Umjesto ruskih S-300, Sirija navodno „preferira iranski sustav Bavar-373“

Bavar 373
18 komentara

Sirija bi mogla kupiti iranski protivavionski sustav Bavar 373, jer ruski S-300 nisu dovoljno učinkoviti protiv izraelskih napada, prenosi ruska agencija Avia Pro. Ovu vijest treba uzeti s rezervom, jer brojne ruske publikacije objavljuju neprovjerene informacije kako bi unijele razdor u rusko-iranske odnose, kao „probni balon“ da se vidi reakcija Kremlja i javnosti ili jednostavno zbog veće čitanosti, što je prilično neprofesionalan pristup.

„Sirija, koja je više od godinu dana u posjedu ruskog sustava protuzračne obrane S-300, izvještava da je takav sustav do sada pokazao malu efikasnost i zato je Damask odlučio kupiti iranski protivavionski sustav Bavar 373“, izvještava u subotu ruska agencija Avia Pro, navodeći kao izvor „sirijske novinare i sirijsku vojsku“.

Izvješće također nagađa da Sirija nikada nije upotrijebila ruske S-300 kako bi odbila ofenzive izraelskog režima, unatoč njihovoj učestalosti, objašnjava Avia Pro, neovisna agencija koja pokriva najnovija zbivanja u ruskoj odbrambenoj i industriji oružja.

Prema publikaciji, neki izvori smatraju da je razlog za nekorištenje ruskog sustava S-300 za suzbijanje izraelskih napada taj što oni jednostavno “ne vide izraelske avione”. Drugi pak tvrde da bi razlog bio “poseban stav koji je Rusija zauzela u tom pogledu”.

Iran bi, prema izvješću, bio spreman pružiti Siriji svoje protuavionske sustave, ali, za sada, ni sirijsko ministarstvo obrane niti iranske vlasti nisu potvrdile ni odbacile ove informacije.

Bavar 373, moderniji je protivavionski sustav od naprednih ruskih sustava S-300 ili američkih Patriota i sustava THAAD.

Sposoban je za prijevoz i lansiranje različitih vrsta raketa. Osim toga, sposoban je otkriti 300 ciljeva, može presretati 60 i napasti 6 ciljeva istovremeno.

U posljednjih nekoliko godina su Teheran i Damask ojačali bilateralne veze i potpisali više sporazuma kako bi se poboljšala suradnja i vojno ojačali njihove oružanih snaga, posebno u borbi protiv terorističkih skupina.

Naglasimo još jednom da je glavni izvor ove informacije nepoznati Twitter račun „Sirijskih mučenika“ Y.N.M.S. Vijesti o zanimanju Damaska za iranske sustave Bavar 373 nije prenijela nijedna služena agencija bilo kojeg od aktera sirijskog sukoba.

Podsjetimo da je sličnu vijest u svibnju 2018. objavila ruska liberalna Nova Gazeta, a ista agencija Avia Pro je u veljači ove godine navela „kako je Iran Siriji već isporučio nekoliko sustava Bavar 373“, što se pokazalo netočnim.

Avia Pro / RG / Avia Pro

Bavar 373thaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
4 godine prije

joj…koja glupost….pa da Iranski sustav je bolji….

Laki Topalović
4 godine prije

Opet patka , samo da se diže prašina, pa kad “trebaju kupiti”, kako taj isti Avia Pro navodi da su u drugom mjesecu već došli u Siriju.. Ali ovdje nije ni važna vijest, već što je po internetu brzo prenesu manji, pa srednji i na kraju veći izvori, tipa Nova Gazeta (prozapadna) , oda Peskova pitaju jel to istina?

Trubadur
4 godine prije

Bavar – 373 koristi radar Miraj – 4 , koji je kopija kineskog JYL-1, pa če se vjerovatno morat pitat i Kineze, nešto…A nije prolem, šta je bolje i šta ne, nego je uvijek, od dalekometnih PVO pitanje politike a ne vojne strategije, tako, da je težko vjerovat u takve vijesti…

Venom
4 godine prije

Dobra dezinformacija koja služi za zaplašivanje Izraela.
Tu ne igra ulogu, koji je radar bolji, jer su i kineski, iranski i ruski radari po mom skromnom mišljenju, tu negdje ” istog kvaliteta ” sa razlikama u nijansama, koje ne igraju velike uloge.

Mislim da su problem samo rakete ( kratkog do jedva srednjeg dometa ) i kako kažu dozvola za upotrebu S-300 sa ruske strane, za koje sam siguran da Izrael zna !

Stjepan
4 godine prije

Ova vjest je izašla namjenski kao jedna od mogučih opcija djelovanja, a istovremeno je prijetnja izraelcima i amerima! Isključuje ruse kao direktne učesnike mogučeg sukoba s izraelcima, …
Naravno sve je kordinirano i dogovoreno između svih aktera antiameričke koalicije, tj njihovih vojnih i sigurnosnih službi! … itd.! 😉😉 🤔🤔
P. S. Bude se dogodilo za par godina da ameri gledaju nemoćno situaciju na BI, a rusi budu istovremeno politički spašavali Izrael od vojne i političke (vjv i gospodarske) propasti …. 🕊🕊

Z.A.
4 godine prije

Bavar 373 po mom skromnom misljenju nije kopija ni S300 a ni kineskih PVS. Nema sumnje da su Iranski strucnjaci koristili u izradi Bavar373 neke komponente i saznanja od ruskih i kineskih a i americkih PV sistema. Ali Bavar373 bi trebao biti unikatni proizvod Iranske misli i saznanja i iskustava od ranije koja su stecena u koristenju raznih PV sistema koja Iran posjeduje.Jer Iran je naucno stasao da moze samostalno proizvodit PV sisteme bilo da kopira ili da nadogradjuje postojece PV sisteme ili da izgradjuje vlastite sisteme od nule. Za primjer mogu uzeti sistem koji je oborio najbolji americki dron.Na portalu se komentarisalo da je taj sistem americka kopija ali po mom misljenju citajuci na tu temu taj sistem je vise od kopije jer je dozivio 3-4 modernizacije i pitaj boga koliko je inovacija je primjenjeno u izradi tog sistema.Bavar373 se pojavljuje u Iranskoj vojsci nedugo poslije isporuke ruskih S300… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Vjorajatno dezinformaciija. Sustav Bavar 373 inače nije loš.

Dub Miroslav
4 godine prije

Napokon! Dosta je ruskog protekcionizma Izraela!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI