Teheran uspješno testirao novu raketu

Raketa bavar 373 Iran
9 komentara

Teheran je uspješno testirao novu raketu, saopštio je vrhovni komadant Revolucionarne garde general-major Hossein Salami. Lansiranje dolazi u vrijeme dok Teheran želi izbjeći vojnu eskalaciju sa Sjedinjenim Državama u Persijskom zalivu.

„Naša država je arena za testiranje raznih odbrambenih i strateških sistema i to su konstantni napori ka uvećavanju naše sile odvraćanja“, rekao je Salami, prenosi novinska agencija Tasnim.

„Juče je bio jedan od uspešnih dana za naš narod“ rekao je Salami ne iznoseći detalje o dometu ili sposobnostima rakete.

Ranije ove nedelje, iranski predsjednik Hassan Rouhani je zvanično otkrio novi raketni sistem protivvazdušne odbrane, Bavar-373.

Domaći mobilni raketni sistem Bavar-373 prikazan je na Dan nacionalne odbrambene industrije u Teheranu. Poslednjih godina Iran nastoji da ubrzano razvija svoju odbrambenu industriju, kako bi umanjio zavisnost od uvoza stranog naoružanja. U junu je Islamska republika predstavila raketni PVO sistem Khordad 15, sposoban za praćenje i gađanje do šest ciljeva istovremeno.

Najnoviji raketni test uslijedio je nakon odluke Washingtona da formira multinacionalnu koaliciju za “patroliranje” Ormuskim moreuzom, pošto su SAD optužile Teheran za niz misterioznih napada na naftne tankere koji putuju ovim plovnim putem. Iran je negirao optužbe, rekavši da Washington potiče strahove, a da nije pružio nijedan dokaz koji bi podržao njegovu tvrdnju.

Primetno je da su tenzije dostigle tačku ključanja, nakon što su britanski marinci zaplijenili iranski tanker kod obale Gibraltara. Plovilo je pušteno ranije ove nedelje. Iran je taj potez opisao kao “piratstvo” zbog čega je zaplijenio brod pod zastavom Britanije u znak odmazde.

Bavar 373Khordad 15raketni test
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Britanci su ispunili svoj dio pogodbe.
Sad je red na Iranu da pusti britanski tanker.
Čim onaj njihov stigne u sigurnu luku.
Ako Amerikanci uspiju u nakani da nađu dovoljan broj poslušnih da svojim brodovima paradiraju Perzijskim zaljevom, kobajagi čuvajući tankere, a u stvari izazivajući povod za sukob sa Iranom, da mu za početak ”raskrvare nos”, tu su sad već u blizini i Rusi, spremni da sa Iranom na istom terenu održe pomorske vježbe, da malo relaksiraju stvari kako ne bi došlo do željenog/neželjenog klimaksa……..
Moglo bi doći do velike gužve u maloj bari……… a onda i neki slučaj može pokrenuti lanac opasnih događanja.
P.S.
Za to vrijeme Kinezi imaju pametnijeg posla….
I dalje neumorno piče li ga piče…….
Dok ih sviju ne prepiče……..

Oko
4 godine prije

Jel istina da vrhovni vodja pocinje svaki govor “Ja veliki imam…” ?
Pitam za komsinicu, cula govor pa hoce da poseti Teheran

Mile
4 godine prije

Dobro je dok ovakvi likovi likovi mogu lagati imame i ovi im davati milijarde dolara za njihove uspješne rakete!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI