fbpx

Teheran uspješno testirao novu raketu

Raketa bavar 373 Iran

Teheran je uspješno testirao novu raketu, saopštio je vrhovni komadant Revolucionarne garde general-major Hossein Salami. Lansiranje dolazi u vrijeme dok Teheran želi izbjeći vojnu eskalaciju sa Sjedinjenim Državama u Persijskom zalivu.

„Naša država je arena za testiranje raznih odbrambenih i strateških sistema i to su konstantni napori ka uvećavanju naše sile odvraćanja“, rekao je Salami, prenosi novinska agencija Tasnim.

„Juče je bio jedan od uspešnih dana za naš narod“ rekao je Salami ne iznoseći detalje o dometu ili sposobnostima rakete.

Ranije ove nedelje, iranski predsjednik Hassan Rouhani je zvanično otkrio novi raketni sistem protivvazdušne odbrane, Bavar-373.

Domaći mobilni raketni sistem Bavar-373 prikazan je na Dan nacionalne odbrambene industrije u Teheranu. Poslednjih godina Iran nastoji da ubrzano razvija svoju odbrambenu industriju, kako bi umanjio zavisnost od uvoza stranog naoružanja. U junu je Islamska republika predstavila raketni PVO sistem Khordad 15, sposoban za praćenje i gađanje do šest ciljeva istovremeno.

Najnoviji raketni test uslijedio je nakon odluke Washingtona da formira multinacionalnu koaliciju za “patroliranje” Ormuskim moreuzom, pošto su SAD optužile Teheran za niz misterioznih napada na naftne tankere koji putuju ovim plovnim putem. Iran je negirao optužbe, rekavši da Washington potiče strahove, a da nije pružio nijedan dokaz koji bi podržao njegovu tvrdnju.

Primetno je da su tenzije dostigle tačku ključanja, nakon što su britanski marinci zaplijenili iranski tanker kod obale Gibraltara. Plovilo je pušteno ranije ove nedelje. Iran je taj potez opisao kao “piratstvo” zbog čega je zaplijenio brod pod zastavom Britanije u znak odmazde.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Britanci su ispunili svoj dio pogodbe.
Sad je red na Iranu da pusti britanski tanker.
Čim onaj njihov stigne u sigurnu luku.
Ako Amerikanci uspiju u nakani da nađu dovoljan broj poslušnih da svojim brodovima paradiraju Perzijskim zaljevom, kobajagi čuvajući tankere, a u stvari izazivajući povod za sukob sa Iranom, da mu za početak ”raskrvare nos”, tu su sad već u blizini i Rusi, spremni da sa Iranom na istom terenu održe pomorske vježbe, da malo relaksiraju stvari kako ne bi došlo do željenog/neželjenog klimaksa……..
Moglo bi doći do velike gužve u maloj bari……… a onda i neki slučaj može pokrenuti lanac opasnih događanja.
P.S.
Za to vrijeme Kinezi imaju pametnijeg posla….
I dalje neumorno piče li ga piče…….
Dok ih sviju ne prepiče……..

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Odmah bi kinezi vratili tajvan matici..

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Dalton; Zašto iranci ni jedan svoj brod kroz prijateljski muslimasnki Egipat (sueski kanal) ne mogu provesti nego moraju obilaziti cijelu Afriku.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Zato što suez kontrolišu englezi, Egipat sa tim stvarima nema nikakve veze ,uspori malo !!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Mile
Poslije Izraela, Egipat je najveći primatelj američke vojne pomoći.
Negdje oko 1.3 milijardi dolara godišnje.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Jel istina da vrhovni vodja pocinje svaki govor “Ja veliki imam…” ?
Pitam za komsinicu, cula govor pa hoce da poseti Teheran

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

ISTINA!!! Zato što jeste veliki imam šijita! Slobodo joj reci da može. Sunitske države; svojoj prijateljici kaži da pogleda u sekularnoj turskoj (suniti) što se dešava AMERČKIM novinarima, a da Ameriku nije briga što SAA masakrira njihove građane i novinare dok god troše $ kod njih!

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Ipak je otisla u Donju Maoču da baca granule. Bosnian zoo experience

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Dobro je dok ovakvi likovi likovi mogu lagati imame i ovi im davati milijarde dolara za njihove uspješne rakete!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik