Sustav THAAD – Akcije i reakcije SAD-a, Južne Koreje, Rusije i Kine

THAAD - Južna Koreja - ISKANDER - Rusija
34 komentara

Krajem travnja je Pentagon počeo raspoređivati proturaketni sustav THAAD u Južnoj Koreji, koji je u ovom trenutku navodno operativan, čime je Trumpova administracija pokazala da u međunarodnim odnosima s kontradiktornim izjavama i nejasnim ciljevima slijedi put Baracka Obame.

Čak je i vojni i politički vrh Južne Koreje bio iznenađen brzinom reakcijom Trumpa na navodnu ugrozu od strane Sjeverne Koreje i prijevremeni raspoređivanjem sustava za kojega Peking i Rusija tvrde da uz minimalne preinake može postati ofenzivno oružje i prijetiti vojnoj infrastrukturi na njihovom teritoriju.

No, Trump ne samo da nije obraćao pozornost na Kinu i Rusiju, koji su ranije poručili da će zbog odluke Pentagona uspostaviti zajednički sustav obrane na Dalekom istoku, nego je američki predsjednik zbunio u svoje saveznike u Seulu.

Trump je bez ikakve zadrške rekao kako smatra da Južna Koreja treba platiti THAAD. Ova izjava sugerira da nešto u vojnom i političkom vrhu u Washingtonu i Seulu ne ide kako bi trebalo, barem kada su saveznici u pitanju.

Dakle, tijekom eskalacije napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje Trump kao da s Južnom Korejom želi riješiti neka nerazjašnjena pitanja.

Američki predsjednik smatra da je sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom “strašan” i da favorizira Seul na štetu SAD-a. Slično tome, Trump tvrdi da Južna Koreja treba platiti za raketni sustav THAAD, a na drugoj strani ga nije briga za geopolitičku stvarnost Južne Koreje, budući da se Kina oštro protivi raspoređivanju ovog sustava u blizini svojih granica.

Poznato je da se Japan i Južna Koreja oslanjaju na američku vojnu zaštitu, ali su istovremeno oprezni zbog iznenadnih i često opasnih američkih akcija.

Južna Koreja se dobro sjeća kako je u podršci Americi u ratu protiv Vijetnama žrtvovala svoje vojnike, dok je Japan sve do nedavno stajao daleko od vojnih aktivnosti Washingtona u regiji.

Trenutno je u Južnoj Koreji tek nešto više od 28 000 američkih vojnika, koji dijele dvije Koreje. U političkom smislu, Washington pozorno prati Seul i utječe na unutarnju politiku Južne Koreje uvijek kada primijeti naznake želje za većom neovisnošću.

Sada je Trump otišao tako daleko da  tvrdi kako Južna Koreja treba platiti THAAD, negoduje zbog slobodne trgovine između dviju zemalja, čime u neugodan položaj dovodi čak i proameričke snage u azijskoj zemlji.

“Obavijestio sam Južnu Koreju kako bi bilo prikladno da oni plate  milijardu dolara za sustav koji je fenomenalan i samo obara projektile s neba.”, rekao je Trump.

Moon Jae-in, predsjednički kandidat Južne Koreje, tvrdi da njegova zemlja niti je znala za raspoređivanje sustava, kao ni da treba platiti THAAD. Po njemu je to odluka koju mora donijeti novi predsjednik Južne Koreje, nakon što bude izabran. Dakle, ovako važne stvari se prema Moon Jae-inu ne rade na brzinu i bez konzultacija i moraju imati političko odobrenje Seula.

Osim toga, raspoređivanje sustava THAAD se iznenada vezalo za pitanje slobodne trgovine između SAD-a i Južne Koreje.

Reuters piše kako je prvi predsjednički kandidat Južne Koreje 9. svibnja zatražio da odgodi razmještanje sustava THAAD, rekavši da će nova administracija u Seulu morati odlučivati o tome. Ali tek nakon javne rasprave i pregovorima s Washingtonom.

Kim Ki-jung, savjetnik Moona za vanjske poslove, kaže kako stav Trumpove administracije uopće nije realan.

“Čak i ako kupimo THAAD, njime će upravljati američka vojska i on će i dalje biti u njihovim rukama. Dakle, kupnja je nemoguća opcija. To je bio naš argument kad smo uzimali u obzir ovo pitanje”, rekao je Kim Ki-jung.

Tu su i Trumpove glasne izjave o pogodnostima slobodne trgovine za Južnu Koreju, ali je pitanje je li pravi trenutak de se o tome govori baš sada? Iako traju napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, Trumpova administracija je nedavno slala nejasne signale da bi ipak moglo doći do kompromisa.

Naravno, Sjeverna Koreja bi se morala odreći svog arsenala i odustati od nuklearnih ambicija, što je teško ostvarivo, ali nije nemoguće.

Međutim, ovako snažan pristup Trumpove administracije je samo uznemirio političke i vojne lidere Južne Koreje, posebno uoči predstojećih izbora koji se moraju održati zbog opoziva predsjednicom Park Geuna-hye.

U stvari, čini se da Trump ovim akcijama želi propagandnu “pobjedu” i ratu u kojem je Južna Koreja obični pijun Washingtona. Zbog toga je čudan trenutak u kojem američki predsjednik otvara pitanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom, čak i ako ima opravdane argumente, jer sada i SAD i Južna Koreja moraju dokazati solidarnost u suprotstavljaju agresivnim namjerama Demokratska Narodne Republike Koreje.

No, ovo nije prvi put da Trump u međunarodnim odnosima s kontradiktornim izjavama i nejasnim ciljevima još jednom pokazuje da je vrlo sličan Obami, a možda se tijekom mandata pokaže i gorim.

Ruski odgovor na THAAD

U širem geopolitičkom kontekstu, Trump je raspoređivanje sustava THAAD u Južnoj Koreji dodatno pogoršao prevladavajuću filozofiju u bilateralnim odnosima s Moskvom, jer je doslovno pogazio sve odredbe Ugovora o protubalističkim projektilima.

Nema sumnje da će ovaj američki potez izazvati reakcije Moskve i Pekinga, koji će odgovoriti sustavima koji mogu neutralizirati THAAD razmješten u Južnoj Koreji. Nešto slično možemo vidjeti na europskom tlu, zbog raspoređivanja proturaketnog štita u Poljskoj i ruski odgovor u enklavi Kalinjingrad.

Dakle, Pentagon je u distriktu Seongju u pokrajini Gyeongsangbuk-do rasporedio sustav THAAD od kojeg su jedna baterija  sastoji od radara AN / TPY-2, komponenti za komandu i kontrolu, 6 transportnih lansirnih vozila i 48 presretača.

Nije naveden broj razmještenih baterija.

Domet presretanja sustava THAAD varira prema potrebi. Priopćeno je kako THAAD ima domet od barem 250 km i obara ciljeve na 150 km visine. U teoriji, sustav bi trebao služiti za suzbijanje prijetnje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje, ali Kina i Rusija ne vjeruju u te tvrdnje i pripremaju učinkovit odgovor.

Ruska reakcija je već najavljena i Moskva će “rasporediti sustave kojima će neutralizirati prijetnju”. Za sada nije točno navedeno koja su to oružja, ali ako uzmemo u obzir udaljenost ruskog teritorija od područja gdje se u Južnoj Koreji nalazi THAAD, onda bi se moglo raditi o sustavima Iskander ili Kalibar, koji su dobro poznati američkoj vojsci.

U ovom kontekstu su pogodni balistički raketni sustavi kratkog dometa Iskander, koji  službeno imaju domet od 500 kilometara, dovoljno da ugroze THAAD.

Međutim, pretpostavlja se da je raketni sustav Iskander daleko moćniji od službeno priznatog dometa i može gađati ciljeve barem do 700 kilometara udaljenosti, što je dovoljno da se ugrozi THAAD u Južnoj Koreji.

Ovdje imamo jednu zanimljivost. Naime, ranije je najavljeno da će američki THAAD biti raspoređen u Eumseongu i Pyeongtaeku, sjeverno od trenutne lokacije, navodno zbog potreba južnokorejskog obrane. Međutim, ta bi lokacija teoretski bila na dometu projektila Iskander, ako bi on bio oko 700 kilometara. Najnovije informacije iz Južne Koreje ukazuju da je THAAD postavljen u distriktu Seongju, što znači da je američka vojska pazila da sustav bude izvan maksimalnog dometa ruskih balističkih projektila.

Dakle, dobro se pazilo da THAAD bude udaljen od ruskog teritorija malo više od 700 kilometara, jer su u Pentagonu zapamtili izjavu Moskve da će, ako SAD i Južna Koreja postave spomenuti sustav, biti objavljen ruski odgovor.

Promjena lokacije može biti i “slučajna”, ali je vjerojatnije da je promjena zone razmještaja odlučena zbog najavljenog odgovora od strane Rusije. Udaljiti se malo kako bi se izbjegla izravna prijetnja je sasvim logičan odabir.

Međutim, udaljavanje od demilitarizirane zone znači i manje vremena za reakciju na eventualni napad sa sjevera, a kada govorimo o balističkim sustavima važan je i djelić sekunde. No, ostaje da se vidi gdje će THAAD konačno biti razmješten u Južnoj Koreji, iako je najavljeno da je mjesto za implementaciju sustava golf igralište 18 km sjeverno od mjesta Seongju.

Sudeći po dostupnim informacijama, baterije će biti raspoređene zapadno od igrališta za golf, na 680 metara visokoj planini. Dakle, THAAD će teoretski biti raspoređen u području izvan dometa ruskih projektila Iskander. Na kraju iznova dolazi do potpunog preokreta i američke baterije THAAD će biti raspoređene točno na igralištu za golf.

Jasan kineski odgovor se još čeka, ali ni on sigurno neće izostati. Ne treba zaboraviti na tračak nade i da će novo vodstvo Južne Koreje na Trumpove akcije odgovoriti kako su najavili u predizbornoj kampanji. Podsjetimo da favorit na izborima, Moon Jae-in, tvrdi da Seul niti je bio obaviješten o raspoređivanju sustava, a još manje o plaćanju za obranu i da će to biti predmet javne rasprave i pregovora s američko administracijom, koja je Južnu Koreju, kao običnog pijuna u geopolitičkim igrama Washingtona, dovela pred svršen čin.

razmještanjethaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
GlogovKolac
6 godine prije

Na visini od 150 km????

Weteran
6 godine prije

Glavobolja za Kinu ?
Ovo je prvenstveno usmereno na dalekometne balističke rakete Kine !?
Za Rusiju je minimalna pretnja ?!

apolo
6 godine prije

Radio Sjeverne Koreje je prije sat vremena poceo u eter slati sifrirane poruke. Dosad prije svakog lansiranja raketa su isto slali sifrirane poruke. Sto se tice tog raketnog stita THAAD on je opremljen radarima koji skeniraju bandu x, to puno bilo Kinu jer bez probleme skeniraju teritoriju Kine. I dalje sam uvjeran da Rohani okom, Kim skokom. Nema smisla da Juzna Koreja placa za sustav koji im samo donosi glavobolju.

Travis
6 godine prije

Toj budali Kimu treba rušiti svaku od tih njegovih igračaka.

Osoba C
6 godine prije

U J. Koreji je izvjestan vakum vlasti i u tom interregnumu je postavljen taj sistem. Jasno da je J. Koreja u podređenom položaju prema SAD, ali ovim činom, Ameri su je doveli u situaciju da može doći u pitanje i njen sam fizički opstanak. Dodatno ”saveznicima” žele za to ispostaviti račun, a i utjecati na njenu ekonomiju. Pred J. Korejom je vrlo zahtjevna situacija i ako joj se dovoljno jasno stavi na znanje od strane Rusa i Kineza, da je ta američka igra vrlo nezdrava za nju, moglo bi je se dovesti u situaciju da ona sama riješi tu stvar, na način da ”zamoli” Trumpa da je ne brani. Zbog higijene.

Nikola Turajlić
6 godine prije

Ma ljudi da li je to moguće, uskliknuo bi sada pok. sportski komentator Mladen Delić? Autor je donedavno bio glavni portalski Trumpov apologeta, kao Mesije koji će donijeti mir i pravdu ispaćenim dvonošcima na planeti Zemlji, a ovoga sada maltene proglašava za novog Hitlera, Staljina i sl. jer će biti još gori od Nobelovog laureata, notornog ratnog zločinca Obame. Kako je moguće da poprednji portalski geopolitički analitičar napravi, takorekuć preko noći, ovakav Kopernikanski obrat? Istina ovaj je vlasnik svojih riječi, pa ih može puštati i povlačiti iz opticaja kako mu se prohtije. Medjutim ovo ne dovodi samo u pitanje njegovu vjerodostojnost, već ga potpuno diskreditira kao analitičara i prognostičara, pogotovo što se to ne dešava prvi put. Jedino objašnjenje za takvo neprihvatljivo medijalno istupanje, je što ovaj postupa po narodnoj izreci: Što je babi milo, to se djedu (Babiću) i snilo. Drugim rječima ovaj uzima “Jovo za gotovo” izjave kojekakvih… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Kini ne odgovara usijanje i rat, ona bio da radi i prodaje za čitav svijet. Mislila je da će je tama financirati i dići na noge da oboje imaju koristi a da neće tama imati skrivenu agendu zvanu rat. Kina ne shvaća da je projekt koji će biti uništen da bi isti koji su je stvorili nahranili stvora. Nešto sad prave največu tvornicu za proizvodnju nuks podmornica sa dvije na doku odjednom, to su trebali napraviti prije deset godina. Pet godina su pravili onaj nosać da prekopiraju sovjetski kojeg kupiše od hohola, treba im najmanje 5 takovih da pokriju njima sve oko sebe. No kad vidiš 3 tera nosaća zvana Japan, Filipini, Tajvan onda se ćini sve to uzaludo u mogućem ratu jer su totalno okruženi. Jedina im je nada Rusija da ih štiti dok oni ne naprave dovoljno nuksica da ih se tama boji. No vrijeme je čimbenik, imaju… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Zajebite koreje i thaad , ili kako se vec to govno zove , na nama je da se gerilski zaletimo u slunj i oslobodimo poligon od fasista koji nam truju zemlju , izvore vode i zrak , a sve to placaju mafiji u zagrebu i to po 100 000 eura za sta vremena raktiranja osiromasenim uranom.

PeroDD
6 godine prije

Thaad je proturaketni sustav, ako nitko ne ispali rakete nema thaad što rušiti!! Dakle što su miroljubivi rusi toliko zabrinuti!! A to da se lako može “modificirati” u ofenzivno oružje je najobičnija izmišljotina da se progura teza o ugrožavanju rusa….

Tuberajt
6 godine prije

Sve je ovo igrokaz u kojem smo mi najebali,a ne oni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI