poštene konkurencije politizirajući probleme poput okoliša, tehnologije i trgovine. Peking će, dodao je, “odlučno čuvati svoj suverenitet, sigurnost i razvojne interese” sada i u budućnosti.

Također u četvrtak, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane izvijestio je o dramatičnom porastu provokativnog američkog ponašanja u blizini Kine te je pozvao SAD na smirivanje i zaustavljanje “eskalacije regionalne militarizacije i prijetnje regionalnom miru i stabilnosti.”

kinaPentagonsukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
2 godine prije

Biden se ZAISTA sukobljava s Kinom? Ma jeste li sigurni?

nekoime
2 godine prije

Nisu izvukli pouke iz Vijetnama.

Alen
2 godine prije

Sukob s kinom , sukob s rusijom , istovremeno , to je malo velik zalogaj i za usa.. Mozda nekakav tajni dogovor ima..

BanOvan
2 godine prije

Izgleda da se jeBidenovcu džunioru nisu svidjele one gejše koje su mu uvaljivali kinezovci dok su rušili Trampovca. A možda nas samo mažu…

enkol
2 godine prije

Dio 1 Americko ekonomsko kocenje Kine je neizbjezno iz americke perspektive. Naslov bi vise tako odgovarao, zato jer je Amerika incijator sukoba. Nista na svijetu nece promijeniti americko shvacanje. Amerika vjeruje da se nitko nije odrekao privilegija bez puske i sankcija pa nece ni ona. Mislim da je SSSR s svojim satelitima bio puno slabije u odnosu naspram Amerike i njenih satelita nego sto je danas situacija. Danas je Kina u boljem polozaju od SSSR naspram Amerike i puno jaci protivnik. Americi je trebalo 50 godina da srusi SSSR. Dakle nama predstoji mozda x godina godina frikcije dok Amerika ne prihvati Kinu kao ravnopravnog partnera a te frikcije ce oslabiti i istrositi Ameriku na nacin da ona vise nece biti jaca nego recimo prvih 10….to ce dati Rusiji prostora za disanje da se utvrdi, da se stabilizra i da je Amerika tolerira. Zato porucujem svim rusofilima kokice u ruke i… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio enkol
enkol
2 godine prije

Dio2
Ako gledamo bilancu americkih uspjeha u vanjskoj politici onda vidimo dugu listu neuspjeha u zadnjih deset godina.
U venezueli americki neuspjeh, jedino sto su uspili je baciti Vz. u siromastvo.
U Bjelorusiji neuspjeh.
Sirija tragedija.
Cecnija USA poraz
Cak se povlace iz Afganistana a to ce oproglasiti uspjehom.
U Turskoj neuspjeh
Nisu uspjeli otrgnuti Hong Kong od Kine
Nisu uspjeli napraviti ustanak u Xinyang

Ipak imaju i uspijeh a to je jace vezanje EU uz sebe, to je jedino sto vidim kao uspijeh.

Ninđa
2 godine prije

Samo budala bi ratovala za interese političara.

tadija
2 godine prije

Mislim da bi ovo Trum riješio,ova lutkica sigurno neće.
Doveli su ga na vlast da im započne ratove.

piždro
2 godine prije

Ne mogu oni s Kinom! Jer tu bi bilo pretvrdo i nema toliko plaćenika ‘slobode i demokracije’ koji bi ginuli za prožvakane žvake, a sankcije, tehnologija nepale

2 godine prije zadnji put uredio piždro
tihobl
2 godine prije

…ali obje strane moraju učiniti svoj dio u izbjegavanju bespotrebne eskalacije napetosti…

To znaci Kina se mora suzdrzavati.

Sjedinjene Države i Kina imaju sve razloge za međusobnu komunikaciju…

Tj. trebate nas slusati kako kenjamo uz doruzcak iz konzerve u jeftinom moteli.

…jer sukob nije u interesu ni jedne strane…

Znaci najbolje bi bilo da Kina odmah kapitulira inace: … pretpostavljamo da će američka vojska često služiti kao potpora diplomatskim, ekonomskim i drugim alatima.

U situacijama kada budu ugroženi naši vitalni interesi, osigurat ćemo da SAD imaju sposobnost boriti se i pobijediti.

E ovo je vec plasenje praznom puskom.

Nakon niza clanaka da ne mogu dobiti rat protiv Kine pa do da ga sigurno gube (novi Vijetnam sa dodatnim nulama u statistici) oglasio se rezim sa smusenim saopstenjem.

Max
2 godine prije

NR Kina je ojačala svoje sposobnosti do te mjere da u mnogimm fakttorima biva ravnopravna a SAD a u mnogima ih i nadmašuje. Stoga SAD ne smije započeti sukob jer bi mogao izgubiti.Ali do rata će ipak doći jer vladanje Južno Kineskim morem je potrebno i i jednima i drugima.

nessy
2 godine prije

Nisam davno procitao licemjerniju recenicu;

“posebno američko-japanskog partnerstva, za koje je sugerirala da se temelji na “zajedničkim vrijednostima i povijesti zajedničkih žrtava”.
Zajednicke zrtve, na nacin, “zrtve su vasi gradjani, a mi smo ih ubili, dakle to su zajednicke zrtve”.

2 godine prije

Valjda će i ova korona jednom prestati, pa da mogu ponovo izlaziti u resorane, ići u Kina, pozorište i da ne moram “izlaziti” ovamo.
“Uživat” u ovakvim, geopolitičkim temama. Pogotovu kada se pojavi “Onaj Koji Puno Priča, a Ništa Ne Kaže”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI