SAD uputile ultimatum Turskoj: “Do 3. lipnja morate raskinuti ugovor o S-400 s Rusima”

69 komentara

Američki kanal CNBC citira svoje “informirane izvore” i piše kako je Turska dobila oko dva tjedna da izabere između ruskih sustava S-400, za čiju kupnju Washington prijeti sankcijama, i američke alternative sa sustavima Patriot. Ovo je konačni prijedlog Sjedinjenih Država i više neće biti rasprava, izjavili su anonimni izvori za američki za kanal.

“Zemlje NATO-a bi trebale nabavljati vojnu opremu kompatibilnu s drugim sustavima NATO oružja. Ruski kompleksi neće zadovoljiti naše standarde. Napominjemo da će Turska, ako realizira kupnju S-400, snositi vrlo opipljive i negativne posljedice”, objasnio je dužnosnik američkog State Departmenta za CNBC.

Dakle, Sjedinjene Države su Turskoj uputile “konačni i neopozivi” ultimatum.

Turska do 3. lipnja 2019. godine mora raskinuti ugovor s Rusijom o kupnji protuzračnih obrambenih sustava  S-400 i kupiti od Sjedinjenih Država sustave Patriot.

Ako Turska to ne učini, izgubit će mogućnost kupnje američkih sustava protuzračne obrane. Osim toga, Turska će izgubiti priliku za kupnju borbenih zrakoplova F-35, uključujući i one koje je već naručila. Povratak Ankare u razvojni program F-35 postat će nemoguć.

Turska također može biti podložna sankcijama Sjedinjenih Država i zemalja NATO pakta.

Razlozi za ultimatum su razumljivi. Pregovori u Washingtonu s Turskom oko sustava S-400 nisu dali nikakav rezultat i Erdogan nije popustio pred pritiskom američkih saveznika. Prva skupine turskih časnika i vojnika je već otišla u Rusiju kako bi naučili kako raditi sa sustavom S-400, a vlasti u Ankari su potvrdile kako kupnja S-400 ne šteti ničemu i neizbježna je kako bi se poboljšali kapaciteti turske vojske. Tursko ministarstvo obrane se već priprema za moguće sankcije.

MIM-104 Patriot PAC3 PVO sistem
FOTO: MIM-104 Patriot PAC3

Stoga su Sjedinjene Države prešle na tipičnu taktiku prijetnji i zastrašivanja, što je tradicionalni američki pristup kada zakažu svi drugi alati pritiska.

Erdoganu je izravno rečeno da će njegovi pokušaji da stekne veću neovisnost imati posljedice. Za Ankaru je kupnja sustava S-400 puno više od protuzračne obrane i to je korak prema očuvanju državnog subjektiviteta, ali taj će korak za Tursku biti skup.

U ovom trenutni bi kupnja američkih sustava Patriot i otkazivanje ugovora o kupnji sustava S-400 bio korak u smjeru kojeg ovisnosti o Washingtonu i simbol osobnog poniženja za Erdogana.

Dakle, prilično banalna kupnja modernog oružja se pretvorila i tučku vrenja za Tursku.

Kremlj je jučer navodni američki ultimatum Turskoj ocijenio kao neprihvatljiv.

92N6A radar za PVO sistem S-400
FOTO: radar 92N6A za sistem S-400

Moskva je reagirala na izvješće kanala CNBC u kojem se navodi kako je Washington dao Turskoj nešto više od dva tjedna da raskine sporazum s Rusijom i umjesto njega sklopi sporazum o oružju s Washingtonom, jer inače riskira ozbiljne kazne.

Na pitanje o spomenutom novinskom izvješću, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio: “To smatramo krajnje negativnim. Smatramo da su takvi ultimatumi neprihvatljivi i držimo se brojnih izjava predstavnika turskog vodstva na čelu s predsjednikom Erdoganom koji su rekli da je sporazum o isporuci sustava S-400 već dovršen i da će se provesti.”

Ankara je sklopila sporazum o kupnji ruskih sustava za 2,5 milijarde dolara 2017. godine. Već tada je Washington prijetio političkim i ekonomskim implikacijama zbog suradnje Turske s Rusijom. Kao alternativu su Sjedinjene Države u više navrata Turskoj nudile svoje sustave Patriot koje proizvodi kompanija Raytheon, ali Ankara je ponude odbila jer Amerikanci nisu željeli dijeliti svoje tajne raketne tehnologije.

U međuvremenu je 2018. Ankara počela ubrzano graditi posebne vojne poligone za raspoređivanje sustava S-400. Ako u lipnju primi ruske sustave protuzračne obrane, kako je najavljeno, moći će ih koristiti već 2020.

CNBC

 

F-35 Joint Strike FighterNaoružanjePatriot MIM-104S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pera detlic
4 godine prije

Već demantovano od strane Turaka.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!

nekoime
4 godine prije

Neće moći kupiti F 35. Pa ako već od Rusa kupuju protuzračni sustav, mogu i podmornice.

Riddick
4 godine prije

Klasicna mafijaska ucena, ako ne kupis to i to bice problema.
SAD su organizovali puc, uvele sankcije Turskoj, naoruzavaju SDF a turcima su zamrzli isporuku vec placenih F-35 i sada ih ucenjuju oko kupovine vojne tehnike…
Mafija klasicna.

Siniša
4 godine prije

S300 u Grčkoj, kako je on kompatibilan!?

Tomek
4 godine prije

Eto ga cvikjenje đinđer Donalda (Ilija) je ubrzano jer vremena je malo. Stiska je 110% sa vladanjem je gotovo. Dosta je neposlušnih u zadnje vrijeme Erdoan (Podstanar koji živi u njegovoj kući S400) i rezultat je sada tu;

https://m.youtube.com/watch?v=o0kI8Y4W498

Trubadur
4 godine prije

Nije ni bitno, dali je vjest potvrđena ili ne…. Čitava priča sa kupnjom S-400 je puno šira i dublja,kao što netko misli…… Tri glavne zemlje / Iran ( Perzija ), Rusija i Turska ), koje su ključne u eurazijskom hartlandu ( centru svijeta ), se prvi put u istoriji ozbiljno dogovaraju a ne ratuju…..

klinglinian
4 godine prije

Situacija u Idlibu i ponovno zauzimanje oslobođenih dijelova od strane kozojeba ukazuje na to da je Erdogan dao do zananja rusima slijedeće: – Ukoliko ne smirite SAA i njihovo napredovanje, otkazat ću već dogovoreni posao i kupiti američke sustave jer isti mi je k”’c bio S400 ili Patriot, kao i ostalu vojnu tehniku od aviona do ostalih p’čaka materina, dovest ćemo u pitanje nastavak gradnje turskog toka prema jugoistočnoj Europi, te uz američku propagandu iscenirati još kemijskih napada kako bi opravdali našu nazočnost ali i amričku intervenciju po važnijim vojnim objektima… dok je amerikancima poručio: Još vam ja držim Idlib sa svojim proksijima i ako SAA povrati i ovu enklavu vi ste kao i sve do sada ratove koje ste počeli popušili, što će mnogo utjecati na kredibilitet kod vaših europskih saveznika ali i onih koji to žele biti, kupit ću S400 i time rizikujete da rusi saznaju sve tajne… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Svit se minja, razvoj tehnologije se sve teže može pratit . . . i nije čudo kako Turska ne želi ovisit o sistemima koji se u svakome trenutku u Pentagonu mogu klikom miša ugasit.

HEKPCT
4 godine prije

Ameri žele minimalne gubitke kad budu tukli Tursku.

Mister x
4 godine prije

Popustiće,a mozda nisu ni namjeravali ozbiljno zagristi,evo sad čitam odustali od kupovine iranske nafte,američki terijer su i to poslušan!

spartak
4 godine prije

3. lipnja 2019. bit će zabilježen kao važan datum u povijesti. Dan kada je svijet odlučio : ili biti usansko roblje ili biti zajednica slobodnih država.

NSU
4 godine prije

Bitno je šta će reći Hurem!

kurdisha
4 godine prije

nek ameri doniraju patriot pkk-u za kaznu

Zadranin
4 godine prije

Opet amerokenjci kmeču.. kme kme..

Koja prasad.

Jel tako?

Pljuc!

palermo
4 godine prije

Vidite kako su sankcije djelotvorne – da Rusi nisu pod njima sigurno ne bi nekome kao što je Turska, koja će ti zabiti nož u leđa prvom prilikom, prodavali taj nahypeani sustav. Da Turska nije pod prijetnjama sankcijama, a drastičan pad lire je samo uvod u prave sankcije, sigurno ne bi odustali od kupnje iranske nafte. Dobro, možda je to samo deklarativno, a u stvarnosti nastavit će se po starom. Erdin sinček, kao i tata mu, mogao bi opet omastiti brk.
Venezuela se lomi kičma također sankcijama – to Trump više voli nego ratove, koje kako i sam kaže, najviše voli vojna industrija, koje on nije dio.

nikud nikam
4 godine prije

Turci namjerno kupuju S400 jer su shvatili da F35 ne vrijedi toliko. Kad im Ameri zabrane prodaju imat će savršen izgovor da ne bacaju pare za te kante.

denis
4 godine prije

Ljudi dragi meni je ovih amera sve više žal , jeli to kome od vas normalno kaj oni delaju?

alfa33
4 godine prije

Možda je ovo pravi test da vide što će napraviti turčin,a rusima sve isto prodali njemu ili nekom drugom s-400,ima dovoljno zainteresiranih kupaca. A što se tiče kompatibilnosti,ha,ništa čudno s obzirom da je to kvalitetniji sustav od ovih drugih,a biće zanimljivo gledati kako erdogan pokušava sjediti na dvije stolice. Ako asad i rusi odluče riješiti idlib to će se i dogoditi,ali vjerujem da mi nemamo sve informacije i neznamo sve o tim političkim igricama,tko,što,zašto i koliko…
Malo se to odužilo,sve što želim je da se vrati mir u siriju,da je ponovno izgrade..ali želje su jedno a stvarnost nešto drugo…i još nešto za kraj,pretpostavljam da će u obnovu telekomunikacijske mreže dobiti huawei

Nostradurus
4 godine prije

Ako se spremaju za obranu od Izraela, mislim da će otpilati Amere. Američka tehnologija im neće promoći protiv Izraela.

alan ford
4 godine prije

Ja na ovom portalu stalno govorim; da Erdoganu, hazarskom konvertitu podrijetlom iz Gruzije ništa ne treba vjerovati i nije mi jasno zašto Rusija već nekoliko godina sa njim pokušava napraviti nekakav savez, iako od tog saveza dosada skoro da nema nikakve koristi. Jer Erdo uvijek sjedi na 2 stolice i dalje je pouzdani igrač svoje ciohazarske braće. – što se tiče Sirije, Erdo ima isto mišljenje kao i cioburazeri iz SAD-a i Izraela, da je Asad zločinac i diktator i da mora otići: i ovaj sporazum o Ildibu nije donio nikakve koristi, Rusija i Sirija davno su trebali očistiti gamad u lldibu. I onaj kratkotrajni “rat” SAD-a protiv Turske, ono kad je preklani SAD kofol udario sankcijama Tursku i kada je Trump grmio na Tursku i Erdogana- sve je bilo kazalište. Na kraju su se brzo izmirili. Turska je i dalje pouzdani član NATO-a i zapadni saveznik evo još jedan… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Vidi Erde, kravata vrlo O. K. žute boje.
I onda ispod – plava košulja !
I onda eto i državnih udara ..i prijetnji i svega…

Max
4 godine prije

Turci su htjeli kupiti Pro sustav jer je predsjednik ostao bez obrane tijekom puča najprije patriot onda kineski sustav pa nije upalilo prema nekim informacijama tursko osoblje je već na obuci u Rusiji.

kum
4 godine prije

Brko misli da će dobiti S400 i da će samostalno sa njim upravljati hahahahaha pa nisu Rusi vesla sisali,Turska je Trojanski konj NATO saveza.

nessy
4 godine prije

Jadna je Amerika ako se mora koristiti ucjenama i sankcijama da bi prodali svoje proizvode (nebitno o cemu se radi). Njihova mantra, desetljecima je, slobodna trgovina. Sada, kada postoje bolji proizvodi po nizoj cijeni, slobodno trziste i nije bas slobodno.

Carlosan
4 godine prije

Vidim da su manje više svi na strani Turske.

Pitanje: da li zbog Turske ili zbog S400?

Ja Turcima ne vjerujem ništa (naravno vlasti, a ne narodu). Sjetimo se obaranja ruskog aviona i prvih izjava Erdogana, koji se kasnije Putinu podvukao pod rep jer je odjednom, gle čuda, stao turizam, a i Putin je skupio obrve.

Moje mišljenje je da Turci još ispipavaju do kud Amerikanci žele i mogu ići i koje to posljedice (ekonomske) može izazvati.
Nakon toga će odustati od S400. i pod cijenu da plate Rusiji odštetu zbog odustajanja.

Ne bi me uopće iznenadilo da se u dogledno vrijeme poveća broj ter. napada u Turskoj, eto, onako slučajno.

Spica st
4 godine prije

Pa dokle vise tko god ima posla s Amerima a ima soli u glavi dobije nekakav ultimatum izgleda da im smetaju oni koji vode samostalnu politiku. Kinezi ,Rusi,Iranci,Sirijci,Turci.Pa pobogu nemogu svi biti NATO saveznici

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI