Švicarska želi zaplijeniti imovinu koja pripada bivšem ukrajinskom predsjedniku

Viktor Janukovič
12 komentara

Vlada želi zaplijeniti više od 140 milijuna dolara koji navodno pripadaju osobama bliskim Viktoru Janukoviču

Švicarska vlada pokrenula je postupak za oduzimanje imovine navodno povezane s bivšim ukrajinskim dužnosnicima koji su služili pod bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem, koji je svrgnut s vlasti nakon državnog udara, koji se dogodio na Majdanu 2014., navodi se u službenom priopćenju objavljenom u srijedu. Saveznom odjelu financija naloženo je da pokrene niz postupaka kod Saveznog upravnog suda za oduzimanje više od 130 milijuna švicarskih franaka (140,89 milijuna dolara) “nezakonitog podrijetla” povezanog s okruženjem bivšeg ukrajinskog čelnika.

Imovina će ostati zamrznuta do konačne odluke administrativnog pravosudnog sustava, rekla je švicarska vlada u priopćenju, dodajući da će “sva imovina koja na kraju bude oduzeta biti vraćena ukrajinskom narodu prema međunarodnom sporazumu”.

Prošle su godine vlasti planirale zaplijeniti imovinu vrijednu više od 100 milijuna švicarskih franaka (104 milijuna dolara), no nakon razmatranja iznos je podignut na 130 milijuna franaka. Postupak se posebno odnosio na imovinu bivšeg člana ukrajinskog parlamenta Jurija Ivanjuščenka, kojeg švicarske vlasti opisuju kao bliskog povjerenika bivšeg predsjednika i njegove obitelji.

Procedura za oduzimanje imovine primjenjuje se samo u iznimnim okolnostima, rekli su švicarski dužnosnici, dodajući da je “svrha postupka utvrditi u određenim okolnostima je li imovina nezakonitog podrijetla i može li se stoga oduzeti”.

Švicarska je također istaknula da mjera nije povezana sa sankcijama nametnutim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Zemlja trenutno drži 7,5 milijardi švicarskih franaka (8,13 milijardi dolara) vrijednu zamrznutu financijsku imovinu koja pripada ruskim građanima, prema službenim podacima.

ŠvicarskaukrajinaViktor Janukovič
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
1 godina prije

Ma vidi ti to. A govorio sam da ni u kojem slučaju nemojte držati novac u Švicarskim bankama.
Ja štedim u HR, znam da je tamo sigurno.
Lp

tatamata
1 godina prije

tako je ,to se ne protivi ustavu i zakonima drzave

Max
1 godina prije

Neka.

Mark.
1 godina prije

Fašizam uzeo maha.

madam
1 godina prije

Pa pitam se da li su ovi sišli s uma? Koju jurisdikaciju ima švajcarski sud za primere druge države pa da umjesto te odlučuje dal je ovaj novac kriminalnog ili legalnog porekla?

Tim
1 godina prije

Usput neka zapljene imovinu i aktualnom predsjedniku Ukrajine.

Schroder
1 godina prije

Svicarcka je se obogatila od drugoga svijetskog rata gdje su bogati Zidovi iz cjele Evrope imali svoje zlato i novce Kako znam malo su to vratili familiji i dan danas se to zlato nalazi u Svicarskim bankama kao od Gadafija novce i zlato Zbog toga je ta zemlja bogata Oteto prokleto .

HRvoje
1 godina prije

Činjenica je da je švicarska najobičnija prevara od države, iza koje stoje prebogate stare obitelji iz nekoliko država! Napravili si oazu iz koje vladaju svjetom, a nitko ih ne dira i rijetko kad spominje. Kaže se neutralan kao švicarska i to ne bez razloga. Stoljećima kao neutralna, nitko ih nedira, imaju svoje papke u svim porama europskih zemalja i pljačkaju naočigled glupih građana!

vanja
1 godina prije

O bankama ne bih trošio reči,ali ovaj kriminalac sa slike je kumovao Majdanu bar 50%,a Majdan je pokrenuo cunami.

Drago
1 godina prije

Budala drzi lovu u bankama i placa karticama i tzv pametnim telefonima.To je porez za budale i nepismenjake

Macedon
1 godina prije

U tudje ruke pare ne rastu. U tudje ruke raste samo qrac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI