SAD podstiču svijet da se okrene od dolara

Dedolarizacija
10 komentara

Vašington je stvorio uslove koji primoravaju zemlje širom sveta da traže alternative američkom dolaru, izjavio je u ponedeljak za RIA Novosti predstavnik Rusije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Prema Alekseju Možinu, sve više država podstiče upotrebu alternativnih valuta u prekograničnim transakcijama, posebno kineskog juana.

“Vidimo da Iranci, Brazilci i Saudijci već prelaze na trgovinu u juanima, ne samo sa Kinom, već i sa trećim zemljama”, rekao je Mozhin.

On je povezao dugogodišnju dominaciju dolara u globalnoj ekonomiji sa nedostatkom konkurencije, budući da dolar predstavlja većinu međunarodnih poravnanja i depozita širom svijeta.

Međutim, američki zvaničnici već upozoravaju na sudbinu dolara, tvrdi Mozhin, zbog, kako je opisao, napuštanja američke valute.

„Jasno je da se to neće dogoditi odjednom, ali proces je počeo“, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države koriste dolar “u svrhe nacionalnih interesa, i ekonomskih i finansijskih obaveza jedne zemlje”, stoga je “pogrešno” da se tako široko koristi na drugim mjestima, zaključio je Mozhin.

Rusija je prošle godine aktivno počela da zamjenjuje dolar i euro drugim valutama u stranim obračunima, te je dramatično smanjila broj bankovnih računa i transakcija između kompanija i finansijskih institucija koje uključuju zapadne valute.

Udio dolara i eura u ruskim međunarodnim obračunima pao je sa 90% početkom 2022. na manje od 50% do kraja prošle godine – trend koji će se nastaviti, prema riječima zamjenika ruskog ministra ekonomskog razvoja Vladimira Iljičeva.

DedolarizacijaMMFrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
9 mjeseci prije

Vrijednost $ i toalet papira ista.S tim da je drugi mekši.

Pravda
9 mjeseci prije

TAKO RUSSIA i ostali slobodan svijet….Konačno…i SRETNO i BRAVO…

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Bez US $ nema US !

tihobl
9 mjeseci prije

U Argentini su skinuli americkog covjeka koji je Argentinu zavaljao u velike dugove kod MMF. Vratila se stara ekipa koja zeli u BRICS. Amerikanci su rijesili da kazne argentince tako sto ce ih ostaviti bez dolara. Ispumpali su dolare iz Argentine, a onda su otkrili da je mjesto dolara zazueo juan. Sad americki izvoznici moraju primati juane za robe koje isporuce u Argentinu. Ovo je bila prica o jos jednim bumerang sankcijama. Dobro je sto nisu uveli sankcije Meksiku jer bi dileri po SAD primali samo juane.

Ipoo
9 mjeseci prije

E jeste naporni. Dolar bi trebao biti zamijenjen s juanima i Rusija će profitirati? Rusija puši bilo koja valuta da je u pitanju. Izvoz plina im ovisi o Kini. Ej, dajte malo razmislite. Izvoz nafte im ovisi o Indiji. Netko napisa da je Rusija najveći izvoznik hrane. To, nek krenu s uzgojem mrkvice trebam dvije srednje veličine za juhu.

Joe
9 mjeseci prije

jebem vam vaše komentare ako se se zna da je amerika najveći svjetski dužnik,kraj priče

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI