Indija i Rusija koristit će svoje nacionalne valute za obranu kako bi zaobišle ​​američke sankcije

Indija i Rusija
1 komentar

Rusija i Indija, jedan od najvećih uvoznika svojeg oružja, odlučili su koristiti svoje nacionalne valute za plaćanje oružja za obranu kako bi zaobišle moguće američke sankcije.

Moskva i New Delhi posljednjih su mjeseci pojačavali trgovinu oružjem. Rusija je prodala podmornice, brodove, tenkove i mlažnjake svojim indijskim partnerima, te ih namjeravala opskrbiti sa ​​sustavima protuzračne obrane S-400. Indijska nabava S-400, s ugovorom vrijednim više od 5 milijardi dolara, izazvala je bijes jednog od njihovih najvećih trgovinskih partnera, SAD-a. Naime, SAD su upozorile Indiju na moguće posljedice te kupovine.

Novi način plaćanja, nacionalnim valutama Rusije i Indije, dogovoren je između njihovih središnjih banaka. Tako će nastojati izbjeći Washingtonske prijetnje sankcijama. To bi omogućilo Indiji da izvrši prvu uplatu za dva ratna broda koje je izgradila Rusija. Nije jasno o kojim je točno plovilima riječ, ali prošle godine su dvije stranke potpisale ugovor za četiri ruske raketne fregate za indijsku mornaricu, od kojih se dvije grade u ruskoj Kaliningradskoj regiji.

Indijski sporazum s Rusijom, za kupovinu oružja vrijedan više milijardi dolara, mogao bi biti kažnjen zbog Washingtonskog Zakona o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA). Američki zakon nalaže kazne protiv subjekata koji se bave značajnim transakcijama s ruskim tvrtkama u sektoru obrane, kao što je glavni službeni izvoznik oružja Rosoboronexport.

New Delhi nije jedini koji je spreman kupiti rusko oružje usprkos riziku od američkih kaznenih mjera. Turska je prkosila prijetnji američkih sankcija, nastavljajući s kupnjom ruskog sustava zračne obrane S-400. Ankara je već primila nekoliko serija komponenti S-400, a posljednji zrakoplov s dijelovima sletio je u Tursku u ponedjeljak.

Dok je Pentagon do sada šutio o tom pitanju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vjeruje da će se SAD suzdržati od ciljanja Ankare sankcijama jer je predsjednik Trump “ovlašten odustati ili odgoditi CAATSA”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Logičan odgovor na ove sankcije ali takav odgovor si mogu priuštiti samo suverene zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI