Tajvan prijeti Pekingu “kontranapadom”

Tajvanski kontranapad
21 komentar

Tajvan je obećao da će pokrenuti snažan  “kontranapad”  i “uništiti neprijateljske snage” u slučaju upada kineske vojske, jer tenzije nastavljaju rasti između Pekinga i Tajpeja nakon posjete američkih zvaničnika ostrvu na visokom nivou.

Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, tajvanski vojni zvaničnici naveli su navodne “prijetnje iz Narodne Republike Kine” i razgovarali o nizu “velikih vježbi” koje je kineska vojska izvela ranije u augustu nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi i drugih zvaničnika.

“Neke od vježbi bojeve vatre preklopile su se na teritorijalna mora naše zemlje… i ugrozile međunarodne plovne puteve”,  rekao je glasnogovornik odbrane general-major Sun Li-fang, tvrdeći da su vježbe ugrozile “međunarodni poredak”.

Tajvanski načelnik za vojne operacije i planiranje, general-major Lin Wen-huang, rekao je da ostrvo zadržava pravo da odgovori na snazi ​​ako Narodnooslobodilačka armija probije njegov vazdušni prostor ili vode.

“Za avione i ratne brodove PLA koji su ušli u naše teritorijalno more i vazdušni prostor u krugu od 12 nautičkih milja, naše oružane snage će ostvariti pravo na samoodbranu i protivnapad”, rekao je novinarima.

“Naš stav je da što su upadi bliže Tajvanu – to će biti jače naše protivmjere”, dodao je on, obećavajući da će postepeno rasporediti “pomorske i zračne snage, i obalnu vatru” kako bi rastjerali invazione kineske snage ako uđu u Tajvan polaže pravo na zone od 24 i 12 nautičkih milja.

Ako Peking odluči pokrenuti amfibijski napad, “iskoristit ćemo geografsku prednost Tajvanskog moreuza i upotrijebit ćemo svoje snage da spriječimo neprijatelja u lansiranju, udarimo neprijatelja dok prolazi, oštetimo neprijatelja dok ga popravljamo i uništimo neprijatelja na plaži”, tajvanski dodao je vojni zvaničnik.

Peking je, sa svoje strane, optužio ostrvo za navijanje nepostojeće prijetnje, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan izjavio je da  “nema smisla da tajvanske vlasti preuveličavaju napetu atmosferu”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je u srijedu izmjerilo odnose sa Sjedinjenim Državama, rekavši da je prekid kontakata s tajvanskim zvaničnicima “neophodan uslov” za nastavak saradnje o raznim pitanjima.

“Američka strana treba da otkloni negativan uticaj prelaska Pelosijeve na Tajvan”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Tajvan je više puta upozoravao na potencijalni kineski napad tokom godina, jer Peking smatra ostrvo dijelom svoje teritorije i insistira na tome da strane zemlje ne smiju održavati bilateralne veze s Tajpejem po principu ”Jedne Kine”. Dok je Peking izveo niz vježbi bez presedana nakon posjete Pelosijeve, ranije je negirao bilo kakvu namjeru da silom povrati Tajvan, insistirajući da je mirno ujedinjenje “neizbježno”.

kinaKontranapadtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Valter
1 godina prije

Brnjičari “napadaju” brnjičare da dodatno poremete globalni computer chip tok za Great Reset.

Taiwan je odgovoran za 66% svjetske proizvodnje čipova. Da li je to nekome čudno?

Jedan otok do Kine kao koncentrirana infrastrukturalna točka kritična za modernu civilizaciju?? A zar nisu Europljani (bijelci) zaslužni za svu kompjutersku tehnologiju? Zanimljivo kako su se figurice na šahovskoj ploči posložile…

LZN
1 godina prije

I na tajvanu imaju svog elenskog….

Darko
1 godina prije

I tajvanski glupani su dali svoje dupe američkim pederima kao i Zelenski sa Ukrajinom..

tihobl
1 godina prije

Kijev prijeti kontraofanzivom, Tajvani prijeti kontraofanzivom, cak i LGBT zajednica prijeti kontraofanzivom Beogradu.

Nekoime
1 godina prije

Koristit će taktiku nedavno isprobanu u Ukrajini.

Max
1 godina prije

Tajvan dobru i jaku vojsku ali Kinu ne može ali Kinu napasti ne može. Ali bi vjerojatno pokušao raketni udar.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Hersonska kontraofenziva 2.0 😀

nessy
1 godina prije

Iz nedostatka komentara na stranicama kineske vlade, jasno se vidi da su toliko u soku i prepasti, da su ostali bez rijeci. Ako se naljute Tajvanci, bit ce mrtvih Kineza, uglavnom, od smijeha. S druge strane, ako se naljute Kinezi, pa puste 1-2 miljuna vojnika da preplivaju tjesnac (valjda bi prezivilo 10-20%, sto je za njihovu doktrinu prihvatljivo), ovi plivaci ce ih tako razbucati da nece znati gdje je kontinent, a gdje je ocean. Jedino, ako ih Tajvanci napadnu cipovima i poluvodicima, mogli bi imati neki rezultat.

Harald
1 godina prije

Hahaha, da nije ovo mozda neki nastavak Monty Phyton Flying Circuse???

mmne
1 godina prije

svak danas ima svog zimzelenskog

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI