Prema ekonomistu, zlato vodi u ”pobuni” protiv američkog dolara

Dolar Zlato
29 komentara

Središnje banke kupuju tu robu kao zaštitu od mogućih sankcija, sugerirao je tržišni stručnjak

Središnje banke diljem svijeta odmiču se od američkog dolara i usmjeravaju pozornost na zlato kao utočište, rekao je predsjednik Rockefeller Internationala, Ruchir Sharma. Cijene robe porasle su 20% u proteklih šest mjeseci, a potražnja ne dolazi od “uobičajenih sumnjivaca” poput velikih i malih ulagača “koji traže zaštitu od inflacije i niskih realnih kamatnih stopa”, već od “teških kupaca” poput središnje banke, napisao je Sharma u nedjelju u Financial Timesu.

Prema investicijskom stručnjaku, regulatori oštro smanjuju svoje dolarske posjede i traže sigurnu alternativu. Središnje banke sada pokrivaju rekordnih 33% mjesečne globalne potražnje za zlatom i povećavaju kupnju zlata više nego u bilo kojem trenutku od početka prikupljanja podataka 1950. godine, dodao je Sharma.

“Ovaj skok kupnje pomogao je u podizanju cijene zlata na gotovo rekordne razine i više od 50% više od onoga što bi modeli temeljeni na stvarnim kamatnim stopama sugerirali”, objasnio je, dodajući da “očito nešto novo pokreće cijene zlata”.

Sharma je istaknuo da je devet od deset najvećih kupaca središnje banke u “svijetu u razvoju”, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

“Nije slučajno, te tri zemlje pregovaraju s Brazilom i Južnoafričkom Republikom o stvaranju nove valute koja će izazvati dolar”, istaknuo je Sharma.

Razlog za prijelaz na plemeniti metal  pripisao je rastućem pritisku sankcija koje su izvršile SAD i njegovi saveznici, pri čemu se čak 30% nacija suočava s međunarodnim kaznama, u usporedbi s 10% iz ranih 1990-ih.

“Dakle, najstarija i najtradicionalnija imovina, zlato, sada je sredstvo pobune središnje banke protiv dolara”, tvrdi Sharma. Neke su zemlje počele tražiti alternative nakon što su vidjele da je ruska imovina zamrznuta u inozemstvu i da je zemlja odsječena od globalnog sustava financijskih poruka SWIFT. “Odjednom je postalo jasno da svaka nacija može biti meta”, napisao je Sharma.

Prema stručnjaku, SAD je vidio sankcije kao “besplatan način borbe protiv Rusije”, ali u stvarnosti je militarizacija dolara koštala Washington, jer su čak i saveznici poput Tajlanda i Filipina počeli tražiti alternative.

DedolarizacijaSADZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gojko
11 mjeseci prije

Opet jedan polulistički tekst. Zlato je metal i njegova vrijednost ovisi o potražnji. Možda je cijena nekog drugog metala narasla više od cijene zlata. Ne da mi se istraživati ali nešto se sjećam da je cijena čelika znatno porasla. Druga bitna stvar je da najveće rezerve zlata ima Amerika. I što sad? Opet Rusija puši.

Mahatma
11 mjeseci prije

Cijena zlata 2011. – 1900$, cijena 2023. – 2000$. U međuvremenu je dolar izgubio 40 % kupovne vrijednosti. Toliko o zlatu kao zaštiti od inflacije.

tihobl
11 mjeseci prije

Svo zlato treba izbombardovati i iztomahavciti. Niko ne smije da pravi pobunu protiv SAD, pa ni zlato.

Yugo45neregistrovan
11 mjeseci prije

Sva platežna sredstva osim ZLATA i SREBRA su samo projekcija sile tj. vojne moći a time i ekonomske ,dolar,euro,lira ,dinar itd. itd. vrijede samo onoliko koliku moć projicira “vlasnik” valute,to barem svi znaju,nekad su i lukovice tulipana bile “novac” dok su vojni brodovi te zemlje i vojnici iste “gospodarili”otetim područji a,posljedice gubitka moći vidimo na euru i dolaru,nakon Kinžala još više pada ,na žalost prva taktička ruši kompletana papir

Max
11 mjeseci prije

Zlato je najvrijednije.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Zanimljivo je u tome da Hrvatska nije imala svog zlata 20 godina.
Sve odavno prodala.

A prošle godine kupila zlata u vrijednosti 96 milijuna eura koje je odmah pohranila u međunarodne pričuve u sjedištu Europske središnje banke (ESB) u Frankfurtu.
To je napravila samo zato jer je bila obveza nakon ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja ove godine.

Ukinuli i svoju valutu početkom ove godine.
U potpunosti vjerujemo briselskom Zlatnom teletu.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Prije 20 godina američki dolar je činio više od 71 posto svjetskih deviznih rezervi.
Taj udio je iz godine u godinu sve manji, a u 2022. iznosio je 58,4 posto.
Sada počinje drastično padati zbog zapadnih sankcija Rusiji i politike izuzetnih prema Kini i Indiji.
Bliski Istok i Latinska Amerika se isto pridružuju kupovini u nacionalnim valutama, a i Afrika da ima stabilnije valute bi koristila svoje.

hiber
11 mjeseci prije

Koje zlato, koji dolar? Svi cete dobiti digitalu i zajamčeni dohodak, pa ćete plakati i za dinarima.

Dux
11 mjeseci prije

Ima nešto više od dvije godine, neovisni novinari u SAD su pokušali doznati koliko cca. Ima zlata u Fort Knoxu, čak je napravljen i dokumentarac, zaključak otprilike glasi, jako malo a neki zaķljučci upućuju da ga uopće nema……

nepoželjni
11 mjeseci prije

Nešto mi nije jasno… Tko će biti vlasnik i distributer digitalne valute? …tko će i što će garantirati stabilnost vrijednosti digitalne valute?
Koje će biti alternativne mogućnosti štednje i razmjene?…i kako se zlato (kao valuta) uklapa u cijelu tu priču?
Koliko god se trudio razumjeti ovu propagandu oko totalnog uvođenja virtualne valute, ne mogu pronaći ideju kako bi to stvarno moglo funkcionirati bez starog dobrog papirnatog novca….

burt
11 mjeseci prije

dolar je glavna svjetska valuta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI