Talibanski borci ismijavaju istorijsku fotografiju podizanja zastave na ostrvu Iwo Jima, pozirajući u zaplijenjenoj američkoj vojnoj opremi

Talibani ismijavaju SAD
68 komentara

Elitna jedinica talibanskih boraca, obučenih u taktičku opremu američke proizvodnje koju su očigledno zarobili od avganistanskih snaga u povlačenju, pozirala je za propagandnu fotografiju, koju mnogi ogorčeni Amerikanci smatraju “krajnjom uvredom”.

Na fotografiji koja je izazvala mnoge kritike, uglavnom među američkim konzervativcima, vide se pripadnici talibanske komandos jedinice Badri 313 kako nose punu maskirnu i modernu taktičku opremu, uključujući naočale za noćno osmatranje – naizgled ponovo stvarajući istorijsku fotografiju američkih vojnika iz Drugog svjetskog rata koji podižu američku zastavu na vrhu planine Suribachi tokom bitke kod Iwo Jime 1945.

„Nijedan neprijatelj to NIKADA nije učinio Americi, osramotio vječnu žrtvu Iwo Jime, dok je nosio našu opremu. Sve do Bidena. Izdao je sve Amerikance, žive i mrtve”, rekao je Sebastian Gorka, bivši zvaničnik u administraciji Donalda Trumpa.

Veliki dio bijesa i ogorčenja bio je usmjeren lično na vrhovnog komandanta SAD, Joe Bidena, koji se protekle nedjelje suočio sa sve većim kritikama zbog haotičnog povlačenja koje je dovelo u opasnost živote Amerikanaca i njihovih saveznika.

„Biden mora da podnese ostavku ili da bude opozvan i smjenjen“, reagovao je televizijski komentator John Cardillo, koji je nedavno bio voditelj na televiziji Newsmax. “Ovo postaje sve gore i gore!” dodao je voditelj podcasta i bivši marinac, Jonathan Gilliam.

„Ovo je nasljeđe Joea Bidena koje gleda cijeli svijet“, rekla je kongresmenka Elise Stefanik.

„Mi smo svjetska sprdnja“, rezimirala je konzervativna kolumnistkinja i bivša TV voditeljka Meghan McCain, kćerka pokojnog republikanskog senatora Johna McCaina.

Samo nekolicina je osudila pokušaj trolovanja ili pokušala pronaći neko tužno komično objašnjenje, a konzervativni radijski voditelj Jesse Kelli napisao je na Twitteru: „Talibani mogu ubijati ljudi koliko god žele. Ali ako nastave ovako da troluju Bidena, biće izbačeni sa društvenih medija.”

U proteklih nekoliko nedjelja, čak i prije talibanskog blickriga u Kabulu, pojavili su se video zapisi na kojima se vidi kako militanti pregledaju ratni plijen, uključujući oružje američke proizvodnje zaplijenjeno od Avganistanske nacionalne armije (ANA). ANA se potpuno raspala kada je koalicija predvođena SAD počela ubrzavati povlačenje, a neke jedinice su se predale bez borbe i predale oružje i opremu militantnoj grupi.

Prema nekim procjenama, talibani sada možda posjeduju više od 2.000 američkih Humweea i drugih oklopnih vozila, te čak 40 aviona – uključujući Black Hawks, izviđačke jurišne helikoptere i vojne bespilotne letjelice. Takođe mogu iskoristiti veliki arsenal od 600.000 jurišnih pušaka M16 i drugog pješadijskog naoružanja, oko 162.000 komada komunikacione opreme i 16.000 naočara za noćno osmatranje, koje je Pentagon poklonio avganistanskim snagama od 2003. godine.

Biden se u međuvremenu suprotstavio kritičarima povlačenja, okrivljujući avganistanske vođe i vojsku što se nisu suprotstavili talibanima i insistirajući da je američka vojska učinila sve što je mogla za Avganistan tokom skoro 20-godišnje okupacije zemlje.

AvganistanSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
2 godine prije

“Prema nekim procjenama, talibani sada možda posjeduju više…

qqqq – sad da vidimo tko je taliban;)

Malomorgen
2 godine prije

ko ina 5 min vremena, hebe amere u glavu…. 😂

Nejasno
2 godine prije

Ovdje na logičnom stvarno pušite tu propagandu?

Mahatma
2 godine prije

Bravo talibani. Američkom imperiju se danas možeš samo rugati.

duki
2 godine prije

He.he.he !
Trump se u 7 dana udebljao 7 kila !
I viče “jesam vam rek’o?!!

aga cija
2 godine prije

“Logicno”, ako Vas sada ne utamane ameri, neca nikad. Pa, ubio Vas, pola odrasle i obrasle populacije Hrvata ce utec u Talibane zbog Vaseg teksta.
LP

Arkaj
2 godine prije

Fotka koju sad talibani koriste za ismijavanje USA “svemoćne vojske” takođe nije original, snimljena je naknadno u izrežiranoj predstavi, nekoliko dana nakon što je prva zastava u toku borbi postavljena na vrh Suribačija. Uostalom i slična fotka postavljanja sovjetske zastave na krov Rajhstaga u Berlinu takođe je izrežirana nakon samog događaja za propagandne potrebe. Utoliko je ova talibanska šala iskrenija od originala koji služi kao metafora – ne predstavlja se lažno za original a nosi, i to s pravom, daleko snažniju emocionalnu poruku. Jepanci na Iwo Džimi branili su svoj teritorij od daleko snažnijeg neprijatelja i neminovno su tu bitku izgubili a ipak su amerikanci kroz poznatu fotku podizanja američke zastave na vrhu Suribači napravili simbol svoje pobjede na Pacifiku u drugom svjetskom ratu. Ovo talibansko redizajniranje čuvene fotografije nije samo njeno poništavanje u simboličnom smislu, ono je za cijelu magnitudu jače, otprilike kao da su japanski branitelji Iwo Džime… Čitaj više »

Debeli đ uro
2 godine prije

A stvarno jesu Amerikanci ispali konji,20 godina lupali o Afganistanu i po Afganistanu a onda se doslovno preko noći povukli ko zadnji lopovi po mraku i ostavili toliko naoružanja da talibani ne znaju što bi s njime !!!

Nenad
2 godine prije

najbolja fotografija koju sam vidio u zadnjih nekoliko godina. pokazuje svu bijedu uzaludnih ratova koje amerikanci vode

Mrčikola
2 godine prije

“Elitna jedinica talibanskih boraca”…pa tamo svi postaju elitni borci čim dobiju prve prave sandale. 😁

FATIH
2 godine prije

U MOJOJ DOMOVINI IMA JEDNA MUDRA IZREKA,A GLASI:”KOME JE SUDJENO DA BUDE HEBAN,SAME MU GACE SPADAJU”

Max
2 godine prije

Sami su si krivi.

Dorian
2 godine prije

“…ako nastave ovako da troluju Bidena, biće izbačeni sa društvenih medija.”
A kad ih izbace s Facebooka i Twitera , talibani će doživjeti takav šok da će odmah položiti oružje, samo da im vrate profile na “Faceu”! 😂

Demc
2 godine prije

Ovi če ulazit u još neosvojene teritorije ko petokolonaši.. ko bajagi ameri dolaze da vas spase.. tragično.

ledeno doba
2 godine prije

da vidimo: talibani zayebavayu SAD, sa njihovim oružjem: satirom
zayebavayu namještenu fotografiju iz 1945., koja slavi, osvajanje tuđe države, bez obzira kakav je bio japanski režim, to je tuđa država… koja je i dan danas faktički okupirana od strane SAD
u ratu, koji su inače sami amerikanci (čitaj: kabala), isprovocirali, inscenirajući u prosincu “false flag napad na Pearl Harbour” i onda su 1946. još izvršiliu genocid u Hirošimi i Nagasakiju

a i sada su prdonje u SAD-u mnogo uvredjene i iznenadjene, što bi rekao Šojić…

ali kadam je kabalin listić Charlie Hebdo na najprimitivniji način zayebavao sve muslimane, islam i kuran– to je bila vrhunska satira, kultura, sloboda govora…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI