Novost na tržištu oružja – Rusija više ne prima dolare i izlazi iz sustava SWIFT  

rubalj
9 komentara

Čelnik ruske državne kompanije za izvoz oružja, Rosoboronexporta, Aleksandar Mihejev, rekao je da Rusija pri provedbi ugovora o opskrbi oružjem odbija naplate u američkim dolarima, kao i od korištenja sustava SWIFT.

Imali smo restrukturiranje platnog sustava i prešli na zatvorene naplate  u nacionalnim valutama. Prešli smo na nacionalne valute, napustili smo SWIFT i dolar ”, rekao je novinarima tijekom međunarodnog foruma „Armija 2019“.

U 2019. godini je Rusija u inozemstvu isporučila oružja u vrijednosti od ukupno 6 milijardi dolara, navodi se u Rosoboronexportu. Ministarstvo je primijetilo da ruski proizvođači uvijek “dobro prolaze u okviru provedbe ovakve naplate”.

Očekuje se da će konačni portfelj narudžbi za nabavu oružja u tekućoj godini iznositi 13 milijardi dolara. Taj je pokazatelj u posljednjih pet godina oduvijek bio unutar tog okvira, dodao je Mihejev.

Osim toga, Rosoboronexport je u potpunosti prestao suradnju sa zapadnom Europom i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je čelnik tvrtke Aleksandar Mihejev. Međutim, zbog toga će štetu pretrpjeti niz drugih zemalja.

„Uzmite, na primjer, Afganistan, za kojeg je Pentagon kupio helikoptere Mi-17, kojima još uvijek vrlo uspješno upravljaju afganistanske oružane snage”, rekao je u intervjuu za Tass.

SAD i zapadnoeuropske zemlje dugo će zadržati sankcije, siguran je Mihejev.

Američko ministarstvo financija je 6. lipnja 2018. objavilo paket antiruskih sankcija koji uključuje 14 ruskih tvrtki, uključujući i Rosoboronexport. Ograničenja su nametnuta u vezi s “kršenjem američkog zakona o zabrani prodaje i isporuka oružja Islamskoj Republici Iran, Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i Siriju”, objasnilo je Ministarstvo financija SAD-a.

Sankcije su na snazi ​​dvije godine od 30. travnja 2018. godine. Istodobno, vlasti SAD-a nisu precizirale što podrazumijevaju sankcije protiv Rosoboronexporta, ali obzirom na nove odluke kompanije o odbijanju naplate u američkim dolarima i sustava SWIFT, te prekid svih oblika suradnje sa zapadnim zemljama to više nije ni važno.

DedolarizacijaSWIFTtrgovina oružjem
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hašo
4 godine prije

Opa !!!

Red Dog
4 godine prije

Kako stoji stanje sa MIR-om?
Jer se je EU ozbiljno zakrvavila sa Trumpom. Ozakonjene su kazne za evropska preduzeca koja popustaju pred Trumpom. Jer ne moze si priustiti da odustaje od iranske nafte. Ako nestaje ta sa trzista ce puci svi budzeti. Ali imaju probleme kako platiti Iranu i sad se vodi borba za ko ce kontrolisati SWIFT; ameri ili evropljani.
Ako im Rusija nudi transakcije preko MIR-a je problem resen. EU pobeduje protiv Trumpa. Cena nafte ce se spustiti, Saudijska Arabija ce puknuti – jer to je motiv Trumpa sa Iranom; da spasi SA za naknadu – i situacija sa Iranom ce se smiriti.
Uz to bi bilo pametno od strane Rusije da veze EU uz sebe, jer je Murika nepouzdana.

Laki Topalović
4 godine prije

Dobro,možda nije nešto u novcu, oko 10 mlrd , ali je signal i to vrlo jasan.Ako može oružje,može sve

tihobl
4 godine prije

Tih 13 milijardi je slobodan prevod. Rusi govore o bilionima rubalja. Za zapadne citatelje cijene su u $ da se ne prepadnu silne cifre. Svi smo se navikli ta trilione dolara duga pa nam milijarde $ zvuce skromno.

Drvobradi
4 godine prije

rogozin, ti si samo glupavi trolcina,
ne kuzim kako ti se da trolat,
jel to na psihickoj bazi il se osjecas pozvanim da budes kontra bilo cega

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI