Tajkun kibernetske sigurnosti Kaspersky tvrdi da bi hakeri CIA-e zapravo mogli stajati iza napada na američki kolonijalni cjevovod, za koji je okrivljena ruska skupina

CIA-moguci napad na kolonijalni cjevovod
15 komentara

Kibernetski napad koji je osakatio opskrbu gorivom na istočnoj obali SAD-a i poskupio cijene plina, mogao je biti ”posao iznutra” kojeg su mogli provesti američki, a ne inozemni hakeri, ustvrdio je istaknuti ruski IT stručnjak.

Nakon što je masovni kvar sustava doveo do zatvaranja kolonijalnog cjevovoda, Natalija Kasperski, osnivačica i bivša izvršna direktorica sigurnosne softverske tvrtke Kaspersky Lab, uz to i jedna od najbogatijih žena u Rusiji, u petak izjavila bombastične izjave u intervjuu za RIA Novosti. Ona tvrdi da američka najviša obavještajna agencija, CIA, sadrži iskusan tim digitalnih stručnjaka, koji se mogu maskirati kao inozemne hakerske skupine.

Prema njezinim riječima, skupina poznata kao UMBRAGE vješto skriva svoje internetske otiske. Postojanje tima prvi je put izašlo na vidjelo u nizu dokumenata koje je WikiLeaks objavio 2017. godine, koje su potom dobili američki mediji. U to je vrijeme USA Today rekao da su sjenoviti operativci “možda katalogizirali metode hakiranja od vanjskih hakera, uključujući Rusiju, što bi agenciji omogućilo prikrivanje identiteta svojih hakera.

U četvrtak je predsjednik Joe Biden objavio da je razorni udarac na američku infrastrukturu zadan iz inozemstva. “Ne vjerujemo da je ruska vlada sudjelovala u ovom napadu, ali imamo snažne razloge zbog kojih vjerujemo da kriminalci koji su izvršili napad žive u Rusiji, odakle je i potekao napad”, rekao je.

Međutim, Kasperski je ukazala na popis “zemalja pod čije je hakerske skupine ovaj tim hakera UMBRAGE prikriven: Rusija, Sjeverna Koreja, Kina, Iran.” Tvrdila je da se “stoga ne može sa sigurnošću tvrditi da je napad izvela hakerska skupina iz Rusije i da to nije provokacija koja se sama stvorila od tamo ili iz neke druge zemlje.”

Dan prije, operateri Kolonijalnog cjevovoda rekli su da je usluga nastavljena kao i da “sada možemo izvijestiti da smo ponovno pokrenuli cijeli sustav cjevovoda i da je isporuka proizvoda započela na svim tržištima koja i inače poslužujemo. Međutim”, dodali su, “moglo bi proći nekoliko dana prije nego što se pitanja opskrbe gorivom u potpunosti riješe.”

CIASADsajber napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

svi veliki dogadjaji,a ovo hakiranje je svakako veliki dogadjaj,su unaprijed isplanirani i takodjer unaprijed najavljeni..ovo je svakako inside job i dok ne vidim snimke nadzornih kamera kako se putnicki avion zabija u zgradu pentagona 11.9.2001. misliti cu tako.hvala.

isfnviesnfvuwneugvnw
2 godine prije

Ma nebi jaci nebi ona onako varanska po osnutku hahaha……….

neznanje
2 godine prije

Niti prvi niti zadnji put. Sjetimo se twinsa, nalaze policijskih stručnjaka a i rušenje zgrade u kojoj je bila smještena porezna s njenim podatcima, par dana kasnije. Tko će sada biti
O-sama? O-p-utin

Mosha
2 godine prije

medjed zatvorio ventil….a nije grizli

Stara kuka
2 godine prije

Natalija Kasperski nema više nikakvih veza sa kompanijom Kapsersky Lab još od 2011. a još od 2007. odnosno od razvoda s mužem Eugenom Kasperskim nije više u upravnom odboru kompanije kojoj je suosnivač i CEO bila po osnovi toga što je u to vrijeme bila supruga Eugena Kasperskog.

Također ona nikad nije bila nikakav “IT stručnjak” nego je obično vodila odjele prodaje i distribucije,

Max
2 godine prije

Tako sam i mislio.

654654ewrwe564564565
2 godine prije

U Alex Jonesov-u emisiju javio se telefonski inspektor naftovoda sa 15-ak godina iskustva i potvrdio da je cijela priča samo nastavak umjetno izazvane krize te je objelodanio da nikakvi kompjuteri niti nisu neophodni za rad tog naftovoda.Dovoljno je ručno otvoriti ventil.U ovom trenutku gorivo je poskupilo i do 100%.

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa logično. Amerima to odgovara više nego Rusima. Prvo su ugasili Keystone cjevovod, sada hakiraju jedan postojeći. I bez znanja o sigurnosnim sustavima, prilično je očito.

Jedino se ovaj put nisu usudili optužiti rusku vladu, nego tvrde da se radi o “odmetnutim” hakerima.

ddgfnj3346763hzzuo
2 godine prije

danas je cia nastavila akciju.u 24 sata uništene dvije željezničke kompozicije sa amonij nitratima.hazmat timovi na terenu.blokada željezničkog prometa.

Debeli Idol
2 godine prije

Ma nekima špijunima u CIA-i je bila premala plaća pa odlučili malo podebljat buđet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI