Odgovor Moskve na novu ofenzivnu strategiju Pentagona: “Sjetite se Vijetnama”

Logicno.com
45 komentara

Prošlog tjedna je Pentagon najavio razvijanje nove strategije za borbu protiv Rusije čiji će razvoj američke porezne obveznike stajati dodatnih 135 milijardi dolara. Bit strategije je provesti “skrivenu invaziju” duboko u teritorij neprijatelja koristeći sve rodove vojske, a okosnica novih ofenzivnih snaga bi bili “nevidljivi” zrakoplovi F-35.

Pentagon se nada da će mu taj pristup vojsci pružiti “asimetrične prednosti” u borbi protiv neprijatelja. Detalje o strategiji smo pojasnili ranije prošlog tjedna, a američki general David Goldfein, načelnik Glavnog stožera zrakoplovnih snaga Sjedinjenih Država, govoreći o sposobnostima borbenih zrakoplova F-35 da zaobiđu sigurnosne sustave je nagovijestio da bi zemlje poput Rusije ili Kine otkrile avion, ali u trenutku kada bi to za njih bilo prekasno. Kao što je izvijestio Business Insider, rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je kao odgovor na te riječi objavilo tweet u kojem je savjetovalo Ameriku da se “sjeti Vijetnama” i izjavilo da F-35 “neće letjeti sam”.

“Rusko veleposlanstvo u SAD-u zaprijetilo je američkim “nevidljivim” borbenim zrakoplovima F-35 na Twitteru”, prenosi Business Insider, koji je objavio poruku ruskih diplomata na svojoj službenoj stranici na engleskom jeziku. Objava je odgovor na ranije izjave generala Davida Goldfeina, načelnik Glavnog stožera zrakoplovnih snaga Sjedinjenih Država.

VIDEO – Poruka ruskog veleposlanstva generalu Goldfeinu

“Ako Rusija ikada bude imala priliku vidjeti F-35 u svom zračnom prostoru, rado bismo poslali poruku od dvije riječi načelniku Glavnog stožera američkog zrakoplovstva generala Davidu Goldfeinu: “Zapamtite Vijetnam. F-35 nikada neće letjeti sam”, napisali su ruski diplomati u  Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema portalu Business Insider, “misteriozna poruka  je popraćena propagandnim spotom Vijetnamskog rata u kojem su sovjetski projektili obarali strane zrakoplove”. Snimka je popraćena pjesmom koja kaže da neprijatelj “ne uživa u nebu i suncu Vijetnama”.

Business Insider podsjeća da su tijekom Vijetnamskog rata Sjedinjene Države na nebu iznad Vijetnama, Kambodže i Laosa izgubile 1737 zrakoplova.

Prema izvoru, ova poruka izgleda “čudno čak i za rusko veleposlanstvo, iako je isto već objavilo slične tweetove u više navrata”. U isto vrijeme, čini se da su riječi generala Davida Goldfeina bile razlog ove poruke.

Kao što smo izvijestili, tijekom govora na Institutu Brookings je načelnik Glavnog stožera američkih zrakoplovnih snaga govorio je o uspjesima F-35 u nedavnim vježbama, njegovim prednostima da zbog “nevidljivosti” zaobiđe neprijateljske sigurnosne sustave.

“Ako Kina, Rusija ili drugi globalni protivnici vide F-35 u svom zračnom prostoru, rado bih im svima poslao dvije riječi poruke: “Mi smo ovdje.” Ne “ja sam ovdje”, jer F-35 nikada neće letjeti sam. Mi smo ovdje i pratili smo vas. Znamo što se tamo događa i već smo zaobišli sve obrambene sustave za koje ste sigurni da ih imate.

Očigledno se Rusima nije svidjela ideja o američkim borbenim zrakoplovima u svom zračnom prostoru, stoga je Business Insider došao do ovakvog zaključka.

Što se tiče borbenog zrakoplova F-35, riječ je o najmodernijem borbenom zrakoplovu pete generacije, ali koji se još nije dokazao u borbenim uvjetima i nije poznato je li baš toliko nevidljiv kako se tvrdi.

Za ruskog vojnog stručnjaka, generala Leonida Ivašova, sve ovo je obična i vrlo skupa reklama američkog vojno-industrijskog kompleksa za F-35.

Naravno, sve ove priče spadaju u područja mitova. Ne može biti skrivene invazije i F-35 nije rješenje za ovaj zadatak. Teško je zamisliti kako bi nuklearna zemlja pokušati upasti u teritorij druge nuklearne zemlje, rekao je general-pukovnik Leonid Ivašov, , predsjednik ruske Akademije za geopolitičke probleme.

“Štoviše, naša vojna doktrina predviđa uporabu nuklearnog oružja u posebnim slučajevima i kada je ugrožena naša državnost, čak i ako ga neprijatelj protiv nas nije upotrijebio”, rekao je Ivašov.

F-35 u hangaru
FOTO: F-35

“Najvjerojatnije je to samo reklama za F-35. No, Amerikanci se doista pripremaju za invaziju i, kako pokazuju godišnje vježbe, pripremaju zemlje NATO pakta za to. Ali ova invazija bi se morala provesti u uvjetima destabilizirane Rusije ili ako netko pozove NATO da uzme naše nuklearno oružje pod zaštitu i u slučaju državnog udara uspostavi red u zemlji”, objasnio je general Ivašov.

U strategiji “trojanskog konja” protiv Rusije središnju ulogu imaju zrakoplovi F-35, koji bi, ušavši u neprijateljski teritorij, počeli koordinirati djelovanje drugih rodova vojske u napadima na neprijateljske slabe točke.

U isto vrijeme, načelnik protuzračnih raketnih snaga zapovjedništva specijalnih snaga ruskog ratnog zrakoplovstva Sergej Hatilev nazvao je tu strategiju “buncanjem sive kobile”, ruskim izrazom za obično lupetanje.

“Ovo je “buncanje sive kobile”. Avion F-35 nije čak ni taktički element, on je u misijama u paru ili pojedinačno. Do danas, prema službenim informacijama, F-35 ima tisuće nedostataka koje treba riješiti kako bi ih se moglo koristiti u borbama u Siriji i drugim područjima vojnih operacija”, rekao je Hatilev.

Prema njegovim riječima, nemoguće je tajno prebaciti zrakoplov s “tisuću mana” s teritorija Sjedinjenih Država u Europu, a onda ih od tamo koristiti protiv Rusije, koja ima proturaketnu i protuzračnu obranu.

“Do sada je nadzemna stanica Voronjež već u službi. Ova stanica može otkriti novčić od pet kopejki u radijusu od 1000 kilometara i na visini od 30 kilometara. Zrakoplov F-35 je vidljiv, čak i ako koristi sve svoje mogućnosti ometanja i tehnologije prikrivanja”, objasnio je stručnjak.

Hatilev je naglasio kako je nerealno očekivati da se vojnici mogu koristiti u tajnosti, čak i kad njima koordinira F-35. Stručnjak je izrazio mišljenje da Sjedinjene Države, najavljujući takve planove, samo stvaraju psihozu.

“Cijela ova strategija trojanskog konja je posljedica panike. Sve je jasno i Amerikancima je vrlo neprofitabilno ući u utrku s novim ruskim modelima oružja i opreme. Njihova strategija uzrokuje smijeh i zbunjenost. Govori o njihovoj nemoći. Možda je samo informacijski rat taj u kojem su Sjedinjene Države postigle vrlo velik uspjeh”, zaključio je Sergej Hatilev.

Pentagon za novu strategiju “skrivene invazije” protiv Rusije i Kine izdvaja 135 milijardi dolara

F-35F-35 Joint Strike FighterNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

cirkon, kinžal, avangard, posejdon itd. su nevidljivi ali i neuhvatljivi a prema priznanju američkog generala pred senatom usa

ps. to je onih 10% moćnih oružja što su rusi prikazali a 90% onoga što nisu prikazali je još ubojitije

Vostok
5 godine prije

” Buncanje sive kobile”…. Ha, ha, ha…!! To je to, i ništa drugo. Panika momci, panika..

Zax
5 godine prije

Bla bla bla. Nikakvog rata izmedju rusije i amerike bit nece. Jedino cega ce biti su ograniceni ratovi u trecim zemljama gdje ce rusi i ameri podrzavati razlicite strane uz zaradu na prodaji oruzja. Rat je samo biznis a rusko americki rat jednostavno nije isplativ

AJeTo
5 godine prije

Za razliku od ekonomije, americki optimizam je neunistiv. Na kraju sitnim slovima pise 135 milijardi USD.

Janoš
5 godine prije

Šta je babi milo, to joj se i snilo.

Zadranin
5 godine prije

Nevjerojatno je na što bacaju novac amerokenjci (najveći svjetski zlotvori, kriminalci, i agresori).

Dajte taj novac za razvoj Afrike i ostatka nerazvijenog svijeta.

Pljuc!

deki
5 godine prije

Treba ih razumeti,posle ruskog kindzala,avangarda,cirkona…moraju i oni nesto medijski forsirati pa eto od tog neispitanog F-35 nemaju nicim da se pohvale.

shumadinac
5 godine prije

Kada sam pre 4-5 godina pričao da će se ruska retorika promeniti kad ih Ameri dovoljno pritegnu, da će “naši zapadni partneri” biti stvar prošlosti mnogi su se smejali. Neki bi rekli da Rusi ne smeju “pogled da podignu” ili da će uraditi bilo šta da bi posao i dalje išao… I zaista je postalo stvar prošlosti ali nije trebalo da čovek bude vidovit da bi to predvideo – videlo se šta rade Ameri i Rusi jednostavno nisu imali drugog izbora. Sada je vreme za “dublje predviđanje”. Videli smo koliko truda ulažu Rusi da bi očuvali međunarodne zakone i dogovore. I sami ih se drže, često i na svoju štetu. Kao što se retorika promenila i ovo će se promeniti. Kada SAD započne sa jednostranim vojnim akcijama bez podrške “međunarodne zajednice” i UN se rasformira (a što se može desiti tokom “venecuelanske avanture”) Rusija i Kina neće samo posmatrati šta… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Je,je a Rusi samo čekaju sa spremnim avio-tankerima da. nadopune f-35 jer. je Rusija tolika da bez 1-2 tankanja nema šansone da je prelete a kamo li da “prodru duboko”???? bože idiota!!

Dub Miroslav
5 godine prije

135 miljardi dolara za bacanje bombi po novinama. A mi mislimo da nas političari kradu i prave budalama! Očito su ti jadni amerikanci največe ovce sa naj više “vune” za šišanje. I što je naj bolje “vuna” je virtualna a cijeli svijet vjeruje u njenu vrijednost! Koji smiješan svijet!

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Čekam da @burtov misaoni proces izbaci neku reklamu za F-35.
Da će imati neku važnu ulogu, pa Rusi neće moći spavati od brige.
A dotle……… Cipiripi……….

fenix
5 godine prije

Stvarno neznam da li Amerikanci stvarno vjeruju u ovu glupost koju su izjavili cuj skriveno uci u Rusiju i napasti to mozda moze da napadaju Trinidad i Tobako a ne Rusiju. Izgleda da Amerikanci nisu dugo imali pravi rat vec samo intervencije protiv trecih zemalja pa misle da mogu i sa Rusijom tako. Ono sto se primjecuje da Amerikanci i zapadna javnost potpuno ignorise nova Ruska oruzija Kinzal,cirkon itd kao da nepostoje(mada sam ja mislio da ce praviti vrisku do Marsa) ali ipak su odlucili da odu na ignoranciju da li je to laganje samih sebe ili ne iskreno neznam. Ono sto nisam znao da su Amerikanci izgubili 1737 zrakoplova u Vijetnamskom ratu skoro 2000???.

benty20
5 godine prije

Ovakve stvari da iznese čovjek 21. stoljeća!!! I još se smatra i naziva – CIVILIZIRANIM!?! Zbilja smo evoluirali…

Alen
5 godine prije

Zapoceli su i tzv ekonomski rat s kinezima pa eto danas potpisuju kapitulaciju… A igrali bi se pravog s rusima… Od super sile ostao samo naziv u glavama koje zive u proslosti..

DažBog
5 godine prije

Burt, kroz Amazon nosi mudura da srusi Madura i ustolici kalifa umjesto kalifa Guaidóra

Jaran..
5 godine prije

U softwerskom ratu ce ih Kina uskoro sjebat a Rusi su vec u hardweru odradili posao.

Buzin
5 godine prije

Amerika ke najljepsa ma sve naj naj a rusija nije

nekoime
5 godine prije

Rusi i Kinezi će primjetiti zrakoplove F-35 prekasno, kada ovi već budu srušeni.

Slovenac
5 godine prije

Ma kakav f35 nemoze ni u siriju osim ako se krije iza civilnih aviona ko picka

DažBog
5 godine prije

F-35 i jeste najnevidljiviji sto i ne cudi. Ne smiju ga istjerati iz hangara zbog dijagnoze “Rdjavom qrcu i dlaka smeta”.

Kolega 105
5 godine prije

Samo ona Arapska: PSI LAJU, KARAVANE PROLAZE.

bobo
5 godine prije

Prema riječniku, pojam Patokracija podrazumijeva – Sistem vladavine stvoren od strane male patološke manjine koja preuzima kontrolu nad zajednicom normalnih ljudi. (https://www.youtube.com/watch?v=rH3qJLRd1CM)
Naravno, ovaj fenomen nije karakterističan samo za Ameriku, on je već davno dobio epidemijske proporcije na ovoj planeti. Nama jedino ostaje da racionalizujemo proseravanja patokrata i da uživamo u posljedicama njihovog mahnitanja.

vjaceslav
5 godine prije

sjetite se afganistana!

maliboro
5 godine prije

Vijetnam saveznik amera????? Na čemu si ti?

Tonto
5 godine prije

Nij tocno da su nad vijetnamom izgubili 1700-njak zrakoplova

Izgubil su vise od 3000 zrakoplova i preko 5000 helikoptera

tonci
5 godine prije

Rusija je puna grobova zapadni sila i nikad je nisu osvojili,to hoce i ameri da ostave svoje grobove u rusiji i vjetnam je pun grobova amera.

aaa
5 godine prije

ni naši popovi ne mogu ovoliko glupo…
misle dati rusima čokolsdu ko indijancima?
vstrenu vodu već imaju.. ameri..ubijajte doma bizone to što vsm je ostalo.. pustite svijet na miru.proći ćete ko i hitler

antiimperijalista
5 godine prije

e, moji ameri!
ma možete vi poduzimati što god poželite, ali, uzalad vam trud svirači?vaše je vrime nepovratno otprdilo!
niste prvi imperij koji se raspao, propadali su i veći od vas, svaka sila za vremena!

dolaze neki novi jahači!

jbg
5 godine prije

pa i žele imati svoj BIG BANG ili reset kako ga ti zoveš. Ameri moraju očistiti svoju bilancu, a to znači poništavanje dolara (pa time i dugova), uvodjenje nove valute. E sad je pitanje, kako če Kina kao jedan od največih investitora u USA reagirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI