Izabran novi predsjednik Južne Koreje koji se u kampanji protivio američkom sustavu THAAD

Južno Korejanski predsjednik Moon Jae-in
9 komentara

Prema izlaznim anketama, demokrat Moon Jae-in je s 41,1% dobivenih glasova pobijedio na predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji. Za kandidata konzervativne stranke Slobodne Koreje Hong Jun-pyoa je glasalo 23,3% građana, a za kandidata Narodne stranke Ahn Cheol-sooa je glasalo 21,8% birača.

Diljem zemlje je bilo otvoreno 13 964 biračkih mjesta, a registrirano je 42 479 710 birača. Glasovanje je završilo danas poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu.

Novi južnokorejski predsjednik će preuzeti dužnost 10. svibnja, odmah nakon potvrde Središnjeg izbornog povjerenstva o izbornoj pobjedi Moon Jae-ina.

Izbori su održani nakon što je 10. ožujka Ustavni sud Južne Koreje potvrdio odluku o opozivu predsjednice Park Geun-hye zbog korupcijskog skandala.

Tijekom predizborne kampanje i izjave Donalda Trumpa da će Južna Koreja pentagonu morati platiti milijardu dolara za zaštitu nedavno raspoređenim sustavom THAAD u zemlji, Moon Jae-in je rekao da njegova zemlja niti je znala za raspoređivanje sustava, kao ni da treba platiti THAAD.

Po njemu je to odluka koju mora donijeti novi predsjednik Južne Koreje, nakon što bude izabran, što znači da će ovo biti njegova zadaća. Osim toga, Moon Jae-in je dodao da se ovako važne stvari ne rade bez konzultacija i na brzinu, kako su to učinili Amerikanci, te da moraju imati političko odobrenje Seula.

Ubrzo nakon stupanja na dužnost će se vidjeti je li Moon Jae-in to govorio samo kao dio predizbornih obećanja ili će zauzeti jasan stav oko važnih pitanja kao što je raspoređivanje proturaketnih sustava na teritoriju njegove zemlje bez političkog odobrenja vlasti u Seulu.


 

Moon Jae-inPredsjednikthaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Doci ce on sebi sada nakon izbora, doprijeti ce do njega demokratski glas americke slobode.

Natovac za novac
6 godine prije

Commie has been fired

Filip
6 godine prije

Sjevernokorejci su zadnju predsjednicu nazivali američki pas.Nadam se da će Moon stvarno gledati interese svog naroda.

jale
6 godine prije

I Trump je u kampanji pričao svašta, pa… eto!

Slagerpjevac
6 godine prije

Opako su ameri nagazili Južnu Koreju. Prvo ono pljačkanje Samsunga sa odštetom pa sad ovo.. Jako me zanima da li im i tamo medije u šaci drži deepstate kao i ovdje..

mars
6 godine prije

Ćak i da zaista misli sve ono što je rekao i da na kraju krajeva i bude želio to sprovesti u djelo, teško će mu to poći za rukom. I Južna Koreja, kao i svaka druga država ima svoju “deep state” u koju su još od 1953. godine duboko involvirane SAD sa svojim interesima i ljudima koji te interese zastupju. Jedini način da se ta “deep state” temeljno pročisti i uzmu se uzde u svoje ruke, je ono što je uradio i još uvijek radi Erdogan u Turskoj u svim državnim institucijama, u svim javnim i nejavnim sektorima, u svim vladinim i ne vladinim organizacijama i u svim sferama života, jer bi u suprotnom sam njegov položaj i položaj vladajućeg djela turskog društva i Turske u cjelini, i dalje ostao vazalan kakav je i bio, sa stalnom i latentnom opasnošću da u svakom trenutku putem “spontanog događanja naroda” sleti s… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Priča priče ko i Trampeta trebaš biit naivan povjerovati u te bajke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI