Nakon norveške, sada se i poljska vojska protivi kupnji američkih F-35

380th AMXS launches F-35s
65 komentara

Poljska vojska savjetuje vladu u Varšavi da ne kupuje borbene zrakoplove pete generacije F-35, proizvedene u Sjedinjenim Državama, zbog njihovih visokih troškova i tehničkih problema.

Prema izvještaju kojeg je u četvrtak objavio poljski portal Defense 24, vojska u toj zemlji je kritizirala previsoku cijenu američkih zrakoplova pete generacije, objašnjavajući da odbacivanjem kupovine takvih zrakoplova zemlja može uštedjeti gotovo milijardu dolara.

Logistički sustav F-35 ne prilagođava se potrebama poljskog vojnog sektora, navodi se u izvješću i tvrdi da navedeni sustav predviđa uspostavu informativnog centra za nadgledanje svih borbenih zrakoplova F-35 koji djeluju u svijetu u kojem bi se određivalo koji im rezervni dijelovi trebaju.

Gotovo identično izvješće je nedavno objavila Norveška, prema kojem F-35 nije dovoljno kupiti i smjestiti u hangare, već treba izgraditi potpuno novu vojnu infrastrukturu, uključujući nove baze i logističke centre, prometnice i štićena skladišta za streljiva i objekte za remont i nadopunu, „prilagoditi“ radarske sustave i protuzračnu obranu, što vjerojatno znači kupnju dodatne američke vojne opreme i drugo.

Poljska vojska upozorava da bi se uspostavljanjem logističkog lanca rezervni dijelovi mogu slati i iz vojnih baza u susjednim zemljama kako bi se ubrzao proces, što je, prema portalu Defence 24, protivno zakonima ove zemlje, jer bi podrazumijevalo da bi Poljska imala svoje dijelove koje bi slala drugim korisnicima američkih boraca.

Među ostalim problemima, spomenuto je da F-35 stvaraju neprijatnosti ljudima koji žive oko zračnih baza, kao što se dogodilo u Danskoj, gdje gotovo 618 domaćinstava trpi nepodnošljivu buku  koju stvara motor ove vrste zrakoplova.

F-35 je zrakoplov pete generacije kojeg je u tri različita modela razvio američki zrakoplovni div Lockheed Martin. Međutim, službenici Pentagona su priznali da 83% tih američkih borbenih zrakoplova u simuliranoj vježbi nisu uspjeli ni poletjeti.

Zbog pokušaja prodaje svojih borbenih zrakoplova, američka vojska je povećala svoju vojnu prisutnost u nekoliko baltičkih zemalja, kao što su Poljska, Estonija, Latvija i Litva, uzrokujući time krize između Zapada i Rusije.

Suočena s ovom situacijom, ruska vlada je više puta osudila  masovno raspoređivanje američkih oružanih snaga na svojoj zapadnoj granici i američke saveznike, kao i vojne manevre u blizini ruskih granica koji predstavljaju nedopustivu i izravnu prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

U svakom slučaju, vraćajući se na izvješće poljske vojske, čije mišljenje vlada stranke Pravo i pravda izuzetno cijeni, treba pratiti daljinji razvoj pregovora o pokušaju prodaje ovih zrakoplova oružanim snagama Poljske.

Defence24

Norveška tajnim izvješćem dovodi u pitanje učinkovitost i sigurnost zrakoplova F-35

F-35ANATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack
4 godine prije

Ovaj Saša F je več više puta ovdje iznio netočne informacije i sad to nastavlja i u ovom primjeru! Avioni F 35 A varijante su sada jeftiniji nego novi F 16 V, koji pripadaju 4. generaciji i njihova proizvodnja se bliža kraju, i svaka vojska koja gleda naprijed u budućnost, kupit će avione 5 generacije i malo je vjerovatno da če poljska vojska tehnički gledano stopirati svoj put u budućnost, jer drugih aviona osim F 35 nema još na trgu oružja nigdje u svijetu i još dugo ih neće biti!

Brave new world
4 godine prije

Preskupi su i gotovo. Jedino da je bilo kupiti dva pa da se razmnože godinama.

Gaja
4 godine prije

Riješenje je vrlo jednostavno a zove se Chengdu F-7, cijena 3 m$. Za cijenu 12 komada F35 vojska moze kupiti npr. 400 komada F-7.
12 aviona F35 nema nikakvu sansu protiv 400 neprijatelja. Jednostavno u bitku uvijek saljes 10x vise. F-7 nudi moderan radar, on head display…i jeftino održavanje. Pobjedu bi u ovom slučaju odnjela svakako strana koja bi imala brojnije snage. Dakle F-7 sa dobrom protuzračnom obranom. 🙂

Mali Mujo
4 godine prije

Mozete se vi protiviti, ali ako gazda Okupator naredi kupiti cete vi i duplu kolicinu i uz totruku cijenu, inace vam slijedi narandzasta revoucija i smijna vlasti.
A sve po onoj; Tko sa sotonom tikve sadi.

Siniša
4 godine prije

“” Norveška je procenila da će svaki avion ukupno koštati oko 769 miliona dolara tokom operativnog života… … Pogledamo li, sa druge strane, cenu jednog aviona, ona zavisi od tipa (A, B ili C) koji trenutno koštaju 89, 115 i 107 miliona dolara – dakle daleko manje nego što bi se očekivalo. „Trenutno“ jer je u finansijsku konstrukciju projekta unapred ugrađena i pretpostavka „ekonomije masovne proizvodnje“ (economy of scale) prema kojoj cena jednog komada zavisi od ukupnog broja proizvedenih aviona i pada što ih se više proizvodi, pa se procenjuje da će jedan F-35A već 2020. godine koštati oko 80 miliona dolara. Trend smanjenja cene će se nastaviti i približiti početnom (uistinu preambicioznom) obećanju od oko pedesetak miliona dolara po komadu – ali je gotovo sigurno da ga neće dostići… … U isto vreme, economy of scale umanjuje cenu koštanja jednog aviona, ali ne umanjuje cenu eksploatacije – ona je… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Saša, nisu borci nego lovci, ne koristiti samo Google translate.

Mozart
4 godine prije

Leteca cigla kazu danski piloti.

Alex
4 godine prije

Pijte moje pivo da vas ne istučem😂😂😂

Ljubo
4 godine prije

Cijeli svjet uvudja da su F-35 jednostavno receno jedan obicni promasaj.Da bi amortizirali velike
razvojne troskove,amerikanci primoravaju svoje ,,vazale” da kupe taj srot.
Nebih se zacudio da i nasi vazalcici ne budu primorani da kupe ovu nepotrebnu igracku?

x@y
4 godine prije

Na linku od defense news sve piše sa kojim se problemima suočava F 35 model, do sada pronašli 17 nedostataka, od pritiska u kabini pilota i poteškoća sa vidljivošću do problema sa samim programom prikupljanja podataka do mogućih oštećenja uzrokovanih velikom brzinom npr. na konstrukciji i samom zračnom okviru … Detaljnije sve na defense news..The hidden troubles of the F-35

Max
4 godine prije

Pa tog aviona bi se mogli odreći i Amerikanci jer je koštao milijarde a ne vrijedi ništa . Zato ga iprodaju svima jer samo jakom izvoznom ofenzivom mogu nadoknaditi troškove,

Martin
2 godine prije

Na zapadu su vazni novci -niska cijena MIG ovi su mnogo jeftiniji od amera.
E sad dolazi politika ..Rafale je dobar za Hrvatsku blizu servis u Srbiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI