SAD zbog „iranske prijetnje“ šalju 3000 vojnika i ratne avione u Saudijsku Arabiju

Mark Esper

Američki ministar obrane Mark Esper kaže da je slanje 3000 američkih vojnika i dvije eskadrile borbenih zrakoplova u Saudijsku Arabiju odgovor na „pojačanu prijetnju“ iz Irana. Tajko je u samo 24 sata završila bajka oo povlačenju ili barem smanjenju američkih vojnika iz Bliskog istoka, regije u kojoj se sektaški ratovi vode stoljećima i gdje Amerika nema što tražiti, kako je u svojoj „nenadmašnoj mudrosti“ rekao američki predsjednik Donald Trump.

Nakon vijesti da je iranski naftni tanker napadnut raketama s obale Saudijske Arabije u vodama Crvenog mora u blizini Džede, Sjedinjene Države su najavile da će poslati 3000 vojnika i dvije eskadrile borbenih zrakoplova u Saudijsku Arabiju kako bi se “suprotstavile” Iranu.

Iako je vrijeme za slanje američkih vojnika u vehabijsko kraljevstvo očito povezano s raketnim incidentom, dužnosnici Pentagona nisu spomenuli da se to čak i dogodilo. Umjesto toga kao razlog navode prošlomjesečne napade bespilotnih letjelica na saudijske rafinerije nafte, koje su proveli jemenski Huti, ali SAD za napade i dalje optužuju Iran.

SAD su već za zaštitu rafinerija u saudijsko kraljevstvo već poslale oko 1000 vojnika i proturaketne sustave Patriot i THAAD, iako su ovi sustavi apsolutno nemoćni pri asimetričnim napadima dronovima i projektilima koji lete na niskim visinama kakve provode jemenski Huti.

Ministar obrane Mark Esper je potvrdio da se taj korak temelji na “povećanoj prijetnji” iz Irana.

Napetosti su sada sigurno veće, čak i ako je iranska prijetnja gotovo uvijek precijenjena. Naravno da je iranski tanker pogođen s dva projektila zasigurno utjecao na porast napetosti, ali za Teheran ovaj napad neće biti izgovor za napad čak ni na nesposobnu vojsku Saudijske Arabije, posebno ne da prvi napadne američke snage u regiji. Na pogođenom tankeru nije bilo žrtava, a šteta će biti sanirana. Najveća šteta je dio nafte koja se izlila u more, ali nju treba pripisati „nepoznatim napadačima“.

Brza najava Pentagona o novom raspoređivanju snaga u Saudijskoj Arabiji sugerira da nisu baš iznenađeni ovim incidentom s tankerom, ali i da je krunski princ Mohammad bin Salman odlučio platiti Trumpu zaštitu, iako je njegova zemlja za moderna američka oružja i sustave potrošila stotine milijardi dolara.

Podsjetimo i da je demografska slika Saudijske Arabije takva da je zemlja u samo dva desetljeća s 19 milijuna stanovnika porasla na 34 milijuna stanovnika, od čega više od dvije trećine čine mladi i osobe rane srednje dobi.

Gledajući ovakvu demografsku sliku, mobilizacijski potencijal kakvog ima Saudijska Arabija vjerojatno nema nijedna zemlja u svijetu, ali vladajuća dinastija za ratove svejedno mora unajmljivati plaćenike, najviše iz Sudana, ali i drugih zemalja regije, čak iz Latinske Amerike.

Iako neki tvrde da je imati američke trupe u Saudijskoj Arabiji povijesna kontroverza, jer je kraljevstvo bilo jedna od glavnih baza Al-Qaede prije „11. rujna“, stoga neki smatraju da je neprimjereno da bude dom za američke trupe. Ipak, novac je novac, što Trump koristi, usprkos obećanjima da će vratiti američke vojnike kući i da više neće sudjelovati u beskonačnim i skupim ratovima.

Gledajući iz ove perspektive, slanje dodatnih američkih vojnika u saudijsku Arabiju, slanje dvije eskadrile borbenih zrakoplova i raspoređivanje  četiri radarska sustava Sentinel, sustava Patriot i THAAD u kraljevstvu čitav ovaj igrokaz pretvara u teatar apsurda.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Zax
Gost
Zax

34 miliona stanovnika. Doduse dobar dio njih su strani migranti koji rade sve jer saudijci ne zele. Volio bih docekati dan kad prihodi od nafte presuse. Saudijci opcenito nemaju nikakve radne navike niti obrazovanja. Bilo bi ih zanimljivo promatrati kad se to dogodi

Siniša
Gost
Siniša

Stotine su milijardi uložili i ulažu po svijetu, mislim da neće tako lako propasti.

Vorlon
Gost
Vorlon

Te milijarde su za Salmane, a ostali se mogu……

samo tako
Gost
samo tako

Imaju jemenci meta u izobilji u KSA, i bez vaših

samo tako
Gost
samo tako

Nemaju ni jedan razlog da ne ispljuskaju saude još, ne samo jednom. Ova, dodatno plačena usranska vojska dolazi čuvati kraljevinu od iranskog napada

Adriana
Gost
Adriana

Ova dodatna vojska dolazi čuvati kraljevinu od unutarnjeg raspada.

tihobl
Gost
tihobl

Nije ako, vec kad zbombaju.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

”……mobilizacijski potencijal kakvog ima Saudijska Arabija…….” 😆 😆 😆 😆
♫♫♫♫ Kad u vojsku pođem ja, cijelo selo će znati…..♫♫♫♫
P.S.
♫♫♫♫ Tko te ljubi dok sam ja na straži…..♫♫♫♫
Salman ( hanumi number five)

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Vita jela, zelen bor…….. stiže brzi odgovor….
Štaš na straži…..
Dođi u pet do pet!
Hanuma number five

Max
Gost
Max

Iskreno ne čudim se ničemu doživi čovjek izdaju i od obitelji kamoli ne ovakvih moćnika.

xyx
Gost
xyx

Povlace se od tamo di ulaze saveznici Turci. Generalno se nece povuc nikad. USA nije drzava nego multidrzava i ne moze se nigdi povuc osim tamo di pusti saveznika.

Sparkling
Gost
Sparkling

Ništa nije apsurdno ako troškove uredno podmiruju Saudi. Još malo i imat ćemo još jednu zvijezdicu na Am. zastavi kako je krenulo.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Neče biti zvezdica. Biče sabljica.

CPGS
Gost
CPGS

U drugim vijestima… Norvezani obozavaju svoje preskupe letece kante. Prevodim:

“Za Norvesku, F-35 ne predstavlja samo sposobnost za ratno zrakoplovstvo. On je strateska, vazna nova sposobnost za opce oruzane snage Norveske, za obranu Norveske i za nase mogucnosti da predstavljamo NATO na sjeveru, dajuci vlastiti udio u [strateskom] odvracanju,” rekao je Skinnarland. “Performansa aviona – opcenito, a i specificno za norveske okolnosti – premasuje ocekivanja. Ovo su nevjerovatne sposobnosti. Ponasa se izvanredno dobro po hladnim vremenskim prilikama, a sposobnost i fuzija senzora su izuzetni sto se tice izazova koje predstavlja nasa okolina geografski, topografski i daljinski.”

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Kažu da je tamo toliko hladno, da sponzoruše ulaze i u Lade….. Nive…..

CPGS
Gost
CPGS

Pa Ladama su sigurno i dosle do Norveske.

Ivo
Gost
Ivo

do sad su ga već pospremili na detox

puki
Gost
puki

he, he, he, koja prozirna fora… Ovo je zaobilazni put, kako vršiti pritisak na Iran, da se vlasti ne dosjete. Pošto cionistička korporacija SAD ne može direktno slati oružje i trupe u blizinu Irana, zato postoji cionistička umjetna država Saudijska Arabija, koja kofol glumi žrtvu ugroženu od Irana i traži pomoć. I onda SAD kofol šalje pomoć. A sve to posmatraju i grohomtom se smiju ciofašisti iz Izraela.
Podsjećam još jednom na parolu, koju su prije 4-5 mjesecu, istakli iranski, libanonski i palestinski demonstranti u Berlinu, koji su demonstrirali protiv terora države Izrael. Dakle na tom transparentu pisala je parola: “Saudijska kraljevska obitelj su cionisti židovskih korjena”.

Frodo
Gost
Frodo

Štitit će neprocjenjivu saudijsku demokraciju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik