Teheran obećava “snažan” odgovor na svaki “incident”, dok Velika Britanija poziva iranskog ambasadora zbog napada na tanker kod Omana

Brod iranske obalske straže
19 komentara

Iran je rekao da neće oklijevati da pruži “snažan” i “brz” odgovor na svaku prijetnju, dok kritikuje “lažne” optužbe, a Velika Britanija poziva njegovog izaslanika zbog napada na tanker pod kontrolom Izraela kod obale Omana.

Tvrdnje britanskog ministra inostranih poslova Dominika Raaba i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena protiv Irana su “kontradiktorne” i “lažne”, rekao je u ponedjeljak portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzadeh. On je osudio optužbe zapadnih zvaničnika kao “podstrekavanje na nasilje” i rekao da ih Teheran oštro osuđuje i duboko žali zbog takvih izjava.

U nedjelju su London i Washington zvanično optužili Iran da stoji iza prošlonedjeljnog napada na izraelski tanker MV Mercer Street kod obale Omana. U incidentu su poginule dvije osobe: rumunski kapetan i britanski radnik obezbjeđenja.

Peta flota američke mornarice, koja djeluje u regionu, zatim je brzo za napad okrivila, kako je to nazvala, „samoubilački dron“. Raab je u nedjelju rekao da je “velika vjerovatnoća” da je Iran napao tanker Mercer Street, dok je Blinken izjavio da su SAD “uvjerene” da je Teheran kriv.

Khatibzadeh je optužio SAD i Veliku Britaniju za “jasnu političku pristrasnost”, rekavši da ove dvije države “lažno optužuju” Iran, ali šute kada su iranska plovila napadnuta u međunarodnim vodama. Zahtijevao je od Washingtona i Londona da iznesu sve dokaze koji potvrđuju njihove tvrdnje ako ih imaju. Portparol iranskog ministarstva upozorio je zapadne zemlje da ne preduzimaju bilo kakve nepromišljene korake nakon napada za koji optužuju Teheran.

Iran ne oklijeva u zaštiti svoje bezbjednosti i nacionalnih interesa i brzo i snažno će odgovoriti na svaki mogući incident.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u ponedjeljak iranskog ambasadora u Londonu Mohsena Baharvanda i zatražilo od Irana da „prekine akcije koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbjednost“. Velika Britanija je takođe “naglasila da se plovilima mora omogućiti slobodna plovidba u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju koje je objavila britanska vlada.

Raab u nedjelju nije najavio nikakve posebne mjere kao odgovor na napad, ali je rekao da Velika Britanija “radi sa našim međunarodnim partnerima na zajedničkom odgovoru” na incident. Blinken je takođe obećao da će dati “primjeren odgovor” na napad u nedjelju, ali nije pružio dodatne detalje. Ranije je izraelski premijer Naftali Benet tvrdio da postoje “obavještajni dokazi” koji dokazuju da Teheran stoji iza incidenta, ali ih nije predstavio javnosti.

Iranski zvaničnik, koga citira nacionalna novinska agencija IRNA, odgovorio je na izjave Izraela, SAD i Velike Britanije rekavši da ih Teheran smatra “političkim propagandnim gestama”. Ako se Iran suoči sa stvarnom prijetnjom po svoju sigurnost i nacionalne interese, uslijedit će “snažan i odlučan” odgovor, a odgovorni će se suočiti s posljedicama, dodao je zvaničnik.

iranOmanVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
2 godine prije

Ziiiiiiiiijev…. Mljac… Mljac… (češkanje po trbuhu)… Ziiiiiij… Oh, ispričavam se, zadrijemao sam čitajući članak zbog kojeg su mi se gaće trebale tresti od straha.
Mrmlj…
Evo moje reakcije na propagandni članak: Joooooooooj majkoooooo mila valjda neće biti ww3???
Uh, da nisam pretjerao???
No shvatite me, da se ovakvi članci ne objavljuju svaki dan možda bih se čak i zabrinuo…

kopa popesku
2 godine prije

ovo bazdi na skretanje pažnje od nečeg što planiraju.

Max
2 godine prije

Iran će uzvrratiti na bilo kakve napade

Krle
2 godine prije

Samo se nadam da neće olako shvatiti prijetnju i smetnuti koliko su podli i sposobni ti zločinci. Konstantno im uvaljuju terorističke akcije a nisu ih davno navukli da obore putnički avion. Uspješne sabotaže i ubistva da ne spominjem. Puno njih su glavom platili jer su ih podcijenili.

Dokurčilomi
2 godine prije

Kako ide ona američka izjava: “braniti naš način života i interese bilo gdje u svijetu”, onda valjda i drugi narodi imaju pravo na to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI