Švicarska vlada objavila ponudu za 36 borbenih zrakoplova F-35A i američke rakete Patriot, unatoč političkom potisku u domovini

zrakoplov F-35A
17 komentara

Švicarska vlada priopćila je kako želi kupiti 36 borbenih zrakoplova F-35A američkog proizvođača Lockheed Martin, iako su na to kritičari rekli da se radi o preskupoj ponudi za Švicarsku i da se ona pretjerano oslanja na SAD.

Lockheed Martin pobijedio je druge kandidate za ugovor, uključujući multinacionalni Eurofighter, kojeg je izgradio talijanski Leonardo, Rafale iz francuske tvrtke Dassault i Super Hornet od američkog proizvođača Boeinga.

U svojoj izjavi od srijede, švicarska je vlada također otkrila da je odlučila kupiti raketni sustav zemlja-zrak Patriot od drugog američkog proizvođača, Raytheona, koji je pobijedio konkurenciju francuskog Eurosama.

“Procjena je otkrila da ova dva sustava nude najveću ukupnu korist uz najniže ukupne troškove”, navodi se u vladinoj izjavi.

“Savezno vijeće uvjereno je da su ova dva sustava najprikladnija za zaštitu švicarskog stanovništva od zračnih prijetnji u budućnosti.”

Flota od 36 aviona bila bi dovoljna za pokrivanje međunarodno neutralne, alpske države tijekom “produžene situacije povišenih napetosti”, dodala je vlada.

Za kupnju mlažnjaka određeno je ograničenje od šest milijardi švicarskih franaka (6,5 milijardi dolara), što je iznos koji je javnost podržala prošlogodišnjim glasovanjem.

Međutim, potraga konzervativne vlade za novim borbenim mlažnjacima izazvala je kritike oporbenih stranaka, socijaldemokrata lijevog centra (SP), lijevih Zelenih, kao i organizacije kampanje, Grupe za Švicarsku bez vojske.

Skupine su podržale javni referendum o dogovoru s Lockheed Martinom, tvrdeći da su zrakoplovi preskupi, nisu tehnički ispravni i da ih američki obavještajci mogu nadzirati, čime prijete neutralnom vanjskopolitičkom stavu Švicarske.

“Američki mlažnjaci su jednostavno preskupi”, rekla je članica SP-a Priska Seiler Graf, reagirajući na vladinu odluku, napominjući da će troškovi održavanja s vremenom također biti visoki.

“Trebali bismo tražiti europsko rješenje … ne želimo biti ovisni o Sjedinjenim Državama”, dodala je.

Referendum o planiranoj kupnji borbenih zrakoplova F-35A ne bi bio prva takva nacionalna anketa u Švicarskoj. Javnost je 2014. godine izglasala odbijanje kupnje mlažnjaka Gripen od švedskog proizvođača Saab.

F-35AŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgvaca
2 godine prije

To jos nije gotovo. GSOA pokrece Referendum. To je Grupa Svicarska bez Armije koje nezeli Americko smece na svicarskom nebu. Svicarci vecinom zele avione ali ne americke.

Tempora
2 godine prije

Bilo bi dobro ispitat nas raffale iznad par srbijanskih gradova tako sto bi izveli fingirani napad.. ispitat njihove radare, pzo… presretace mig 29….
Cisto da vidimo di smo jedni i drugi

2 godine prije zadnji put uredio Tempora
AJeTo
2 godine prije

Ni Hitler ih nije smio napasti, pa zašto kupuju avion koji ne lete? Zato što mogu.

Max
2 godine prije

Prvo ni sami Amerikanci ne znaju što bi s prreskupim i lošimm a ultrrabogata Švicarrska u koj rrata nije bilo 215 godina tvrdi da joj on treba!??? Za što?? za dodvorravvanje elitama.

Kažun
2 godine prije

BIS Banka za međunarodna poravnanja , osnovana 1930. sa sjedištem u Baselu radi razvijanja suradnje između središnjih banaka država članica, osiguranja uvjeta za neometano odvijanje međunarodnih financijskih operacija te posredovanja u financijskim transakcijama između država članica banke. Osnivači su središnje banke Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Japana i skupine banaka SAD-a. Dioničari su 24 europske i pet izvaneuropskih središnjih banaka te određen broj privatnih dioničara bez prava glasa. BIS je profitna organizacija koja sredstva osigurava ponajprije svojom djelatnošću, a manjim dijelom od doprinosa središnjih banaka. Središnjim bankama zemalja članica, uz uvjet da su deponirale određen dio svojih zlatnih i deviznih pričuva, odobrava isključivo kratkoročne kredite za održavanje vanjske likvidnosti pod povoljnijim uvjetima od komercijalnih banaka (kamatna je stopa 1/3 od tekuće tržišne). Više od 80% svjetskih središnjih banaka ima depozite u BIS-u. Svoju djelatnost BIS obavlja na temelju prodaje i zaloga zlata na ime i za račun pojedinih središnjih… Čitaj više »

Meštar
2 godine prije

Puno se loše govori o tim avionima. Ono što mi je čudno jest da ih ima Izrael. Mislim da oni ne bi kupili neoperativne avione. Ne znam koje bi tu bilo logično objašnjenje. Mislim da i švicarci ne bi bacali novce, škrt je to narod, zato i jesu bogati. To mi je malo kontradiktorno. Što se tiče vojske, ona je u ovako posloženom svijetu neophodna. Ako Hrvatska stvarno nabavi francuske avione i naoruža ih kako su rekli, onda je to strahovito oružje odvraćanja. Tada s njima možemo sve susjede bacit u kameno doba ako se užele hrvatskog mora i zemlje.

Perun
2 godine prije

HA HA HA …pogledajte tko su vlasnici dionica i vodeci ulagaci u američkog proizvođača Lockheed Martin….smrad vodi u Swicarsku konfederaciju…P.S. U danasnje vrijeme nemeres nista sakrit …smrdi rodjo smrdi do neba ( citaj Vatikan)..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI