Japanski F-35 pao u Pacifik – Pentagon satima strepio da će ga pronaći Rusi ili Kinezi

japanski F-35A
99 komentara

Borbeni zrakoplov F-35A, raspoređen u bazi Misawa na sjeveroistoku Japana, nestao je s radara iznad Pacifika tijekom treninga, priopćile su japanske zrakoplovne snage.

Taj je zrakoplov letio s još tri aviona od obale prefekture Aomori, 135 kilometara istočno od baze, kada je izgubio kontakt s radarom oko 19:27 po lokalnom vremenu, navedeno je u priopćenju. Prema posljednjem izvješću se s nestalim zrakoplovom nije mogla uspostaviti radiokomunikacija.

Zrakoplov koji je nestao bio je uključen u vježbu s još tri letjelice F-35A. Operacije pretrage traju, a u njih su uključeni avioni, helikopteri i ratni brodovi.

Prema riječima japanskog ministra obrane, potraga je trajala i tijekom noći, a za to vrijeme su svi preostali zrakoplovi istog tipa prizemljeni. U bazi Misawa je raspoređeno 13 borbenih zrakoplova F-35A.

Jutros je objavljeno da su pronađeni ostaci japanskog F-35 u Pacifiku, koji je jučer nestao je s radarske kontrole.

Naime, kako prenosi AP, dijelovi japanskog vojnog zrakoplova F-35A, koji je jučer nestao, pronađeni su u Pacifiku, dok se za pilotom traga, priopćilo je danas japansko ministarstvo obrane.

Zrakoplov F-35A je nestao oko pola sata nakon polijetanja iz baze Misawa s još tri aviona  F-35A. Ministar obrane Takeshi Iwaya izjavio je novinarima kako uzrok nesreće još nije poznat.

Pilot je 40-ih godina, rekao je ministar Iwaya. Japan je od prošle godine počeo koristiti skupe američke avione F-35, što je dio plana za jačanje vojne opreme i oružja u idućim godinama kako bi se Tokio suprotstavio potencijalnim sigurnosnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje i Kine, navodi AP. Prema smjernicama odobrenim u siječnju, vlada premijera Shinza Abea planira kupiti 147 zrakoplova F-35, uključujući 105 aviona  F-35A po cijeni od oko 10 milijardi jena, ili 90 milijuna dolara.

Trenuci neizvjesnosti: “Što ako F-35 nađu Rusi ili Kinezi”

F-35

FOTO: proizvodna linija F-35

Dok je trajala potraga za zrakoplovom, James Rogers je za Fox News napisao “kako nestali japanski F-35 predstavlja glavnu glavobolju za američku sigurnost i pentagon strahuje što će se dogoditi ako padne u ruske ili kineske ruke”.

“Japanski borbeni zrakoplov F-35 koji je nestao u Pacifiku mogao bi biti velika sigurnosna glavobolja za SAD, ako Rusija ili Kina prvi pronađu najmoderniji borbeni zrakoplov, upozoravaju stručnjaci. Japanski dužnosnici kažu kako je u tijeku potraga za zrakoplovom, nakon što je nestao s radara tijekom vježbe leta u sjevernom Japanu. Pilot zrakoplova je također nestao. Pun sofisticirane tehnologije i naoružanja, F-35 je rezultat najskupljeg programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti, vrijednog  406,1 milijardu dolara“, piše Rogers u vrijeme potrage za japanskim F-35.

“Nema previsoke cijene u ovom svijetu koju Kina i Rusija ne bi platile da pronađu nestali japanski F-35, ako mogu. To je velika stvar”, objavio je Tom Moore, bivši visoki profesionalni član Odbora za vanjske poslove američkog Senata.

Rusija i Kina imaju značajnu pomorsku prisutnost u regiji, što je izazvalo zabrinutost da bi mogli naći nestali F-35, napisao je Business Insider.

“Ako jedan od japanskih F-35 leži na dnu Pacifika, vjerojatno ćemo vidjeti jednu od najvećih podvodnih špijunaža i operacija kontrašpijunaže još od Hladnog rata. Ako je radio bez svojih radarskih reflektora, to bi mogao biti problem “, objavio je Tyler Rogoway, urednik portala The Drive.

“To bi moglo predstavljati probleme ovisno o tome što se nađe, kada se nađe i, prije svega, u kojim uvjetima, nakon udara o površinu vode”, izjavio je pilot i zrakoplovni stručnjak iz Rima, bivši časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva David Cenciotti.

“F-35 je sustav u sustavu, a njegova niska vidljivost ili “nevidljivost” je već sam sustav”, dodao je David Cenciotti.

Radarski reflektor na F-35

FOTO: radarski reflektor na F-35

“Nevidljivost zrakoplova F-35 je posljedica oblika zrakoplova, njegovog motora, materijala korištenih za konstrukciju i “milijuna redova” softverskog koda koji se koristi za upravljanje sustavima”, dodao je Cenciotti, koji piše blog The Aviationist .

Iako stručnjak smatra da bi bilo teško provesti obrnuti inženjering zrakoplova od dijelova olupine iz morskog dna, on upozorava da čak krhotine i dalje mogu ponuditi vitalne informacije.

“Još uvijek ima mnogo zanimljivih dijelova koji bi se mogli proučavati kako bi se dobili neki zanimljivi detalji kao što su određeni senzori na avionu ili nešto što se ne može vidjeti izvana, ali se može prikupiti s komada usisnika ili ispušne cijevi, na radarskim reflektorima itd.”, rekao je.

Nevidljivi zrakoplov, koji je bio opterećen prekoračenjima troškova i kašnjenjima, ima cijenu od oko 100 milijuna dolara. Japan će ih navodno platiti 90 milijuna po zrakoplovu. Američko ratno zrakoplovstvo, mornarica i marinci imaju svoje verzije F-35.

Ipak, još uvijek je nejasno kakve su ostatke pronašle japanske i američke snage koje su sudjelovale u pretrazi i jesu li Rusi i Kinezi uopće blizu područja gdje je su pronađeni dijelovi očigledno uništene letjelice. Japansko ministarstvo obrane je navelo da su pronađeni ostaci japanskog F-35 u Pacifiku, koji je jučer nestao je s radarske kontrole, ali ne i o kojim se ostacima radi. Nije isključeno da je na dnu Pacifika dio olupine koja još uvijek može dati važne informacije i da će Rusi i Kinezi ipak krenuti u pretraživanje podmorja Pacifika. Ipak to su za sada samo pretpostavke, a pravu priču ionako nikada nećemo saznati.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Il-2
Gost
Il-2

Kako je mogao nestati s radara kada je nevidljiv?

Hogar
Gost
Hogar

Pretpistavljam da se zezaš, ali da odgovorim: kad nisu u borbenim misijama, vojni avioni pale transponder koji svima unaokolo javlja visinu i brzinu. Takve transpondere imaju i svi civilni avioni tako da radar u kontroli leta može lako da prati par stotina aviona jer avion radi 90% posla. Kad ga isključe, sa druge strane…

Arch
Gost
Arch

Svi se kače tog radara i te nesretne nevidljivosti, ali u ovoj priči to je nezanjimljiv detalj. Ono što je uistinu čudno je to da je u jednom trenutku izgubljen svaki, radarski i radio kontakt s avionom. A to je ono što je uistinu loše, jer ili su svi vitalni sustavi odjednom prestali raditi ili je letjelica doživjela neku naglu havariju. Da je pilot izgubio svijest, transponder bi nastavo raditi, da je došlo do nekakvog ‘običnog’ kvara pilot bi to dojavio. Uglavnom koliko se iz svih izvješća da zaključiti pilot nije uspio dojaviti ništa, mada je do trenutka incidenta imao… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Morska lastavica?

benty20
Gost
benty20

Jesu li ono ovi avioni imali probleme s kisikom u pilotskoj kabini? Možda je pilot ostao bez kisika, onesvjestio se i jednostavno pao u more…

Mölltaler
Gost
Mölltaler

To su bili f22.

milan
Gost
milan

@Arch…ilije junak ugasenih transpondera, sa F35 odletio pravac Kina,NDRK, Rusija 🙂 tko bi ga znao.

Arch
Gost
Arch

:/ To bi objasnilo puno toga, uletjeti ugašenih transpondera u zračni prostor tih zemalja … i dobiješ radar lock na radarski nevidljivom avionu!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Ma to je bio odraz jata ptica koje su išle preko 1000 km/h

Alen
Gost
Alen

Haha , koja pila naopako , smeće samo palo jer je smeće ali nema te cijene koju rusi i kinezi ne bi platili da pronadju olupinu smeća koje samo pada..

Trebali su poslati komunalce da ga traze , oni se bave odvozom smeća..

Šok
Gost
Šok

avion sa jednim motorom nema što da traži u mornarici
dvomotorci imaju veću vjerojatnost preživljavanja
biće ovakvih podmornica još

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Sad će Ameri tim avionima na brzinu nalijepiti još jedan rezervni motorćić i pilot će ga aktivirati potezanjem konopčića, kao na motornoj pili! i Nema problema, tek toliko da se dovuče do najbližeg aerodroma!

Šok
Gost
Šok

Džugašvili
po mogućnosti sa kosilice za travu, dvotaktni

f35 je presložen i preskup za trupno održavanje više će služiti kao platforma za lansiranje ( židovi testirali na alepu),
nešto slično imaju kinezi sa svojim “nevidljivim”

multi praktik koji ništa ne radi dobro
nije ddovoljno “nevidljiv”
nije dovoljno agilan
nije dovoljno oklopljen
nije dovoljno nosiv
ima tih puno nije dovoljno koje drugi avioni rade bolje

peta generacija je praktično završena sada je na redu šesta autonomna generacija hipersonika bez posade
to je područje novih iznenađenja

Alen
Gost
Alen

Šok , mislis na ispali i bjezi taktiku..

Šok
Gost
Šok

točno

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Tako smo mi radili, kad smo bili dječurlija imali smo taktiku tučnjave po sistemu, ja te zveknem i uteknem!!
Kako Makedonci na makedonskom kažu “bestrzajni top!? Topčeto ni da mrdne!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

A gde nam je Ivo!? Ne javlja se, da se nije razboleo!?

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Čekaj malo, kažeš 6. generacija bez pilota!? A ko će bre da povuče kanapče rezervnog motorića, da ga upali! Mora bit pilot u avionu!!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Šok, prava konstatacija. Ali moraš znati da je to “mrežni” avion koji će ne znam šta a drugi će onda. Ponovit ću što sam napisao zašto se japanski srušio: ostao bez mreže tj. interneta.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice

Može li KURBLA? Da možeš zakurblat ko čovjek.
haha

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Pa može i na guranac!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Kako na guranac kada je nevidljiv. Gdje će ga gurači pronači?

pera lozac
Gost
pera lozac

Sta ti bi Dzugi pa da ti pljujes po tvojima, da se nisi razboleo?

Džugašvili
Gost
Džugašvili

“Perolaki” ovi iz Buzina kasne sa isplatom, pa da ih malo podsetim na njihove obaveze!

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista

s 4 motora su još sigurniji!

EMY
Gost
EMY

kod ovog tipa aviona konstrukcija središnje turbine za vertikalno polijetanje nije ostavila prostora za dva motora

Ivex
Gost
Ivex

Da nasli se streberi skiljavci iz Lockehad Martina da prvi put u povijesti Us Navy avijacije naprave jednomotorca ovi iz Top Gun kao sto kaze Prof Milinovic bi ih najradije sahranili bilo koji Us Navy pilot bi radije letio u starom F-14 Tomcatu nego ovoj kanti od F-35 A. Uz to nasli da prave borbeni avion ala pariri F-22 da zadovoljava tri funkcije skiljavci su uzeli prevelik zalogaj.

Sarka
Gost
Sarka

Pa ovo je VISENAMJENSKI avion.
Jedna od tih namjena je da bude i PODMORNICA po potrebi.
Vidicete kada odjednom izleti iz okeana blizu Kamcatke.

prezime
Gost
prezime

rusi imaju naj bolje visenamjenske avione podmornice, eno oni sto su popadali sa Kuznjecova ispred obae Sirije kazu jos nisu izronili.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Zbilja mogu dugo drzati dah. Trebali bi Amerikanci pronjuskati tu tehnologiju pa ju usvojiti u onim svojim borbenim avionima koji imaju problema sa dovodom kisika.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

A evo trče rusi i kinezi kupiti američko smeće.bit će toga još,puno dostupnije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Uzrok pada povrsina oceana?

Alen
Gost
Alen

Okean ga nije vidio.. Jbg kad je nevidljiv..

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Alene, umalo sam umro od smijeha!

nedjelko tadić
Gost
nedjelko tadić

OKEAN-o bože

igi
Gost
igi

….nije da je smeće…ali…danas zapadno oružje više sliči na fensi bijelu tehniku koja traje dok garancija ne istekne za razliku od nekadašnje bjele tehnike koja je znala trajati i po 30 god. i više…

Red Dog
Gost
Red Dog

Jenki tretiraju svoje piste kao sale za operaciju. Da ne bude ptica, srafova…
Rusi napustaju flasu votke, skacu u avione i lete. Oko njih vrane, otpad…
Jer ce u ratnim uslovima piste biti kao sale za operaciju :/

pera lozac
Gost
pera lozac

Jbte pa Italijanima su ih pre par godina uvalili, nekih 130 komada po 180 miliona dolaraa vidi sada na rasprodaji 90 miliona, al su se zajebali zabari kad su hteli bit prvi sto ih imaju.

Duki
Gost
Duki

Ovo više nikoga ne čudi,pao pa šta??? Nije ni prvi ali nažalost ni posljednji! Vijest bi bila
USPIO SLETJETI !??!Kanta kojoj se i boja za nevidljivost guli pa u pola leta postaje vidljiv !??!Rusi i Kinezi da ga traže ni u ludilu !

....
Gost
....

Jedan moj poznanik, padobranac ima preko 50 skokova, ali kad je prvi put isao sa putnickim aviono uhcatila ga panika. Bilo mi cudno s obzirom na to sta mu je zanimanje, pa sam ga pitao kako to da se boji letit u avionu a padobranac, a odgovor je bio ” ne bojim se ja polijetanja, nego nikad nisam sletio ni sa jednim avionom”. Neznam zasto, ali me nekako to asociralo na pilote F35

Kika
Gost
Kika

Erdogan ima dva F-35. Više f-35 nije htio kupiti. Zato je odlučio kupiti S-400

Kaktus
Gost
Kaktus

Nema ih više, amerikanci su ih pobrali. Finito.

Perun
Gost
Perun

F-35 …..I pad je let …Jadni pilot ,izgleda da je bio pokusni kunic.F-35 uzlijece vertikalno .ima dobro naoruzanje ,avioniku i moze se uptrijebiti i kao torpedni camac .Zbog ove vaznh sposobnosti ,posebno ove zadnje tj. da ima i plovne mogucnosti ,Rusi jako cijene ovaj ,,aeroplan”. Iz ,,pouzdanih i provjerenih” izvora za pad ovog aeroplana kriva je Godzilla koja se pojavila kod Korejskog poluotoka,pobjegla Kim Yongu sa lanca i repom oborila aeroplan

nekoime
Gost
nekoime

I slijeće vertikalno.

Ivex
Gost
Ivex

Nije ovaj postoje tri varijante jedna za US Air force da zamjeni F-16 druga za US Navy da zamjeni F-18 Hornet i SuperHornet ove dvije nemaju vertikalno uzljetanje samo treća varijanta koju koriste US Marines Avijacija oni se nalaze na nosačima aviona po jedna Eskadrila ti uzlijeću vertikalno. Tu jest tragedija ovoga projekta htjeli zamijeniti jednim avionom avione više rodova oružanih snaga da bude blizu F-22.

Милейковский
Gost
Милейковский

ima zanimljivu liniju ko svinjski but

Riddick
Gost
Riddick

Ne mozete ni vi da ga nadjete a nacice ga Rusi i Kinezi???
Amerikance za pilota boli uvo’ koliko vidim, jadnik…
Ni Japan nije sto je nekad bio, kada su ih Jenkiji zeznuli za ovaj krs.
Oni su bar 5 godina ispred ostatka sveta, cudi me da nisu sami pokrenuli program aviona pete generacije.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Pokrenuli bi oni kad bi imali dopuštenje od gazde. Ko bi onda kupovao gazdin krš?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ministar Korupcyoto F-35padato podnio stealth ostavku?

Riddick
Gost
Riddick

I nevidljivi harakiri izvrsio?
Gde si Umpah nema te ???

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Stealth igram ali OZNA sve dozna,
a pilotska jaketa je kozna!

Riddick
Gost
Riddick

Ja igram kec, iks, dvojka, iz keca u iks , dva plus plus, ovih dana neka kisovina u mom kraju ne izbijam iz kladionice ???
Dugo te nije bilo, barem ja te nisam primetio ,mnogo mi je drago da sam te video mislio sam da ne pises vise ovde…

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ja volim da igram “Ajnca” za lovu ali često gubim, pa mi kaže mama: Eee sine moj, uništit će te taj tvoj “Ajnc”!! Ja joj kažem Stara neće mene uništiti Ajnc nego 22. Tropa!!

Tvingo
Gost
Tvingo

Oni bi pokrenuli kad bi smeli,inače se slažem sa ocenom da če ovakvih stvari biti još dok skalamerija ne bude sasvim maknuta iz upotrebe a to če po mome da se desi čim prodže opasnost od bankrotstva samog proizvodžača lochedmartin ..

samo tako
Gost
samo tako

Tri se vratila na aerodrom , treba gledati pozitivno

Ivo
Gost
Ivo

Lockheed je vjerovatno odlučio ne zaostajati za Boeingom. Šteta jadnog pilota, vjerovatno je poginuo već prilikom katapultiranja, to je još jedan sustav koji ne radi dobro na ovoj cigli. Ako se ne varam, pilotima težim od 90 kg je odrubljivao glavu kad bi se pokušali katapultirati. Što reći…

Nazgul75
Gost
Nazgul75

Ne sjekiraj se, tu su ‘dezurni’ ‘strucnjaci’ Dzugi, cenzor… da ti ‘pojasne’ da je to sto pricas ruska ‘propaganda’ i da nebom nije ‘letio’ bolji ‘eroplan od F-35, ultimate weapon for independence day.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Sigurno nikad neće objaviti pravu istinu. Vjerojatno će okriviti pilota koji je jadnik mrtav pa se ne može ni braniti.

Vlad
Gost
Vlad

Nato piloti nisu tezi od 80kg,a tek Japanac.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Boingov upgrade za Lockhead?
Kada ga se uroni u ocean F-35 postaje nevidljiviji i bespilotni?

Boris
Gost
Boris

Pao “Leteći krmak”. Čudo da onako zdepast i moze letjeti.

Tvingo
Gost
Tvingo

Haha…Boris…bi li on ličio na krmaka ne bi ga hteli židovi ,miliji jim je oblik teladi !!

Tvingo
Gost
Tvingo

Nema brige rusima se j…e za ovo smeče,kolko če njih još pasti oni su više ekološki problem ..

Ivo
Gost
Ivo

U međuvremenu, po još zvanično nepotvrđenim vijestima, talibani srušili B-52 Stratofortress prilikom polijetanja. Kad te neće…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

To za talibane i nije čudno. Oni vole avione rušiti pri poljetanju ili sletanju. To su nekad radili ruskim avionima, a Amerikanci nikako da nauče lekciju svojih predhodnika.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Prelijepa vijest.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti, ne vrijedi…

Bond, cigarete Bond?
Gost
Bond, cigarete Bond?

Možda je prebjegao u Rusiju hihi.
Neki zaplet kao u James Bondu.

Red Dog
Gost
Red Dog

Dakle, imamo avione koje ne smeju biti oboreni i pasti u ruke neprijatelju?
Smeju li ti u borbu uopste? Smeju li leteti uopste?
Neko proverava koliko je neko glup ovde 🙂

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Tog aviona se nebi takli ni lokalni cigani, sakupljači starog željeza.

Mat
Gost
Mat

Nesto mi lici, na potpis strucnjaka….Boinga.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Ovog su jim sjebali ruski hekeri.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Da, svi se slažemo:Rusi su krivi!

Fatih
Gost
Fatih

EBOTE, ZAO MI PILOTA!!

DažBog
Gost
DažBog

Izgleda da su USrAnci pored nevidljivog slepršala napravili i nevidljivog kočijaša u njemu pa ne mogu da nadju ni jedno ni drugo.
Što bi u crtiću rekli: “Leti kokoš, letiš i ti, za kokoš zna se, a šta ćeš ti?”

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Izgubio vezu s internetom.

Ante
Gost
Ante

Najveća tajna koju bi Rusi i Kinezi otkrili o tom zrakoplovu je to koliko je F-35 loš avion.

Zlatko
Gost
Zlatko

Ovdje nije u pitanju tehnologija, već zadatak koji je imao Japanski nevidljivi avion, koji je vjerojatno ušao u” zabranjeno područje” radi toga pentagon strahuje. Tehnologijom i Rusi I N.R. Kina već odavno raspolaže.

Siniša
Gost
Siniša

Tako su isto rekli da će Srbija isporučit djelove f117 Rusiji da ih malo prouče rusi. Na što se oglasio jedan visoki Ruski general i rakao da taj sarkofag uopće ne zanima i nadopunio da taj zrakoplov je toliko deformiran svojom konstrukcijom te da sa tim ima vrlo loše manevarske sposobnosti

Siniša
Gost
Siniša

Ima nas znači još!?
Ne brini, probrali su Rusi šta im treba…kao i Kinezi.

Krešo
Gost
Krešo

Su-35 je pila za ovaj skupi promašaj. O Su-57 nećemo, još nije dobio svoje nove motore. Makar i sa ovima od su-35 radi čuda u zraku.
nosivost, dolet, domet radara i njegove karakteristike, naoružanje i sve ostalo…samo su nagađanja. Ali mislim da bu opak zrakoplovak.

Stipe
Gost
Stipe

Ma japanci su kupili avione da mogu opet malo glumiti kamikaze nisu jos od 2 svj.rata.

Saša
Gost
Saša

Americka kanta, koja kosta pitaj boga koliko miljardi dolara a nije nizasta. Kao i famozni f 117 . Obicno smece

Niki
Gost
Niki

Naletio na jato komaraca,za najmoderniju tehniku i to je previše.

Crodaemon
Gost
Crodaemon

“Japan je od prošle godine počeo koristiti skupe američke avione F-35” mogli ste i bez ovog izraza “skupe”

tuf
Gost
tuf

S obzirom da je Japan jedna of najzaduženijih država svijeta, pridjev “skupi” itekako je na mjestu.

Trubadur
Gost
Trubadur

F-35 = 98 milijunčiča, Su – 57 = 50 milijunčiča….. Hm, hm …

Arkaj
Gost
Arkaj

Cijena nije jedini kriterij, pitanje je što želite dobiti za pare koje izbrojite. Golf i Ferari moraju imat različite cijene i besmisleno je te iznose gledat same za sebe. Dakako najgluplje što možete učiniti je kupiti Golfa po cijeni Ferarija….

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Su-35 se prodaje Kini po cijeni od kojih 89 milijuna. Pa onda, ako je Su-57 uistinu nesto malo vise od tog, zbilja je bagatela.

veter
Gost
veter

Japan je sam sebe ogranicio u djelovanju svoje vojske izvan Japana!! ima tekstova na netu na tu temu, Ako je tako, takav trenazni let nikako nije mogao biti izvan granica Japana pa je nesretna tridesetpetica zviznula unutar teritorijalnih voda Japana!!
Kinezi i Rusi prije ce doprijet do cijelog F35 nego do djelova ovoga!!

Tomaz
Gost
Tomaz

Cuj ti njih Rusi da traze ovo govno , sta ce jim odpad ;))) pa imaju vec Mig29

pera lozac
Gost
pera lozac

Mig 29 je zverka za to jenkijevsko smece.
f 35 is a turkey kao sto rece Pierre Sperye jedan od “oceva” F16 i A10, najboljih aviona u istoriji usranaca.

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop

Na istu foru na koju se sad svi sprdaju s F35, veličala se snaga bivše armije. Koja se sama od sebe raspala preko noći. A o kvaliteti tehnike ondašnjeg JRVa – posebice Orla npr. – da i ne govorimo. Uostalom, i mornarice, čega god osim brdskog topa B1 …

Zar su Amerikanci uistinu manje pametni od većine vas, da ne govorimo i od Rusa koji jesu genijalci, ali se ne mogu pohvalit i korištenjem svoje naprednije tehnike. I ne samo oni …

Red Dog
Gost
Red Dog

Pojedinci nisu manje pametni nego su zrtve menadzmenta kvartalnog kapitalizma. Pristup je isti kao na primer Appleovog ili Microsoftovog; porobiti konzumente, stvoriti sebi monopol ili oligopol. Rayteon i Lockeed Martin moraju prodati jer neki veoma mocni ljudi imaju ekonomske interese tamo. U civilu se koristi mito i psihologija, a u vojsci i pretnje i ucene. U toj atmosferi su i naucnici digli ruke, rade svoj posao i idu kuci, jer nema nigde logike. Do prodavaca je. I rusi su pokusali da prodaju „partnerstvo“ ruskoj drzavi i vojsci sa Su-57 ali im je Car objasnio da ako ih hoce se moraju… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog

Anegdota. „Partnerstvo“ na osnovnom nivou. Brat mi je prodao osvetljenje prodavnicama. Rekao je da ih prave sto komplikovanije mogu da bi se kupci obratili proizvodacu svaki put kad menjaju nesto, za sta on uzeo placeno. Zaposlenima se jebe, jer oni nemaju udeo profita ako stede gazdama. Zovu onog prijatnog prodavca koji im resava probleme i placaju novcem koji nije njihov. Oni nemaju poticaja da pokusaju da stede. To je primer koristenja psihologije. Ja sam bio protiv kupovine programa za moju opstinu, jer sam video da prodaju „partnerstvo“. Uprkos svemu je u visljim esalonima odluceno da se kupuju. Vremenom je Ministarstvo… Pročitaj više »

pera lozac
Gost
pera lozac

U 78 dana bombardovanja usranci nisu ni dodirnuli a ne unistili tehnologiju, kako ti kazes “bivse armije” a da nepricamo o pokusaju kopnene invazije sa hiljadama siptara (topovsko meso) i americkih, francuskih i engleskih specijalaca, koje su onako usput zaustavili golobradi klinci(SLAVA IM) na Kosarama, Maja Glavi, Morini i na Pastriku. Na Kosrama ih je bilo 125 a na Pastriku 135, i ti momci su potamanili gomilu siptarske zgadije a hvala bogu i nato govana i zaustavili kopnenu invaziju. Potrazi na youtube, naces pakao Kosare a ima i o Pastriku. Davne 85-e sam sluzio vojsku u kasarni Marsala Tita u… Pročitaj više »

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf

Pero i Red zanimljivi likovi.

Nije sve sto nosi JUG u sebi lose
Gost
Nije sve sto nosi JUG u sebi lose

Pa Hrvoje sigurno niste zivjeli u mrskoj vam Jugoslaviji, pa pisete ono sto su Vam ti koji su u njoj profitirali nalagali. JNA je bila respektabilna armija i nacin kako se provodila obuka i sta se tamo ucilo govori o njoj. Urusila se iznutra, zna se zasto, a ne zbog napada spolja. A skolski sistem je bio primjer kako se stice naobrazba. Svi koji su zavrsili gimnaziju (a bilo je nekoliko gimnazija koje su bile na “losem” glasu jer su kriteriji bili veoma visoki) mogu na trulom zapadu da u onim emisijama “ko ce biti miloner” da kao od sale… Pročitaj više »

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Odlicni uslovi za studiranje, a ocajni uslovi za zaposljavanje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik