Erdogan pozdravlja rusku isporuku sustava S-400, želi “ići dalje” i proizvoditi oružje s Rusijom

Recep Tayyip Erdogan
9 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proslavio je dolazak ruskog sustava zračne obrane S-400 u Tursku, unatoč prijetnjama američkih sankcija, te je izjavio kako, u budućnosti, želi zajedno sa Rusijom zajednički proizvoditi oružje.

Tijekom njegovog govora u ponedjeljak u Ankari, na treću godišnjicu neuspjelog pokušaja državnog udara, Erdogan je obećao kako će tek preuzete baterije S-400 biti u potpunosti raspoređene za manje od godinu dana. Ruski teretni zrakoplovi počeli su isporučivati ​​komponente sustava u petak, a tijekom vikenda je dolazilo više prijevoznih letova.

„Danas je stigao osmi zrakoplov i počeo se iskrcavati. Ako Bog želi, bit ćemo gotovi do travnja 2020. godine“, rekao je Erdogan. Turski čelnik je tada izjavio kako će Ankara “ići  dalje” s ciljem uspostavljanja “zajedničke proizvodnje s Rusijom”.

Tijekom mandata američkog predsjednika Baracka Obame, Turska je pregovarala o kupnji američkih raketa Patriot, taj sporazum je propao kada je Erdoganova vlada zatražila da prodaja uključi i prijenos tehnologije. Erdogan je u intervjuu u nedjelju spomenuo neuspjelo rješenje Patriota, kazavši kako je Turska otišla s ruskim sustavom jer ” su morali imati alternative.”

U izboru ruske alternative, Erdogan je riskirao gnjev Washingtona. Kupnja raketa otvara Tursku za moguće sankcije prema CAATSA-i, zakonu iz 2017. godine koji se, između ostalog, može iskoristiti za kažnjavanje saveznika SAD-a za “transakcije” s ruskim obrambenim sektorom. Turski čelnik odbacio je, međutim, prijetnju sankcijama u nedjelju, kazavši novinarima kako vjeruje da će predsjednik Donald Trump “pronaći zajednički jezik” i odustati od ekonomskih kazni.

Sjedinjene Države također su zaprijetile da će isključiti Tursku iz svog programa za borbene avione F-35, tvrdeći kako bi upravljanje njime uz obrambene sustave S-400, omogućilo Moskvi da sazna tajne informacije o letjelici.

Washington je ostao nepokolebljiv u mogućim odmazdama, međutim izvori iz vlade izvijestili su Bloombergu u subotu kako će sankcije biti primijenjene kasnije ovog tjedna, izbjegavajući političku simboliku kažnjavanja Erdogana na godišnjicu državnog udara 2016. godine.

Proizvodnja oružjaS-400trgovina oružjem
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Al-Quada i kurdi če mu čestitati “rođendan” sa malim zakašnjenjem

H'ghar
4 godine prije

Polako, tek ćemo, možda, saznati koje se sve igre odigravaju u zakulisju…

Podravec
4 godine prije

Koji bi potez sad bio da Turska izađe iz Natoa…..

Zvrk
4 godine prije

Trebao je iskoristiti momentum i vratiti smrtnu kaznu. Istovremeno i referendum o članstvu u NATO-u. Bojim se da je svoju priliku propustio.

S400
4 godine prije

Cini mi se da se S400 Erdoanu “ukazao” nakon obaranja ruskog aviona.

Max
4 godine prije

Logičan interes.

Lucija
4 godine prije

Moonofalabama je napisao nešto o ovome, a prenio webtribune:

” Sistemi S-400 u Turskoj ne bi trebalo da budu povezani sa NATO-om. Pretpostavlja se da će početno područje za raspoređivanje sistema biti oko Ankare, kako bi se Erdogan zaštitio od potencijalnih američkih ili izraelskih napada.

Drugi komplet S-400 verovatno će biti stacioniran na južnoj obali Turske, odakle može da pokrije Kipar i zaštiti turske, naftne interese u istočnom Mediteranu.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI