Švajcarska komentariše moguće zamrzavanje ruske imovine

Ignazio Cassis
63 komentara

Neutralna zemlja je rekla da je „veoma vjerovatno“ da će ruska imovina biti zamrznuta ove sedmice.

Švajcarski predsjednik Ignazio Cassis nije isključio zamrzavanje ruske imovine od strane finansijskih institucija u zemlji usred ofanzive Moskve na Ukrajinu. Političar je rekao da je takav scenario vjerovatan uprkos dugotrajnom neutralnom statusu Švajcarske.

Cassis je u nedjelju za švajcarsku televiziju RTS rekao da je „veoma vjerovatno“ da će švajcarska vlada „sutra odlučiti da zamrzne sredstva“.

„Ali ne mogu da predvidim odluke koje još nisu donijete“, dodao je on.

Predsjednik je rekao da, iako je Švajcarska navodno ostala privržena svojoj politici neutralnosti, „to nas ne sprječava da stvari nazivamo pravim imenom”.

Neutralnost je glavni stub švajcarske spoljne politike od 1815. godine i zemlja je zvanično ostala neutralna i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu. Međutim, Švajcarska je u obavezi da primijeni sankcije koje su uvele Ujedinjene nacije.

Švajcarska je ranije najavila u četvrtak da će sankcionisati tri ruske banke i uvesti ograničenja putovanja za 361 zvaničnika ruske Državne dume.

Cassis je tvrdio da Švajcarska „nije direktno usvojila sankcije“ protiv Rusije 2014. „iz razloga neutralnosti“, ali da je vlada sada „izoštrila svoj odgovor“.

„Sankcije EU koje su uvedene juče treba da budu integrisane u ovu uredbu u vidu mjera protiv zaobilaženja, a pojedinačne mjere će biti pooštrene, posebno u finansijskom sektoru“, rekao je Cassis.

Ignazio CassisImovinarusijašvajcarskaŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 godine prije

Sve zemlje koje su imale korona party su tu. Samo dobra fotelja, puno kokica i gledati pretstavu.

tihobl
2 godine prije

Svajcarska je gotova.
Prije nekoliko godina ukinuli su povjerljivost banaka, sve transakcije prijavljuju FBI. Sad se spremaju da salju municiju Kijevu, a sledece ce biti uvodjenje visokog prestavnika.

rade iz niša
2 godine prije

toplo se nadam da i nama svima neće zamrznuti imovinu i onda okriviti ruse za cyber napad

2 godine prije

Švajcarska če normalno sudjelovati u ovoj lakrdiji, jer, ako nije sa njima, protiv je.
Kad još poznaješ, kako je Švajcarska finansirala Hitlerovu Njemačku, da je mogla voditi II, svjetski rat, sve jasno.
Ali, ima jedna caka. One pare, koje če blokirati, su pare oligarha, koji novac kriju od ruske poreske službe. To bi zapad, kada ne bi vodi propagandni rat protiv Rusije, morao reči.
Isto tako bi mogla reči, da Putin tamo nema računa.Kao ni EU ne. Ali propaganda…

Alen
2 godine prije

Ne znam sad ove zapljene kako misle da če im to proći , jer čim Rusija obezbjedi ukrajinu i rastjera fašiste mislim da će potraživati svoja sredstva…

Ja to onako
2 godine prije

Toliko o Svajcarskoj neutralnosti.

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Švicarci zaboravljaju od čega žive. Njihovo bogatstvo, visok životni standard i nacionalna sigurnost ne temelje se na Omega satovima, Nesquicku ni Milka čokoladi nego na tome što svim državama na svijetu, uključujuči velesile odnosno njihovim vladajućim strukturama odgovara postojanje neutralne zemlje u kojoj mogu nesmetano sakriti i sigurno čuvati svoje, uglavnom nepošteno stečeno bogatstvo. Više od 200 godina prešutni je dogovor svjetskih “elita” da Švicarska bude to neutralno i za sve njih jednako sigurno mjesto. Čitava sigurnost Švicarske, kao i veliki dio njenog bogatstva počiva na tome. A ako švicarske banke više ne budu sigurno mjesto za sklanjanje i skrivanje bogatstva “elita” one će naći i izmisliti neko drugo, Švicarska će ostati bez većine svojih prihoda, a kako moćnici više neće imati potrebu za njenom neutralnošću to znači da u nekakvom budućem velikom sukobu ona više ne bi ostala pošteđena. Da ne spominjem da bi eventualnim padom standarda (to se… Čitaj više »

Weteran
2 godine prije

“Imperija Laži” rekao je Putin ili neko iz Moskve ovih dana!?
Zapad je ogrezao u laži, licemerju, i sam više ne zna šta je tačno!?
Oni iz Moskve govore istinu, a Zapad ne veruje, jer misli da Moskva folira i laže?! Zapad je u situaciji, kako u mojem selu kažu “Ko kako živi, tako i sudi”.
Znači: Tačno je da Zapad može da “blokira” izvesna sredstva Moskve!? I kada ovi iz Moskve kažu : Imate 60 minuta da nam pustite 10 milijardi ? Nema transfera!!?? Moguće da u 61 minutu poleti Iskander iz Kalinjingrada?! Za manje od deset minuta pogađa neki cilj!!
Rat se vodi na svim društveno ekonomskim frontovima!
Upravo tražim da pogledam ” Pobesneli Maks II”

2 godine prije

Več od priključnja Krima nazad Rusiji, u SAD radi jedna služba isključivo na traženju Putinovih para. Znači nekih 7 godina. Dosad ništa nisu našli, a imaju pristup svaki banki zapadne hemiosfere! Bilo u svim novinama. I bili bi veseli objaviti, ako bi nešto našli.
Toliko o blokiranju računa i lažima.

ime
2 godine prije

nakon ovakve promptne akcije svicarske covjek bi mogao pomislit da je ukrajina stvarno bila izvor djece za globalnu homo-pedo elitu.

Alen
2 godine prije

Ovo je sad vjerovatno moment kad bi rusija skupa s kinom mogla da pokrene alternativni monetarni sistem s tvrdim pokrićem , upravo imaju sve adute da to i učine …

Takodjer izvrsna prilika za Rusiju da promjeni svoj (nametnut 90tih ) ekonomski model …
Sve im je sad otvoreno !!!!!

gigi pinna
2 godine prije

Švicarci – i jebeni i pošteni.
A Rusi su valjda pretpostavili što se sprema i povukli državnu imovinu. Za Hodorkovskog i osltale Hazare, šab me gabri.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Interesantno, Švicarci nisu ni nacistima za vrijeme WW II zamrznuti novac u Švicarskoj. Rusi sve trebaju samo dobro gledati i pamtiti a onda kada dođe vrijeme sve vratiti sa kamatama. Obzirom fadomicilnoj banci više ne vjerujem, imao sam namjeru uskoro otputovati u Švicarsku i tamo otvoriti račun te na njega prebaciti ušteđevinu, ali nakon ovoga nema šanse, sve u čarapu pa u jastuk ili dušek, a vi Švicarci jebite se nećete brojati moju ušteđevinu.

Praetorian
2 godine prije

Najbolje odseliti negdje u J.Ameriku, posadit plantazicu trave negdje u zabiti i odj… od ovog svijeta u potpunosti

Praetorian
2 godine prije

Mislim da bi Rusi mogli fino zatvorit pipu plina pa da se cijela Europa fino ugasi. Po Njemackoj su mnoge industrije opet pocele koristiti smedji ugljen, iako su napravile prebacaj na plin. Zeleni su si sami zabili autogol, no ionako znamo da je zeleno marksisticka ideologija, nema nista sa ekologijom

Max
2 godine prije

Švicarski bankari žive od otetog novca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI