Švedska traži odštetu od EU

Novac euro
26 komentara

Stokholm traži novac za borbene zalihe koje je poslao Ukrajini, javljaju lokalni mediji.

Švedska traži kompenzaciju od Evropske unije za vojnu opremu koju je poslala Ukrajini u toku njenog sukoba sa Rusijom, izvijestio je u srijedu Švedski radio.

Stokholm je odobrio slanje vojnih zaliha u Ukrajinu u posljednja dva mjeseca. Krajem februara je dala zeleno svjetlo za isporuku oko 135.000 obroka na terenu, 5.000 šljemova i 5.000 komada pancira, kao i oko 5.000 protivtenkovskih bacača granata sa ramena Pansarskott 86.

Krajem marta, zemlja je odobrila isporuku dodatnih 5.000 komada protivtenkovskog oružja, kao i kompleta za deminiranje. Dvije serije su imale procjenjenu vrijednost od 413 miliona kruna (43,5 miliona dolara) i 205 miliona kruna (21,7 miliona dolara).

Zemlja sada traži kompenzaciju od Evropske unije za svoje isporuke, tražeći 95 miliona kruna (10 miliona dolara) samo za seriju od 5.000 šljemova, prenose mediji, napominjući da je ta suma znatno veća od stvarne cijene „stare“ opreme. Ipak, malo je vjerovatno da će Stokholm profitirati od isporuka Ukrajini ako zaista uspije da dobije kompenzaciju od EU. Umjesto toga, podrška Kijevu će vjerovatno izazvati troškove, sugeriše radio stanica.

Više evropskih zemalja – kao i Sjedinjene Države – obećale su podršku Kijevu usred njegovog sukoba sa Moskvom, šaljući oružje i raznovrsnu opremu za podršku ukrajinskim snagama. Neki zapadni lideri – poput britanskog premijera Borisa Johnsona i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella – otvoreno su izjavili da žele da Rusija „bude poražena“ od Ukrajine na bojnom polju.

Moskva je pozvala zapadne države da ne „pumpaju” Ukrajinu oružjem, upozoravajući da bi to samo produžilo sukob i nanijelo dodatnu štetu Ukrajini i njenom narodu.

eukompenzacijaOružjeŠvedskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Veria
1 godina prije

Haha…Pare?

Nista nema kod zapadnjaka besplatno. 

Posle Prvog svetskog rata, Francuzi su na ime pomoci, Kraljevini Karadjordjevica fakturisali cak i pertle- onim mucenicima koji su uglavnom nosili opanke ili slicno. 

nekoime
1 godina prije

Neka ih isplati Zelensky od prihoda s klavirskih koncerata.

Max
1 godina prije

Mudr Šveđani.

tihobl
1 godina prije

Slovenci od Brisela traze da im isplate S-300 kojeg je Jansa obecao na samitu NATO.

Vendetta
1 godina prije

Kako objasniti nekoj ovcici ili ljubiteljima geopolitike da je sukob dio Great Reseta ?

BTK
1 godina prije

Znači da ne vjeruju u ono sto pričaju.

1 godina prije

Kako sam već prije pisao o namjeri da udju u NATO, sada samo ukratko da dopunim…
Sve partije osim Ljeve partije, bivše KP Švedske, su PROTIV referenduma o ulasku, što govori da je to bila stvar.
Ovo je, za Švedsku, nečuveno jer se svaka vruća odluka ovog kalibra rješavala referendumom.
Kao…čekaju na odluku Finske i ako oni odluče da udju, onda moraju i Švedi???
A sve ukazuje da će Finci tamo.
I da narod Švedske ne može odlučivati o ovom pitanju jer je glup kako je, uvijeno rekla ministrica vanjskih poslova, socialdemokrata po zanimanju.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

He , he , he .. Ovaj … Znate kako .. I Sverige nit u stare babe , nema za dzabe !

Brkan
1 godina prije

Jbg. to je kapitalizam, nema nista djabe. Mi se cudimo i smijemo, ali to je tako, samo je sada glasno i jasno receno, doduse malo preuranjeno i indiskretno.
Sovjeti su npr. isplatili Americi poslije Drugog svjetskog rata sve do posljednjeg centa za “pomoc” koju su dobili za borbu protiv nacizma, tadasnjih 1.000.000.000 $.
.
Svedska je pedantna drzava, brine o svojim financijama. Brine o dugovanjima, opominje duznike, ubire uredno poreze, ne stvara nepotrebne troskove, kao npr. sa bezveznim referendumima… i tako…
Upravo danas citam vijest:
.
“Švedska vlada ne planira da održi referendum ako parlament podrži predlog zahteva za članstvo te zemlje u NATO, rekla je danas premijerka Magdalena Anderson. Prema njenim rečima, referendum je “loša ideja”, prenosi Rojters.” —Tanjug

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

To Svedi moraju dogovoriti sa Usrukjom von der CORUPT, sve ovisi hoće li Usrulje biti zadovoljna sa 30% na konto provizije.

FATIH
1 godina prije

ISPOSTAVITE RACUN VELIKOM BRATU PREKO BARE HEBO VAS ON.

jozo.bloket
1 godina prije

Mene kao hrvatskog državljanina, više zanima kad, i od koga će Hrvatska zatražiti odštetu za isporučeno oružje, kako orginalnoj Al-Qaedi, tako i ovoj ukrajinskoj bijeloj Al-Qaedi.

Kako Hrvatima obično treba oko 50 godina da nešto promijene, vjerojatno se za 20-ak godina odluče smijeniti ovu hrvatsku podružnicu jugoslavenske kaste povlaštenih sa vlasti.
Predlažem toj budućoj hrvatskoj vladi naplatu tih troškova od gospode Josipovića, Pusićke, Milanovića, Plenkovića, Grlić Radmana, kao i od imovine članova njihovih obitelji do podmirenja odštete. 

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI