Trump: “Nećemo zbog jednog novinara izgubiti 110 milijardi dolara od Rijada”

Donald Trump
26 komentara

Prije svega, podsjetimo da još uvijek nije poznata sudbina saudijskog disidenta i poznatog novinara koji je 2. listopada ušao u saudijski konzulat Istanbulu, iz kojeg više nije izašao. Sve upućuje na činjenicu da su Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu ubili obavještajci iz Rijada, koji su istog dana napustili Tursku.

Službena Ankara je zatražila da provede istragu u konzularnom predstavništvu saudijskog režima, ali je zahtjev odbijen. Da se rasvijetli cijeli slučaj je zatražio UN, nekoliko zemalja Europske unije i drugi, ali je sudbina Jamala Khashoggija i dalje “nepoznata”.

Objavljeni su i snimci njegova ulaska u konzulat, koji ima i sporedni izlaz, a neki su u nagađanjima otišli tako daleko da tvrde “kako je tijelo disidenta nakon likvidacije raskomadano i tako uklonjeno iz konzulata”.

Turske vlasti su priopćile da je Jamal Khashoggi, istaknuti saudijski novinar poznat po kritici dinastije Al-Saud, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Međutim, kako tijelo još uvijek nije pronađeno, Jamal Khashoggi, saudijski novinar, disident i kolumnist The Washington Posta se smatra “nestalim”.

Pitanje o sudbini Khashoggija je postavljeno i Donaldu Trumpu, obzirom da saudijski disident živi i radi u Sjedinjenim Državama.

Međutim, američku predsjednik, kao vješt biznismen, kaže da ne želi baciti milijarde dolara od vojnih sporazuma sklopljenih sa Saudijskom Arabijom samo zbog sumnje za ubojstvo istaknutog novinara u zgradi konzulata saudijskog režima u Turskoj.

“Što dobroga od svega toga možemo imati mi Amerikanci?”, upitao je Trump  u razgovoru s novinarima u Ovalnom uredu u četvrtak, oko tjedan dana nakon tajanstvene smrti Jamala Khashoggija.

“To se dogodilo u Turskoj, a koliko mi je poznato, Khashoggi nije američki državljanin”, rekao je Trump, zanemarujući činjenicu da je to bio novinar koji je živio i radio u SAD-u.

Zabrinuti zbog postupanja Rijada, nekoliko je američkih zakonodavaca zatražilo od Trumpa da pritisne Rijad sve dok se ne otkrije sudbina Khashoggija.

Riyadh - Saudijska Arabija
FOTO: Riyadh – Saudijska Arabija

Najizravniji apel za kažnjavanje Rijada je došao od republikanskog senatora Randa Paula, koji je na Twitteru napisao “kako se ubijanje saudijskih disidenata i novinara neće zaustaviti, osim ako SAD da prestanu pomagati Rijadu”.

“Saudijci će nastaviti ubijati civile i novinare sve dok ih budemo pomagali. Predsjednik treba odmah zaustaviti prodaju oružja i obustaviti vojnu potporu Saudijskoj Arabiji”, prije dva dana je na Twitteru napisao senator Rand Paul.

“Ne bih htio spriječiti Saudijsku Arabiju da potroši 110 milijardi dolara na naše oružje, što je povijesni rekord, te dopustiti Rusiji da dobije taj novac, ili da ga uzme Kina”, rekao je Trump novinarima i podsjetio ih na sporazum o oružju kojeg je potpisao s krunskim princom Mohammedom bin Salmanom  tijekom svog posjeta Saudijskoj Arabiji prošle godine.

U odvojenom razgovoru, Trump je za Fox News izjavio da iako ne “voli” ovaj incident i uputio je istražitelje da idu do kraja, unatoč tome, odnosi sa Saudijskom Arabijom su ostali “izvrsni”.

Američki State Department je u četvrtak objavio kako se saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, princ Khalid bin Salman bin Abdulaziz, vratio u svoju zemlju kako bi dobio više informacija o tom slučaju.

“Rečeno mi je da se vratio u svoju zemlju i kada se vrati očekujemo informacije”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

“Želimo saznati što se dogodilo. Ušao je i ne izgleda kao da je izašao”, rekao je Trump, što se da zaključiti i iz snimke nadzornih kamera objavljenih u medijima.

Turski mediji su već imenovali Khashoggijeve “ubojice”

istanbul

Kao što smo ranije objavili, turski mediji su iz različitih izvora dobili informacije da je Khashoggi ubijen.

No, kako tijela još nema, sve je obavijeno velom tajne. Turski list Daily Sabah je objavio imena i fotografije 15 Saudijaca koji su bili zaduženi da ga likvidiraju po dolasku u saudijski konzulat u Istanbulu. No, to mogu biti i imena i fotografije saudijskih obavještajaca iz zračne luke s diplomatskim ili lažnim putovnicama.

Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje,  osobito među turskim dužnosnicima, da su Khashoggija ubili saudijskih obavještajci koji su ga odveli u konzulat. Turski mediji navode kako je raskomadano tijelo saudijskog disidenta prebačeno u Saudijsku Arabiju u dva zrakoplova s kojima su doputovali i otputovali 15 saudijskih državljana.

Ako su imali diplomatske putovnice, a vjerojatno jesu, nitko im nije mogao kontrolirati sadržaj prtljage, tako da ova verzija nije za isključiti.

Kako bi enigma bila veća, The Washington Post je objavio vijest da je likvidaciju naredio saudijski krunski princ Mohammad bin Salman osobno.

Naravno, Rijad poriče sve optužbe i insinuacije da stoji iza nestanka Khashoggija. Međutim, do sada nije pružio nikakve dokaze kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje.

U srijedu su čelnici Odbora za vanjske poslove američkog Senata dvostranačkim pismom zatražili od Trumpa da se ispita “jesu li najviši dužnosnici saudijske vlade odgovorni za moguće zločine u slučaju Khashoggi”.

Čelnici Zelene stranke Sjedinjenih Američkih Država i bivši predsjednički kandidat Jill Stein su pozvali Trumpa na prekid veza s Rijadom.

“Ubojstvo američkog novinara od strane Saudijaca bi trebala biti posljednja slamka američke potpore brutalnom režimu koji otima, muči, odrubljuje glave i razapinje disidente i namjerno izgladnjuje milijune djece u Jemenu. Nema više američke podrške za saudijske tirane!”, napisao je Jill Stein na Twitteru.

Međutim, predsjednik Sjedinjenih Država nije pokazao stvarni interes za ulazak u spor sa Saudijcima, najvjernijim američkim saveznicima u arapskom svijetu.

Naprotiv, američki predsjednik ponosno se hvalio da njegovi odnosi sa Saudijcima pomažu režimu da opstane, a ugovori za isporuke oružja stvaraju radna mjesta u Americi.

Međutim, analitičari tvrde da je Trump ipak zapao u probleme, jer je ovaj jezivi slučaj pokazao pravu narav krunskog princa Mohammeda bin Salmana, koji je

nedavno najavio reforme kraljevine i napredak kojeg je Saudijska Arabija postigla u području ljudskih prava.

Mohammed bin Salman
FOTO: Mohammed bin Salman

Saudijske laži su mjesecima širili američki mediji i vlada u Washingtonu, a kao argument su naveli davanje slobode ženama da upravljaju automobilom, što je prikazano kao veliko postignuće konzervativne vehabijske kraljevine.

Trump će sada teže tvrditi da Saudijska Arabija nije “odmetnička država” i očekivano je da će pokušati prikriti slučaj s novinarom Jamalom Khashoggijem i savezništvo Sjedinjenih Država sa Saudijskom Arabijom u genocidnoj agresiji protiv Jemena.

Ako su raniji sporazumi i ugovori prošli ispod radara, likvidacija ili nestanak istaknutog novinara, koji je, nakon dugogodišnje suradnje s režimom, proteklih godina radio za the Independent i The Washington Post,  neće biti lako sakriti.

Razloga za ima bezbroj. Khashoggi dobro upoznat s radom saudijskih obavještajnih službi, s kojima je surađivao oko dva desetljeća,  ali se razilazi sa saudijskim vrhom 2016. i godinu dana poslije očinje pisati za The Washington Post. U američkom listu je oštro kritizirao saudijsku vojnu blokadu Katara, diplomatski spor Saudijske Arabije s Kanadom i represiju u zemlji protiv oporbe i medija.

S gotovo dva milijuna sljedbenika na Twitteru, bio je najpoznatiji politički komentator u arapskom svijetu i redoviti gost na glavnim televizijskim kanalima u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Uz sve navedene “grijehe”, Khashoggi je postao de facto vođa saudijskog ogranka Muslimanskog bratstva, kojeg je Rijad uvrstio na popis terorističkih organizacija, jer politički islam kakvog propagira Muslimansko bratstvo saudijska vladajuća obitelj vidi kao prijetnju apsolutističkoj monarhiji u zemlji. Krunski princ Mohammed bin Salman tvrdi kako odbacuje vehabizam, ali Muslimansko bratstvo smatra glavnom prijetnjom njegovoj viziji za kraljevstvo. Godine 2018. Khashoggi je utemeljio novu političku stranku  naziva Demokracija za arapski svijet i tako je postao najveća politička prijetnja krunskom princu Mohammedu i saudijskoj monarhiji.

Triler u saudijskom konzulatu u Turskoj – Likvidiran poznati kritičar saudijskog režima

VIDEO – Snimke dolaska saudijskih obavještajaca i ulaska Jamala Khashoggija u

 

Mohamad bin SalmanSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Da se ovo dogodilo u ruskom konzulatu već bi krenija 3 svijetski……….
Za nedokazane skripalje urnebesna dreka i sankcije, za rezanje novinara cikularom u ambasadi nikom ništa.

velebit
5 godine prije

Sloboda i demokracija te ljudska prava su uvijek na prvom mjestu u zapadnim zemljama slobodnog svijeta.
Ps.
ne odnosi se na muslimane novinare

Har Megiddo
5 godine prije

Još je Engdahl prije par godina pisao kako će se protunaravni brak između Muslimanskog bratstva i saudijskih vahabita jednom morati raspasti. To je se već dogodilo.

Fatih
5 godine prije

OPET RUSI UBIJAJU

tango
5 godine prije

NISU LI SAD SVJETSKI ZAŠTITNIK LJUDSKI PRAVA NA ZAPADU JE LOVA ZAKON SVE OSTALO GORE OD STALJINA LICEMJERI

Laki Topalović
5 godine prije

Izrezali čoveka ko bravca i odnijeli u diplomatskim koferima . garant. čuj, on će osnivati stranku u Saudijskoj Arabiji. Iaki je ranije bio dobar s Bin Ladenom i kasnije sa Bandarom bin Sultanom, ne može se tako,jbmu. Uostalom, priča da je vadio papire za vjenčanje ne drži vodu, kao što kaže njegova “zaručnica”, Zašto je ušao tamo samo on zna.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neznam čemu buka ? taj novinar je veleizdajnik i legalno je smaknut na saudijskom teritoriju po njihovim zakonima….zna se koja je kazna…. odsjecanje glave oštrom sabljom što je i napravljeno

DAWOR
5 godine prije

dinaricus vulgaris ……tad bi i gospodin Putin isto trebao napraviti i sa onom fekalijom zvanoj Navalnij

Snicla
5 godine prije

Trump pravi amer. Novac ne smrdi .

Ivo
5 godine prije

E da. Moralna vertikala boraca za ljudska prava i lučonoša liberalizma. Kao da to već nismo znali. Lijepo je da Trump bar prizna da je sve to jedna velika laž.

Tomica
5 godine prije

Svakog dana, bez imalo stida, svjetski lideri pokazuju svoje licemjerje, kratkovidost, glupost i nemoral.

Ivi tz
5 godine prije

Šta mislite npr.da se ovo desilo Iranu. Prvo bi ovaj narandzasti dikobraz podivljao,pa onda za njim njegove pudlice bi počele lajati.fujjj

tedi
5 godine prije

A sto Turska ne upadne u Saudijsku ambasadu kao Ameri u Rusku i ne ustrazi svaki kutak kao Amerikanci u SAD?Pa upitanju su ljudska prva.Apropo zar u UN nisu Saudijci glavni za ljudska prava?

udav
5 godine prije

sta tramp ‘oce, da nas njegove pristalice postidi
cak i reteriranje kako ce saudijci platiti ne mogu da obrisu prvobitno licemerje https://www.zerohedge.com/news/2018-10-13/trump-vows-severe-punishment-if-saudis-killed-khashoggi

Tahi
5 godine prije

Tko je izmislio pravilo da su dilomati iznad zakona, da im se posta ne pregledava, i zasto se ta prava ne ukinu ?

erektvs maximvs
5 godine prije

kakve zajere ?čovijek elegantno pobjegao od turske rašpe a ova mu smjestila….

Tak
5 godine prije

Nije da podržavam rezanje ljudi cirkularom, ali navedeni “novinar”, inače član jedne imućnije saudi obitelji, rezanje glava SAA vojnika od strane ISILa nazvao je “efektivnom vojnom taktikom”. Ima bit da mu se to odbilo od glavu…. (izvor informacije moon of alabama)

alan ford
5 godine prije

ne može Trump prekinuti odnose sa S. Arabijom jer je SA druga cionistička država, bratska država Izralea, Bin Salman je burazer Netanjahua i Trumpovog zeta, Džareda Kušnera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI