Turska će koristiti rakete za F-35 na svom novom avionu

SOM turska krstareca raketa
1 komentar

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank je nedavno rekao da bi Turska mogla iskoristiti rakete vazduh-zemlja sa američkog aviona F-35 za integraciju na svoj novi avion ili bespilotnu letjelicu. Varank je ovo objavio na konferenciji posvećenoj 22. nacionalnom festivalu posmatranja neba u Ankari.

“Možemo nastaviti prodavati ove rakete iako se nalazimo van programa” rekao je turski ministar.

Varank je precizirao da se radi o lokalno proizvedenoj raketi SOM-J koja može biti integrisana na bespilotnu letjelicu Akinci koju je dizajnirala turska kompanija Baykar.

Turski ministar je otkrio da je krajnji cilj razvoja bespilotnih letjelica proizvodnja bespilotnog borbenog aviona!
“Akinci predstavlja budućnost bespilotne avijacije, vjerujem da će ova letjelica imati veliki multiplikativni efekat za našu odbrambenu industriju” dodao je ministar.

Do zahlađenja odnosa između Turske i SAD-a je došlo kada je Turska odlučila da kupi ruski PVO sistem S-400 na šta su Sjedinjene Države odgovorile najavljenim isključenjem turske iz programa F-35. Turska je odgovorila da će ukoliko bude isključena iz ovog programa svoje potrebe za novim avionima morati zadovoljiti okretanjem ka nekim drugim zemljama.

Američki zvaničnici su izjavili da će ruski sistem izložiti F-35 ruskoj strani i da će na taj način potkopati odbrambene sposobnosti NATO pakta. Turska strana je na to odgovorila da ruski sistem S-400 neće biti integrisan u NATO sisteme i da time ne predstavlja prijetnju zapadnom savezu.

Moskva i Ankara su potpisale sporazum o isporuci četiri baterije S-400 Turskoj u decembru 2017. godine. Rusija je u međuvremenu počela sa isporukom prve tranše ovog sistema a turski predsjednik Erdogan je rekao kako će sistem postati potpuno operativan do aprila 2020. godine

Američke sankcijeF-35 Joint Strike FighterNATOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Njihovo je pravo da svoj proizvod koriste kako hoće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI