fbpx

Princip prodaje američkog oružja je dosegao točku apsurda

THAAD

Stari princip da “američka vlada kupuje oružje u zemlji i prodaje oružje u inozemstvu” nikada nije bio tako realan kao danas. Američki proračun za obranu raste, a ugovori za prodaju oružja strancima su postavili nove rekorde.

Doista, industrija prodaje oružja postala je toliko složena da neke američke korporacije nude oružje, a druge američke tvrtke zarađuju novac djelujući u ime kupaca. Tim Lockheed Martin-Raytheon nedavno je otišao u Rijad kako bi razgovarao o detaljima trenutnog posla u iznosu od 15 milijardi dolara za 7 baterija protuzračnog sustava THAAD koje su zajedno proizvele dvije tvrtke, a za pregovaračkim stolom nisu komunicirali sa Saudijcima, već s timom rukovoditelja iz tvrtke Boston Consulting Group. Prihod ovog giganta iznosi 7,5 milijardi dolara, a ona je samo jedna od tvrtki koja djeluju u interesu brutalne konsolidacije vlasti u kraljevstvu Mohammada bin Salmana.

Očigledno je da dobavljači oružja koji posluju u kraljevstvu znaju da je kontrola nad kupnjom oružja u Saudijskoj Arabiji i svim vojnim jedinicama koncentrirana u rukama prijestolonasljednika, a ne u rukama već dementnog kralja Salmana.

Prije toga, kontrola u ovom području bila je raspodijeljena među raznim frakcijama kraljevske obitelji, što je omogućilo svima da dobivaju financijske nagrade tradicionalne za takve transakcije. No, Mohammad bin Salman uklonio je suparničke posrednike, centralizirajući cjelokupni obrambeni posao Saudijske Arabije pod okriljem Glavne uprave vojne industrije, koncentrirajući vodstvo u pouzdanim rukama, kako se on nada, bliskih rođaka kao što je Mutlak bin Hamad Al-Murashid, nuklearni inženjer odgovoran za razvoj programa nuklearne energije Saudijske Arabije.

Boston Consulting Grupa je stvorila tržište za savjetovanje stranih vlada za kupovinu oružja i promovira stvaranje vlastitih vojno-industrijskih kompleksa.

Kako su čelnici grupe skromno naveli svoju strategiju u dokumentu iz 2018. godine: „Danas kupci žele da obrambeni subjekt uloži u infrastrukturu svoje zemlje, pomogne u razvoju njihovih lokalnih obrambenih sposobnosti i diverzifikaciji gospodarstva.“

Takozvani “offset” ugovori dugo su dio svih velikih ugovora za izvoz oružja. Izvoznik je dužan sklopiti podugovore za sustave oružja u zemlji kupnje. Njihovo veliko širenje u posljednje vrijeme, kako je navedeno u dokumentu Boston Consulting Grupe, donosi dodatne koristi svim sudionicima. Ali postoji rizik da će se američka vojna proizvodnja preseliti u inozemstvo i stvoriti sigurnosne ranjivosti, jer se osjetljive tehnologije prenose na inozemne proizvođače oružja u inozemstvu. Zapravo, vojno-industrijski kompleks proživljava istu sudbinu industrija koje su ranije izmjestile proizvodnju u Aziju, prije svega u Kinu, a sve zbog kratkoročne dobiti koju pruža ovakav način poslovanja.

Ali obećanje profitabilnog ugovora za tvrtku za koju je zainteresiran utjecajni kupac može biti moćan poticaj za donošenje profitabilnih odluka, ali i prikladan način zaobilaženja prepreka za primanje mita.

Prema pariškoj novinskoj službi Intelligence Online: “Jedan od razloga uspjeha takvih sporazuma je taj što oni u potpunosti ne ispunjavaju kriterije transparentnosti koji reguliraju plaćanja provizija, odnosno mita, koja su uvedena Konvencijom OECD 1997.”

Naravno, ako bi ured Boston Consulting Grupe u Rijadu pokušao poštivati istinske interese Saudijske Arabije, tvrtka bi odustala od prodaje sustava THAAD, koji su skupi, oko milijardu dolara za bateriju sa šest lansera, a apsolutno su beskoristan sustav za Saudijce.

Kao što mu ime govori, THAAD bi trebao presresti balističke rakete kratkog ili srednjeg dometa, dosežući gornju atmosferu 25 do 90 milja i leteći ne više od 125 milja. Stoga radar THAAD mora „prepoznati“ stvarnu bojevu glavu koja će se razlikovati od obližnjih slomljenih dijelova istrošenog lansirnog vozila ili od namjerno ispucanih lažnih ciljeva.

Tada bi radar trebao pratiti i predvidjeti buduću putanju leta same bojeve glave, bez da je zamijeni s bilo kojim popratnim fragmentima. S obzirom na radarske prognoze, raketa za presretanje THAAD, nakon lansiranja, trebala bi brzo ubrzati do osam Macha i apsolutnom točnošću izravno pogoditi cilj, poput metka.

Nakon niza promašaja, Pentagon sada govori o 15 od 15 uspješnih lansiranja sustava THAAD. Vjerojatno ne treba reći da niti jedno od ovih ispitivanja nije provedeno balističkom raketom kao metom, koja je bila praćena ulomcima ili „mamcima“, posebno dizajniranih protiv pola tuceta takvih protuzračnih projektila.

Samo ovo je dovoljno da Saudijci odustanu od dogovora. Ali čak i ako sustav uspije funkcionirati, bio bi potpuno beskoristan kao obrana od napada Hutija 14. rujna na Abqaiq i Quraish. Rabljeni dronovi i krstareći projektili su tada letjeli su na maloj nadmorskoj visini, a THAAD djeluje protiv ciljeva na velikoj nadmorskoj visini. „Patriot“ i „Hawk“ baterije također nisu prikladne za suzbijanje takvih prijetnji.

Čak i da su napadači ispalili balističke rakete na velikoj nadmorskoj visini, THAAD sustav bi bio beskoristan, jer njegov infracrveni senzor ne može razlikovati stvarne bojeve glave od mamaca. Istovremeno, čak ni ruski sustav S-400, kojeg je Putin u šali predložio nakon napada, nije bolji iz istih razloga.

Međutim, razni komentatori i „stručnjaci“ sve ove činjenice uopće ne spominju. Na primjer, objavljene fotografije razaranja u Abqaiqu jasno pokazuju da je nekoliko spremnika pogođeno gotovo na istom mjestu na njihovim zapadnim bokovima.

Kao što je napomenuo bivši analitičar Pentagona Pierre Spray, to jasno dokazuje da su napadi bili izvedeni sa zapada, a ne sa sjevera, kao što su pisali brojni mediji. Točnost napada sugerira da se za navođenje nije koristio GPS, nego dronovski kontrolori koji omogućuju ručno usmjeravanje letećih bespilotnih letjelica prema meti. Da bi imali kontrolu nad dronovima, pod pretpostavkom da su letjeli na 300 metara nadmorske visine, morali su ih držati na vidiku s daljine ne veće od 36 milja od cilja.

Umjesto takve uvjerljive analize, javnosti su predstavljeni “dokazi” Saudijske Arabije da su napadi izvedeni izravno iz Irana, a kao dokaz priložene su fotografije navodnog slomljene iranske bespilotne letjelice, opet navodno pronađene u blizini ciljanog područja.

Boston Consulting Grupa je motivirana ogromnim količinama novca koje treba zaraditi, a najmanje od svega želi da se pažnja fokusira na tako „zamorne detalje“. Postoji oružje koje treba kupiti i prodati. Zbog toga je cijela bit starog principa “američka vlada kupuje oružje u zemlji i prodaje ga u inozemstvu” još više izopačena.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Juče smo na paradi u Kini vidjeli, da USrA vojno-tehnološki ne zaostaje debelo samo za Rusijom , nego i za Kinom…. Tako, smo vidjeli dva nova hipersonička projektila, DF-100 hipersonički manevrirni projektil dugog dometa i DF-17, balističku raketu srednjeg dometa, koja za bojevu glavu nosi hipersonički glider ( DF-ZF )….. Pored radarskih sistema, elektronskog i PVO ratovanja i još nekih drugih USrA sada daleko najviše zaostaju u hipersonici, gdje barem još 10 godina neče dostiči Ruse i Kineze… A gdje če oni biti za 10 godina, samo bog zna….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur
Tko zna gdje ćemo svi biti za 10 godina 😊

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Zapravo, nisu ih imali, ni u vrijeme hladnog rata! A nemaju ih ni sada!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur ne podcjenjuj amerikance. Odavno rade na hipersonicima. Nedavno su ih testirali pri brzini od 500km/h.
Test po test i stizu kineze.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  tihobl

I još ovo Tiho… Malo je van teme, pa ipak…. TASS, je juče objavio vijest, da če Rusi nekoliko zemalja na Bl.Istoku, da prodaju, čudo od radarskog sistema Resonance-NE, pa če tako, barem po mome bitno da promene političku sliku na Bl. Istoku… Inače imaju kopiju ovog radara Iranci od Jula ove godine, pošto je Ghadir, kopija ovog radara…. Inače , kod ovog 3D antistealth radara dometa 1100 Km, stealth ne postoji….. Vjerovatno je i to jedan od odgovora, žašto neče biti nikakvog napada na Iran…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Trubadur

E to je ozbiljno narusavanje amercke dominacije. I praga ako je uskladjena sa Resonance-NE postaje veoma opasna. Vise nece biti podrske arapskim i drugim proljecima.
Ako se nastavi zatvarati nebo za americke avione nece imati izbora nego ce od rusa kupiti hipersonike. Kad su mogli kinezi mogu i oni. Putin im je fino ponudio da ne bacaju pare na razvoj vec da daju njemu za gotov proizvod.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ono sto si vidio od DF-17 je prikladno za maketase, a ne raketase. 🙂

No, uz malo maste posluzit ce za potrebe ejakulacije u rupcic.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Od kraja II svjetskog rata do danas američka vojna sila se zasnivala na zračnoj nadmoći,stacioniranoj i mobilnoj,na nosačima aviona.sa ovim novim kineskim protubrodskim raketama i ruskim elektronskim ometačima,mogla bi i klasična aviacija otići u povijest kao i bojni brodovi prije 60-ak godina,barem u odnosima ovih supersila.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Amerikanci imaju i svemirske brodove sa fotonskim naoružanjem. Holywood vam je sa iluzijama i maštom dobro izprao mozak.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… Mutlak bin Hamad Al-Murashid, nuklearni inženjer odgovoran za razvoj programa nuklearne energije Saudijske Arabije.”
Vidi ti to.
Hm, a nikog ne zabrinjava da se tipovi koji drže zemlju u srednjem vijeku dočepaju a – bombe?
Naime, s tolikom lovom, oni mogu bilo gdje živjeti, čak i da ozrače pola ili cijelu Arabiju…sumnjam da bi nafti smetalo. Duboko je.

kum
Gost
kum
1 godina prije
Reply to  Lucija

Kako misliš u srednjem vijeku

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  kum

kum e
Tehnologija ne određuje u kojem društvu živiš, nego – društveni odnosi.
Sasvim je normalno da se prinčevi i šeici i njihove žene i kćeri u avionima presvlače u ‘zapadnu odjeću’, ili čak i da je nose kod njih…ali neka proba kćer ‘običnog Al’ svakodnevnog’…
Robovi su im pod ‘normalno’.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Lucija

kolegice Lucija neće uspjeti glavni inženjer je mutlak lol.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne radi se ovdje o klasičnoj prodaji oružja jer zemlja domačin kao KSA to oružje nezna i nemože upotrijebiti u punom kapacitetu.Više se radi o logistici i manevru na terenu.Dođu Ameri i uzmu u ruke oružje koje im je SAD prodao,ako dođe do takve situacije.Znači nema dugotrajnog prijevoza naoružanja i opreme več samo kratkotrajnog prijevoza ljudstva,oružje ih čeka,i još je sve to plaćeno s tuđim novcem,jednostavnije,zar ne?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Činjenica je da u Siriji ruski sistemi PZO efikasno i pouzdano izlaze na kraj sa zračnim napadima na bazu Hmejmim. Sve ciljeve su srušili sistemima za radioelektronsku borbu ili nekim od svojih sistema, Buk, Tor, , a naročito onim malim draguljem Pancirom. Kod Rusa ga nitko ne može uhvatiti da je ostao bez borbenog kompleta, parkiranog nasred poletno sletne staze. Kao što su dvaput velemajstori Izraelci uhvatili nonšalatne Sirijce spuštenih gaća. Rusi ruše sve, dronove, ali i rakete iz višecjevnih bacača granata ”Grad”. Projektile sličnih raketnih sistema ispaljenih iz Gaze, Izraelci ruše Iron Domom. Neki od američkih generala su izjavili da se još nigdje nisu sreli sa tako agresivnom upotrebom radioelektronskih sistema kakve Rusi upotrebljavaju u Siriji.
Pitanje cjene oružja je za nekoliko doktorskih disertacija….. i kojeg magistarskog rada pride.
P.S.
Samo mala cveba:
Pentagon plaća ”TransDigmu” 1.443 dolara za prsten od tri inča, koji se koristi u transportnom zrakoplovu C-135. Proizvodnja tog prstena ”TransDigm” stoji samo 32 dolara. To je marža, a ne ovi naši pikzibneri…
Rusi također znaju nešto o tome…..
I kod njih je već neko vrijeme poznato da je vojna industrija počela ispostavljati napuhane fakture za svoje proizvode. Pa tako “novi“ brodski motori, koji se zamjenski razvijaju umjesto onih koji su se proizvodili u Ukrajini, (a i oni su na starijoj tehnologiji), imaju cjenu u visini od oko 60-70% cjene motora na nuklearni pogon iz podmornica klase Borei ?????
Isprva će Avangard koristiti stare rakete UR-100UTTKn (koje je Ukrajina vratila Rusiji 1991). Ali već nabijaju cjenu kao da se radi o Sarmatu. Ali, bitna razlika je što Rusi imaju Sergeja. Nezvanično, za 2 potpuno opremljena SU-57 moglo se nabaviti 3 SU-35. To je bio najveći problem oko narudžbe, cjena aviona. A onda je Putin rekao da Rusija treba imati tri puka SU-57. Pa je Šojgu uzeo stvar u svoje ruke. I nije prošlo dugo, objavio je urbi et orbi da su proizvođači zrakoplova i naoružanja smanjili cjene za 20%. 20%……ej! Pa će Rusija dobiti ono što je Putin rekao da treba imati. 76 Su-57 do 2028. g. Doduše, prvi primjerci sa motorima prve faze (Izdelije 117S) , dok se ne usvoji motor druge faze (Izdelije 30).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daltone
Ali…to je TransDigma.😊
Trebao je netko ime smisliti…a bome i napraviti taj prsten.
Ih, a naš Bandić koliko zaradi na jednoj wc školjki…ili natkrivenoj tramvajskoj stanici…😊

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Pljačka….. im materina!!!
P.S.
Šta kumica zna šta je push…..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dalton
Ih, ta svaka kumica zna: ” push, push in the bush…😊

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Lucija

Hahahah, a narod ga i dalje odabire za gradonacelnika…

Max
Member
Max
1 godina prije

opširno i lijepo navedeno.

Max
Member
Max
1 godina prije

PRO sustavi THAAD su sustavi protiv balističkih raketa npr Sjeverno Korejskih a protiv svega drugog su beskorisni.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Max

Beskorisni su i za kimove rakete.

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Kad vidim kako se forsira zapadna ratna mašinerija automatski mi pada na pamet jedna pjesma sinjskih rokera… Sorry admine, moram!
https://youtu.be/IYIgE2GeMzk

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Saudijci znaju da bacaju novac kupujući američko smeće, ali to je dio reketa: ameri ih održavaju na vlasti, zauzvrat američke kompanije od tamo uz minimalne troškove crpe i izvoze naftu, a budući da saudijskim kleptokratama još uvijek ostaje ogromna količina novca, moraju ga takođe isplatiti američkim gospodarima. Da bi sve izgledalo legalno sa strane, saudijcima se za tu izreketiranu lovu daje kojekakva gvožđurija, koja nije ni predviđena da radi. Kao što se svakodnevno dade i primijetiti.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

@LR
Nevezano za temu,volio bih da redakcija da svoje viđenje ubrizgavanju 75 miliardi $ dnevno već drugu sedmicu FED bankama koje potražuju da to ide na 120 mlrd. Hvala

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Nema tu ništa izopačenog. Tako je bilo uvijek, tako će biti uvijek. Svi prodaju, svi kupuju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik