Zapadne nacije ‘pokušavaju da uspore marš istorije’

Sergej Lavrov
26 komentara

SAD i njihovi saveznici stvarat će više problema u budućnosti jer se drže unipolarnog svijeta koji im omogućava da iskorištavaju druge nacije, predvidio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Trenutna zapadna spoljna politika “ima za cilj usporavanje marša istorije” i “rezultat će novim konfrontacijama, novim poteškoćama za međunarodnu zajednicu”, upozorio je visoki ruski zvaničnik u obraćanju u petak. Na diplomatama će biti da razriješe te situacije.

Lavrov je razgovarao sa studentima MGIMO-a, Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, vodećeg ruskog univerziteta sa kojeg Ministarstvo vanjskih poslova zapošljava mnoge svoje zaposlenike. On je prisutne upoznao sa trenutnim stanjem u svijetu i onim što prisutnim studentima mogu očekivati ​​radeći u ruskom diplomatskom koru.

Ministar je ponovio stav Moskve da su zapadne nacije glavni izvor nestabilnosti, tvrdeći da “žele bukvalno vladati svijetom, nametnuti svoj unipolarni svjetski poredak… da nastave da izvlače danak od čovječanstva”. Mnogi drugi narodi, uključujući i Rusiju, tome se protive i traže pravedniji multipolarni svjetski poredak, na koji je prije ili kasnije neizbježan, rekao je Lavrov. Zapadne nacije “stvaraju prepreke” tome, ali dok to čine, potkopavaju sopstvenu moć, tvrdi on.

„Nije da želimo da uništimo dolar. SAD se više ne brinu da mogu služiti ulozi koja je nekada odgovarala svima”, objasnio je.

Korištenje finansijskih sankcija od strane Washingtona čini dolar nepouzdanim kao svjetsku rezervnu valutu, pa se, prirodno, mnogi udaljavaju od toga, rekao je ministar.

Rusija je do sada uspješno odolijevala pritisku Zapada i ne očekuje da će se odnosi uskoro poboljšati, istaknuo je visoki diplomata. Čak i kada bi druga strana tražila poboljšanje, Rusija ne bi ugrozila nijedan aspekt svoje sigurnosti oslanjajući se na SAD i njihove saveznike, tvrdi on. Zapadne nacije su više puta pokazivale svoju dvoličnost, rekao je Lavrov.

„Nije potpisan nijedan glavni sporazum Rusije sa Zapadom od 1991. godine, niti jedan“, naglasio je on.

Lavrov je odbacio ideju da je Moskva na neki način „ izolovana “ u trenutnom sukobu. Nacije koje predstavljaju oko 80 posto svjetske populacije nisu podržale sankcije Rusiji, a odbacivanje mišljenja tih ljudi kao nebitnog je duboko uvredljivo, rekao je on.

DedolarizacijaLavrovMultipolarni Poredakrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maaja
7 mjeseci prije

………………Zapadne nacije ‘pokušavaju da uspore marš istorije’…………….. Puno skrivaju ali istina mora vaaaan pa ko zna pozdravljanas i “uspavani”Radomir-Iran više će reći prisutni držnedaj-mrči poznatije s dva uspješnika kojimaiprči eto – najkraće

Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Kakav zapad? Kakav Bricks? Oce da nas podjele da nas mogu gurnit jedne na druge u buducim ratovima jer vakcine nisu odradile dovoljno depopulaciju. Istina ima nekih 13 miliona mrtvih, tragedija svakako, no zele pobit bar 6,5 milijardi

Toni
7 mjeseci prije

Oće lavrov prodat vile koje je kupio na zapadu ako ga zapad toliko smeta?

nepoželjni
7 mjeseci prije

Zahvaljujem Logičnom što mi, pišući o “geopolitici”, (štogod to bilo) štedi dragocjeno vrijeme i uljepšava život… vidim ujutro koje su teme, izlazim iz kuće, (nema “kemtrejlsa”;) pa uživam u ovom kasno ljetnom lijepom vremenu baveći se zanimljivijim (i korisnim) aktivnostima…

Max
7 mjeseci prije

Neće.

Tim
7 mjeseci prije

Rusija je samo ljubomorna jer nikad nije uspjela kao kolonijalna sila. Da su za vrijeme kolonijalnih osvajanja gradili puteve i flote možda bi bili uspješniji. No oni koje je Rusija stavila u lance znaju kakvi su baćuške gospodari, pitajte zemlje istočne Europe. Kada Rusi tvrde da su mirotvorci i osloboditelji, to vam dođe kso da tvrde da im govna ne smrde.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI