fbpx

Modifikacija ugovora za F-35 vrijedna 2,43 milijarde dolara

F-35 stajanka

Američki odbrambeni gigant Lockheed Martin zaključio je izmjenu ugovora vrijednu 2,43 milijarde dolara za modifikacije ugovora na avionu F-35 Lightning II.

Izmjena ugovora se odnosi na postojanje fiksne nabavne cijene koja uključuje početne rezervne dijelove za marince, mornaricu, vazduhoplovstvo, učesnike u projektu van Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država i kupce iz programa FMS.

“Rezervni dijelovi koji se nabavljaju uključuju sve vrste paketa rezervnih dijelova, od osnovnog paketa, preko paketa rezervnih dijelova za pojedinačne baze, do paketa rezervnih dijelova namjenjenih mornarici, uključujući pripadajući potrošni materijal”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema trenutnim informacijama, očekuje se da će narudžbe biti dostavljene najkasnije do decembra 2020. godine.

F-35 Lightning II je nadzvučni mlazni avion sa više uloga, koji bi trebao da predstavlja kvantni skok u sposobnosti ostvarenja vazdušne nadmoći. Zamišljen je kao avion koji bi trebao da pruži veću mogućnost opstanka u neprijateljskom vazdušnom prostoru i uspostavljanje prevlasti u vazduhu nad vazdušnim prostorom neprijatelja.

Poslije niza kontroverzi koje su pratile razvoj ovog aviona i samog postupka uvođenja F-35 u naoružanje (avion još nije dostigao pun stepen pouzdanosti da bi bio korišten u borbenim dejstvima) postavlja se pitanje koliko će, i hoće li ikada, ovaj avion ispuniti zacrtane ciljeve.

Američko ministarstvo odbrane razvija porodicu borbenih aviona F-35 koja se sastoji iz tri modela namjenjena različitim vidovima snaga Sjedinjenih Država (vazduhoplovstvu, marincima i mornarici). Glavni adut aviona bi trebala biti fuzija senzora koja bi trebala omogućiti pilotu do sada neviđen pregled situacije oko aviona kao i na zemlji, odnosno moru.

Sam pokušaj pravljenja jednog aviona za više zadataka pokazao se u najmanju ruku problematičan.

Varijanta predviđena za ratno vazduhoplovstvo F-35A nadopunjavaće flotu F-22A i očekuje se da zamjeni avione F-16 i A-10 u njihovoj sadašnjoj ulozi napada na ciljeve na zemlji. F-35B je varijanta namjenjena marincima koja posjeduje mogućnost kratkog polijetanja i vertikalnog slijetanja (STOVL) i trebala bi zamijeniti avione F/A-18 i AV-8B. Mornarici je namjenjena varijanta F-35C varijanta dopunit će F/A-18E/F.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Para busi gdje burgija nece kaze narod…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Koliku li će tek cijenu postići kod Sothesbya?!

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Dodali su periskop?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

A ne. To je nevidljivi periskop. Ne vidiš ga ali on postoji.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

F-35 iz svojih spremnika izbacuje ”ugovore” kojih se Lockheed Martin neće pridržavati uz obrazloženje :
Martin je prevarant,bio i ostao !
”Stealth ugovore” ne vidiš ,a i ako uplatiš lovu,
avione nikad vidit nećeš jer su ”stealth”(jbg.-koliki je ocean).

adwvniudwviqwidvbawdbvaqw
Gost
adwvniudwviqwidvbawdbvaqw
1 godina prije

Varani će u tri dekade zaraditi na ovoj igrački sto puta više nego što je do sada koštalo………….

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

“F-35 Lightning II je nadzvučni mlazni avion sa više uloga” ali nikako da se usaglase koje su to uloge.

Max
Member
Max
1 godina prije

to su epizodne uloge u trećerazrednim sapunicama. .

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Maxi vrlo često možemo vidjeti taj avion na djelu u Siriji i Iraku, gdje ravna iranska skladišta raketa i granata a ovi ništa ne vide i ništa ne čuju samo ogromnu eksploziju, kad “magacin odleti u vazduh” Naravno, sve to se događa u židovskoj režiji, ali oni su zaduženi, da u praksi provjere,kako taj avion funkcionira, a sudeći po svemu, on dobro služi svojoj namjeni!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dopizdilomi :
Uloge domaćih izdajnika u budućim partizanskim filmovima ?

Max
Member
Max
1 godina prije

avion plus podmornica ako nešto ne poduzmu totalni fijasko.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Poduzel su: Već su proizveli više od 400 tih aviona a kupci čekaju na njega u dugačkom redu, kao na ni jedan avion do sada!

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ovaj avion je vjerovatno mocna masina dok Amerikanci toliko ulazu u ovaj avion.Najvjerovatnije ima i posjeduje najbolje tehnologije poput elektronike ,senzora radarskih sistema i pitaj boga cega jos od najnovijih naucnih dostignuca koji su pod velom tajni i najvjerojatnije da izvozne varijante ovog aviona bit ce mnogo slabije od onih koji ce koristiti Amerikanci.Ipak sam misljenja da ovaj avion nece donijeti neku iznimnu prednost Amerikancima na primjer u sukobu sa jakim protivnicima poput Rusije ili Kine. Nema sumnje da u sukbu Amerike sa slabjim armijama ovaj avion ce donijet prevagu na ratistu.Ali ipak u usporedbi F35 i SU57 dajem prednost Ruskom avionu.Ruski avion ako zaostaje za F35 u novim tehnologijama vremenom ce ih dobiti i bit ce sto se tice tog segmenta poboljsan.Ali kad pogledas aerodinamiku ova dva aviona i njihovu konstrukciju i usporedis ih i same performanse ova dva aviona dobijes dojam da F35 nema nikakvu sansu u vazdusnom sukobu sa Ruskim avionom.Ruski avion je napravljen da unistava u vazduhu kopnu i moru, jednostavno SU57 je zmaj od aviona i ima velike mogucnosti za poboljsanje i modernizaciju dok takve mogucnosti nevidim kod F35 pogotovo kod konstrukcije ona jednostavno izgleda fiksno i nepromjenjivo

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ne govori na pamet! S prvim djelom tvog komentara se slažem ali na kraju komentara si zalutao u kontradiktornosti. Ja sam na The national interest-u proćitao mišljena nekoliko američkih pilota eksperata za avione F 35 i oni kažu, da im ni jedan avion, koji posjeduje Rusija ili Kina nnije dorastao i da svakoga od njjihovih aviona bez problema mogu nadvladati. Ma pusti ti njegovu brzinu i okretnost, jer zračne borbe u budućnosti će se vrlo rijetko odvijati u načinu, koji zvemo dogfight, negoli prije, prvi vidjeti, prvi pucati i to je to! Ta takozvana fuzija senzora, koju posjeduje F 35 pilotu tog aviona omogućuje do sada nikad viđene stvari i automatski daje pilotu naj bolja borbena rješenja sa obzirom na situaciju u kojoj se avion nalazi i na primjer pročitao sam podatak, da su ti senzori tako osjetljivi, da upozore pilota na svaku raketu koja je ispaljena u krugu od skoro 1500 km a pošto svaka raketa kao i ruska iz sistema S 400 ima vlastiti radar, i kad se on aktivira na avionu F 35 se automatski se aktivira naprava koja ometa taj radar u glavi rakete. To u pravoj borbi još nije ispitano jer rusi još nigdje nisu ispalili svoj S 400 na protivnički avion i zanimlivo će biti vidjeti ta okršaj između S 400 projektila i aviona F 35.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Jack ne trabunjaj to sto si ti procito od americkih pilota objesi macku o rep.I ja sam procito od Ruskog generala avijacije da je SU57 u stanju da sam pobjedi sedam aviona F35.Ti se slazes sa mnom u prvom dijelu jer ja nekudim americki avion a u drugom dijelu sam ja zaluto.Ruski general navodi ono sto si i ti nesto nabo da je F35 nadjidjan tehnologijama do maksimuma i da mu je to ustvari mana jer pilot jednostavno nece moci adekvatno da reaguje uslijed prezasicenjenosti informacijama.Jack Danijeles ja sam zaluto kako ti kazes,pa sto me ti pratis meni nije opsesija prepisivati ili uciti napamet podatke iz strucnih vojnih casopisa ko tebi.Vec si mi pisao o tvojoj zainteresiranosti za ovu temu i kome idu tvoje simpatije u spoljnjoj politici.Dao si mi ideju posto si ti sada Jack evo ja cu biti recimo Lav.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x