Švicarci namjeravaju držati dosjee o kolapsu bankovnog sustava Credit Suisse u statusu ”povjerljivo” na 50 godina

Credit Suisse
13 komentara

Problematični Credit Suisse kupio je UBS u ožujku u dogovoru čiji je cilj bio ojačati povjerenje javnosti u zapadni financijski sustav

Parlamentarna istraga o kolapsu švicarskog bankarskog diva Credit Suisse držat će svoje dosjee povjerljivima pola stoljeća, izvijestio je u nedjelju Reuters, pozivajući se na dokument parlamentarnog odbora. Prema izvješću, istražna komisija predat će svoje dosjee švicarskom saveznom arhivu nakon više od uobičajenih 30 godina kako bi se osigurala povjerljivost u slučaju, koji se fokusira na aktivnosti švicarske vlade, financijskog regulatora i središnje banke u do hitnog preuzimanja Credit Suisse.

Ova je objava izazvala zabrinutost u Švicarskom društvu za povijest, a njegov predsjednik Sacha Zala navodno je komisiji napisao da “ako istraživači žele znanstveno istražiti bankarsku krizu 2023., pristup CS datotekama bio bi neprocjenjiv”. Na svom prvom redovnom sastanku u Bernu prošlog tjedna, Reuters je citirao izjavu komisije da su “svi sudionici koje sudjeluju na sastancima i ispitivanju podložne obvezi čuvanja tajne, ne samo članovi komisije, nego i sami ispitanici.“

Izdato je upozorenje u vezi toga da “indiskrecije kompliciraju rad ili štete vjerodostojnosti komisije i mogu imati negativne posljedice za švicarski financijski centar”.

Credit Suisse, druga najveća banka u Švicarskoj, posljednjih se godina suočila s nizom skandala, pravnih problema i odljeva klijenata. U 2022. banka je izvijestila o neto gubitku od 7,3 milijarde franaka (8,5 milijardi dolara). Ovog ožujka njegov najveći investitor, Saudijska narodna banka, objavila je da neće moći pružiti financijsku pomoć zbog regulatornih i zakonskih ograničenja.

Kasnije u mjesecu, Credit Suisseov rival UBS pristao je kupiti posrnulu instituciju za ekvivalent od 3,25 milijardi dolara u dogovoru uz posredovanje vlade. Do spajanja, najvećeg bankarskog povezivanja od financijske krize 2008., došlo je usred rastućih strahova od šire zaraze nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u SAD-u. Akvizicijom je okončana 167-godišnja povijest Credit Suisse, dok je cijela afera zadala udarac ugledu Švicarske kao stabilnog globalnog financijskog središta.

Crédit SuisseŠvicarskaUBS
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
10 mjeseci prije

Hehe! Ko živ, ko mrtav!

mile
10 mjeseci prije

ono kad su jedini zabrinuti oko zataškavanja od 50 godina članovi Švicarskog društva za povijest

Alibaba
10 mjeseci prije

Samo 50,pih

Ante
10 mjeseci prije

Zato su ubili onu novinarsku koja je otkrila slučaj koji se zove Panama papiri ( Panama papers ) gdje se vide porezne malverzacije i tajni bankovni računi koje su držali političari sa zapada. I ne samo to nego je poslije otkriven još jedan slučaj gdje je otkrveno tisuće tajnih bankvioh računa zapadnih bogataša.

Max
10 mjeseci prije

Tajna operacija evo ja trpim zlostavljanje a sprema se i oluja.

Mat
10 mjeseci prije

???Manje,vise sve je poznato.

Ivan
10 mjeseci prije

Bog te nece pa tko je sve imao u tom lopovluku prste u pekmezu?

Brdo
10 mjeseci prije

To je pravna demokracija, zastiti lopove

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Tako je i Pfizer odlučio da na svoja istraživanja o Covid cjepivu prije nego što su ga dali na tržište stave moratorij 50 godina.
I onda se našao sudac koji im je naredio da moraju malo po malo objaviti sve.
Objavljuje se, izlaze šokantni podaci.

Što ne bi razotkrili što se desilo sa Credit Suisse, čega se boje?
U svakom slučaju ima i te kako veze sa ratom u Ukrajini i nametnutim EU sankcijama Rusiji što je Švicarska bez pogovora prihvatila.

Barem Švicarci imaju pravo da se održi referendum o bilo kojem pitanju ako skupe 100.000 potpisa na 8,7 milijuna stanovnika.
Nije to Lijepa naša korumpirana gdje treba 400.000 na nepunih 4 milijuna stanovnika za održavanje referenduma.

goran
10 mjeseci prije

da se ne bi saznalo tko je opljačkao banku a lopovčine odvratne

N to
10 mjeseci prije

Isto zasto nije bio referendum da se odluci hoce li svicarska ukinuti neutral ost s ratom u ukrajini Ili ne. Jasno je ne Moze ni tu referendum

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI