Rijad i Washington se međusobno optužuju za propuste u obrani kompanije Aramco

Patriot i THAAD - SAD i Saudijska Arabija
19 komentara

Prema američkim medijima, napad bespilotnih letjelica jemenskog pokreta Ansarullah 14. rujna na saudijska naftna nalazišta bio je težak udarac za odnose Rijada i Washingtona, pri čemu su Saudijci optuživali Amerikance da su im prodali loša oružja, a oni njih da nisu znali s njime rukovati.

Ali što je istina? The Wall Street Journal citirao je izvore koji navode da Saudijska Arabija pokušava nabaviti nove protuzračne sustave “sposobne za presretanje bespilotnih letjelica i raketa”. Te su informacije objavljene nekoliko dana nakon posjeta ruskog predsjednika Rijadu, koji je u Saudijsku Arabiju došao prvi put nakon 2007. godine.

Potpuno iznenađena uspjehom napada 14. rujna, saudijska istraga je navela da je on bio moguć zbog neučinkovitosti raketnih sustava koji su kupljeni od Sjedinjenih Država i zaduženi su za zaštitu strateški važnih mjesta.

Kao odgovor su američke vlasti, negirajući bilo kakvu odgovornost, pokušale uvjeriti Saudijsku Arabiju da se “poveže na učinkovitiji američki protuzračni sustav u regiji, kako bi se mogli zaustaviti budući napadi“. No, Saudijci su bili vrlo skeptični.

“Upozoravali smo saudijske vlasti da njihovi obrambeni sustavi nisu dovoljno okretni za presretanje neprijateljskih projektila i da je njihov zrakoplovni zapovjedni centar daleko od toga da može izvršavati ove zadaće“, rekao je američki dužnosnik ta The Wall Street Journal.

Sjedinjene Države objavile su to nekoliko dana prije nego što su u Saudijsku Arabiju poslale 3000 vojnika i dvije baterije sustava Patriot i THAAD, kako bi „pojačale saudijsku moć odvraćanja protiv Irana“.

Ali ovi sustavi uopće nisu prikladni za obaranje napadačkih dronova i projektila kojima se služe jemenski borci.

Američki dužnosnici rekli su za The Wall Street Journal da se sustavi protuzračne obrane Saudijske Arabije nisu mogli aktivirati tijekom napada na Saudi Aramco, jer ni američki ni saudijski sustavi nisu mogli otkriti te napade.

Američki dužnosnici su tvrdili da čak i da su saudijski i američki sustavi protuzračne obrane u Saudijskoj Arabiji uspjeli otkriti napad, nisu mogli odmah razmjenjivati podatke i informacije za brzu reakciju. Zbog toga su Sjedinjene Države predložile plan za formiranje zajedničkog kontrolnog centra za poboljšanje funkcioniranja svojih sustava. WSJ navodi da je plan posljedica zabrinutosti i da su američki dužnosnici optužili Saudijsku Arabiju da je “napustila naftna nalazišta” i „nanijela štetu reputaciji američkih raketnih sustava“.

“Funkcija sustava Patriot u Saudijskoj Arabiji jedno je od najvažnijih kontroverznih pitanja u bilateralnim odnosima Rijada i Washingtona. Prema Washingtonu, ti se sustavi koriste za zaštitu kraljevih palača, a ne naftne infrastrukture”, rekao je američki dužnosnik.

Druga zabrinutost američkih dužnosnika bila je pretjerana upotreba sustava Patriot od strane Saudijaca, optužujući Saudijce da se nikada ne vraćaju ove sustave, čak i kada im je potreban popravak ili optimizacija. Suočena s takvom kritikom, Saudijska Arabija je pojačala napore u jačanju sigurnosti ovih mjesta.

Saudijski dužnosnik je tvrdio da vlasti u Rijadu razmatraju kupovinu tehnologije protiv dronova od američkih kompanija Raytheon i Northrop Grumman, što obećava nove ugovore za američke proizvođače oružja. Ali to nije sve, jer su napadi dronovima 14. rujna prisilili Rijad na jačanje sigurnosnih mjera oko naftnih postrojenja i nalazišta.

Rijad planira zabraniti bilo kakva fotografiranja na svojim postrojenjima i tražiti od zaposlenika da vrate pametne telefone prije nego što krenu na posao.

AnsarullahPatriotthaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
4 godine prije

Sve dok Salman ne posalje Trampu svoju ekipu testerasa iz turskog konzulata, a Tramp uzvrati slanjem Sorosa i njegovih NVO (koji nisu nista manje pogubni od Salmanovih testerasa), ovo se moze smatrati malim nesporazumom medju prijateljima.

.......
4 godine prije

Ne razumijem baš izjave, USA “Patriot” nije dobar za presretanje raketa, dronova, aviona(osim vlastitih u Iraku). Iako je po njihovim izjavama najbolji raketni sistem, ali šta će rušit…..

samo tako
4 godine prije

A i Jemenci se nešto ulijeniše

mnc
4 godine prije

Meni izgleda da su oboje u pravu.

apolo
4 godine prije

„nanijela štetu reputaciji američkih raketnih sustava“.- Kako uopce prica moze nanijeti stetu ucinkovitosti PV sistema? Svi pvo sistemi koje posjeduje SA nisu uspijeli detektovati opasnost ili neutralisati je. Nije problem sto je SA izgubila milijarde dolara, problem je sto kazu da americki sistemi su samo g.. zamotana u svjetli papir..SVASTA

Ivo
4 godine prije

Kako se čini, ameri su katastrofalno zanemarili blisku zračnu obranu, dok su rusi sa Pantsirom već na 3-4 inačici. Najbliže što ameri imaju je brodski Phalanx, no i tu im treba barem 2-3 godine da ga prilagode za kopnenu upotrebu. Jedini način da u sadašnjoj situaciji sačuvaju aramco je da potpišu kapitulaciju i isplate odštetu Houthima.

Max
4 godine prije

Pa i jedni i drugi su u pravu Niti Saudi znaju rukovati sustavima niti ti sustavi išta valjaju.

Nenad
4 godine prije

Nenad

Ili da im ponude zastitu uz malu nadoknadu – naravno.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Hm, stvarno nisam previše upoznat sa USA , bliskom i srednjom PZO.
Našao sam podatke o Avengeru
comment image

Pa nije valjda da nemaju ništa bolje od ovoga za blisku PZO?
Trubi? Dalton?

Alec
4 godine prije

Ameri prodaju milijarde $vrijednu opremu, ali kodove za lansiranje zadrže. 😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI