Sankcije bi mogle imati negativan učinak na dolar, priznaje američka ministrica finansija

Janet Yellen
32 komentara

Uloga američkog dolara kao svjetske rezervne valute mogla bi se smanjiti zbog toga što Washington koristi svoju polugu nad globalnim finansijskim sistemom kako bi ostvario svoje geopolitičke ciljeve kroz sankcije, priznala je sekretarka trezora Janet Yellen. Međutim, nema očiglednog kandidata da ga zamijeni, insistirala je.

Fareed Zakaria sa CNN-a upitao je Yellen tokom intervjua u nedjelju o efikasnosti sankcija protiv Rusije io dosadašnjem uspjehu Washingtona u onome što je opisao kao “naoružavanjem dolara”.

Zakaria je citirao nedavne izjave brazilskog predsjednika Lule da Silve i drugih političara o riziku ovisnosti o američkoj valuti. On je upitao hoće li se sadašnje vrijeme pamtiti kao trenutak kada su “hegemonija dolara i njegov status rezervne valute počeli da opadaju”.

Yellen je priznala da bi korištenje finansijskih sankcija “moglo potkopati hegemoniju dolara” na duge staze, ali je obećala da Washington koristi ovaj “važni alat” razborito i uz podršku svojih saveznika.

Bez obzira na to, dodala je, uloga američkog dolara objašnjava se faktorima kao što su obim američkog tržišta trezora, njegova široka upotreba u međunarodnoj trgovini i “vladavina zakona” u SAD-u koju druge zemlje ne mogu ponuditi.

“Nismo vidjeli nijednu drugu zemlju koja ima ovu osnovnu infrastrukturu i institucionalnu infrastrukturu koja bi omogućila njenoj valuti da ovako služi svijetu”, objasnila je ona.

Protivnici američke dominacije u globalnim finansijama ne zagovaraju nužno zamjenu dolara drugom valutom koja ima istu ulogu. Rusko rukovodstvo je dalo prioritet prelasku sa dolara na regionalne valute.

Odsustvo jedinstvene globalne rezervne valute bio bi prirodni element multipolarnosti, kažu pristalice takvog modela. Prema njihovom mišljenju, Zapadna upotreba sankcija bez presedana protiv Rusije, uključujući zabranu trgovine, zapljenu nacionalnih rezervi i uskraćivanje finansijskih usluga ruskim kompanijama, samo je ubrzala tranziciju.

„Nije slučajno što se sada pokrenuo razgovor o prelasku na nacionalne valute“, primetio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u februaru tokom diskusije o trgovini između Rusije i Brazila. “Niko ne zna koga bi američki predsjednik mogao smatrati neprivlačnim nakon što je ustao na pogrešnu stranu kreveta.”

Yellen je također spomenula pitanje zamrznute ruske imovine u svom intervjuu za CNN, tvrdeći da „Rusija treba da plati štetu koju je nanijela Ukrajini“.

DedolarizacijaDolarhegemonijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Kineski renminbi čini 70% BDP-a u zemljama BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).
Što znači da već jest jedna od glavnih svjetskih valuta.

Države OPEC+ (afričke i bliskoistočne države plus Rusija i Venecuela) bogate naftom i plinom mogle bi uvesti valutu baziranu na nafti i plinu.
I držati cijenu barela na ekvivalentu od 60 dolara, jer se tada izuzetnima ne isplati izvoziti.
Sa visokom cijenom nafte izuzetni postaju jedan od najvećih svjetskih izvoznika.

Udio EU u svjetskoj ekonomiji je 2017. godine bio 15.64%, prošle godine 14,9%, a projekcije za 2027. jesu 13.91% – euro ima sve manje utjecaja na svjetske gospodarske tokove. Svi znamo razloge.

Tupko Glupko
1 godina prije

Evo utjecaja sankcija na hrvatsko gospodarstvo:
Jedna od najpoznatijih kreditnih agencija u svijetu Fitch procjenjuje da će hrvatski proračun ove godine biti u manjku od 2,4 posto BDP-a, nakon viška u 2022., zbog slabijeg gospodarskog rasta i veće potrošnje.
I to uz njihovu procjenu da će povlačenje novca iz fondova EU-a ove godine doživjeti vrhunac.
Javni dug iskazan udjelom u BDP-u trebao bi se u ovoj godini spustiti na 65,2 posto, sa 68,3 posto u 2022. 

Dux
1 godina prije

SAD i NATO trebaju platiti štetu počevši od Vjetnama pa do Ukraine.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Suuuuunce ti babino !!! Na što ova kreatura liči ????? Ovo – da se IČIM bavi ??? Ovomu da četiri narisane ovce na čuvanje dadeš – tri bi ovom čudu pobjegle 🤭 .. Bicikl da na ovo ne nasloniš ….

tihobl
1 godina prije

Dolar kada bude propadao neka se spreme neke zemlje na nestanak a i njihovi obozavatelji jer dolar nemoze nikada propasti to su samo snovi protivnika. Svjedoci smo snazi kreatora dolara znaci kada im nestane uzimaju od koga hoce kada im smetas sruse te kao sto su i Srbiju u zadnjem navratu a svi su tada cutali pa i nasi Rusi znaci nema dalje SAD je alfa.

Гавран
1 godina prije

Stručnjakinjuša sa vizijom.

alexosijek
1 godina prije

Ukratko rečeno: Janet, uspjela si, sj***ala si sve!…lp

Ivan
1 godina prije

Pokrepali da Bog da skupa s onom kretencinom Bidenom.

tihobl
1 godina prije

Rusi su izgurali svabe i francuze iz indijskih zeljeznica. Simens je ocekivao posao vijeka na tenderu koji je raspisala Indija, ali su ispusili. Izgurali su ih rusi. A izgurace ih i u proizvodnji turbina za gasovode. Rusi su krenuli sa proizvodnjom svojih kojima zamjenjuju simensove oje vise ne mogu servisirati. nekoliko zemlalja je zaiteresovano za ruske, jer Simens ima problema sa servisiranjem svojih.
Drugi fazon je u namjeri Rusije da proizvodnju civilnih aviona prebaci u Indiju, kako bi rasteretili fabrike za proizvodnju vojnih aviona. Da podizu nove fabrike u Rusiji nema smisla, jer nemaju dovoljno radne snage. Zato ce fabrike graditi u Indiji. Indija je kao i Rusija velika zemlja sa velikim potrebama za putnickim avionima i nekolio godina fabrika ima da radi samo za potrebe ta dva trzista. Sta ce reci boing i erbas na gubitak dva velika trzista ne znam.

Max
1 godina prije

Vratiše se kao bumerang.

abc
1 godina prije

Zamislite, da igrate monopoli sa suparnikom, koji može sebi stvarati neograničene količine para, a ti nesmeš ni zucnuti, jer je u tebe uperio pištolj.
E, to vam je ta čuvena američka ekonomija na kavbojsko-pljačkaški način. Sa vojnom silom i utjerivanjem straha su dolar uvalili svetu kao rezervnu valutu ali vremena se menjaju. Svet se naoružao i neče više da podnosi nasilje američkog mangupa, kojeg očekuju jake batine.

mmne
1 godina prije

sta je ljudi “ovo” na slici….prepadoh se

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI