Japanski F-35 pao u Pacifik – Pentagon satima strepio da će ga pronaći Rusi ili Kinezi

japanski F-35A
98 komentara

Borbeni zrakoplov F-35A, raspoređen u bazi Misawa na sjeveroistoku Japana, nestao je s radara iznad Pacifika tijekom treninga, priopćile su japanske zrakoplovne snage.

Taj je zrakoplov letio s još tri aviona od obale prefekture Aomori, 135 kilometara istočno od baze, kada je izgubio kontakt s radarom oko 19:27 po lokalnom vremenu, navedeno je u priopćenju. Prema posljednjem izvješću se s nestalim zrakoplovom nije mogla uspostaviti radiokomunikacija.

Zrakoplov koji je nestao bio je uključen u vježbu s još tri letjelice F-35A. Operacije pretrage traju, a u njih su uključeni avioni, helikopteri i ratni brodovi.

Prema riječima japanskog ministra obrane, potraga je trajala i tijekom noći, a za to vrijeme su svi preostali zrakoplovi istog tipa prizemljeni. U bazi Misawa je raspoređeno 13 borbenih zrakoplova F-35A.

Jutros je objavljeno da su pronađeni ostaci japanskog F-35 u Pacifiku, koji je jučer nestao je s radarske kontrole.

Naime, kako prenosi AP, dijelovi japanskog vojnog zrakoplova F-35A, koji je jučer nestao, pronađeni su u Pacifiku, dok se za pilotom traga, priopćilo je danas japansko ministarstvo obrane.

Zrakoplov F-35A je nestao oko pola sata nakon polijetanja iz baze Misawa s još tri aviona  F-35A. Ministar obrane Takeshi Iwaya izjavio je novinarima kako uzrok nesreće još nije poznat.

Pilot je 40-ih godina, rekao je ministar Iwaya. Japan je od prošle godine počeo koristiti skupe američke avione F-35, što je dio plana za jačanje vojne opreme i oružja u idućim godinama kako bi se Tokio suprotstavio potencijalnim sigurnosnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje i Kine, navodi AP. Prema smjernicama odobrenim u siječnju, vlada premijera Shinza Abea planira kupiti 147 zrakoplova F-35, uključujući 105 aviona  F-35A po cijeni od oko 10 milijardi jena, ili 90 milijuna dolara.

Trenuci neizvjesnosti: “Što ako F-35 nađu Rusi ili Kinezi”

F-35
FOTO: proizvodna linija F-35

Dok je trajala potraga za zrakoplovom, James Rogers je za Fox News napisao “kako nestali japanski F-35 predstavlja glavnu glavobolju za američku sigurnost i pentagon strahuje što će se dogoditi ako padne u ruske ili kineske ruke”.

“Japanski borbeni zrakoplov F-35 koji je nestao u Pacifiku mogao bi biti velika sigurnosna glavobolja za SAD, ako Rusija ili Kina prvi pronađu najmoderniji borbeni zrakoplov, upozoravaju stručnjaci. Japanski dužnosnici kažu kako je u tijeku potraga za zrakoplovom, nakon što je nestao s radara tijekom vježbe leta u sjevernom Japanu. Pilot zrakoplova je također nestao. Pun sofisticirane tehnologije i naoružanja, F-35 je rezultat najskupljeg programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti, vrijednog  406,1 milijardu dolara“, piše Rogers u vrijeme potrage za japanskim F-35.

“Nema previsoke cijene u ovom svijetu koju Kina i Rusija ne bi platile da pronađu nestali japanski F-35, ako mogu. To je velika stvar”, objavio je Tom Moore, bivši visoki profesionalni član Odbora za vanjske poslove američkog Senata.

Rusija i Kina imaju značajnu pomorsku prisutnost u regiji, što je izazvalo zabrinutost da bi mogli naći nestali F-35, napisao je Business Insider.

“Ako jedan od japanskih F-35 leži na dnu Pacifika, vjerojatno ćemo vidjeti jednu od najvećih podvodnih špijunaža i operacija kontrašpijunaže još od Hladnog rata. Ako je radio bez svojih radarskih reflektora, to bi mogao biti problem “, objavio je Tyler Rogoway, urednik portala The Drive.

“To bi moglo predstavljati probleme ovisno o tome što se nađe, kada se nađe i, prije svega, u kojim uvjetima, nakon udara o površinu vode”, izjavio je pilot i zrakoplovni stručnjak iz Rima, bivši časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva David Cenciotti.

“F-35 je sustav u sustavu, a njegova niska vidljivost ili “nevidljivost” je već sam sustav”, dodao je David Cenciotti.

Radarski reflektor na F-35
FOTO: radarski reflektor na F-35

“Nevidljivost zrakoplova F-35 je posljedica oblika zrakoplova, njegovog motora, materijala korištenih za konstrukciju i “milijuna redova” softverskog koda koji se koristi za upravljanje sustavima”, dodao je Cenciotti, koji piše blog The Aviationist .

Iako stručnjak smatra da bi bilo teško provesti obrnuti inženjering zrakoplova od dijelova olupine iz morskog dna, on upozorava da čak krhotine i dalje mogu ponuditi vitalne informacije.

“Još uvijek ima mnogo zanimljivih dijelova koji bi se mogli proučavati kako bi se dobili neki zanimljivi detalji kao što su određeni senzori na avionu ili nešto što se ne može vidjeti izvana, ali se može prikupiti s komada usisnika ili ispušne cijevi, na radarskim reflektorima itd.”, rekao je.

Nevidljivi zrakoplov, koji je bio opterećen prekoračenjima troškova i kašnjenjima, ima cijenu od oko 100 milijuna dolara. Japan će ih navodno platiti 90 milijuna po zrakoplovu. Američko ratno zrakoplovstvo, mornarica i marinci imaju svoje verzije F-35.

Ipak, još uvijek je nejasno kakve su ostatke pronašle japanske i američke snage koje su sudjelovale u pretrazi i jesu li Rusi i Kinezi uopće blizu područja gdje je su pronađeni dijelovi očigledno uništene letjelice. Japansko ministarstvo obrane je navelo da su pronađeni ostaci japanskog F-35 u Pacifiku, koji je jučer nestao je s radarske kontrole, ali ne i o kojim se ostacima radi. Nije isključeno da je na dnu Pacifika dio olupine koja još uvijek može dati važne informacije i da će Rusi i Kinezi ipak krenuti u pretraživanje podmorja Pacifika. Ipak to su za sada samo pretpostavke, a pravu priču ionako nikada nećemo saznati.

F-35F-35 Joint Strike Fighter
Pretplatiti se
Obavijesti o
98 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perzija do trsta
5 godine prije

A evo trče rusi i kinezi kupiti američko smeće.bit će toga još,puno dostupnije.

Alen
5 godine prije

Haha , koja pila naopako , smeće samo palo jer je smeće ali nema te cijene koju rusi i kinezi ne bi platili da pronadju olupinu smeća koje samo pada..

Trebali su poslati komunalce da ga traze , oni se bave odvozom smeća..

Šok
5 godine prije

avion sa jednim motorom nema što da traži u mornarici
dvomotorci imaju veću vjerojatnost preživljavanja
biće ovakvih podmornica još

Kika
5 godine prije

Erdogan ima dva F-35. Više f-35 nije htio kupiti. Zato je odlučio kupiti S-400

Duki
5 godine prije

Ovo više nikoga ne čudi,pao pa šta??? Nije ni prvi ali nažalost ni posljednji! Vijest bi bila
USPIO SLETJETI !??!Kanta kojoj se i boja za nevidljivost guli pa u pola leta postaje vidljiv !??!Rusi i Kinezi da ga traže ni u ludilu !

Милейковский
5 godine prije

ima zanimljivu liniju ko svinjski but

Il-2
5 godine prije

Kako je mogao nestati s radara kada je nevidljiv?

Riddick
5 godine prije

Ne mozete ni vi da ga nadjete a nacice ga Rusi i Kinezi???
Amerikance za pilota boli uvo’ koliko vidim, jadnik…
Ni Japan nije sto je nekad bio, kada su ih Jenkiji zeznuli za ovaj krs.
Oni su bar 5 godina ispred ostatka sveta, cudi me da nisu sami pokrenuli program aviona pete generacije.

Sarka
5 godine prije

Pa ovo je VISENAMJENSKI avion.
Jedna od tih namjena je da bude i PODMORNICA po potrebi.
Vidicete kada odjednom izleti iz okeana blizu Kamcatke.

Perun
5 godine prije

F-35 …..I pad je let …Jadni pilot ,izgleda da je bio pokusni kunic.F-35 uzlijece vertikalno .ima dobro naoruzanje ,avioniku i moze se uptrijebiti i kao torpedni camac .Zbog ove vaznh sposobnosti ,posebno ove zadnje tj. da ima i plovne mogucnosti ,Rusi jako cijene ovaj ,,aeroplan”. Iz ,,pouzdanih i provjerenih” izvora za pad ovog aeroplana kriva je Godzilla koja se pojavila kod Korejskog poluotoka,pobjegla Kim Yongu sa lanca i repom oborila aeroplan

Boris
5 godine prije

Pao “Leteći krmak”. Čudo da onako zdepast i moze letjeti.

Ivi.tz
5 godine prije

Prelijepa vijest.

samo tako
5 godine prije

Tri se vratila na aerodrom , treba gledati pozitivno

Tvingo
5 godine prije

Nema brige rusima se j…e za ovo smeče,kolko če njih još pasti oni su više ekološki problem ..

nije bitno tko
5 godine prije

Tog aviona se nebi takli ni lokalni cigani, sakupljači starog željeza.

nije bitno tko
5 godine prije

Ovog su jim sjebali ruski hekeri.

Mat
5 godine prije

Nesto mi lici, na potpis strucnjaka….Boinga.

Ivo
5 godine prije

Lockheed je vjerovatno odlučio ne zaostajati za Boeingom. Šteta jadnog pilota, vjerovatno je poginuo već prilikom katapultiranja, to je još jedan sustav koji ne radi dobro na ovoj cigli. Ako se ne varam, pilotima težim od 90 kg je odrubljivao glavu kad bi se pokušali katapultirati. Što reći…

Tomaz
5 godine prije

Cuj ti njih Rusi da traze ovo govno , sta ce jim odpad ;))) pa imaju vec Mig29

Fatih
5 godine prije

EBOTE, ZAO MI PILOTA!!

DažBog
5 godine prije

Izgleda da su USrAnci pored nevidljivog slepršala napravili i nevidljivog kočijaša u njemu pa ne mogu da nadju ni jedno ni drugo.
Što bi u crtiću rekli: “Leti kokoš, letiš i ti, za kokoš zna se, a šta ćeš ti?”

Hezbollah
5 godine prije

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti, ne vrijedi…

Ivo
5 godine prije

U međuvremenu, po još zvanično nepotvrđenim vijestima, talibani srušili B-52 Stratofortress prilikom polijetanja. Kad te neće…

Red Dog
5 godine prije

Dakle, imamo avione koje ne smeju biti oboreni i pasti u ruke neprijatelju?
Smeju li ti u borbu uopste? Smeju li leteti uopste?
Neko proverava koliko je neko glup ovde 🙂

Hrvoje Čop
5 godine prije

Na istu foru na koju se sad svi sprdaju s F35, veličala se snaga bivše armije. Koja se sama od sebe raspala preko noći. A o kvaliteti tehnike ondašnjeg JRVa – posebice Orla npr. – da i ne govorimo. Uostalom, i mornarice, čega god osim brdskog topa B1 …

Zar su Amerikanci uistinu manje pametni od većine vas, da ne govorimo i od Rusa koji jesu genijalci, ali se ne mogu pohvalit i korištenjem svoje naprednije tehnike. I ne samo oni …

Siniša
5 godine prije

Tako su isto rekli da će Srbija isporučit djelove f117 Rusiji da ih malo prouče rusi. Na što se oglasio jedan visoki Ruski general i rakao da taj sarkofag uopće ne zanima i nadopunio da taj zrakoplov je toliko deformiran svojom konstrukcijom te da sa tim ima vrlo loše manevarske sposobnosti

Zlatko
5 godine prije

Ovdje nije u pitanju tehnologija, već zadatak koji je imao Japanski nevidljivi avion, koji je vjerojatno ušao u” zabranjeno područje” radi toga pentagon strahuje. Tehnologijom i Rusi I N.R. Kina već odavno raspolaže.

Dopizdilomi
5 godine prije

Izgubio vezu s internetom.

Crodaemon
5 godine prije

“Japan je od prošle godine počeo koristiti skupe američke avione F-35” mogli ste i bez ovog izraza “skupe”

Ante
5 godine prije

Najveća tajna koju bi Rusi i Kinezi otkrili o tom zrakoplovu je to koliko je F-35 loš avion.

Stipe
5 godine prije

Ma japanci su kupili avione da mogu opet malo glumiti kamikaze nisu jos od 2 svj.rata.

veter
5 godine prije

Japan je sam sebe ogranicio u djelovanju svoje vojske izvan Japana!! ima tekstova na netu na tu temu, Ako je tako, takav trenazni let nikako nije mogao biti izvan granica Japana pa je nesretna tridesetpetica zviznula unutar teritorijalnih voda Japana!!
Kinezi i Rusi prije ce doprijet do cijelog F35 nego do djelova ovoga!!

Saša
5 godine prije

Americka kanta, koja kosta pitaj boga koliko miljardi dolara a nije nizasta. Kao i famozni f 117 . Obicno smece

Krešo
5 godine prije

Su-35 je pila za ovaj skupi promašaj. O Su-57 nećemo, još nije dobio svoje nove motore. Makar i sa ovima od su-35 radi čuda u zraku.
nosivost, dolet, domet radara i njegove karakteristike, naoružanje i sve ostalo…samo su nagađanja. Ali mislim da bu opak zrakoplovak.

Niki
5 godine prije

Naletio na jato komaraca,za najmoderniju tehniku i to je previše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI