fbpx

Pentagon šuti o dostavi S-400 Turskoj u trenutku kada Kongres zahtijeva hitne sankcije

s-400

Dok su slike iz Turske prilikom isporuke ruskih sustava zračne obrane S-400 izašle u javnost, američki zakonodavci zahtijevali su hitne sankcije protiv Ankare. Čudno je što su Pentagon i State Department ostali neobično šutljivi.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove, Eliot Engel, i rangirani član predstavništva, Michael McCaul, reagirali su na isporuku raketnih sustava izjavom da se Turska i njezin predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, “moraju suočiti s teškim posljedicama. ”

“Predsjednik Erdogan dobio je vrlo jasan izbor. Nažalost, on se očito odlučio za pogrešnu soluciju. Teško je shvatiti da bi saveznik NATO-a odlučio stati na stranu Rusije i Vladimira Putina, a ne na stranu saveza i uže suradnje sa Sjedinjenim Državama”, rekao je dvojac u priopćenju objavljenom u petak.

Zatražili su od Trumpove administracije da “ukine” sudjelovanje Turske u programu borbenih aviona F-35 i “sankcionira turske osobe koje posluju s ruskim obrambenim sektorom, kako to zahtijeva zakon”.

Prema Zakonu o suzbijanju sankcija američkim protivnicima (CAATSA), koji je donesen 2017. zbog prigovora predsjednika Donalda Trumpa, SAD moraju kazniti zemlje koje kupuju oružane sustave iz Rusije.

Na njihove su zahtjeve, međutim, Pentagon i State Department ostali nijemi. Ministarstvo obrane samo je potvrdilo da se tema S-400 našla u 30-minutnom razgovoru između glavnog tajnika Marka Espera i njegovog turskog kolege, ali nisu dali više detalja.

Pentagon već neko vrijeme nije obavio brifinge “pred kamerama”, a novinari su se uzbudili kada su čuli da je jedan od njih zakazan za petak, očekujući da će riješiti to pitanje. Međutim, na njihovo veliko razočaranje, “odgođeno je na neodređeno vrijeme”.

Washington je posebno teško prihvatio “izdaju” Ankare, budući da njihov anti-sovjetski savez prethodi čak i osnivanju NATO-a. Nakon pokušaja vojnog udara u srpnju 2016. godine, za kojeg je Erdogan okrivio za klerika koji živi u SAD-u pod zaštitom CIA-e, počeo se okretati prema Rusiji, pregovarajući o kupnji S-400 i opravdavajući ga povlačenjem američkih raketnih baterija Patriot.

Ankara je odgovorila na prijetnje SAD-a da će ih izbaciti iz programa F-35 rekavši da bi to bilo protivno uvjetima sporazuma o proizvodnji boraca ​​pete generacije. Turska je dio multinacionalnog konzorcija koji razvija i proizvodi dijelove za problematični mlaz Lockheed Martina, a očekuje se da će kupiti 100 takvih. Izbacivanje iz programa moglo bi negativno utjecati na proizvodnju i dodatno povećati cijenu već precijenjenog ratnog stroja.

Washington se boji da bi S-400 mogao otkriti “tajne” F-35 Moskvi i učiniti tajnog  borca ​​ranjivim na ruske protumjere.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

A šta mogu da kažu,mogu samo šutjeti i podviti rep.Turska je zemlja koja se nalazi između Istoka i Zapada i kao takva veoma važan regionalni igrač sa mnogobrojnim stanovništvom i jakom vojskom,velikim stupnjem razvoja,velikom proizvodnjom i velikim iseljeništvom i pametnom politikom prema vanjskim pitanjima.Ameri da su pametni,dali bi im F-35 i tu dobro zaradili a ne dizali neke tenzije jer se dobro zna da Turska unutar NATO saveza ionako igra igru koja njoj paše a ne savezu.Da sutra bukne neki rat s Rusijom,Turska bi istog momenta izašla iz NATO saveza i to se dobro zna samo svi šute i ne žele na to pomišljati.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Ameri im mogli uvaliti F-35-ice, i još su mogli i provjeriti kako radi taj famozni S-400 – nitko da ga upotrijebi kao da je nuklearno oružje u pitanju, hahaha!
Turska? A oni bi htjeli na barem dvije stolice sjediti…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  mladen3x

mladen3x
Točno tako. To su zaključili i u ‘Asia Times’, prema kurir.rs, webtribun isto prenio:
“…Erdogan je napokon shvatio da je novi Svileni put 2.0 digitalna verzija antičkih svilenih puteva čiji su karavani povezivali Srednje kraljevstvo, preko trgovine, sa više islamskih zemalja – od Indonezije do Turske i od Irana do Pakistana.

Rusko-kinesko strateško partnerstvo – direktno uključeno u povezivanje Pojasa i puta sa Evroazijskom ekonomskom unijom i međunarodnim transportnim koridorom sever-jug – uključuje Tursku i Iran kao apsolutno ključna čvorišta za evroazijski proces integracije.”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

Svila ili silikon

Pantagana šuti
i o Kini ne može se čuti,
Hu ulazi u avliju kroz kopiju,ne kapiju !
Silikonski F-35awei
na puhanje,
tika-taka pun je zraka,
traj-la-la-la
duže pada od originala ?

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah – Škola gotova i sad dva mjeseca uživancije za igru.Malo kod bake na selo,malo na more.Eh da mi se opet vratit u školu i te dane pa da uživam kao ti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Jole

@Jole:
Neću baci na selo !

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Pentagon i State Department sute?Pa zasto bi galamili.Vjerujem da su vec poslali svoje emisare u Tursku da malo zraknu (vide) novu Tursku igracku.I vjerovatno mole da malo vide to cudo od PV sistema.Isto ko kad sam bio dijete pa neko dobije biciklo a ti ga molis daj da i ja probam tvoju novu igracku.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Mnogo su Ameri kalkulisali nećkali se uslovljavali odgadjali i S-400 došao uprkos tome što su Turci platili F-35 i učestvovali u programu razvoja F-35.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

@Riddick:
Oćkali pa nećkali ali Ali Baba naoružan do zuba,a jučer mu izvadjen zadnji zub ?

igi
Gost
igi
1 godina prije

…turska zna da njeno vrijeme dolazi…i ona neće stati…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Neki analitičari navode da u geopolitičkom ponašanju suvremene Turske, od 1991. do 2018. postoje četiri različita perioda vanjske i unutarnje politike.
– Panturkizam (tijekom devedesetih godina 20. st.), po raspadu SSSR-a Turska dobija ulogu ”geopolitičkog stožera” (po Zbigniewu Brzezińskom). Usmjerena je na suzbijanje ruske moći na Kavkazu i u Srednjoj Aziji, širenja utjecaja na bivše sovjetske republike, samostalne države Centralne Azije (Kazahstan, Uzbekistan, Turmenistan i Kirgistan), kao i na turanske narode u samoj Rusiji, oko Volge i na Kavkazu,
sve do Jakutije. Pokušaj da se iskoristi etničko porijeklo, jezičnu bliskost sa turanskim narodima Azije i odvoji Centralnu Aziju od višestoljetne veze sa Rusijom. 1993. je osnovana Međunarodna organizacija turske kulture TÜRKSOY, čije su članice:
Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Turska. Do 2015. članice su bile i ruske republike Baškortostan, Tuva, Altaj, Hakasija i Jakutija. Svi pokušaji odvajanja Centralne Azije od Rusije su propali, jer su veze ovih naroda sa ruskom kulturom i državom višestoljetne. Turska nije mogla istisnuti Rusiju. A Dugin kaže da se Turska i nije nešto trudila, jer je ”pravi realni interes Turske očuvanje njenih državnih granica, koje su same po sebi problematične zbog moćnog kurdskog faktora”, a da je panturkizam u tim uvjetima bio drugorazredna misija.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

– Neoosmanizam (od 2011. do 2016), nova negacija i odbacivanje euroazijskog pravca Turske i suradnje sa Rusijom, Iranom, Sirijom. Zaustavljanje Turske da se odvoji od Zapada, NATO i SAD, podrška Saudijskoj Arabiji, islamskim salafističkim, vehabističkim centrima i terorizmu. Taj period postepeno počinje iza 2007. a vrhunac dostiže 2012. uhićenjem gotovo cijelog vojnog vrha, mnogih političara, pisaca, novinara, odvjetnika. Dominacija neoosmanizma se može pratiti sve do 2016. i obnavljanja odnosa sa Rusijom. U tom periodu je izuzetno bio aktivan i utjecajan pokret Hizmet imama Fethullaha Gülena, rad univerzitetskog profesora, ministra i jedno vrijeme premijera, Ahmeta Davutoğlua. Gareth Jenkins, sa sveučilišta Johns Hopkins tvrdi da obračun sa tadašnjim vojnim vrhom i dijelom drugačije misleće inteligencije nije djelo Erdogana, nego imama Fethullaha Gulena. Gulenisti su se desetljećima, a posebno koristeći se suradnjom sa Erdoganovom Partijom pravde i razvoja, ubacivali u sve pore društva i države. Stvarali su paralelnu vlast preko postojećih institucija sudske i izvršne vlasti. Posebno u medijskim kućama, sveučilištima, raznim korporacijama, sudskoj vlasti, policiji i vojsci. Gulenov pokret je imao veliku moć, veću od same vlasti Erdogana. Neoosmanizam je u teorijskom smislu postavio Ahmet Davutoğlu (knjiga Strategija dubine: međunarodni položaj Turske). Knjiga povezuje geopolitičkei islamske ideje u jednu cjelinu. Da Turska… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

– Najnovija faza euroazijskog približavanja (od 2016.), početkom 2016. odlučuju promjeniti politiku. Erdogan je prisilio Davutoglua na ostavku. Prije toga je rehabilitirao generale i oficire iz slučaja ”Ergenekon” koji su bili za suradnju sa Rusijom. Obnavlja odnose sa Rusijom uz osobno izvinjenje Putinu. Smjenom Davutoglua potpuno je promjenio rukovodeći sustav sigurnosnih službi, čime je odmah krenula razmjena informacija sa Rusijom. Rezultat toga se pokazao na sam dan državnog udara. Činjenica da najveći dio vojske i generalštab nisu podržali pobunu je dokaz jednog novog saveza između Erdogana i kemalista. Turska je i dalje u NATO. U vanjskoj politici, ekonomiji ima jaku suradnju sa Rusijom. Postepeno se udaljila od Saudijske Arabije, ali ne i Katara. Udaljila se i od EU, jer je i vrapcima jasno da neće ući u EU. U Siriji djeluje zajedno sa Rusijom i Iranom (Astanski format). Ponašanje SAD, EU, jačanje Rusije, Kine, položaj Irana…. Sve to će utjecati na daljnju geopolitiku Turske. Dok je Erdogana.

Max
Member
Max
1 godina prije

Bravo Dalton lijepo i iscrpno obrazloženo.

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije

onaj najgl…..veći Dalton – Браво Далтон.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Uh, Averelle, poprilično si rječit.
Ako si ti takav, kakav je onda Joe?!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

– Euroazijsko približavanje (od 2003. do 2007. djelimičn do 2011.), počinje dolaskom dolaskom Partije pravde i razvoja (AKP) na vlast i Erdogana za turskog premijera. Američki projekt panturkizma zamijenjen je postepenom suradnjom sa Rusijom. To je započelo u vrijeme razvoja turske privrede, osobito za Erdoganovog prvog mandata. BDP po glavi stanovnika povećao se sa 3.910 na 10.000 dolara, sa ekonomskim rastom od 8,9 % godišnje. Turska je bila iznad europskog prosjeka i svake pojedine članice. Došlo je do ekonomskog zbližavanja Rusije i Turske. Trgovinska razmjena je porasla nekoliko puta. Rusija je je 2010. postala drugi vanjskotrgovački partner Turske. Zbližavanje sa Rusijom i donekle Iranom se pojačalo, nakon američke invazije na Irak 2003. i aktiviranjem kurdskog problema.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Odlično napisano,argumentirano i hvala na trudu !

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Šta mi bi….?
Inače ovo je trebalo biti drugo po redu, ali…. Dalton ko Dalton…. 🙂
P.S.
Možda malo pripomogne u razumijevanju budućih događanja oko Turske.
A nije da ih neće biti……

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Koliko je vijerovatan prelaz sa osmanizma na devetizam ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Vrlo.
Kad se zarakijamo…..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

U Boci Kotorskoj ima rakijise ?

Max
Member
Max
1 godina prije

Turska je važna Država druga po snazi u NATOu i ne mogu je kazniti a da ne izgube važnog saveznika.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Max

Max
Druga vojna sila po snazi. Možda je tako ispravnije razmišljati…
Sumnja li netko da su tu vojsku htjeli i iskoristiti , kada je već tu? 😊 A sve u blizini…Sirija, Iran…
I još nešto. Kada je Erdo dolazio na vlast smatrali su ga bezopasnim – i zaista, nije primjećivao izgradnju paralelnih struktura; Gülen, Muslimansko bratstvo…oslabiti državne strukture i dočepati se vojske…ne bi to uspjelo ne zbog Erde nego zbog – vojske Turske, koja dobro pamti što je Atatürk govorio. A što će biti s mlađim generacijama oficirskog kadra , – vidjet ćemo…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Erdogan pokušava sjediti i na tri stolice istovremeno, petljajuči se i gdje mu nije mjesto.Jednom spašen ne znači da če i drugi put biti. Previše ja raširio krila … a Turska nije velesila koja če uređivati druge države kako si je umislio, več je sama ranjiva kurdskim pitanjem

Johnny
Gost
Johnny
1 godina prije

F 35 je promašaj od aviona, vrijeme će pokazati. Ako se prije toga ne nalete na suhoje, onda su gotovi. Ameri cijeli svijet varaju sa tim preskupim smećem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik