„Istočni front“ uvijek vjeran: Poljaci kupili 32 zrakoplova F-35A

F-35A

I dok se Norveška još uvijek nije izjasnila što misli o tvrdnji svojih generala kako zrakoplovi F-35 nisu samo nove borbene eskadrile, već zbog njih treba mijenjati cijelu infrastrukturu ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Poljska, koja je isto tvrdila prije samo mjesec dana, odjednom pravi radikalan zaokret i kupuje 32 zrakoplova F-35A.

Prema unaprijed određenom programu modernizacije i potpunog usklađivanja oružanih snaga Poljske sa zapadnim vojskama, ministar obrane Mariusz Blaszczak je potpisao ugovor za nabavu 32 zrakoplova F-35A Lightning II tvrtke Lockheed Martin. Američka tvrtka dobit će 4,6 milijardi dolara “raspoređenih” između 2024. i 2030. godine, tijekom kojih će svi zrakoplovi pete generacije biti isporučeni ratnom zrakoplovstvu Poljske.

Potpisivanje „Pisma o prihvatu“ provedeno je 31. siječnja u zračnoj bazi Deblin, kući Zrakoplovne akademije Poljske. Prvih 6 zrakoplova F-35A isporučit će se između 2024. i 2025., ali, kao i sve druge zemlje koje su kupile ili sudjelovale u razvoju višenamjenskog borbenog zrakoplova, neće odmah biti raspoređeni u Poljskoj, već će se piloti i drugo osoblje obučavati u američkoj zrakoplovnoj bazi „Luke“ u Arizoni.

Ukupno će američki instruktori i tehničari Lockheed Martina obučiti 24 pilota i 90 tehničara, kojima će se dodati i oni koji će u budućnosti pohađati centar za obuku koji će biti izgrađen u poljskoj bazi Deblin.

F-35A koji će se isporučiti Poljskoj bit će dio četvrtog proizvodnog bloka, ali još nije objavljeno gdje će se proizvoditi.

Na ugovor o kupnji s velikim interesom gleda Italija, prije svega zbog iskorištavanja dobrih ekonomskih i industrijskih veza s poljskom vladom, nadajući se da će se zrakoplovi proizvoditi u tvornici Cameri. Za Italiju je ovo prilika od temeljne važnosti, jer bi se time povećala proizvodna aktivnost, uz već one koje Talijani rade za nizozemske zrakoplovne snage.

Osim iskustva stečenog u tvornici Cameri, koje ide na ruku Italiji, postoji i veza talijanskih izvođača radova s Poljskom, koji ima nekoliko postrojenja za proizvodnju helikoptera iz kupnje PZL Swidnik 2010. godine. I ne samo to, vlada u Varšavi je posljednjih godina potpisala mnoge ugovore o kupovini tehnologije, oružja i aviona od Italije, a glavni od njih bit će završen 2022. godine, kada će svih 16 letjelica za naprednu obuku M-346 „Master“ biti isporučeno u Poljsku.

„Zadržavanje Rusije“

Ipak, čini se da će i Norvežani na kraju odraditi „domaću zadaću“, iako malo kasne za Poljacima. Upravo uz norveške, poljski F-35A će imati jedinstvenu karakteristiku i bit će opremljeni padobranom za kočenje sa stražnje strane, koji će pilotima omogućiti nesmetano slijetanje čak i na padinama sa zaleđenim dnom. To bi poljskim zračnim snagama trebalo omogućiti da djeluju u bilo kojim klimatskim uvjetima.

Ovaj se detalj smatra ključnim za osiguranje punog rada poljskih F-35, posebno u zaštiti neba od potencijalnih neprijateljskih upada, čak i tijekom zime, a neprijatelji su, naravno, Rusi.

Kupnja F-35 u stvari nije usmjerena samo na modernizaciju poljske flote koja ima zrakoplove Su-22 i MiG-29, „već da Poljska stekne tehnološku mogućnost obrane u slučaju sukoba s Rusijom. To što su u ruskom ministarstvu obrane rekli da F-35 nije nevidljiv i da su početkom siječnja vidjeli na radarima 6 tih zrakoplova kako su letjeli uz iranske granice, malo je važno. Strah Varšave je toliki da je nakon događaja u Kijevu početkom 2014. poljska vlada poduzela sve potrebne napore za jačanje borbenih kapaciteta svojih oružanih snaga, jačajući istovremeno odnose sa Sjedinjenim Državama i jamčeći siguran prihod Lockheed Martinu, Raytheonu i drugim imenima američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Ovaj o nabavi zrakoplova F-35 je drugi ugovor vrijedan milijarde dolara kojeg je Poljska potpisala sa Sjedinjenim Državama, nakon onoga iz 2018. godine od 4,75 milijardi dolara za kupnju sustava proturaketne obrane „Patriot“.

Gospodarskom naporu da se osigura obrana “istočnog fronta” NATO pakta, administracija predvođena Donaldom Trumpom je proširila jačanjem svoje „potpore Poljskoj“, gdje šalje vojnike i bespilotne letjelice, očito s ciljem ograničavanja utjecaja Rusije u njenom susjedstvu, a Poljaci su se još jednom dokazali kao najodaniji američki saveznik.

Prezydent.pl

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

167
Ostavite komentar

avatar
10000
 
27 Grupirani komentari
140 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
153 Komentatori
Komentatorx@yPatetikaMikojanMikojan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mlata
Gost
Mlata

Žare i Dalibor bi oborili dva komada za petnestak min.

Savonarola
Gost
Savonarola

Poljaci uporno potvrđuju svoju zaslijepljenost i glupost.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Pričao sam sa “običnim” Poljacima i Ukrajincima i uvjerio sam se da dobar dio njih ne stoji uz odluke njihovih zaglupljenih vođa, koje narod uvjeravaju da su Rusi zlo. Ovi s kojima sam razgovarao kažu da Ruse smatraju svojom slavenskom braćom i misle da Ameri i ostali zapadnoeuropski narodi “neslaveni” stvaraju razdor među Slavene.

Sparkling
Gost
Sparkling

Ajmeeeeeee, sad kad ugroza to pročita i kad proradi ego? Jao si ga nama. I ovako smo u Curcu, a sada kad kupi 12 komada ovakvih, ali morat će zadovoljiti i potrebe mornarice jer čime ćemo štititi podmorje?

Mikojan
Gost
Mikojan

Pa nije to loše, ako bude brži od poljaka “ajsiti-Kraljevich und Yaranen” će otvoriti servis za Hrvatske i Poljske avijone, to će biti biznis, 1000E satnica a ne 8000E mjesećna plata kako nam pričala priedsjednica.
🙂

Kolega 105
Gost
Kolega 105

Pazi sine; koliko se radi o zaglupljenima, koliko pak o korumpiranima, a koliko o ucjenjenima a koliko sve skupa i jos malo sto mi ni obicni poljaci nezanmo. A ono ili kupujte ili slijede sankcije.

Ora
Gost
Ora

Sad će moći jurišati na Moskvu.

samo tako
Gost
samo tako

Neslaveni izabrali vlast u Poljskoj i Ukrajini ?

Venom
Gost
Venom

Gotovo je,….Putin več potpisao nalog za kapitulaciju.

Željko
Gost
Željko

Američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u Ukrajinu – „vrući krumpir“ američke administracije i središnje zemlje zbog koje je, zapravo, i pokrenut aktualni proces opoziva predsjednika Donalda Trumpa. U Kijevu će se Pompeo sastati s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim. U sklopu svoje turneje, a jučer je državni tajnik SAD-a boravio u Velikoj Britaniji, Pompeo će posjetiti još i Bjelorusiju, Kazahstan i Uzbekistan – dakle, zemlje koje su u tradicionalnoj zoni primarnog ruskog interesa i utjecaja….

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

…ipak su poljaci glavni likovi u americkim vicevima…..mada, mozda su to ipak ukrajinci ?

Putin radi
Gost
Putin radi

rat protiv Jevrejcem (zidi, jevish) …

mladen3x
Gost
mladen3x

Ovo su vijesti za one neupućene,Poljska ekonomija u širokom spektru ovisi o zapadu pa u vezi toga bio bi i red da kupuje na zapadu vojnu tehnologiju i tehniku,uostalom broj automobila u Poljskoj je preko 97% iz zapadnih zemalja i prema tome sve je jasno.I u Hrvatskoj je isto tako.Što vam to govori?Da se samo pobunimo protiv zapada i da taj zapad samo zaustavi dobavu rezervnih dijelova ili novih automobila na naše tržište,pada vlada,jel tako?Zatvorili su nas na fin način,zar ne?

diogenes
Gost
diogenes

Mladen , nisu nas oni zatvorili – zatvorili smo se sami .

rusofil
Gost
rusofil

Baš razmišljam kako su Poljaci maksimalno iskoristili EU fondove i dan danas uzimaju ozbiljna sredstva. Nemaju za prelazak na čistije izvore energije ali novce troše na naoružanje i to američko. Malo je blesavo da im baš mi bilo šta spočitavamo kad smo još gori i puno siromašniji.

roki
Gost
roki

Pa opcija su ruske lade pa da te bog vidi

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman

Ameri obecali Poljacima da ce oni biti buduca Njemacka, jer ih Njemci vise nece. Poljaci povjerovali.

U prolazu
Gost
U prolazu

Amerikanci uvaljuju na silu preskupo i višestruko precijenjeno oružje podaničkim režimima. Rusi ne mogu tehnički parirati tolikoj brojnosti zapadnih oružja. Još samo atomsko oružje nekako obuzdava agresiju na Rusiju.

Komentator
Gost
Komentator

I ja bih tebi ovako “u prolazu” nešto priopćio! Sudeći po podacima iz gornjeg članka, da će Poljaci 32 lovca F 35 A, Block 4, Znači vrlo naprednih aviona 5. generacije, platiti 4.6 milijardi dolara, raspoređenih između 2024 i 2030 godine i ako uzmemo u obzir inflaciju dolara do tog vremena, ta cifra je iznenađujuće mala, kad vidimo, da će Slovačka svoje F 16 V (Viper 12 kom platiti 2.6 milijarde dolara, a to su iako moderni i vrlo napredni avioni ipak samo 4. generacija lovaca. Isto tako je i sa Bugarskom, koja će 8 novih lovaca F 16 Viper platiti 1,8 milijarde dolara, na primjer, cijena jednog aviona F 35 A, sa rezervnim dijelovima, pripadajućim naoružanjem i simulatorm iznosi 143 mil dolara što bi za 12 aviona, koliko ih je kupila i Slovačka i platila 2,6 milijardi, Poljska platila 1. 72 milijarde dolara naravno to je usporedba za isti broj tj 12 novih kupljenih aviona. Ne razumijem, zašto i Hrvatska ne reskira i kupi 12 lovaca F 35 umjesto da sanja o nekakvim F 16 lovcima, koji su generacijski gledano već postali dio prošlosti! Ja mislim da se to događa zato jer politika vodi glavnu riječ kod nabave lovaca za Hrvatsku, a struka je potpuno isključena i štoviše Plenković je za kupnju aviona imenovao jednog svog savjetnika, koji nema blage veze ni o čemu, a još ponajmanje o avionima.Poljaci imaju u svom naoružanju avione kako istočnog(sovjetskog) kao i zapadnog porjekla i zanimljivo je njihovo iskustvo u korištenju jednih i drugih aviona usporedba nekih karakteristika zapadnih i istočnih aviona. Tako su ustanovili, da jedan F 16 lovac cijeli svoj vijek upotrebe od odprilike 35 godina može letjeti s jednim i istim motorom naravno uz redovno održavanje i servisiranje. dok recimo jedan sovjetski lovac MiG 29 (dvomotorac) u svom vijeku upotrebe u trajanju 35 godina potroši 4 X po 2 motora tj u tom vremenu potroši 8 motora RD 33, kakve koristi MiG 29. i onda se ne trebamo čuditi zašto su zapadni aviona kad se kupuju kao novi, duplo skuplji od istočnih. Tu nije u pitanju samo motor aviona, nego i ostala oprema, koja je kod zapadnih aviona mnogo kvalitetnija i zapravo su istočni avion kroz cijeli svoj vijek trajanja mnogo skuplji od zapadnih. Mnoge kupce Sovjetskih (ruskih) tipova aviona privuče vrlo atraktivna okretnost tih aviona kod malih brzina, a pošto su ti koji kupuju avione uglavnom političari, oni ne znaju, da su te figure, koje izvode Suhoji i MiG ovi kod malih brzina tj najviše oko 500 kmh i nema gotovo nikakve borbene vrijednosti jer avion kod izvršenja borbenih zadataka mora letjeti vrlo velikim brzinama i svako usporavanje na brzinu kod koje on može ovako manevrirati i preokretati se, znači njegov kraj u borbi sa protivnikom!

x@y
Gost
x@y

Svaka čast Komentator! Najbolji odgovori! Stvarno si kao enciklopedija! A nešto o tim motorima sam i ja pročitao i sve je apsolutno točno kako si napisao.

Komentator
Gost
Komentator

O tome su pisali čak i bjeloruski stručnjaci, kad su kritizirali svoju vlast, koja je namjeravala kupiti ruske lovce Su 30

Komentator
Gost
Komentator

Indija ima velike probleme sa svojim avionima Su 30 MKI, koje sama proizvodi po ruskoj licenci i po nekim vjestima 50% tih aviona je uvjek izvan borbene upotrebe zbog servisiranja i popravki a još posebno je za Indiju teško to, da kompletne motore za Su 30 MKI lovce, mora slati u Rusiju na servisiranje, a čitave motore mora slati zato jer nisu modularno građeni nego onako u monobloku i kad se pokvari neki veći sklop motora, cijeli motor mora u Rusiju. Stoga je Indija ipak počela s nabavkom francuskih dvomotornih lovaca tipa Rafale, koji su mnogo skuplji od ruskih Su 30 MKI ali borbeno su mnogo vrijedniji i pouzdaniji. Indija isto tako u svojoj mornarici ima u službi ruske lovce MiG 29 K. taj “K” je oznaka za mornarički avion, po ruski “Korabeljni” Znači “brodski” za upotrebu sa broda nosača aviona(Korabl”) I ti avioni su vrlo problematični, tako da ih Indija uskoro misli izbaciti iz naoružanja svojih nosača aviona i zamijeniti ih sa vlastitim lovcima “Tejas” . Onaj posao oko nabavke ruskih lovaca nekakve dvosjede varijante ruskog lovca 5 generacije Su 57, je propao uz ostalo i zbog toga jer bi Indija i te motore morala slati na servis u Rusiju i to bi jako povećalo cijenu eksploatacije tih aviona!

Ivo
Gost
Ivo

psiću homiću, da nisi glup kao što jesi, i da ‘znanje’ ne skupljaš guglajući, znao bi pravi razlog zašto je Indija kupila Rafale avione.
Ali to je za tebe svemirska fizika, psiću homiću. Prevazilazi znanje suterenskog cucka sendvičara, hebi ga. Možda jednog dana slučajno saznaš, tko zna.

Komentator
Gost
Komentator

Kad se sretnete ti i Nesy, reci nama ovdje tko daje i tko prima?

nessy
Gost
nessy

Jadan si ti i tvoj zivot, koji se sastoji od kenjanja o svakoj mogucoj temi, svaki dan.

Komentator
Gost
Komentator

Crkni pavijane, svoje neznanje supstituiraš psovkama i vrijeđanjem! Eee, kad bi znao kako si bijedan jadan i kukavan!?

x@y
Gost
x@y

To je istina komentator takvi su oboje ,nažalost, ali ima takvh još i žena koliko sam bio primjetio.

Bog će takvima naplatit ,ne brini!

Siniša
Gost
Siniša

Hahahaha….ludnica,čovek prepisao članak o Su57. Modularni sistem se primjenuje zbog osjetljivosti tehnologije u koju su uložili ogromam trud, spominješ motore a to je upravo ono što su im najviše zamjerili. Sa sve i jednim avionom do Su57 se išlo na djelimičan prenos tehnologije a Su30 nije baš tolika tajna a pogotovo ne motor….naravno originalna elektronika ne bi trebala biti dostupna svakome.
Zanimljivo ke da nosi spomenuo da su se Indijci hvalili da njihovi Su30 bez problema detektuju Kineske nevidljive avione.
Čini mi se da je tako.

rusofil
Gost
rusofil

Imali su i Rumuni sa YUROM (Orao), proizvodili su trupove sa 2-3 cm odstupanja u prečniku pa ti spoji rep krila i nos. Imaju li Rusi takvih problema sa SU-30? Da li Indijci sami popravljaju motore za Rafale? Misliš li da će bolje praviti Tejas jer je njihov? Šupalj si k’o kanta.

rusofil
Gost
rusofil

Vidi Rumuna što minuse udaraju. 😉

Siniša
Gost
Siniša

Samo što je kao i ti malouman pa nikako da shvati da je to prevaziđena tehnologija….nemaju prednost aman nikakvu.

Komentator
Gost
Komentator

Svaka tehnologija biva prije ili kasnije “prevaziđena” i za to se avioni stalno moderniziraju i nadgrađuju i ne zbog nekih grešaka, nego, da su uvjek na korak ispred protivnika i zato će Poljska dobiti avione F 35 Block IV. To je slično kao i kod drugih tipova američkih aviona. Prije 30 godina su to bili F 16 Block 10 i Block 15, a sada su već u upotrebi Block 60 i i već se priprema Block 72. i ne za to što bi predhodni avioni na pr. Block 30 bili loši avioni sa mnogo grešaka nego je posrijedi stalna modernizacija i poboljšanje borbenih svojstava tih aviona!

Siniša
Gost
Siniša

Ta konfiguracija je dostigla plafon, traži se nešto novo.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

@x@y i za tebe isto pitanje pošto si i ti upućen u tu tematiku. Može li neki vjerodostojan izvor koji potvrđuje tvoje navode kako jedan F-16 za svoj radni vijek može letjeti sa samo jednim avionom, a MiG-29 trebaju četiri motora. Nadalje, može li i vjerodostojan izvor koji daje ukupnu cijenu jednog F-16 sa troškovima servisiranja u radnom vijeku kao i ukupnu cijenu MiG-a-29 također sa troškovima servisiranja u radnom vijeku (uključujući rezervne dijelove za oba aviona)? zahvaljujem unaprijed. Ne volim argumentiranje tipa “tako su ustanovili”, “negdje sam čitao”, “priča se” i sl. Zahvaljujem unaprijed.

x@y
Gost
x@y

Roko Paić , šta da pišem kad ovi vrijeđaju kao manijaci. Da stavim ne znam koliko izvora, ovi bi pomahnitali od bjesnila i ludila.
Kad neđem vremena, potruditi ću se stavit! Nije izmišljotina, niti ne bih pisao da potvrđujem da zaista to nisam pročitao što je komentator naveo vezano za motore. Svatko to može lako pronaći ..

Komentator
Gost
Komentator

Ne vrijedi se truditi i odgovarati takvima, koji imaju unaprijed formirano mišljenje i ne uvažavaju nikakve argumente, ma koliko god ti bil jaki i logični. Ima ih par ovdje koje bo mogli nazvati allfa humanoidima koji predvode čopor običnih ovaca, koji nemaju nikakvo mišljenje nego samo
lajkaju ovim prvim. Umjesto argumentima, oni se služe bizarnim floskulama, kao na primjer, da F 35 “dobro roni”, da je F 35 leteća cigla i slične gluposti, ali nije mi poznato dali su upoznati sa činjenicom, da nigdje i nikad u povijesti nije bilo toliko “ronjenja aviona, kao što je to bio slučaj sa lovcima Su 33 i sa MiG-ovima 29 K koji su dnevno padali u more sa onog jedinog ruskog nosača, prilikom uvježbavanja i pokušaja uzlijetanja i slijetanja na taj nosač. O tome ima dosta filmića na Youtube. a najnoviji primjer je bio pored obale Sirije, kad su u razmaku od samo 3 dana u more pala dva ruska lovca sa nosača Kuznjecova!
I još kad tim bizarnim i izlizanim floskulama dodamo prostačenja, kakva lansira ovaj Ivo dobije se potpuna slika takvog nakaradnog komentiranja.

x@y
Gost
x@y

Evo komentator reći ću ti da si apsolutno u pravu tim više,jer jednako mišljenje dijele i australski vrhunski piloti, a imao sam prilike i čuti mišljenje njihovih vojnika i specijalaca i to iz njhove najveće vojne baze u Townsville! Btw.Super su zadovoljni sa F35! Neka ostali pišu i misle što žele,tim više jer nisu ni prinjušili ni jednom borbenom avionu u živo a kamoli F35!

x@y
Gost
x@y

Upravo tako! ,Ivine ovčice 🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑😂

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Komentator, ne možeš navesti vjerodostojan izvor za svoje tvrdnje. Znači da trkeljaš. Tako sam i mislio.

Patetika
Gost
Patetika

http://www.polishcimeeac.pl/Papers3/2014/002.pdf

Ne da ce admin pustiti… 🙂

Roko Paic
Gost
Roko Paic

x@y ne možeš navesti vjerodostojan izvor za svoje tvrdnje. Znači da trkeljaš. Tako sam i mislio.

x@y
Gost
x@y

Roko Paic

Nemoj vrijeđat, jer se to sve kad tad obije o glavu, pa i praznu kao što je tvoja!
Btw. Nisam znao da uopće imaš sa čime mislit. A sad san se opet uvjerio, da nemaš…

x@y
Gost
x@y

Roko PRC
EVO NEŠTO A OSTALO JOŠ SLIJEDI: (Ako ne razumiješ engl.,prevesti će ti rado LGBT-evac IVO)
“The F-16 is likely to out-detect the MiG-29 by a wide margin, so it’s likely the MiG will have a close encounter with an AMRAAM before it can even reliably track the F-16. The F-16 also has a great IR missile with the newest AIM-9X. In the ground attack role, it isn’t even a contest, since Russians still have a distinct lack of proper ground attack pods.
The MiG-29 has been quite sidelined by the Russians, since they’re relying on a bigger, longer-ranged, more upgradeable fighter (various Su-27 variants), and just can’t afford to keep on upgrading the MiG.
As far as technical characteristics of the aircraft, the F-16 it was designed for dogfighting, while the Mig-29 was more of a point defense interceptor type of aircraft. Ergonomics were not the best on the Mig-29, which reduces focus and is a pain to work with (they have a HOTAS for control). There are a few other drawbacks, such as the F-16’s better sensors and more advanced avionics. Of course the F-16 is far from perfect – the larger nose from YF-16 to F-16 due to the addition of a radar means that high angles of attack are no longer possible.
Here are some combat records. The three numbers are first air to air kills, air to air losses, and losses to ground fire.

MiG-29 6-18-1
Lebanon War 1982-2000 (Syria) 0-2-0
Gulf War (Iraq) 0-5-0
Transnistra War (Moldova, Russia) 0-0-0
Brothers in Rescue incident (Cuba) 2-0-0
Slovenian War (Yugoslavia) 0-0-0
Croatian War (Yugoslavia) 0-0-0
Bosnia (Serbia) 0-0-0
Kosovo (Serbia) 0-6-0
Kargil War (India) 0-0-0
Ethiopian-Eritrean War (Eritrea) 3-5-0
Georgian border violation 2008 (Russia) 1-0-0
Darfur War (Sudan) 0-0-1

F-16 Falcon 76-1-5
Gulf War (USA) 0-0-3
No-Fly Zones (USA) 2-0-0
Bosnia (USA) 4-0-1
Kosovo (USA) 1-0-1
Kosovo (Netherlands) 1-0-0
Kosovo (Portugal, Belgium, Denmark, Turkey) 0-0-0
Afghanistan (USA, Netherlands, Denmark, Norway) 0-0-0
Iraq (USA) 0-0-0
Syrian border clashes 1979-1986 (Israel) 6-0-0
Operation Opera (Israel) 0-0-0
Lebanon War (1982) (Israel) 44-0-0
Lebanon War (2006) (Israel) 3-0-0
Intifada (2000-present) (Israel) 0-0-0
Soviet-Afghan War (Pakistan) 10-0-0
Border clashes (Pakistan) 1-0-0
Kargil War (Pakistan) 0-0-0
Northwest border wars (Pakistan) 0-0-0
Aegean Sea clashes (Turkey) 1-1-0
Venezuelan Coup 1992 (Venezuela) 3-0-0

The F-16 loss was to a Greek Mirage 2000. There was also an incident where a Greek F-16 and Turkish F-16 collided midair destroying both planes.

The two Cuban Mig 29 kills were against Cessnas.

There doesn’t appear to be a direct confrontation between the two aircraft. When the Mig 29 has faced an F-16 equipped country the Migs have gotten shot down by F-15s. That’s most likely because in those wars the F-15s were flying the intercept missions and the F-16s were flying ground attack.
FINAL CONCLUSION: The F-16 has done fantastically against other Soviet models though.”

Patetika
Gost
Patetika

x@y, “There doesn’t appear to be a direct confrontation between the two aircraft” je netocno, jer je jednog od onih 6 srusenih MiG-ova 29 nad Srbijom srusio nizozemski F-16AM a drugog americki F-16CJ.

Ovog drugog je dokusurila vlastita PZO. Dakle, ima rupa u podacima ali to je uglavnom to.

x@y
Gost
x@y

To je i meni bilo čudno, ali nisam išao tražiti dalje podatke u svezi toga, jer sam ponekad malo kraći sa vremenom. Sve je ok. Ovaj Roko navalio kao gladno dijete, samo što nije počeo plakat od muke…
Ne živciram se ja oko njihovog stajališta. 😉

Patetika
Gost
Patetika

x@y, podaci nisu skroz tocni… F-16 i MiG-29 su se suocili barem dvaput. Prvi put je 29-ku srpskog RV srusio nizozemski F-16AM, a drugi put americki F-16CJ.

x@y
Gost
x@y

Roko PRC
“The publication Lenta.ru reported Friday that a wide range of renowned experts has expressed their concerns regarding Belarus selected Russian-made combat aircraft to replace ageing Soviet-era MiG-29 fleet.

Andrey Porotnikov, BelarusSecurityBlog’s project leader, said that operating and support costs of Russian aircraft are more expensive than U.S.-made F-16 fighter aircraft.

Usually, the combat aircraft life-cycle cost for an estimated life of 35 years is 2-2.5 times its purchase price, as a result of which the total cost of maintenance of each Belarus’s Su-30SM will cost $100-125 million.

“And now, to sum up, the price of aircraft [about $ 50 million], the maintain of airworthiness and modernization. We get the amount from 185 to 210 million dollars for each (!) aircraft in the next 35 years. And the squadron [12 aircraft], respectively, from 2.22 billion to 2.52 billion dollars. The amount is not small, ”- Andrey Porotnikov stated.
Another disadvantage of the fighter manufactured in Russia is its AL-31FP engines, which six units “eat” during the Su-30SM life cycle (two of them are already installed and paid for at the time of purchase). This circumstance in the publication is explained by the fact that “Soviet (Russian) aircraft engines are traditionally inferior to Western ones not only in fuel efficiency but also in between-repairs and operating life cycles.”

“The Polish Air Force simultaneously operates the Soviet twin-engine fighter MiG-29 and the American single-engine F-16. It is assumed that the American fighter will fly off all 35 years with the same engine that was originally installed on it. Unfortunately, this does not work out with the MiG-29: eight engines will have to be replaced in the same period, ” explained analyst.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

x@y 1)lijepo sam zamolio da navedeš relevantni izvor koji potvrđuje ono što si iznio u svom komentaru. 2) nisi iznio relevantan izvor i ja bih trebao vjerovati onom “priča se” i “negdje sam pročitao”? 3) nakon toga ja imam potpuno pravo tvoj komentar u kojem iznosiš podatke koji nemaju vjerodostojan izvor proglasiti trkeljanjem 4) Nije vrijeđanje nazvati stvari pravim imenom 5) nakon toga ti googlaš i googlaš te iznosiš dio nekakvog teksta za koji ne znamo izvor niti išta drugo. 6)očito ne razumiješ što sam pitao i što znači vjerodostojan izvor 7) možda su podaci koje si iznio doista vjerodostojni te odgovaraju činjeničnom stanju, ali tako se ne razgovara 8) “negdje sam pročitao”, čuo sam”, pričao mi je prijateljev prijatelj, a njemu tetka od strica kojoj je to ispričao rođak iz desetog sela” nisu argumenti. 9) nauči se argumentirano pričato čovječe. 10) nema na čemu.

x@y
Gost
x@y

R.P.
Poslao sam ti link, pa se strpi malo… Ima komentara po tom pitanju koliko želiš i siguran sam da sve možeš i sam pronaći na internetu, što se toga tiče, čak i mišljenja pilota… i jednih i drugih ,a kako pretpostavljam da govoriš ruski ,to ti sigurno neće biti problem pronaći …
Inače, link je vezan na ovaj naslov:

Russian Su-30 fighter jets criticized by Belarus, they want F-16
by Dylan Malyasov 13:09 (GMT+0000) November 29, 2019 in Aviation, News ”

Btw. Možemo se mi ovdje prepucavat u nedogled, ali činjenica je da nikada nećemo znati sve 100% niti sa jedne niti sa druge strane, a trenutno kako stvari stoje, ipak prednjače ameri, svidjelo se to nekom ili ne, a drugo; puno ovisi i o stručnosti pilota ovisno o tipu aviona… Uostalom to svi znamo.

x@y
Gost
x@y

Ma Roko ne trebaš ti ništa vjerovat meni. Sve ok.
I nemoj mene učit kako treba argumentirat, jer nisam od onih koji šalje “WIKI citate” kao neki Ivini sljedbenici!
Ja imam pravo stajati iza svojeg mišljenja, kao i ti iza svojeg i nikoga za to ne vrijeđam, ali ovdje većinom polude ako nije nešto rusko jače i bolje.
Ne negiram da rusi nemaju dobro naoružanje ,što god to bilo, ali čini mi se da ponekad velika većina nije toleranta u smislu da nakon što se iznesu protuargumenti, da čovjeka ne napadate i ne omalovažavate.
Eto samo toliko.

Komentator
Gost
Komentator

Evo razmišljam, da i ja Roki pošaljem slične argumente, ali ne vjerujem, da bi on promijenio mišljenje koje je tvrdo kao armirani beton i to u korist ruske tehnologije.
Oni su već iz mojeg jučerašnjeg komentara mogli razabrati, da ja to nisam izmislio nego negdje pročitao, jer nemam nikakvog pravog razloga da izmišljam takve stvar, jer je danas svaku informaciju moguće provjeriti i ta informacija ni u kom slučaju nije bila one vrste, “F 35 leteća kanta” “Leteća cigla” ili: “F 35 ima više od hiljadu grešaka i mana” i štatijaznam nego sasvim suvisla i normalna usporedba između istočne i zapadne vojne tehnologije, a znamo, da je istočna tehnologija oduvjek bila jednostavnija i slabije kvalitete nego zapadna, što jasno možemo vidjeti i iz uvida u tehnologiju za civilne namjene.
PS Na Youtube sam naletio na jednu stvar, naime na jednu detaljniju analizu i opis aviona Su 57 uz neke povećane slike, koje prikazuju neke detalje vrlo loše finalizacije tog aviona. Neki spojevi su tako loše urađeni, da su to sigurno opazili i Indijski stručnjaci, što je pripomoglo k njihovom okretanju leđa tom avionu. Taj avion se je do sada izrađivao gotovo ručno i kako rekoh, neki detalji snimljeni povećano, ne služe na čast rusima, pa sad, ako netko želi to vidjeti vlastitim očima rado ću poslati link!

x@y
Gost
x@y

Istina, nažalost, ne pomaže ništa, a i ako bi ih se ipak uspjelo malo razuvjeriti, to bi Ivo nuklearac odmah maherski opet izmanipulirao, i poremetio im čitavu koncepciju i percepciju! Ali, dobro, njima je očito tako lakše, jer ne trebaju razmišljat! Btw. Poslao sam prije cca 2sata jedan podosta dugačak tekst, ali vidim nije još objavljen…

x@y
Gost
x@y
rusofil
Gost
rusofil

Hajde ponovo pročitaj (ako nisi sâm to pisao).

Siniša
Gost
Siniša

Halo pozeru….plaćaju nešto šta ne vrijedi protiv ni jedne ozbiljne vojske;mlatiš praznu slamu kao da si stanar Jakeša.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Može li neki vjerodostojan izvor koji potvrđuje tvoje navode kako jedan F-16 za svoj radni vijek može letjeti sa samo jednim avionom, a MiG-29 trebaju četiri motora. Nadalje, može li i vjerodostojan izvor koji daje ukupnu cijenu jednog F-16 sa troškovima servisiranja u radnom vijeku kao i ukupnu cijenu MiG-a-29 također sa troškovima servisiranja u radnom vijeku (uključujući rezervne dijelove za oba aviona)? zahvaljujem unaprijed. Ne volim argumentiranje tipa “tako su ustanovili”, “negdje sam čitao”, “priča se” i sl. Zahvaljujem unaprijed.

rusofil
Gost
rusofil

Trabunjaš po običaju. Nije više toliko bitno koliko je nešto naprednije, bolje i novo, pitanje je treba li to tebi. Izabrat ću automobil s kojim mogu obaviti sve što trebam i između više takvih onaj najisplatniji. Valjda ti je jasno da bih radije imao neki bijesan ferari ali s njim puno toga ne mogu i služio bi mi samo za kur*enje a financijski doveo u tešku krizu. F-35 je skup za nabavku, još skuplji za održavanje a ispadne da si ustvari suvlasnik. Samo ti hvali F-35, nije loš avion dapače, ali niko nije otkrio da su ijedan problem riješili. Ako ga Rusi mogu sada otkriti šta će tek biti dok ih Poljaci uvedu u redovnu službu? Uza sve to “ruska opasnost” je totalna budalaština i tek su sad, isključivo svojom glupošću, postali legitimna meta za Rusiju. Ekonomska korist, koju bi Poljska imala sa normalnim susjedskim odnosima, daleko nadilazi korist koju imaju od SAD. Još 3x da se dublje uvuku amerima, ne bi pomoglo.

U prolazu
Gost
U prolazu

Treba imati na umu i situaciju na tržištu. Ameri hvale svoj avion kao najbolji i zato najskuplji. Nikako da se to pokaže i dokaže. Pitanje je koliko se isplati praviti superkvalitetan proizvod koji će trajati 50 god. Ta vremena su prošla. Logika je ista kao i za sve uređaje iz kućanstva i svakodnevnog života. Nisu kvalitetni a za par godina kupuj novi. Tako je i sa oružjem, samo što se to prikriva.

Komentator
Gost
Komentator

Koji je tebi kujac? kažeš, nek se dokaže. Pa dokazuje se na dnevnoj bazi i to tako, da Izraelci s tim avionom gotovo svakodnevno udaraju gdje im se prohtije, a mediji pišu, da su nepoznati avioni stukli tu ili tamo negdje skladište oružja proiranskih snaga u Iraku ili u Siriji, a ti nepoznati avioni su u stvari izraelski F 35. To su ustvari borbena testiranja tih aviona i Izraelci poslije svake takve akcije podnose detaljan izvještaj Amerima o poteku akcije i slično, a i sami Ameri izvode akcije u Iraku i Siriji i ne piši više gluposti, da se ti avioni još nigdje nisu dokazali! A to što pišeš, da su najskuplji opet ne drži vodu jer su francuski Rafale i Eurofighter skuplji avion od F 35.

rusofil
Gost
rusofil

Kad ćeš uključiti mozak? Lijepo ti piše koliko je skupo letjeti sa F-35 ali ti misliš da Izraelci na dnevnoj bazi s njim raketiraju Irak i Siriju izvan njihovog zračnog prostora, a to isto mogu uraditi sa F-16. Logično?
Nema nepoznatih aviona, elektronsko ometanje, jako dobre rakete i faktor iznenađenja su ključ tih napada, ali opet nikad 100% uspješnih. Da uđu u zračni prostor Sirije ne znam da li bi izašli.
PS Kako ti dostavljaju izvješća, u elektronskom ili pisanom obliku?

Zorule
Gost
Zorule

@Komentator

CPFH za F35 je oko 40 000$ za sat letenja.
F16 je oko 12 000$.
I ti bi preporučio da Hrvatska kupi to govno od F35? Ako imamo toliko para na bacanje mogli bi dati i onoj firmi Skladgradnja pa neka farba RAM premaz po F35 nakon svakog slijetanja.
EDIT
I da mu privare nosač mitraljeza nakon svakog rafalnog pucanja jer su sad otkrili da mu se i tu stvaraju pukotine.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-30/f-35-s-gun-that-can-t-shoot-straight-adds-to-its-roster-of-flaws

Siniša
Gost
Siniša
Komentator
Gost
Komentator

To je zapravo očekivano, da će Rusi nešto takvog izjaviti, da su odkrili određen broj aviona blizu iranskih granica. To je zapravo propaganda s njihove strane jer žele nekome prodati te radare koji tobože bez problema otkrivaju te američke “nevidljive avione,” a sad, jesu li ih oni stvarno vidjeli, to je drugo pitanje

Siniša
Gost
Siniša

Zemlja je ravna…u to ne vjeruju ni oni što to tvrde.

Komentator
Gost
Komentator

Znači, Rusima bi svi morali vjerovati na riječ!

Siniša
Gost
Siniša

A Amerima obavezno da se vjeruje?

Venom
Gost
Venom

Da,…pa da mora, obavezno da se vjeruje.
Pa ljudi su bili na Mjesecu.

Siniša
Gost
Siniša

Vjerovat ću na riječ…ali ne američku.

rusofil
Gost
rusofil

Nikako! Ali opet, ko je lud da provjerava?

Venom
Gost
Venom

Baš je neka propaganda, kad su Srbi oborili najmoderniji B-2 i F117 sa radarima iz krompira, koje je Gaj Julije Cezar upotrebljavao u lovu na nevidljive patke 62 pr.Kr..

roki
Gost
roki

Znači ti veruješ Srbima e majke ti …..!

pera lozac
Gost
pera lozac

I za F117 su pricali da je nevidljiv.

roki
Gost
roki

Oni vidljivi su bili zajebani rasturili državu !

Ivo
Gost
Ivo

Nekima su debelo zavrtali ruke iza scene da kupe ove cigle. Time je istovremeno otišao ogroman dio polljske suverenosti, premda oni toga nisu u potpunosti svjesni.
S jedne strane dobiti će apsolutno beskorisno smeće bez upotrebljive svrhe, s druge strane i to smeće koje će imati neće smjeti koristiti bez dozvole portira iz usa ambasade u varšavi, koji će moći jednim pritiskom na dugme prizemljiti cijelu flotu ne bude li zadovoljan.
A to da će morati prodati pola privrede i trećinu plodne zemlje da bi otplatili kredit za ovo ‘čudo’ tehnologije, da i ne pričamo.
Ukratko, kraj Poljske kao koliko-toliko suverene zemlje. Šteta, da su se uspjeli dozvati pameti i pomiriti sa rusima, danas su mogli biti ravnopravni njemačkoj.
Istina Bog, nije da nisu imali pametnih političara koji su to željeli, ali njih su sve poubijali 2010. u majstorski smišljenom atentatu kod Smolenska. Predsjednik koji je želio normalizaciju odnosa sa Rusijom, i cijela tadašnja poljska elita pobijeni prilikom sletanja u Smolensk, u službeni posjet gdje ih je čekao ruski politički vrh.
Mora se priznati da sotonisti iz mi6 i cie znaju svoj posao.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Poljaci odavno kusaju kašu iz banksterskog lonca. Poljska vojska je čak sudjelovala u napadu na Irak 2003. Ako se dobro sjećam radilo se postrojbi “Grom” .

Komentator
Gost
Komentator

Roko Pajić: Poljaci imaju gorka iskustva sa svojim susjedima, kako Nijemcima, gtako i Rusima(sovjetima) I možda malo “pušu na hladno i kako se ono kaže u strahzu su velike oči i hoće se primjerno naoružati a istovremeno žžele, da su njihove zračne snage sada i u budućnosti kompatibilne sa savezničkom avijacijom i tu nema ništa čudnog. Kako sam već rekao Ivi, a od koga bi oni to trebali kupiti avione, nego od svojih saveznika? Možda opet od Rusa?

Siniša
Gost
Siniša

A kakve su komšije Poljaci?
U kućicu…..inače nećeš kosku dobiti.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Poljaci u potpunosti imaju pravo izabrati od koga će kupovati oružje i tko će im biti saveznik, ali mislim da im nije trebalo to uvlačenje u bankstersko dupe 2003.g. u Iraku. O tome ja pričam. Poljaci su 2003.g. sudjelovali u agresiji na jednu državu i to je neosporna činjenica. Čitav svoj život sam se naslušao kako je 2. svj. rat počeo napadom Njemačke na Poljsku, međutim ne spominje se činjenica kako je Poljska ugrabila dio Čehoslovačke nakon njemačke aneksije Sudeta. U zadnje vrijeme dosta se spominje kako je Poljsku nekih 15 dana nakon Njemačke s istoka napao SSSR, a ne spominje se činjenica kako je u Poljsko-sovjetskom ratu 1919/20.g. Poljska ugrabila lijep komad teritorija SSSR-a. Ukratko, možemo reći da ni Poljska nije baš toliko nevina u čitavoj toj geopolitičkoj priči kroz povijest i zbog toga mi je dosta prezentiranja Poljske isključivo kako žrtve.

Komentator
Gost
Komentator

A hebi ga i Hrvatska je ostala bez Boke, bez Zemuna i bez još nekih teritorija, ali šta sad? Sad je novo vrijeme, tamo žive neki drugi ljudi i nećemo sad valjda na juriš ići to ponovo osvajati!

Siniša
Gost
Siniša

😂😂😂😂 Strašno

Kgfjč
Gost
Kgfjč

Što je strašno? Gubitak kosova? Kako kome.

Mikojan
Gost
Mikojan

A šta je tek Austrija i Mađarska izgubila !?

jupiter
Gost
jupiter

ndh mislis?hrvatska osim ndh nije posojala…do hdz-a

Kgfjč
Gost
Kgfjč

To ti je rekao kraljević Marko?

No name
Gost
No name

@Komentator:
Kako je ostala bez teritorija ako nije postojala kao država čitav milenijum? Jedino ako zločinačku NDH ne priznaješ kao državu? Ako je priznaješ, onda priznaj i sve zločine koje je počinila ta NDH!

Komentator
Gost
Komentator

Imali smo svoj “Sabor” kroz cijelo trajanje Habsburške monarhije isto tako jasno označen teritorij.

pera lozac
Gost
pera lozac

Pazi da ne ostane na onome sta je unela u kraljevinu SHS tj. zagrebacku zupaniju.
Sa svim sranjima sto ameri prave svasta je moguce.

Kgfjč
Gost
Kgfjč

Pazite vi da ne ostanete na beogradskom pašaluku. Nema više sultana da vas šire naokolo u zamjenu zavjernu službu, a albanci vas gledaju gladnim očima. Lp

Komentator
Gost
Komentator

Dogodine, bez Vojvodine!!

Ivo
Gost
Ivo

džeki, ne provocirati ljude, pašče zločesto.

x@y
Gost
x@y

Sve je moguće pa i to, pogotovo što vojvođane “navodno”ne smatraju pravim srbima.

Komentator
Gost
Komentator

To su Lale i ne voledu baš Srbe sa Moravu!

rusofil
Gost
rusofil

Možda bi bilo korektnije da su odabrali nešto od članica EU? I oni su, koliko ja znam, Zapad.

Mikojan
Gost
Mikojan

Država koja nije u mogučnosti sama napraviti svoj avion bolje da nema ni vojsku ni zrakoplovstvo.

Komentator
Gost
Komentator

Kako Poljaci sami ne proizvode lovačke aviona, oni to moraju kupiti od neke države koja ih proizvodi a to je logično, država s kojom je Poljska u savezu. Zar bi trebala kupiti ruske avione? Znači sve ovo što si ti nadrobio nema nikakvog smisla!

Lucija
Gost
Lucija

Komentator
1. Mogli su kupiti – francuske avione. Našlo bi se ponešto…
2. U eu SVI imaju loša iskustva sa susjedima…baš ne vidim da svi trče kupovati F-35…

Ivo
Gost
Ivo

psiću homiću, da nisi tako glup kako vi već jeste, možda bi mogao objasniti kako je to Poljska imala svoju avio-industriju pod strašnom sovjetskom strahovladom i proizvodila vrhunske letjelice, da bi ulaskom u demonkraciju ostala bez ičega… Kako to, psiću homiću? Popapala maca?

x@y
Gost
x@y

Ajme meni sad sam vidjeo sve ove komentare pune agresivnosti sa svih strana čim nije nešto što nekima ne odgovara. Komentator ,stvarno mislim da ovo nema smisla sa ovima se prepucavati, a materijala o svim tim avionima ima na internetu koliko god žele.
Na kraju, ispada da u svemu oni moraju biti ispravni, e to stvarno više nema mjere.
A onaj podmukli nessy piše na drugim forumima sa strane zlobno a tu jauče kad ga prozivaš, jer je zlobnik perfidan i prostak.
To je Ivino društvo. A ne čudi me ,jer je i Ivo inače takav.

Šule
Gost
Šule

Šta se ti IVO HOMO dezerteru javljaš na ovim temama a rat si izbjegao sunčajući guzicu po Evropi.uhvati se lijekova i maštaj o politici na krevetu jer će te tvoj prijatelj XY morat odvest na kontrolu.

x@y
Gost
x@y

Šule,
Neću ga ja nigdje vodit haha, njega će karma uzet pod svoje!

x@y
Gost
x@y

Kako mu komentator uvijek odbrusi sve dritto in faccia! Svaka mu čast!

Komentator
Gost
Komentator

Hehehehehe! Tako je!

Ivo
Gost
Ivo

zijev…žaim te, psiću homiću sa sto nickova. Nedjelja veče a ti sam sa sobom…patetično.

x@y
Gost
x@y

Nije sam, ima nas više. Patetično od tebe da uopće na takvom infantilnom nivou razmišljaš.
Izgubio si još jednu bitku kako god se okrene. haha

Siniša
Gost
Siniša

Budala i krivih drva nikada neće nestati…

x@y
Gost
x@y

Imaš pravo Siniša a ti si najbolji primjer tome! Vidiš kako si se brzo izjasnio!

Komentator
Gost
Komentator

Buzi, umukni, partner Nessy te već čeka sav mokar, ajde trči da ne čeka predugo i mogao bi vam propasti spoj, hehehehehe!!

x@y
Gost
x@y

Kad nema protuargumenata zbriše ka muha bez glave.. hahaha zalepio si ga ka muvu na mušemu!!!!

nessy
Gost
nessy

Sinko, popeo si se na onu stvar, svakome tko je imao nesrecu, da procita tvoje brljotine. To sto imas bezbroj nick-ova, pa sam sebe hrabris, i odobravas, jasno je svakome, tko je utrosio dvije minute. Da ti kazem, da uzmes terapiju, nema smisla, jer ocito ne pomaze. Moj ti je savjet, zbog kojega su me vec kritizirali, da uzmes tu sacmaricu, kojom se hvalis, i da skratis muke sebi i svima oko sebe. Posto to neces napraviti, jer si ono sto jesi, daj barem odhebi od mene i mojih postova.

Šule
Gost
Šule

Ivo HOMO DEZERTERU popij lijekove pa u krevet sutra moraš biti pripremljen za 300 komentara…sve su tebi teme poznate a posebno svjetske

Zax
Gost
Zax

Avioni se kupuju iz ekonomskih a ne vojnih razloga. Isto kao u hrvatskoj oni helikopteri koji ne mogu letjeti iznad vode. Bas to treba zemlji sa tisucu otoka.

octopus
Member
octopus

Čestitam Poljacima na izdvajanju milijardi dolara za zaštitu… Klap, klap…E sada, ima li šanse da nam braća Poljaci poklone ili jeftino prodaju ove MIG-ove 29. To bi nas jaaaaako obradovalo. U slučaju poklanjanja, Poljacima tri godine 20% popusta na apartmanski smještaj.

Mikojan
Gost
Mikojan

octopusoctopus, super ideja i damo ih Izraelcima na doradu, apgrejd, daungrejd, ovo ono, za uzvrat ćemo dozvoliti Izraelcima da organiziraju odstrelni lov na sve štovatelje zds pozdrava. Tako ćemo dobiti dobre avione i riješiti se lošeg tereta !
🙂

Kgfjč
Gost
Kgfjč

A kad su već u regiji nek se raspitaju kako ju bg postao juden fraj, može?

Mikojan
Gost
Mikojan

Kgfjč, naravno da može, da vidimo kuda su ih oni koji nisu bili sa nemcima slali, u Poljsku ili Jasenovac.

BG CG
Gost
BG CG

Ako damo sve od sebe da razmišljamo kao Poljaci, može li iko od komentatora shvatiti porive Poljaka?

Postoji li realna ugroza usled života između Njemaca i Rusa? Šta bi pravi poljski patriota trebao da radi?

Tragična je istorija tog velikog naroda, veliki bol, a velika predstava o samom sebi.

Meni se čini da nije sasvim nerazumljiv pokušaj da se nađe pomoć negdje spolja, samo može li se naći pomoć koja ih neće zloupotrijebiti….

Siniša
Gost
Siniša

Naravno…i oni su nanosili bol drugome, možda se boje osvete a neće da priznaju!?

Max
Gost
Max

Što više reći za F35 a što nije rečeno? i ako Prof Milinović (nemam drugi a i to je pouzdan izvor) tvrdi da je F35 II Lighting dobar avion činjenica je da je avion problematičan i skup a i njegove tehničke spcifikacije ne odgvaraju tim državama.

Siniša
Gost
Siniša

Avion je apsolutno fenomenalan, otvorio je nove pravce razvoja ali ne valja.

Komentator
Gost
Komentator

Svi budući piloti aviona F 35 idu na usposabljanje ili bolje rečeno školovanje za letenje i zračnu borbu na avionima F 35 za varijante /A, B/ u SAD i poslije završene obuke svi oni imaju samo riječi hvale za te avione i oni znaju reći, da je to jedan sasvim novi pristup upotrebi avijacije u napadu na kopnene i morske ciljeve, kao i u zračnoj borbi. Znači ja bih morao vjerovati nekakvim “navijačkim diletantima”, koji su se o tom avionu informirali iz sumnjivih, nepouzdanih izvora i koji su ga vidjeli tek na slici, umjesto da vjerujem ljudima, koji su dugo vremena letjeli na tim avionima i upoznali ih do najmanjih sitnica i koji znaju sve njegove prednosti i možebitne slabosti, koje, ako ćemo biti iskreni ima svaki avion i stvar je znanja i sposobnosti pilota, da izvuče iz tog aviona ono najbolje!

Ivo
Gost
Ivo

psiću homiću, da nisi glup i nesvjestan ičega kao što jesi, shvatio bi da svaki pilot koji završi obuku na F-35 i nakon toga počne govoriti da je isti smeće, može zaboraviti na svoju karijeru. Kao što bi i ti ostao bez sendviča da počneš kritizirati to smeće od aviona.
U sličnoj ste situaciji, psiću homiću, svi morate hvaliti očigledno smeće, da bi preživjeli. Zahebano je to.
Ali hajde, ti bar nisi završio kao oni piloti kojima je F-35 otkinuo glavu prilikom katapultiranja. Cukama je ipak malo lakše, samo morate kevtati iz suterena.

Siniša
Gost
Siniša

Alaj volim ovaj režim, plata stiže a ja ležim.

Komentator
Gost
Komentator

Ivo ne bulazni kruva ti, šta ti znaš šta je avion, ako si ga vidio samo na maloj slici i u svojoj procjeni tih aviona si teški diletant, koji voli da jako mnogo brblja o stvarima o kojima jako malo zna i ovdje možemo vidjeti žalosni rezultat tog brbljanja!

Mikojan
Gost
Mikojan

@Komentator, sve to okej, ta borba protiv kopnenih i morskih ciljeva ali samo kada druga strana nema sa čime pucati po tebi, već dobro poznato u svim nedavnim ratovima kada se napada samo nenaoružana ili slabo opremljena država. Neka ja te avione vidim u napadu na Rusiju pa ako se pokažu izvrsnima predlažem da odmah kupimo 100 komada, neka se nađe.

roki
Gost
roki

MIKOJAN- MIG Da li znaš da su SU-27 obarani od strane ?………….! i to sa neverovatnom lakoćom a tupoljeva nisu smeli da skinu da ne bi slučajno prilikom obaranja aktivirali atomsku bombu , na osnovu toga SAD su napravili prototip aviona koji je već naslednik F-22 !A Rusi slabo stoje sa svojim suholjevima a o Mikojanima ne vredi ni pričati !

Mikojan
Gost
Mikojan

Nemam pojma, sa dobro navođenom raketom obaraš svaki avion i to nije upitno. Sve što leti to i pada pa prema tome ne vidim baš nikakav problem da neko obara SU-27 ili MiG-29/31 a sigurno ni F-16/22/35. Lako biti hrabar pilot i gađati ciljeve sa 15-30km ali kad se neki projektil zaleti prema avionu nema tog pilota koji će manevrom to izbjeći. Dakle o avionima ne vredi pričati, pričajmo o projektilima koji ih obaraju ko sačmarica vrapce.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Do sad je dokazano da su iskusni u ronilačkim operacijama…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Na nekim poljskim portalima se da pročitati da je samo 30% poljskih F-16 operativno. Dvije trećine ih ne leti zbog potrebe za servisom i zamjenom dijelova. Dva su, navodno, u takvom stanju da više nikad neće poletjeti. Navodno.
Sa PDV, 5,3 milijardi dolara. Dodatno još prilagodba infrastrukture i naoružanje.
Ovdje je jasno da se radi o političkoj odluci, pa će druge potrebe poljska vojska uslijed toga morati staviti na čekanje.
P.S.
Prvi zrakoplov u Poljskoj za koliko…. 5 godina.
Inicijalna operativna sposobnost za 8 godina.
Puna operativna sposobnost??? Zna li tko….

Patetika
Gost
Patetika

“Poljski” portali kao sto je ovo “balkanski” portal…

U medjuvremenu poljski casnici pjevaju hvalospjeve o tome da u istom razdoblju u kojem bi na MiG-u 29 trebali napraviti 9 remonta motora, na F-16 je potreban – jedan…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Dalton :
Puna operativna sposobnost???Zna li tko…
Za oprati pune pilotske pelene?
Ovisi o namjeni aviona (opera ili opereta) ?

Živio vojnoindustrijski kompleks svih naroda i narodnosti !
NEMA KUPCA
DO MATIJE GUBCA !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

🙂

STEPKE
Gost
STEPKE

Kakvo je to ludilo kupiti toliko skup avion koji je poznat u vojnim krugovima kao najskuplji vojni promasaj…

Ivo
Gost
Ivo

U biti je sasvim logično, jer ga kupuje promašaj od države.

Komentator
Gost
Komentator

Ivo, ti si promašen čovjek!!

Ivo
Gost
Ivo

mir, psiću homiću. Mogao bi da promašiš dečka, polako.

Komentator
Gost
Komentator

Jesi li već opravio sa svojim Nessyjem!? Sad kad si se ispraznio slatko ćeš zaspati!

nessy
Gost
nessy

Nessy ti je opremio majku, i uzivala je, trazila jos, pitaj je. Bolje ti je da odhebes od mene, jer ionako nista pametno nisi rekao…nikada.

M&M
Gost
M&M

A ti nessy si onaj koji je neki dan negdje spiominjao fellatio, i drugom pisao da to radi, a tii se sada pozivas na nekakvu kulturu i osjećas se uvrijeđenim???? Vidiš kako se to sve vrati u glavu!!!???

Siniša
Gost
Siniša

Moram ljudi staviti off..pogledajte dešavanja u Crnoj Gori, stotine hiljada ljudi na litiji širom Crne Gore.
Fascinantno…pa recite sada ko je u pravu, Milo ili narod.

fićo
Gost
fićo

Ako nastavi da vlada,biće da je Milo u pravu,a ako ga stave u pržun biće narod u pravu.

roki
Gost
roki

Ne boj se ti za Mila ona silna deca što su šetala ne mogu mu ništa !

roki
Gost
roki

Ovaj događaj ne odgovara Vučiču ako dođe do sukoba u Crnoj Gori Srbije više nema ako se ništa ne desi u Crnoj Gori razočarani birači pred izbore, ne zaboravimo da ima puno crnogoraca u Srbiji koji će glasati protiv Vučića a u svakidašnjem životu već sad je vidljiva opstrukcija ne srba ,građani u Srbiji su se raslojili i ništa ne funkcioniše !

xyx
Gost
xyx

Može ih izać na litije svih 480 000 .Opet će bit manjina.Cila ta predstava u CG poruka je Srbiji.Poruka glasi da uopće nije bitno da li 99 % naroda misli ovo ili ono.Narod nije nikad u ljudskoj povijesti ima kredibilitet za ništa.I nikad nije značija ništa.Osim za regrutaciju vojnika ili proletera.Da ne duljim..Milo Đukanović jači je od svih 480 000.I bit će po njegovu.

benty20
Gost
benty20

Ima li kupnja ovog tipa aviona elemenata kaznenog djela “Veleizdaje” s obzirom da ti avioni prikupljanju sve podatke tijekom korištenja i šalju ih i centralno bazu, a koja u poljskom slučaju definitivno nije u Varšavi!?

Mikojan
Gost
Mikojan

benty20, pa valjda poljaci znaju sagraditi vatreni zid i zatvoriti curenje podataka, samo onda je pitanje hoće li to čudo od aviona letjeti, morat će sav softver iz početka napraviti, hm, da, možda.

roki
Gost
roki

Verovatno i ti veruješ u priče da je zemlja ravna ploča e takvi kao što si ti prvi poginu na bojištu !

fićo
Gost
fićo

Ja s Poljakinjama imam jako lepo iskustvo,a F35 to neće pokvariti.

Gott mit uns
Gost
Gott mit uns

Holokost

American_dream
Gost
American_dream

Posto su vecina citaoca ovog portala prekaljeni rusofili,zamolio bih vas da mi nabrojite desetak visokotehnoloskih ruskih proizvoda,koji su se dokazali neprikosnovenim u odnosu na zapadnu tehnologiju,ja se ne mogu sjetiti ama bas niti jednog.Posto ste vi samoproglaseni logicari,nije mi jasno na cemu se bazira ta logika u kojoj gotovo na dnevnoj bazi ismijavate zapadnu tehnologiju i mitomanite o ruskoj,odnosno od kud dolazi ta iracionalnost i samoobmana po kojoj su ruski avioni superiorni u odnosu na zapadne?
Pa svi vi koji ste putovali avionom,letjeli ste airbusom ili boeingom,
zar ne?

Ivo
Gost
Ivo

džeki, rusi su izumili hi-tech brnjicu, koja osim što sprečava paščad da laju, generira el.energiju (otprilike 70W), što je dovoljno da pogoni dvorišnu rasvjetu. Što džukela više laje, generira se više el.energije.
Navrati i pokloniću ti jednu. I montirati odmah.

x@y
Gost
x@y

Ivo kako te nije sram biti toliko kvaran i to čovjek koji ima koju godinu i tako na tom nivou razgovarat? Pa ako se ne slažeš , navedi neki drugi ruski avion i sve njegove prednosti ili usporedbe umjesto da stalno govoriš o tom lavežu, brnjici i da vrijeđaš kojekakvnim nastranim i vulgarnim izrazima.
Je li to tebi normalno? Pa ti inače nisi normalan, to znam, ali da se na ovakvim mjestima tako eksponiraš na tako nastran način to nisam očekivao!

Ivo
Gost
Ivo

psiću homiću, već si na zadatku vidim. U suterenu se sve puši, treba zaraditi sendvič svagdašnji, jelda… Samo hrabro, izdrži još malo. Uskoro ću te izvući iz rupe u kojoj se skrivaš, i preseliti te na Pet cemetary. Biće ti lijepo tamo, psiću homiću.

x@y
Gost
x@y

Vidim samo engleski pričaš, očito tvoj najomiljeniji strani jezik, a čitavo vrijeme govoriš protiv amera i njima sličnih. Nemoj biti konvertit,nego se onda isključivo služi ruskim pa te izraze izgovaraj na ruskom, kad su svi ostali zlo! Samo još jedan dokaz da si lažljiv prikriven lgbt-evac!
Tu svoju kosku vidim ti svaki dan grickaš i držiš u svojoj kućici, jer je to tvoj fetish šintaru jedan!

Komentator
Gost
Komentator

Ivo je po jednoj strani nekakav “Anglo saksonac jer stalno na veliko koristi engleske izraze, a po drugoj strani glumi Rusofila i kinezoljupca, sve u svemu razdvojena ličnost iliti stručno rečeno šizofreničar!!

Derim
Gost
Derim

Raketni motor. Ima toga još ali glupo je sad nabrajati dok nam ne kažeš kako se to dokazuje odnosno kako je to Zapad dokazao. Sama upotreba nekad ukazuje na (ne)dostupnost, ucjene, prijetnje ili neki obostrano koristan aranžman.

roki
Gost
roki

i to je prvo čega si se setio pa čak ni to im nije baš najbolje ! imaju zastarelu tehnologiju koja je jeftina a ne zato što je dobra!

rusofil
Gost
rusofil

Normalno, ovo ostalo je bolje a takav raketni motor trenutno na Zapadu nemaju. Ameri mogu i naprave sve 10 puta skuplje (ništa bolje) ali raketni motor, za slanje ljudi u svemir, kupuju od Rusa zato što je jeftin. Koji si ti ono razred?

roki
Gost
roki

Njihova baza je prvo pravoslavlje pa ide onaj fol BRAĆA pa nas i Rusa dvesta miliona e sad sa “ladom” malo šantaju malo su skeptični prema rublji nekako švajcarci euro i dolar imaju bolju prođu a i Ruski gas je nešto lošeg kvaliteta ali cena je vrhunska pa su poljaci na ulazu u državu instalirali prečiščivače kao i nemci , jebem li ga pokušavam da smislim šta su uradili dobro za čovečanstvo ali oni u svojoj istoriji su stalno ratovali a najviše su se pobili međusobno , naročito mi je krivo što su kompletnu kraljevsku porodicu pobili !Kad se budem setio šta su uradili ili napravili nešto za dobrobit svih nas onda se javim !

NE! protiv!
Gost
NE! protiv!

pace – mir – peace – frieden – paz – salam – paci

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

“Podrška” narodu Poljske, trebali ste kupiti bar 132 komada i učetverostručiti uvoz plina od iste.

Mate
Gost
Mate

Lako je Poljacima kad imaju love na bacanje.

Venator
Gost
Venator

Ova je transakcija samo još jedan od nepreglednog broja primjera ljudske gluposti.

Alex
Gost
Alex

…da imaju Rusi na kome testirati radare i vježbati nove raketne sustave.

roki
Gost
roki

ADMIN mi opet briše komentare izgleda da ih počinjem ozbiljno nervirati , šta ćeš istina vređa , jelda admine?!

rusofil
Gost
rusofil

Ti ne bi poznao istinu ni u čelo da te pukne.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev

Opet se pametni balkanjerosi raskokodakali o glupim Poljacima. Hm,a standard u Poljskoj raste

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak

Od 32 aviona, nakon godinu dana 15 će ih biti ispravno, a u slučaju rata neće im pomoći niti 320…
Još kada im ameri ne budu htijeli prodati rakete van offseta…mogu plakati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik