Modifikacija ugovora za F-35 vrijedna 2,43 milijarde dolara

F-35 stajanka
15 komentara

Američki odbrambeni gigant Lockheed Martin zaključio je izmjenu ugovora vrijednu 2,43 milijarde dolara za modifikacije ugovora na avionu F-35 Lightning II.

Izmjena ugovora se odnosi na postojanje fiksne nabavne cijene koja uključuje početne rezervne dijelove za marince, mornaricu, vazduhoplovstvo, učesnike u projektu van Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država i kupce iz programa FMS.

“Rezervni dijelovi koji se nabavljaju uključuju sve vrste paketa rezervnih dijelova, od osnovnog paketa, preko paketa rezervnih dijelova za pojedinačne baze, do paketa rezervnih dijelova namjenjenih mornarici, uključujući pripadajući potrošni materijal”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema trenutnim informacijama, očekuje se da će narudžbe biti dostavljene najkasnije do decembra 2020. godine.

F-35 Lightning II je nadzvučni mlazni avion sa više uloga, koji bi trebao da predstavlja kvantni skok u sposobnosti ostvarenja vazdušne nadmoći. Zamišljen je kao avion koji bi trebao da pruži veću mogućnost opstanka u neprijateljskom vazdušnom prostoru i uspostavljanje prevlasti u vazduhu nad vazdušnim prostorom neprijatelja.

Poslije niza kontroverzi koje su pratile razvoj ovog aviona i samog postupka uvođenja F-35 u naoružanje (avion još nije dostigao pun stepen pouzdanosti da bi bio korišten u borbenim dejstvima) postavlja se pitanje koliko će, i hoće li ikada, ovaj avion ispuniti zacrtane ciljeve.

Američko ministarstvo odbrane razvija porodicu borbenih aviona F-35 koja se sastoji iz tri modela namjenjena različitim vidovima snaga Sjedinjenih Država (vazduhoplovstvu, marincima i mornarici). Glavni adut aviona bi trebala biti fuzija senzora koja bi trebala omogućiti pilotu do sada neviđen pregled situacije oko aviona kao i na zemlji, odnosno moru.

Sam pokušaj pravljenja jednog aviona za više zadataka pokazao se u najmanju ruku problematičan.

Varijanta predviđena za ratno vazduhoplovstvo F-35A nadopunjavaće flotu F-22A i očekuje se da zamjeni avione F-16 i A-10 u njihovoj sadašnjoj ulozi napada na ciljeve na zemlji. F-35B je varijanta namjenjena marincima koja posjeduje mogućnost kratkog polijetanja i vertikalnog slijetanja (STOVL) i trebala bi zamijeniti avione F/A-18 i AV-8B. Mornarici je namjenjena varijanta F-35C varijanta dopunit će F/A-18E/F.

F-35 Joint Strike FighterLockheed Martin
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Para busi gdje burgija nece kaze narod…

Dub Miroslav
4 godine prije

Koliku li će tek cijenu postići kod Sothesbya?!

nekoime
4 godine prije

Dodali su periskop?

adwvniudwviqwidvbawdbvaqw
4 godine prije

Varani će u tri dekade zaraditi na ovoj igrački sto puta više nego što je do sada koštalo………….

Dopizdilomi
4 godine prije

“F-35 Lightning II je nadzvučni mlazni avion sa više uloga” ali nikako da se usaglase koje su to uloge.

Max
4 godine prije

avion plus podmornica ako nešto ne poduzmu totalni fijasko.

Z.A.
4 godine prije

Ovaj avion je vjerovatno mocna masina dok Amerikanci toliko ulazu u ovaj avion.Najvjerovatnije ima i posjeduje najbolje tehnologije poput elektronike ,senzora radarskih sistema i pitaj boga cega jos od najnovijih naucnih dostignuca koji su pod velom tajni i najvjerojatnije da izvozne varijante ovog aviona bit ce mnogo slabije od onih koji ce koristiti Amerikanci.Ipak sam misljenja da ovaj avion nece donijeti neku iznimnu prednost Amerikancima na primjer u sukobu sa jakim protivnicima poput Rusije ili Kine. Nema sumnje da u sukbu Amerike sa slabjim armijama ovaj avion ce donijet prevagu na ratistu.Ali ipak u usporedbi F35 i SU57 dajem prednost Ruskom avionu.Ruski avion ako zaostaje za F35 u novim tehnologijama vremenom ce ih dobiti i bit ce sto se tice tog segmenta poboljsan.Ali kad pogledas aerodinamiku ova dva aviona i njihovu konstrukciju i usporedis ih i same performanse ova dva aviona dobijes dojam da F35 nema nikakvu sansu u vazdusnom… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI