SAD zbog „iranske prijetnje“ šalju 3000 vojnika i ratne avione u Saudijsku Arabiju

Mark Esper
18 komentara

Američki ministar obrane Mark Esper kaže da je slanje 3000 američkih vojnika i dvije eskadrile borbenih zrakoplova u Saudijsku Arabiju odgovor na „pojačanu prijetnju“ iz Irana. Tajko je u samo 24 sata završila bajka oo povlačenju ili barem smanjenju američkih vojnika iz Bliskog istoka, regije u kojoj se sektaški ratovi vode stoljećima i gdje Amerika nema što tražiti, kako je u svojoj „nenadmašnoj mudrosti“ rekao američki predsjednik Donald Trump.

Nakon vijesti da je iranski naftni tanker napadnut raketama s obale Saudijske Arabije u vodama Crvenog mora u blizini Džede, Sjedinjene Države su najavile da će poslati 3000 vojnika i dvije eskadrile borbenih zrakoplova u Saudijsku Arabiju kako bi se “suprotstavile” Iranu.

Iako je vrijeme za slanje američkih vojnika u vehabijsko kraljevstvo očito povezano s raketnim incidentom, dužnosnici Pentagona nisu spomenuli da se to čak i dogodilo. Umjesto toga kao razlog navode prošlomjesečne napade bespilotnih letjelica na saudijske rafinerije nafte, koje su proveli jemenski Huti, ali SAD za napade i dalje optužuju Iran.

SAD su već za zaštitu rafinerija u saudijsko kraljevstvo već poslale oko 1000 vojnika i proturaketne sustave Patriot i THAAD, iako su ovi sustavi apsolutno nemoćni pri asimetričnim napadima dronovima i projektilima koji lete na niskim visinama kakve provode jemenski Huti.

Ministar obrane Mark Esper je potvrdio da se taj korak temelji na “povećanoj prijetnji” iz Irana.

Napetosti su sada sigurno veće, čak i ako je iranska prijetnja gotovo uvijek precijenjena. Naravno da je iranski tanker pogođen s dva projektila zasigurno utjecao na porast napetosti, ali za Teheran ovaj napad neće biti izgovor za napad čak ni na nesposobnu vojsku Saudijske Arabije, posebno ne da prvi napadne američke snage u regiji. Na pogođenom tankeru nije bilo žrtava, a šteta će biti sanirana. Najveća šteta je dio nafte koja se izlila u more, ali nju treba pripisati „nepoznatim napadačima“.

Brza najava Pentagona o novom raspoređivanju snaga u Saudijskoj Arabiji sugerira da nisu baš iznenađeni ovim incidentom s tankerom, ali i da je krunski princ Mohammad bin Salman odlučio platiti Trumpu zaštitu, iako je njegova zemlja za moderna američka oružja i sustave potrošila stotine milijardi dolara.

Podsjetimo i da je demografska slika Saudijske Arabije takva da je zemlja u samo dva desetljeća s 19 milijuna stanovnika porasla na 34 milijuna stanovnika, od čega više od dvije trećine čine mladi i osobe rane srednje dobi.

Gledajući ovakvu demografsku sliku, mobilizacijski potencijal kakvog ima Saudijska Arabija vjerojatno nema nijedna zemlja u svijetu, ali vladajuća dinastija za ratove svejedno mora unajmljivati plaćenike, najviše iz Sudana, ali i drugih zemalja regije, čak iz Latinske Amerike.

Iako neki tvrde da je imati američke trupe u Saudijskoj Arabiji povijesna kontroverza, jer je kraljevstvo bilo jedna od glavnih baza Al-Qaede prije „11. rujna“, stoga neki smatraju da je neprimjereno da bude dom za američke trupe. Ipak, novac je novac, što Trump koristi, usprkos obećanjima da će vratiti američke vojnike kući i da više neće sudjelovati u beskonačnim i skupim ratovima.

Gledajući iz ove perspektive, slanje dodatnih američkih vojnika u saudijsku Arabiju, slanje dvije eskadrile borbenih zrakoplova i raspoređivanje  četiri radarska sustava Sentinel, sustava Patriot i THAAD u kraljevstvu čitav ovaj igrokaz pretvara u teatar apsurda.

američki vojniciPatriotthaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Ništa nije apsurdno ako troškove uredno podmiruju Saudi. Još malo i imat ćemo još jednu zvijezdicu na Am. zastavi kako je krenulo.

Max
4 godine prije

Iskreno ne čudim se ničemu doživi čovjek izdaju i od obitelji kamoli ne ovakvih moćnika.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

”……mobilizacijski potencijal kakvog ima Saudijska Arabija…….” 😆 😆 😆 😆
♫♫♫♫ Kad u vojsku pođem ja, cijelo selo će znati…..♫♫♫♫
P.S.
♫♫♫♫ Tko te ljubi dok sam ja na straži…..♫♫♫♫
Salman ( hanumi number five)

samo tako
4 godine prije

Imaju jemenci meta u izobilji u KSA, i bez vaših

Zax
4 godine prije

34 miliona stanovnika. Doduse dobar dio njih su strani migranti koji rade sve jer saudijci ne zele. Volio bih docekati dan kad prihodi od nafte presuse. Saudijci opcenito nemaju nikakve radne navike niti obrazovanja. Bilo bi ih zanimljivo promatrati kad se to dogodi

CPGS
4 godine prije

U drugim vijestima… Norvezani obozavaju svoje preskupe letece kante. Prevodim:

“Za Norvesku, F-35 ne predstavlja samo sposobnost za ratno zrakoplovstvo. On je strateska, vazna nova sposobnost za opce oruzane snage Norveske, za obranu Norveske i za nase mogucnosti da predstavljamo NATO na sjeveru, dajuci vlastiti udio u [strateskom] odvracanju,” rekao je Skinnarland. “Performansa aviona – opcenito, a i specificno za norveske okolnosti – premasuje ocekivanja. Ovo su nevjerovatne sposobnosti. Ponasa se izvanredno dobro po hladnim vremenskim prilikama, a sposobnost i fuzija senzora su izuzetni sto se tice izazova koje predstavlja nasa okolina geografski, topografski i daljinski.”

Frodo
4 godine prije

Štitit će neprocjenjivu saudijsku demokraciju.

puki
4 godine prije

he, he, he, koja prozirna fora… Ovo je zaobilazni put, kako vršiti pritisak na Iran, da se vlasti ne dosjete. Pošto cionistička korporacija SAD ne može direktno slati oružje i trupe u blizinu Irana, zato postoji cionistička umjetna država Saudijska Arabija, koja kofol glumi žrtvu ugroženu od Irana i traži pomoć. I onda SAD kofol šalje pomoć. A sve to posmatraju i grohomtom se smiju ciofašisti iz Izraela.
Podsjećam još jednom na parolu, koju su prije 4-5 mjesecu, istakli iranski, libanonski i palestinski demonstranti u Berlinu, koji su demonstrirali protiv terora države Izrael. Dakle na tom transparentu pisala je parola: “Saudijska kraljevska obitelj su cionisti židovskih korjena”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI