Rijad i Washington se međusobno optužuju za propuste u obrani kompanije Aramco

Patriot i THAAD - SAD i Saudijska Arabija

Prema američkim medijima, napad bespilotnih letjelica jemenskog pokreta Ansarullah 14. rujna na saudijska naftna nalazišta bio je težak udarac za odnose Rijada i Washingtona, pri čemu su Saudijci optuživali Amerikance da su im prodali loša oružja, a oni njih da nisu znali s njime rukovati.

Ali što je istina? The Wall Street Journal citirao je izvore koji navode da Saudijska Arabija pokušava nabaviti nove protuzračne sustave “sposobne za presretanje bespilotnih letjelica i raketa”. Te su informacije objavljene nekoliko dana nakon posjeta ruskog predsjednika Rijadu, koji je u Saudijsku Arabiju došao prvi put nakon 2007. godine.

Potpuno iznenađena uspjehom napada 14. rujna, saudijska istraga je navela da je on bio moguć zbog neučinkovitosti raketnih sustava koji su kupljeni od Sjedinjenih Država i zaduženi su za zaštitu strateški važnih mjesta.

Kao odgovor su američke vlasti, negirajući bilo kakvu odgovornost, pokušale uvjeriti Saudijsku Arabiju da se “poveže na učinkovitiji američki protuzračni sustav u regiji, kako bi se mogli zaustaviti budući napadi“. No, Saudijci su bili vrlo skeptični.

“Upozoravali smo saudijske vlasti da njihovi obrambeni sustavi nisu dovoljno okretni za presretanje neprijateljskih projektila i da je njihov zrakoplovni zapovjedni centar daleko od toga da može izvršavati ove zadaće“, rekao je američki dužnosnik ta The Wall Street Journal.

Sjedinjene Države objavile su to nekoliko dana prije nego što su u Saudijsku Arabiju poslale 3000 vojnika i dvije baterije sustava Patriot i THAAD, kako bi „pojačale saudijsku moć odvraćanja protiv Irana“.

Ali ovi sustavi uopće nisu prikladni za obaranje napadačkih dronova i projektila kojima se služe jemenski borci.

Američki dužnosnici rekli su za The Wall Street Journal da se sustavi protuzračne obrane Saudijske Arabije nisu mogli aktivirati tijekom napada na Saudi Aramco, jer ni američki ni saudijski sustavi nisu mogli otkriti te napade.

Američki dužnosnici su tvrdili da čak i da su saudijski i američki sustavi protuzračne obrane u Saudijskoj Arabiji uspjeli otkriti napad, nisu mogli odmah razmjenjivati podatke i informacije za brzu reakciju. Zbog toga su Sjedinjene Države predložile plan za formiranje zajedničkog kontrolnog centra za poboljšanje funkcioniranja svojih sustava. WSJ navodi da je plan posljedica zabrinutosti i da su američki dužnosnici optužili Saudijsku Arabiju da je “napustila naftna nalazišta” i „nanijela štetu reputaciji američkih raketnih sustava“.

“Funkcija sustava Patriot u Saudijskoj Arabiji jedno je od najvažnijih kontroverznih pitanja u bilateralnim odnosima Rijada i Washingtona. Prema Washingtonu, ti se sustavi koriste za zaštitu kraljevih palača, a ne naftne infrastrukture”, rekao je američki dužnosnik.

Druga zabrinutost američkih dužnosnika bila je pretjerana upotreba sustava Patriot od strane Saudijaca, optužujući Saudijce da se nikada ne vraćaju ove sustave, čak i kada im je potreban popravak ili optimizacija. Suočena s takvom kritikom, Saudijska Arabija je pojačala napore u jačanju sigurnosti ovih mjesta.

Saudijski dužnosnik je tvrdio da vlasti u Rijadu razmatraju kupovinu tehnologije protiv dronova od američkih kompanija Raytheon i Northrop Grumman, što obećava nove ugovore za američke proizvođače oružja. Ali to nije sve, jer su napadi dronovima 14. rujna prisilili Rijad na jačanje sigurnosnih mjera oko naftnih postrojenja i nalazišta.

Rijad planira zabraniti bilo kakva fotografiranja na svojim postrojenjima i tražiti od zaposlenika da vrate pametne telefone prije nego što krenu na posao.

19
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
9 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
AlecLNT_IluvatarIvoMaxIvo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
mars
Gost
mars

Sve dok Salman ne posalje Trampu svoju ekipu testerasa iz turskog konzulata, a Tramp uzvrati slanjem Sorosa i njegovih NVO (koji nisu nista manje pogubni od Salmanovih testerasa), ovo se moze smatrati malim nesporazumom medju prijateljima.

.......
Gost
.......

Ne razumijem baš izjave, USA “Patriot” nije dobar za presretanje raketa, dronova, aviona(osim vlastitih u Iraku). Iako je po njihovim izjavama najbolji raketni sistem, ali šta će rušit…..

DažBog
Gost
DažBog

……., pa valjda rusiti ono sto mogu da otkriju – vlastite avione.

samo tako
Gost
samo tako

A i Jemenci se nešto ulijeniše

mnc
Gost
mnc

Meni izgleda da su oboje u pravu.

apolo
Gost
apolo

„nanijela štetu reputaciji američkih raketnih sustava“.- Kako uopce prica moze nanijeti stetu ucinkovitosti PV sistema? Svi pvo sistemi koje posjeduje SA nisu uspijeli detektovati opasnost ili neutralisati je. Nije problem sto je SA izgubila milijarde dolara, problem je sto kazu da americki sistemi su samo g.. zamotana u svjetli papir..SVASTA

Ivo
Gost
Ivo

Kako se čini, ameri su katastrofalno zanemarili blisku zračnu obranu, dok su rusi sa Pantsirom već na 3-4 inačici. Najbliže što ameri imaju je brodski Phalanx, no i tu im treba barem 2-3 godine da ga prilagode za kopnenu upotrebu. Jedini način da u sadašnjoj situaciji sačuvaju aramco je da potpišu kapitulaciju i isplate odštetu Houthima.

Stock
Gost
Stock

Pa ako im treba 2-3 godine da taj brodski sistem prilagode za kopnenu upotrebu, je li im, onda, lakse odvuci brod u pustinju?
Ili…
Kamile nazivaju pustinjskim ladjama…
Mozda da namontiraju na njih?

mars
Gost
mars

@ Stock – hahahaha, legendarno!

Ivo
Gost
Ivo

Nije loša ideja to s devama, no glavni problem je u radarima. Oni brodski su mnogo jednostavniji, sve je ravno oko njih i lako za detektirati, na kopnu ima više radarskih odraza. Dok to ispeglaju i usavrše, Houthi će im rasturiti cijelu barabiju.

Max
Gost
Max

Pa i jedni i drugi su u pravu Niti Saudi znaju rukovati sustavima niti ti sustavi išta valjaju.

Nenad
Gost
Nenad

Nenad

Ili da im ponude zastitu uz malu nadoknadu – naravno.

LNT_Iluvatar
Gost
LNT_Iluvatar

Hm, stvarno nisam previše upoznat sa USA , bliskom i srednjom PZO.
Našao sam podatke o Avengeru
comment image

Pa nije valjda da nemaju ništa bolje od ovoga za blisku PZO?
Trubi? Dalton?

Ivo
Gost
Ivo

Imaju, Toyota pickup s montiranim 0,5 i sandukom municije.

LNT_Iluvatar
Gost
LNT_Iluvatar

Hmm , ako je tome stvarno tako, onda bi netko stvarno trebao po tvom receptu na stadion.
Razvijati THAAD a ništa za njegovu odbranu..!?!?!?!….stvarno za stadion

Saudijcima najbolje da što hitnije ako mogu nabave TOR-ove i Pantsire

Ivo
Gost
Ivo

Rusi im to neće dati dok se ne dogovore s Houthima. A do tada….Rusi su još 1960 imali Shilku (samo 30 mm topovi uvezani s radarom) koja je bila zahebana, a 1982 su ubacili u službu Tungusku, preteču današnjeg Pantsira. Tunguska je, takva kakva je, nedostižni san za Nato, a rusi je polako izbacuju iz upotrebe i zamjenjuju s Pantsirom.
Ameri su jednostavno navikli da uvijek imaju zračnu nadmoć, njihovi raketni sustavi su dizajnirani samo za skidanje ICBM-ova, zato su sada u banani. Protiv krstarećih raketa i dronova nemaju s čime. I izrahell je prošle godine imao blamažu sa Iranskim dronom koji im je uletio u zračni prostor. Gađali su ga sa dva Patriota i falili, pa podigli F-16 i falili sa raketama zrak-zrak, i na kraju ga skinuli sa helikoptetrom. A u pitanju je bio tek obični dron s kamerom.

LNT_Iluvatar
Gost
LNT_Iluvatar

Mislim da bi Tunguska i danas bila dobra protiv dronova.
Nisam uopće pratio USA short defence AA i iznenadio sam se kad sam našao samo ono čudo Avengera. Humi sa zakačenih par Stingera!??!?!

Bolje Saudijcima da se expresno pomire s Hutima

Max
Gost
Max

Možda tto ne daju na izvozna tržišta.

Alec
Gost
Alec

Ameri prodaju milijarde $vrijednu opremu, ali kodove za lansiranje zadrže. 😂😂😂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik