Kina i Rusija će zajednički odgovoriti američkom sustavu THAAD u Južnoj Koreji

THAAD
6 komentara

Odmah nakon prijetnji nove američke administracije da će Kini zabraniti pristup spornim otocima u Južnom kineskom moru, Peking i Moskva su dogovorili zajedničku strategiju u suprotstavljanju postavljanju američkog proturaketnog štita u Južnoj Koreji.

Kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, Kina i Rusija su se, kao odgovor na najavljeno raspoređivanje sustava THAAD u Južnoj Koreji, dogovorili o poduzimanju daljnjih protumjera, potvrdili su dužnosnici dvije zemlje.

Protumjere će biti usmjerene na zaštitu interesa Kine i Rusije i očuvanje strateške ravnotežu u regiji, navodi se u priopćenju nakon šestog kruga konzultacija Kina-Rusija o sigurnosnoj situaciji na sjeveroistoku Azije.

Dvije zemlje su ponovile svoje bojazni i čvrsto protivljenje namjerama Washingtona i Seula za raspoređivanje  proturaketnih sustava THAAD u Južnoj Koreji, navodi se u priopćenju.

Kina i Rusija su pozvale Sjedinjene Države i Južnu Koreju da rješavaju njihove sigurnosne probleme, ali da odustanu od raspoređivanja proturaketnih sustava na Korejskom poluotoku, stoji u priopćenju.

Seul i Washington su ovu odluku iznenada najavili u srpnju prošle godine i prvu bateriju sustava namjeravaju postaviti do kraja ove godine, što je izazvalo snažno protivljenje Kine i Rusije, jer radar američkog proturaketnog sustava može nadzirati dijelove teritorija i Kine i Rusije.

Sjedinjene Države i Južna Koreja tvrde da će se THAAD koristiti za neutralizaciju raketne prijetnje iz Sjeverne Koreje, ali Kina i Rusija vjeruju da ovaj moćan sustav može naškoditi njihovim strateškim interesima.

I Kina i Rusija vjeruju da je sadašnja situacija na Korejskom poluotoku i u sjeveroistoku Azije komplicirana i osjetljiva, navodi se u priopćenju.

Dvije zemlje su pozvale sve zainteresirane strane na suzdržanost kako bi se spriječile aktivnosti koje bi mogle pogoršati napetosti, dodaje se u priopćenju.

Također su potvrdile svoje inzistiranje na denuklearizaciji Korejskog poluotoka, očuvanju mira i stabilnosti poluotoka i traženju rješenja kroz dijalog i konzultacije.

Dvije zemlje su se također složile da će pojačati komunikaciju i koordinaciju, kako bi se zajednički nosile sa situacijom na sjeveroistoku Azije.

Sastanak u četvrtak su održali pomoćnik ministra vanjskih poslova Kine, Kong Xuanyou, te ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Igor Morgulov.

Hladni ratIgor MorgulovKong Xuanyouodgovorthaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Rusija i Kina trebaju biti ko prst i nokat i onda im mogu pušiti namjesnici stvora.

jale
7 godine prije

Ovako su počinjale ili počinju sve vojne krizne situacije su svijetu. Prvo ameri pod agendom zaštite postave rakete, zatim slijedi sličan odgovor sa druge strane koja bila da bila, i eto napetosti, puškaranja, mržnje i naposlijetku rata.

Slavko
7 godine prije

Sto dalje od svoje teritorije naprave rat amerima odgovara jer ce tako sacuvati svoju ekonomiju od unistenja dok ce konkurenciju pokusati unistiti izazivajuci rat u njihovoj blizini

Zvrk
7 godine prije

srećom pa je najrazvijenija koreja demokratski revolucionalizirana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI