fbpx

Sustav THAAD – Akcije i reakcije SAD-a, Južne Koreje, Rusije i Kine

THAAD - Južna Koreja - ISKANDER - Rusija

Krajem travnja je Pentagon počeo raspoređivati proturaketni sustav THAAD u Južnoj Koreji, koji je u ovom trenutku navodno operativan, čime je Trumpova administracija pokazala da u međunarodnim odnosima s kontradiktornim izjavama i nejasnim ciljevima slijedi put Baracka Obame.

Čak je i vojni i politički vrh Južne Koreje bio iznenađen brzinom reakcijom Trumpa na navodnu ugrozu od strane Sjeverne Koreje i prijevremeni raspoređivanjem sustava za kojega Peking i Rusija tvrde da uz minimalne preinake može postati ofenzivno oružje i prijetiti vojnoj infrastrukturi na njihovom teritoriju.

No, Trump ne samo da nije obraćao pozornost na Kinu i Rusiju, koji su ranije poručili da će zbog odluke Pentagona uspostaviti zajednički sustav obrane na Dalekom istoku, nego je američki predsjednik zbunio u svoje saveznike u Seulu.

Trump je bez ikakve zadrške rekao kako smatra da Južna Koreja treba platiti THAAD. Ova izjava sugerira da nešto u vojnom i političkom vrhu u Washingtonu i Seulu ne ide kako bi trebalo, barem kada su saveznici u pitanju.

Dakle, tijekom eskalacije napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje Trump kao da s Južnom Korejom želi riješiti neka nerazjašnjena pitanja.

Američki predsjednik smatra da je sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom “strašan” i da favorizira Seul na štetu SAD-a. Slično tome, Trump tvrdi da Južna Koreja treba platiti za raketni sustav THAAD, a na drugoj strani ga nije briga za geopolitičku stvarnost Južne Koreje, budući da se Kina oštro protivi raspoređivanju ovog sustava u blizini svojih granica.

Poznato je da se Japan i Južna Koreja oslanjaju na američku vojnu zaštitu, ali su istovremeno oprezni zbog iznenadnih i često opasnih američkih akcija.

Južna Koreja se dobro sjeća kako je u podršci Americi u ratu protiv Vijetnama žrtvovala svoje vojnike, dok je Japan sve do nedavno stajao daleko od vojnih aktivnosti Washingtona u regiji.

Trenutno je u Južnoj Koreji tek nešto više od 28 000 američkih vojnika, koji dijele dvije Koreje. U političkom smislu, Washington pozorno prati Seul i utječe na unutarnju politiku Južne Koreje uvijek kada primijeti naznake želje za većom neovisnošću.

Sada je Trump otišao tako daleko da  tvrdi kako Južna Koreja treba platiti THAAD, negoduje zbog slobodne trgovine između dviju zemalja, čime u neugodan položaj dovodi čak i proameričke snage u azijskoj zemlji.

“Obavijestio sam Južnu Koreju kako bi bilo prikladno da oni plate  milijardu dolara za sustav koji je fenomenalan i samo obara projektile s neba.”, rekao je Trump.

Moon Jae-in, predsjednički kandidat Južne Koreje, tvrdi da njegova zemlja niti je znala za raspoređivanje sustava, kao ni da treba platiti THAAD. Po njemu je to odluka koju mora donijeti novi predsjednik Južne Koreje, nakon što bude izabran. Dakle, ovako važne stvari se prema Moon Jae-inu ne rade na brzinu i bez konzultacija i moraju imati političko odobrenje Seula.

Osim toga, raspoređivanje sustava THAAD se iznenada vezalo za pitanje slobodne trgovine između SAD-a i Južne Koreje.

Reuters piše kako je prvi predsjednički kandidat Južne Koreje 9. svibnja zatražio da odgodi razmještanje sustava THAAD, rekavši da će nova administracija u Seulu morati odlučivati o tome. Ali tek nakon javne rasprave i pregovorima s Washingtonom.

Kim Ki-jung, savjetnik Moona za vanjske poslove, kaže kako stav Trumpove administracije uopće nije realan.

“Čak i ako kupimo THAAD, njime će upravljati američka vojska i on će i dalje biti u njihovim rukama. Dakle, kupnja je nemoguća opcija. To je bio naš argument kad smo uzimali u obzir ovo pitanje”, rekao je Kim Ki-jung.

Tu su i Trumpove glasne izjave o pogodnostima slobodne trgovine za Južnu Koreju, ali je pitanje je li pravi trenutak de se o tome govori baš sada? Iako traju napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, Trumpova administracija je nedavno slala nejasne signale da bi ipak moglo doći do kompromisa.

Naravno, Sjeverna Koreja bi se morala odreći svog arsenala i odustati od nuklearnih ambicija, što je teško ostvarivo, ali nije nemoguće.

Međutim, ovako snažan pristup Trumpove administracije je samo uznemirio političke i vojne lidere Južne Koreje, posebno uoči predstojećih izbora koji se moraju održati zbog opoziva predsjednicom Park Geuna-hye.

U stvari, čini se da Trump ovim akcijama želi propagandnu “pobjedu” i ratu u kojem je Južna Koreja obični pijun Washingtona. Zbog toga je čudan trenutak u kojem američki predsjednik otvara pitanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom, čak i ako ima opravdane argumente, jer sada i SAD i Južna Koreja moraju dokazati solidarnost u suprotstavljaju agresivnim namjerama Demokratska Narodne Republike Koreje.

No, ovo nije prvi put da Trump u međunarodnim odnosima s kontradiktornim izjavama i nejasnim ciljevima još jednom pokazuje da je vrlo sličan Obami, a možda se tijekom mandata pokaže i gorim.

Ruski odgovor na THAAD

U širem geopolitičkom kontekstu, Trump je raspoređivanje sustava THAAD u Južnoj Koreji dodatno pogoršao prevladavajuću filozofiju u bilateralnim odnosima s Moskvom, jer je doslovno pogazio sve odredbe Ugovora o protubalističkim projektilima.

Nema sumnje da će ovaj američki potez izazvati reakcije Moskve i Pekinga, koji će odgovoriti sustavima koji mogu neutralizirati THAAD razmješten u Južnoj Koreji. Nešto slično možemo vidjeti na europskom tlu, zbog raspoređivanja proturaketnog štita u Poljskoj i ruski odgovor u enklavi Kalinjingrad.

Dakle, Pentagon je u distriktu Seongju u pokrajini Gyeongsangbuk-do rasporedio sustav THAAD od kojeg su jedna baterija  sastoji od radara AN / TPY-2, komponenti za komandu i kontrolu, 6 transportnih lansirnih vozila i 48 presretača.

Nije naveden broj razmještenih baterija.

Domet presretanja sustava THAAD varira prema potrebi. Priopćeno je kako THAAD ima domet od barem 250 km i obara ciljeve na 150 km visine. U teoriji, sustav bi trebao služiti za suzbijanje prijetnje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje, ali Kina i Rusija ne vjeruju u te tvrdnje i pripremaju učinkovit odgovor.

Ruska reakcija je već najavljena i Moskva će “rasporediti sustave kojima će neutralizirati prijetnju”. Za sada nije točno navedeno koja su to oružja, ali ako uzmemo u obzir udaljenost ruskog teritorija od područja gdje se u Južnoj Koreji nalazi THAAD, onda bi se moglo raditi o sustavima Iskander ili Kalibar, koji su dobro poznati američkoj vojsci.

U ovom kontekstu su pogodni balistički raketni sustavi kratkog dometa Iskander, koji  službeno imaju domet od 500 kilometara, dovoljno da ugroze THAAD.

Međutim, pretpostavlja se da je raketni sustav Iskander daleko moćniji od službeno priznatog dometa i može gađati ciljeve barem do 700 kilometara udaljenosti, što je dovoljno da se ugrozi THAAD u Južnoj Koreji.

Ovdje imamo jednu zanimljivost. Naime, ranije je najavljeno da će američki THAAD biti raspoređen u Eumseongu i Pyeongtaeku, sjeverno od trenutne lokacije, navodno zbog potreba južnokorejskog obrane. Međutim, ta bi lokacija teoretski bila na dometu projektila Iskander, ako bi on bio oko 700 kilometara. Najnovije informacije iz Južne Koreje ukazuju da je THAAD postavljen u distriktu Seongju, što znači da je američka vojska pazila da sustav bude izvan maksimalnog dometa ruskih balističkih projektila.

Dakle, dobro se pazilo da THAAD bude udaljen od ruskog teritorija malo više od 700 kilometara, jer su u Pentagonu zapamtili izjavu Moskve da će, ako SAD i Južna Koreja postave spomenuti sustav, biti objavljen ruski odgovor.

Promjena lokacije može biti i “slučajna”, ali je vjerojatnije da je promjena zone razmještaja odlučena zbog najavljenog odgovora od strane Rusije. Udaljiti se malo kako bi se izbjegla izravna prijetnja je sasvim logičan odabir.

Međutim, udaljavanje od demilitarizirane zone znači i manje vremena za reakciju na eventualni napad sa sjevera, a kada govorimo o balističkim sustavima važan je i djelić sekunde. No, ostaje da se vidi gdje će THAAD konačno biti razmješten u Južnoj Koreji, iako je najavljeno da je mjesto za implementaciju sustava golf igralište 18 km sjeverno od mjesta Seongju.

Sudeći po dostupnim informacijama, baterije će biti raspoređene zapadno od igrališta za golf, na 680 metara visokoj planini. Dakle, THAAD će teoretski biti raspoređen u području izvan dometa ruskih projektila Iskander. Na kraju iznova dolazi do potpunog preokreta i američke baterije THAAD će biti raspoređene točno na igralištu za golf.

Jasan kineski odgovor se još čeka, ali ni on sigurno neće izostati. Ne treba zaboraviti na tračak nade i da će novo vodstvo Južne Koreje na Trumpove akcije odgovoriti kako su najavili u predizbornoj kampanji. Podsjetimo da favorit na izborima, Moon Jae-in, tvrdi da Seul niti je bio obaviješten o raspoređivanju sustava, a još manje o plaćanju za obranu i da će to biti predmet javne rasprave i pregovora s američko administracijom, koja je Južnu Koreju, kao običnog pijuna u geopolitičkim igrama Washingtona, dovela pred svršen čin.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
GlogovKolac
Gost
GlogovKolac
3 godine prije

Na visini od 150 km????

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Glavobolja za Kinu ?
Ovo je prvenstveno usmereno na dalekometne balističke rakete Kine !?
Za Rusiju je minimalna pretnja ?!

apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Radio Sjeverne Koreje je prije sat vremena poceo u eter slati sifrirane poruke. Dosad prije svakog lansiranja raketa su isto slali sifrirane poruke. Sto se tice tog raketnog stita THAAD on je opremljen radarima koji skeniraju bandu x, to puno bilo Kinu jer bez probleme skeniraju teritoriju Kine. I dalje sam uvjeran da Rohani okom, Kim skokom. Nema smisla da Juzna Koreja placa za sustav koji im samo donosi glavobolju.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Toj budali Kimu treba rušiti svaku od tih njegovih igračaka.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Travis

@ Travis – toj “budali” Kimu treba poželjeti puno sreće i uspjeha u usavršavanju postojećih igračaka i masovnoj proizvodnji novih.

bata
Gost
bata
3 godine prije
Reply to  Travis

koji si ti bolid

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

U J. Koreji je izvjestan vakum vlasti i u tom interregnumu je postavljen taj sistem. Jasno da je J. Koreja u podređenom položaju prema SAD, ali ovim činom, Ameri su je doveli u situaciju da može doći u pitanje i njen sam fizički opstanak. Dodatno ”saveznicima” žele za to ispostaviti račun, a i utjecati na njenu ekonomiju. Pred J. Korejom je vrlo zahtjevna situacija i ako joj se dovoljno jasno stavi na znanje od strane Rusa i Kineza, da je ta američka igra vrlo nezdrava za nju, moglo bi je se dovesti u situaciju da ona sama riješi tu stvar, na način da ”zamoli” Trumpa da je ne brani. Zbog higijene.

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije

Ma ljudi da li je to moguće, uskliknuo bi sada pok. sportski komentator Mladen Delić?
Autor je donedavno bio glavni portalski Trumpov apologeta, kao Mesije koji će donijeti mir i pravdu ispaćenim dvonošcima na planeti Zemlji, a ovoga sada maltene proglašava za novog Hitlera, Staljina i sl. jer će biti još gori od Nobelovog laureata, notornog ratnog zločinca Obame.
Kako je moguće da poprednji portalski geopolitički analitičar napravi, takorekuć preko noći, ovakav Kopernikanski obrat? Istina ovaj je vlasnik svojih riječi, pa ih može puštati i povlačiti iz opticaja kako mu se prohtije. Medjutim ovo ne dovodi samo u pitanje njegovu vjerodostojnost, već ga potpuno diskreditira kao analitičara i prognostičara, pogotovo što se to ne dešava prvi put.
Jedino objašnjenje za takvo neprihvatljivo medijalno istupanje, je što ovaj postupa po narodnoj izreci: Što je babi milo, to se djedu (Babiću) i snilo. Drugim rječima ovaj uzima “Jovo za gotovo” izjave kojekakvih prodavača magle, koje gode njegovim ušima i svjetonazoru, bez njihove kritičke ocjene, kao da se radi o Svetom pismu.
Kada realnost demantira njegove ocjene i predvidjanja, autor se “pravi” Toša i tuče kao Maksim po diviziji po iznevjeritelju.
Ljudski je iz neznanja (nehata) griješiti, ali uporno ponavljati greške je neoprostivo, pogotovo za medijalnog poslenika koji drži do sebe i čitatelja.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Nemoj reći kolega Turajliću da ti nisi iznenađen Trampovim izborom i njegovim “prevrtanjem”? Ili Brexitom? Analize se prave prema šablonu ponašanja a ovo što se dogodilo je potpuno van logike. Kako pretpostaviti da Establišment odabere kandidata koji govori sve suprotno od njihove agende? Ili da američki predsednik uradi sve suprotno od predizbornih obećanja i tako otvoreno pokaže da je višestruki lažov? I nikom ništa?!? Čak i sada, sa vremenskim odmakom, je teško objasniti.

Ulazimo u neku novu realnost u kojoj stara pravila više ne važe tako da ma koliko analitičar bio iskusan može da bira: ili da piše po osećaju ili da uopšte ne piše. Više ne postoje “tačke oslonca”.

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Narodna izreka kaže da “kuja ne laje zbog sela nego zbog sebe”, pa tako ti i ostali “tornjaci” branite lik i djelo vašeg idola Babića, jer ste se udruženo uhvatili za Trumpa, kao spasitelja čovječanstva, pa sada njegovom obranom opravdavate obostranu glupost.
Iz Trumpove osnovne kampanjske krilatice da će Ameriku učiniti velikom, bez ikakve dvojbe je proizlazilo da će ovaj voditi još agresivniju i destruktivniju vanjsku politiku od ratnog zločinca, Nobelovog laureata Obame. Što vaš favorit reče to i ispuni, za početak šaljući tomahavke Asadu, zbog false flag upotrebe bojnih otrova, što si nije dozvolio ni Obama.
Kada se ovome doda da je kristalno jasno tko upravlja kao vazalom sa USA, preko “demokratski” izabranih marioneta, samo su maloumnici mogli očekivati da netko može “solirati” i provoditi nekakvu svoju agendu, bez suglasnosti Imperije kaosa. Trump je svojhim “bombastičnim izbornim izjavama” dizao rep potencijalnim glasačima, a inozemni publikum se na njih lijepio kao muhe na rijetko govno.
Pravo je čudo što si ostao živ, kada si izvalio neshvtljivu glupost da analitičari moraju pisati prema svojim osjećajima, dakle ne kritičkim promišljanjem svih relevantnih činjenica i eventualno intuicijom, ako nema sve elemente za donošenje zaključka.
Što se tiče Babića i vas njegovih braniteljskih fanova može se primjeniti rimska izreka: Similis simili gaudet!

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Šteta je da gubiš vreme kolega pišući komentare, bolje je da pišeš analize za neki portal pa da još i zaradiš.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Objašnjenje ti je vrlo jednostavno: Trum je naprosto neopisiva budaletina!

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

turajliću, ne trkeljaj. _Griješi se i u vremenskim prognozama, a kamo ne u geopolitčkim. Uostalom, svi smo vjerovali da je trump bolji izbor od hillary, što možemo kad ameri lažu ko psi. A ti muči malo i ne pravi se pametan, jer nisi.

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije
Reply to  Ivo

Nije problem kada je netko retard, ali jeste kada se radi o umišljenoj budali, medju koje izvjesno ti pripadaš. To što ste Babić i ti, te ostali maloumnjaci mislili i vjerovali, nije nikakvo mjerilo vrednovanja nečijeg intelektualnog rada, već naprotiv zoran prikaz v ašeg defektnog misaonog procesa.
Tvoj sud o mojoj “pameti” je potpuno irelevantan, jer nemaš sposobnost za ocjene takve vrste, osim naravno u svojoj inteletualnoj kategoriji,.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije

Guzonjić -Turajlić,jesi došao i ovdje uveseljavati publiku sa svojim lakrdijaškim komentarima ?

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

Nisam znao da imamo na portalu i komentatore, koji ne ispuštaju svoje nusprodukte metabolizma kroz rektum, već ih transferiraju kroz glavu i tako stvaraju mozgovni mixprodukt, koji je nerazumljiv za nas obične smrtnike. Obično ovi umjaci imaju obivalište u azilovom zatvorenog tipa, pa prilikom vikendovih dopusta uneredjuju internet portale.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Kini ne odgovara usijanje i rat, ona bio da radi i prodaje za čitav svijet. Mislila je da će je tama financirati i dići na noge da oboje imaju koristi a da neće tama imati skrivenu agendu zvanu rat. Kina ne shvaća da je projekt koji će biti uništen da bi isti koji su je stvorili nahranili stvora. Nešto sad prave največu tvornicu za proizvodnju nuks podmornica sa dvije na doku odjednom, to su trebali napraviti prije deset godina. Pet godina su pravili onaj nosać da prekopiraju sovjetski kojeg kupiše od hohola, treba im najmanje 5 takovih da pokriju njima sve oko sebe. No kad vidiš 3 tera nosaća zvana Japan, Filipini, Tajvan onda se ćini sve to uzaludo u mogućem ratu jer su totalno okruženi. Jedina im je nada Rusija da ih štiti dok oni ne naprave dovoljno nuksica da ih se tama boji. No vrijeme je čimbenik, imaju li ga dovoljno, oni koji su ih ovakove stvorili neće im dati to vrijeme. Uvest će ih u ratu a da nisu ni spremni jer su na ratnu industriju trebali prebaciti prije deset godina.

apolo
Gost
apolo
3 godine prije
Reply to  subaru

@ subaru, sa duznim postovanjem, molim te da objasnis tko ili sta je stvor?

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  subaru

Moguce.
Glede SK: prica se,da ce USA intervenirati raketnim udarom a Kina kopneno.
Sta mislis,kakva ce biti reakcija RF? ( naravno,ako do toga dode).

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Zajebite koreje i thaad , ili kako se vec to govno zove , na nama je da se gerilski zaletimo u slunj i oslobodimo poligon od fasista koji nam truju zemlju , izvore vode i zrak , a sve to placaju mafiji u zagrebu i to po 100 000 eura za sta vremena raktiranja osiromasenim uranom.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zajebite koreje i thaad , ili kako se vec to govno zove , na nama je da se gerilski zaletimo u slunj i oslobodimo poligon od fasista koji nam truju zemlju , izvore vode i zrak , a sve to placaju mafiji u zagrebu i to po 100 000 eura za sat vremena raketiranja osiromasenim uranom.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Thaad je proturaketni sustav, ako nitko ne ispali rakete nema thaad što rušiti!! Dakle što su miroljubivi rusi toliko zabrinuti!! A to da se lako može “modificirati” u ofenzivno oružje je najobičnija izmišljotina da se progura teza o ugrožavanju rusa….

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  PeroDD

ajde pero leba ti ne seri , bog te jebo maloumni pa nisu rusi postavili svoje rakete u koreji i baze na kosovu , U poljskoj i rumuniji , , pa nisu rusi raketirali jugoslaviju , libiju , irak ,no pustimo to po strani , mene zanima pero ko ti ga je iz kradezeja stero pa da si u stanju napisati U ovaj nocni sat takav bul shit :)?

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nisi na niš odgovorio! Autor kreće s lažnom tezom da je to ofenzivno oružje i na tome gradi cijelu priču…..

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  PeroDD

PeroDDebil da ponovim od neki dan komentar na ovog tulipana

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Bobi

Bobi: ubio si me argumentima.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Lansere u Rumuniji i Poljskoj opremis sa manevrirnim krstarecim raketama i dobivas ofenzivno oruzje.K tome dodaj nekoliko Aegis razaraca i imas na prvoj liniji nekoliko stotina raketa ( plus strateski bombarderi + podmornice).
Isto je u Juznoj Koreji.
Da su instalirali Patriote ( kopija ruskog S300), onda bi mogli govoriti o obrani.Ovako imamo dualne sisteme,zbog toga govor o ofanzivnom oruzju.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Bear

https://sputniknews.com/

Pise,da Kini ne odgovara pad sjeverne Koreje,prisutnost USA i njihove vojske ( posebno ne antibalistickih sistema) i da mozda postoji rjesenje za sve ( kompromis), da promijenu vodstvo Sjeverne Koreje.
Svi ti scenariji ( upad Kine ili promjena vodstva…) su na mizi ali vise me zanima Ruski scenarij.
Zasto? Predvidam,da ce se u skoro vreme to isto desiti sa Iranom.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Bear

@ BearKrstareće rakete imaju svoje posebne lansere. Nukearne rakete srednjeg i kratkog dometa su uništene 1987. I za krstareće rakete konvencionalne ne moraš nigdje dovlačiti lansere jednostavnije je da doleti bomnarder i lansira ih bilo kad i bilo gdje. Nemaš pojma o materiji pa lupetaš

Nikola
Gost
Nikola
3 godine prije
Reply to  PeroDD

Baš i nije tako!Modifikacija MK lansera u Rumuniji i Poljskoj omogučava instalaciju tomahawk projektila.Znači imamo ofenzivno oružje.
Isto važi za THADD!
A ti, g. PeroDD argumentiraj, da nije tako!Bear ima pravo.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  Nikola

Ne omogučava!!! Tomahawk se ispaljuje iz aviona ili mora. Kopnena verzija uništena 1987 i to su fakti
Isto vrijedi i za THAAD. Ti i Bear pričate gluposti koje nemaju veze s vezom.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  PeroDD

bazi Deveselu ugrađeni su lanseri napadne „strike“ verzije sustava antiraketne obrane Aegis dužine 7,7 metara koji pored raketa SM-3 mogu ispaljivati i krstareće rakete BGM-109 „Tomahawk“ s nuklearnim bojevim glavama, koje s dometom od oko 2500 kilometara lako mogu iz Deveselua prodrijeti duboko u Rusiju, sve do Moskve. Isti lanseri s mogućnošću ispaljivanja „Tomahawka“ bit će do 2018. instalirani i u poljskoj sekciji raketnog štita u Redzikowu, na obali Baltičkog mora. Formalno-pravno ugovor o raketama srednjeg dometa INF prekršen je već kopnenim baziranjem samog lansera zabranjenih raketa, ali tko može izričito tvrditi da je to lanser Mk41. On je jednostavno univerzalni lanser prvotno predviđen za ugradnju na ratne brodove koji može ispaljivati različite projektile – protuzrakoplovne, protubrodske, protupodmorničke, protubalističke SM-3 i krstareće rakete „Tomahawk“. Lanser Mk41 samo ima potencijal lansiranja ugovorom INF zabranjenog oružja, a Amerikanci tvrde da ga za to ni u kojem slučaju ne misle koristiti i da je namijenjen isključivo lansiranju antibalističkih raketa SM-3. Rusi pak tvrde da je ugovor prekršen jer je to lanser „Tomahawka“. Amerikanci i dalje tvrde da je to univerzalni lanser i da bi tek pojava samih projektila „Tomahawk“ u bazi Deveselu bilo kršenje sporazuma.

U svakom slučaju Rusi nemaju izbora nego računati da su u Rumunjskoj raspoređene američke krstareće rakete „Tomahawk“ i da će do 2018. godine biti raspoređene i u Poljskoj. Stoga za njihovu strategiju u situaciji kada moraju računati na prijetnju kojoj moraju prilagoditi svoj nuklearni sustav, a ne mogu je dokazati, sam ugovor INF iz 1987. nema više nikakvog smisla. Amerikanci pokušavaju iznuditi rusko povlačenje iz INF ugovora i njegovo potpuno dokidanje, koje bi otvorilo prostor planiranom ponovnom dovlačenju američkog nuklearnog oružja kopnenog baziranja na europsko tlo.

Inače sam raketni štit sustava Aegis Ashore za sada ima ograničene mogućnosti djelovanja na ruski globalni nuklearni potencijal. Eventualni strateški nuklearni udari prema SAD-u interkontinetalnim balističkim projektlima išli bi putanjama preko Arktika nedostižnim raketama SM-3. Njihova uloga ograničena je na europsku nuklearnu pozornicu gdje postaju središnja točka nove nuklearne utrke na europskim prostorima pritiskom na ruski arsenal srednjeg dometa, vlastitom prijetnjom ofenzivnog djelovanja nuklearnim oružjem srednjeg dometa prema ruskim ciljevima koja se temelji na sposobnosti korištenja projektila BGM-109 „Tomahawk“, snižavanjem nuklearnog praga i mogućim rušenjem sporazuma INF o raketama srednjeg dometa. To bi omogućilo ponovno dovlačenje američkog raketnog nuklarno sposobnog oružja srednjeg dometa kopnenog baziranja na europsko tlo i izravno sučeljavanje novih američkih i ruskih strateških koncepcija ograničenog nuklearnog sukoba u Europi. Sam raketni štit nije i nikada neće biti sposoban zaštiti europske prostore od potencijalnih ruskih nuklaernih udara, a proklamirani cilj zaštite od raketa tehnološki inferiornih država s područja Bliskog istoka je tehnički moguć, ali je logički besmislen, jer sva zbivanja na bliskoistočnim prostorima apsolutno kontrolira američka i europska saveznička politika. Ništa se tamo ne događa mimo njihova znanja, volje i kontrole, a najmanje nekakvo nuklearno granatiranje Europe.

Mornarički sustav proturaketne obrane sustava Aegis Ballistic Missile Defense System (Aegis BMD ili ABMD) prilagođen kopnenom baziranju kao Aegis Ashore Missile Defense System- AAMDS u Rumunjskoj i Poljskoj sa moćnim radarom AN/TPY-2 u Turskoj,zapovjedništvom u Ramsteinu u Njemačkoj i pomorskom komponentom od 4 razarača američke 6.flote sa identičnim naoružanjem svi zajedno uvezani u američki antibalistički sustav (Ground-Based Midcourse Defense -GMD) pod kontrolom američke agencije raketne obrane (U.S. Missile Defense Agency -MDA) dio je masivnog preustroja američkog nuklearnog arsenala i njegove sposobnosti vođenja ograničenog nuklarnog rata na europskim prostorima. Posljedično famozni raketni štit postao je prva crta nuklearnog sudara SAD-a i Rusije na europskom tlu.

Evo,da bar djelomicno razjasnimo problem

Logičar
Gost
Logičar
3 godine prije
Reply to  Bear

Kad bude lansirana prva raketa sa nuklearnim punjenjem bit će to 3.svetski rat koji će se voditi i iznad amerčkih tikvi.Naravno, prvo će stradati susedi-sateliti:Rumunija,Turska,Poljska ali u biti to je i nevažno da li ćemo stradati prvi ili peti dan.Biti će dan D za ljudsku civilizaciju a ko preživi zavidit će onima što su stradali prvog dana.

Tuberajt
Gost
Tuberajt
3 godine prije

Sve je ovo igrokaz u kojem smo mi najebali,a ne oni.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik