Trumpova retorika i odgovor Rijada koji obećava snažnu osvetu u slučaju sankcija

47 komentara

Nakon prve vijesti i pitanja oo tome kakve će biti reakcije Sjedinjenih Država na najvjerojatnije ubijenog, možda i raskomadanog i prebačenog u Saudijsku Arabiju, novinara Jamala Khashoggija, Donald Trump je rekao kako neće zbog tog slučaja izgubiti ugovore s Rijadom vrijedne 110 milijardi dolara i uništiti tisuće radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Kasnije je, pod pritiskom, promijenio mišljenje i u intervjuu za CBS u subotu rekao da će Saudijska Arabija biti “strogo kažnjena”, ako se dokaže da nestali saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Istražit ćemo sve i kazna će biti stroga”, rekao je Trump

Na pitanje je li saudijski krunski princ Mohammad bin Salman naredio ubojstvo Khashoggija, Trump je rekao: “Zasad to nitko ne zna, vjerojatno ćemo saznati”, a jučer je rekao: “Bude li se pokazalo da je tako, bit ćemo vrlo uznemireni i ljuti”.

Američki vojni-industrijski kompleks  je izrazio zabrinutost da bi Trump zbog Khashoggijeva “nestanka” mogao obustaviti daljnje sporazume o prodaji oružja saudijskom režimu, ali ih je američki predsjednik umirio i rekao kako ne želi izgubiti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, što priželjkuju američki suparnici Rusija i Kina, koji također izvoze vojnu opremu.

“Znate što, postoje i drugi načini kažnjavanja”, kazao Trump.

Saudijska Arabija odbacuje sve navode o upletenosti u “nestanak” i vrlo vjerojatnu likvidaciju novinara Jamala Khashoggija, iako je Mohammad bin Salaman imao sve razloge da ga se riješi. Khashoggi, osim što je proteklih godina kao disident iz inozemstva oštro kritizirao Rijad, stao je na čelo saudijskog ogranka Muslimanskog bratstva i ove je godine osnovao političku stranku Demokracija za arapski svijet, čime je neizravno pokazao namjere rušenja apsolutističke monarhije i želju za uspostavom političkog islama poput onog u Turskoj.

Trump sada mora birati između “obrane vrijednosti” koje promovira u cijelom svijetu i vojno-industrijskog kompleksa.

“Kažem ono što ne želim učiniti. Boeing, Lockheed, Raytheon, svim tim kompanijama ne želim uništiti poslove. Ne želim izdati takvu zapovijed. Postoje i drugi načini kažnjavanja, da koristimo riječ koja je prilično oštra, ali to je istina”, rekao je Trump u nedjelju.

SAD su tražile informacije iz Saudijske Arabije, a Trump je rekao da uskoro namjerava razgovarati sa saudijskim kraljem Salmanom.

“Nitko još ništa ne zna, ali vjerojatno ćemo uspjeti saznati. Istražuje se. Promatramo sve vrlo, vrlo snažno. Bio bih jako uznemiren i bijesan ako bi to bio slučaj. Od ovog trenutka oni to poriču. I to žestoko poriču. Je li to moguće? Da…”, dodao je Trump.

Saudijska Arabija obećava snažan odgovor u slučaju sankcija

Saudijska Arabija

U međuvremenu se oglasio i Rijad.  Krunski princ Mohammad bin Salman je upozorio da će, ako se protiv Saudijske Arabije, zbog optužbi za navodno ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, uvedu kaznene mjere, odgovoriti vrlo oštro.

“Kraljevstvo potvrđuje da kategorički odbija bilo kakve prijetnje i pokušaje da nam se naškoditi prijetnjama uvođenjem  ekonomskih sankcija ili vršenjem političkog pritiska”, rekao je saudijski princ.

Rijad se osjeća pod pritiskom nakon teških optužbi za ubojstvo novinara  The Washingtona Posta, za kojeg se vjeruje da je ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Sjedinjene Države zajedno s Britanijom, Francuskom i Njemačkom, zaprijetile su Rijadu teškim kaznama ako se potvrdi da je saudijski režim upleten u nestanak novinara.

Postoji visoki stupanj istine kada Mohammad bin Salman kaže da će uslijediti osveta, ako se njegova zemlja podvrgne ekonomskom i političkom pritisku.

Na gospodarskoj je fronti aktualna situacija dovela do pada indeksa od 7% na Saudijskoj burzi. To se događa u vrijeme kada he krunski princ najavio preusmjeravanje gospodarstva od nafte ka  tehnologiji i inovativnosti.

U tu svrhu je princ Mohammad bin Salman već predvidio izdvajanja milijardi dolara. Isto tako, trebala bi započeti investicijska konferencija Inicijativa za budućnost investitora na kojoj želi privući strana ulaganja. No, bilo je izjava da se predstavnici Sjedinjenih Država i Velike Britanije neće pojaviti na toj konferenciji, ako se ne riješi slučaj “nestanka” Khashoggija.

Kriza je potaknula neke od vodećih ulagača, kao što su JP Morgan, Ford Motors i Uber, te medijski divovi kao što su CNN i Bloomberg, da se privremeno povuku iz saudijskog projekta.

Točno je da se istina o nestanku novinara Jamala Khashoggija još treba ustanoviti, ali do sada svi tragovi upućuju na državni aparat Saudijske Arabije, koji je upotrijebljen za izvršenje ovog zločina.

Konzulat, istraga i međunarodno pravo

Saudijska Arabija - kriza
FOTO: Mohammad bin Salman

Prema međunarodnom pravu se zgrada konzulata smatra suverenim teritorijem zemlje kojoj pripada. Vlasti zemlje domaćina, u ovom slučaju Turske, ne mogu se jednostavno uputiti tamo s nalogom za pretraživanje vjerojatnog mjesta zločina. Dugi proces je mogao omogućiti Saudijcima da uklone ostatke Jamala Khashoggija, ako ih ima, kao i sve ostale dokaze.

Najvjerojatniji rezultat turske istrage bi bio fijasko i Saudijska Arabija bi, “zbog nedostatnih dokaza”, bila oslobođena svih optužbi.

Bilo je vijesti o posjedovanju nekih video i audio zapisa, koje posjeduju turske vlasti, ali ništa nije objavljeno. Bez obzira na to koliko indicija upućuje na Saudijsku Arabiju, ni tisuću indicija ne mogu biti valjan dokaz i Mohammad bin Salman to dobro zna.

Sve dok nema dokaza, teško da će  Saudijskoj Arabiji itko nametnuti sankcije. Tu praksu SAD primjenjuju protiv Rusije, Irana, Venezuele i Sirije i drugih, ali da će Washington uvesti sankcije Rijadu bez čvrstih dokaza, to je nemoguće očekivati.

U slučaju stroge akcije, kojima sadašnji saudijski saveznici SAD i Velika Britanija mogu kazniti Rijad, ekonomske sankcije mogu doći u obzir, ali je pitanje u kojem sektoru. Mogu ograničiti izvoz nafte iz Saudijske Arabije, ali embargo na naftu bi vjerojatno uzrokovao više štete Sjedinjenim Državama, nego samim Saudijcima.

nafta cijene rast

Osim toga, uskoro istječe rok kojeg je Trump dao za trgovinu iranskom naftom, i Saudijska Arabija mu treba da popuni manjak, jer će u suprotnom slučaju cijene nafte rasti nevjerojatnom brzinom i brzo se vratiti na preko 100 dolara za barel, ako ne i puno više.

Trump je već rekao da je svjestan koliko bi štete napravio ako raskine ugovore o isporukama oružja sa saudijskom Arabijom, ali i Rijad može igrati na tu kartu i ucjenjivati Trumpa. Ranije smo već pojasnili da tijekom, svoje posjete Donald Trump nije potpisao konačne ugovore o prodaji oružja Rijadu, nego memorandume o razumijevanju, nakon kojih se tek treba pregovarati o finalnim sporazumima.

Kada Mohammad bin Salman kaže da će osvetiti svima ako se njegova zemlja podvrgne ekonomskom i političkom pritisku, to treba uzeti ozbiljno. Primjer je nedavno protjerivanja kanadske diplomatske misije iz Rijada, što znači da ne treba sumnjati u obećanja saudijskog despota.

Situacija je osobito zabrinjavajuća za SAD, jer ovaj problem ne može gurnuti pod tepih, između ostalog i zbog svih jezivih implikacija u budućnosti.

S druge strane, kažnjavanje Saudijske Arabije sa sobom nosi svoje posljedice. Najvjerojatniji rezultat je da će Saudijska Arabija tako daleko odugovlačiti rješenje ovog pitanja, sve dok nestanu svi dokazi o postojanju i ubojstvu novinara Jamala Khashoggija, kako se ne bi saznala istina.

Trump: “Nećemo zbog jednog novinara izgubiti 110 milijardi dolara od Rijada”

Triler u saudijskom konzulatu u Turskoj – Likvidiran poznati kritičar saudijskog režima

VIDEO: UŽIVO ispred saudijskog konzulata u Istanbulu:

BoeingLockheed MartinRaytheonSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

hahah…dobar je ovaj Trump, napokon je javno objavio ono što svi već dulje vrijeme znaju; u liberalnim demonkracijama prvih 1000 mjesta zauzima profit i slične povezane vrijednosti, a onda neka tamo ljudska prava. Novinar izrezan na komadiće? Sitnica, Brutalni režim S.Arabije? Nee, to je Assad, koji brutalno odbija uzimati MMF kredite i izgladnjuje bankare.

igi
5 godine prije

….nije mi jasno zbog čega bi likvidacija antirežimskog novinara na saudijskom teritoriju bio zločin….saudija ima zakone koji jasno omogučavaju odsjecanje udova i ostalih nevažnih ekstremiteta kraljevskim dušmanima…ja sam uvjeren da je saudija obavila formalnost suđenja po kratkom postupku i donjela presudu u skladu s važečim zakonom…sve je to legitimno…čemu tolika strka…saudija je pravna država gdje se reda zna i bilo bi dobro da se mnoge evropske države ugledaju na kraljevsku kuću a ne da divljački necivilizirano bez reda i sudskog procesa pale žive ljude po zgradama ili ih bacaju s zgrada…reda se mora znati…eto i prije 50 god. francuska je bila divljačka država,primitivna čija je policija bacala demonstrante u senu a danas su napredovali…njemačka je ubijala RAF zatvorenike skoro do jučer…a amerika bez presude i zakona utapljala zatvorene ljude u guantanamo..a danas su napredovali….nadam se da će bar neki izvuči pouku i ugledati se na saudijsku arabiju.

velebit
5 godine prije

Neću ništa komentirati neka institucije rade svoj posao.

spartak
5 godine prije

Ma ništa se neće dogoditi. Ovo je samo malo medijske zabave za nas promatrače. Da vojni-ind. kompleks izgubi takav posao stoljeća? Smiješno je i pomisliti takvo nešto. Ma ubit će i isjeckati na komadiće i samoga Donalda, ako zatreba. Za nekoliko dana će se sve smiriti i čiča mića gotova je priča. Sankcije su za Rusiju, a ne za dobre kupce oružja.

Son of Alerik
5 godine prije

Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi SAD morala reagirati na ubojstvo saudijskog državljanina u stranoj zemlji. Stvar je u tomu što je cijeli svijet navikao na to da SAD reagira na takve stvari. Neka ovog puta reagira Rusija. Ili Kina. Ili recimo Iran. Neka budu zabrinuti zbog ubojstva stranog državljanina. uvest će sankcije? haha, kako da ne. Mogu jedino u znak solidarnosti s ubojicama svatko od navedenih ubiti kojeg svog novinara koji im smeta.
Dobrodošli u svijet bez SAD-a.

Ivan
5 godine prije

Ha, ha, ha, princ se ne treba bojati Britanije, Francuske, Njemačke i njima sličnih marginalaca u svjetskoj politici, radi se o silama drugog, odnosno trećeg reda.

Ivan
5 godine prije

Henry Kissinger je davno izjavio da su ljudska prava priče za malu djecu

tuf
5 godine prije

Ne budite naivni. Obična predstava.

Duki
5 godine prije

“Snažan odgovor” da neće opet prirediti reorizu 9/11 možda joś kakvog Osamu??
Bahato nema što-naučili lekciju !

HEKPCT
5 godine prije

Meni se čini da je raskomadani novinar van radnog vremena odrađivao i neke poslove koji nisu baš novinarski.

zax
5 godine prije

Jedno je sigurno. Ubijeni novinar je potpuno nebitan u ovoj prici. U pitanju su pare i samo pare. Mozda saudijci zele sami odlucivati koliko ce nafte stavljati na trziste. Ili amerima smeta sto saudijci ugovaraju prodaju nafte kinezima za yuane. Ili trump zeli povecati prodaju oruzja tj povecati reket. Uskoro cemo saznati

Tomica
5 godine prije

Ništa ono: “Ima naznaka”, “Vjerojatno su …..”, “Uvjereni smo …”, “Logično je ….”, itd.?

Fatih
5 godine prije

PASTOR SLOBODAN A NOVINAR ISJECEN NA KOMADE……………..??!!

Ivo
5 godine prije

hahah…borci za ljudska prava ignoriraju zvjersko ubojstvo novinara, koje je zločinački barabijski režim upravo javno priznao, dok Rusiji odvale sankcije za tobožnje trovanje dvoje ljudi, od kojih je oboje živo i zdravo, i nitko nema nikakve dokaze osim javnog laganja.

Trula liberalna demonkracija je zrela za otpis, ovo već prevazilazi i Orwella. Amerika se Bogu hvala urušava, dugovi su im nenaplativi, stupanj korupcije nepopravljiv. Od ukupne sume koju izdvajaju za oružane snage, procjenjeno je da je više od 75% pokradeno kroz korupciju i fantomske ugovore koji se nikad ne realiziraju. Pazi ovo, krenuli u serijsku proizvodnju F-35 znajući da je apsolutno neupotrebljiv, ali kao rješavati će probleme naknadno??? Mislim koliki korumpirani moron moraš biti za tako nešto…ameri su na izdisaju i to je dobra vijest.

Mačak
5 godine prije

Da ostavimo sve po strani. Ukoli bi Saudijska Arbija nešto tako pokušala, tamošnji vladari bi brojali sitno. Vrlo verovatno bi prošli ko Gadafi i gore. Ujedno bi to odgovarlo mnogim zemljama,pogotovo Rusiji a vrlo verovatno i Kini. Ne znam koliko SAD zaise od SA, ali ovi više od sto posto zavise od njih. SAD mnogo kroz prste gleda njima to isključivo iz intersa, koji prevazilaze sve granice normalnog.
P.S
Navijam da dođe do zaoštravanja i da neće da prevagne razum.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

taj najamnik duboke države je legalno dekapitiran

dinaricus vulgaris
5 godine prije

što sad imaju ameri s tim ? pitam se kako bi oni da dohvate onog klokana iz ekvadorske ambasade ? vezali bi ga na 4 konja…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI