NATO zahtijeva da Belgija nabavi 11 dodatnih zrakoplova F-35A i potroši gotovo 5 milijardi dolara

F-35A

Atlantski savez traži od Bruxellesa da nabavi 11 dodatnih F-35, najavio je ministar obrane Philippe Goffin, a prenosi agencija Belga.

Suprotno planovima belgijske vlade, NATO tvrdi da Belgija treba ima 45 borbenih zrakoplova koji koštaju gotovo 5 milijardi eura, 11 više letjelica nego što je planirano planom iz 2018., rekao je belgijski ministar obrane Philippe Goffin.

“NATO je 2017. godine procijenio da Belgija treba imati najmanje 45 borbenih zrakoplova. U 2019. […], Ministarstvo obrane potvrdilo je plan NATO-u da nabavi 34 borbena zrakoplova F-35A. Međutim Ministarstvo je iznova primijetilo da NATO očekuje da će Belgija imati 45 borbenih zrakoplova F-35A”, izjavila je Komisija za obranu, a prenosi agencija Belga.

Atlantski savez također poziva belgijsku vojsku da uspostavi drugu kopnenu brigadu, navode vojni i diplomatski izvori.

Francuska je razočarana izborom Belgije koja je u ožujku 2017. raspisala natječaj za 34 borbena zrakoplova koji će zamijeniti stare F-16. U kolovozu 2018., Bruxelles je službeno objavio želju za nabavom F-35 proizvođača Lockheed Martin. Europski zrakoplovi, Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale, koji formalno nisu ponuđeni, nisu ni odabrani. Predsjednik Emmanuel Macron tada je izrazio žaljenje zbog odluke Bruxellesa, nazvavši je protivnom europskim interesima. Međutim, prema tadašnjem belgijskom ministru obrane Stevenu Vandeputu, ponuda Amerikanaca bila je “najbolja prema svim našim kriterijima”.

BelgijaF-35ASADUcjena
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Doći ćered i na nas….

Dopizdilomi
4 godine prije

U hebate Washington preuzeo ulogu Bruxellesa hoće li i postati glavnim gradom EU?

Stock
4 godine prije

Pa bas dobro za belgijski BNP!
Pola stanovnistva ce raditi oko tih aviona.

Rijeka
4 godine prije

Bolje prvo oni, da vide ovi naši u Zagrebu kako rade u vazduhu, da nam posle ne propadnu pare zbog njih.

Franjo Tahi
4 godine prije

Belgijanci se naguzili pa odabrali F35 I mislili da ce ih Ameri pustit na miru, a ovi kad su skuzili da pripadnici velike belgijanske nacije nemaju kicmu im ga zabili do kraja, eto tako vam generalno I inace u zivotu prolaze pusionicari one stvari.

Ivo
4 godine prije

Čisti idiotizam i korupcija belgijske te ostalih EU vlada. EU tj njene drzave ako misle biti sila, trebaju kupovati europsko i podržavati europsku industriju. Ili najbolje da nam mostove i luke grade Kinezi, Ameri šalju oružje a Rusi hranu. Patetično. Ovdje je Macron u pravu. Koliko god mi se on ne sviđa, njegova EU politika ima smisla za EU naravno

Ivo
4 godine prije

Prodaja cigli se intenzivira, treba spašavati boeing.

Frenky
4 godine prije

Ništa čudno za Ameriku (jer budimo si iskreni riječ NATO se u ovom članku treba čitati kao SAD) koja je već prije ovog vršila pritisak na saveznike da kupe F-35 za koji je vojno istraživanje pokazalo da ga uredno mogu oboriti Iranske zračne snage koje se sastoje od 50 godina starih F-14 pod uvjetom da mu se približe dovoljno sa s njim stupe u blisku zračnu borbu. Da se razumijemo govorim o 50 godina starom zrakoplovu a ne o modernim ruskim zračno-kozmičkim snagama koje se predstavljaju kao glavna prijetnja Europi. Jedino ako ti avioni neće biti stacionirani negdje drugdje (recimo Bliski istok) što nameće pitanje zašto bi Belgijski porezni obveznici plaćali Američki beskrajni džihad.

Alex
4 godine prije

Od Rusa bi dobili dva put više i bolje i mogućnost da sami rade avione.

Max
4 godine prije

Ako je SAD U toliko stalo do Belgije (čisto sumnjam) zašto im ne prodaju F 22 Raptor a ne preskupi avion s kijim ni sami ne znaju št bi zbog skupoće i grešaka u dzajnu ali to je jasno. Vojnoindustrijski lobi nadoknađuje troškove “vukući za rukav” članice NATO a i ostale saveznike da kupe njihovu preskupu a čini se lošu robu.

AJeTo
4 godine prije

Nisu li isti ti Amerianci rekli da Hrvatska ne treba avione? Valjda cemo mi biti postedjeni kad medo krene.

rusofil
4 godine prije

Malo brate, bar na 100 da zaokruže.Nikad dovoljno aviona za parirati Rusiji i njenoj agresivnoj politici.
Zanimljivo da Typhoon i Rafale nisu ni ponuđeni ali su američku ponudu ocijenili kao najbolju prema njihovim kriterijima. Ko im je još dao ponudu i koji su kriteriji?

Ad astra
4 godine prije

Tko se razumije u NATO procedure može lako zaključiti da autor teksta piše gluposti. Nikada, apsolutno nikada se ne traži nabavka određenog borbenog sustava. NATO govori o sposobnosti koju netko treba dostići. Sve što je navedeno u ovom članku je obična glupost koja nije prikladna ni za žutu štampu. F 35 je respektabilan borbeni zrakoplov i ne bi nikome poželio da se proba boriti protiv njega. Sva naklapanja o njegovoj nekvaliteti dolaze od zlonamjernih diletanata koji nisu imali prilike u svom životu dotaknuti bilo koji borbeni zrakoplov. Ali, preko noći su ti isti postali eksperti za borbenu tehniku. Pa ti ljudi ne znaju s koje se strane puni puška, a čini mi se ni da autor ovog teksta nije daleko od njih. Žao mi je što diletanti tjeraju ozbiljne komentatore i razvodnjavaju polemiku. Šteta. Mislim da treba ignorirati neprimjerene komentare i njihove autore. Ja osobno to činim već duže vrijeme.

STOJ - HALT - STOP
4 godine prije

Nema novca jer ima dug !!

Mali Mujo
4 godine prije

Jednostavno ucjena svaka clanica NATO mora uplatiti USA vojnoj industriji 5 milijardi inace ce ta industrija propasti, a vlasnici bankrotirati.
Tako vam je to EU drzavice bezkicmenjaka, ili se udruzite i svi skupa dajte odjednom nogu u straznicu toj i takvoj USA nagenocidnijoj naciji na svijetu

Mali Mujo
4 godine prije

Koji ce im kourac oruzje neka potrose na obrazovanje, zdravstvo, socijalnu infrastrukturu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI