SAD bi trebalo da napuste ”zastarjeli hladnoratovski mentalitet”

SAD i Kina
1 komentar

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning optužila je u četvrtak administraciju predsjednika Joea Bidena da se drži “zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta” umjesto da teži “korisnoj saradnji” s Pekingom. Govoreći o novoj američkoj nacionalnoj strategiji na redovnom brifingu za novinare, Mao je rekla da njena zemlja ne vidi nikakvu korist “u bilo kojoj retorici ili činu koji podgrijava geografski sukob ili konkurenciju velikih sila”.

“Protivimo se zastarjelom hladnoratovskom mentalitetu i načinu razmišljanja nulte sume”, naglasila je, misleći na način na koji je Kina opisana u novoj američkoj strategiji.

Prema dokumentu koji je Bijela kuća objavila u srijedu, Washington vidi Peking kao “jedinog konkurenta s namjerom da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moći da to učini”. Odgovarajući na ovu tvrdnju, Mao je napomenuo da je “razvoj Kine u osnovi o sreći ljudi i podmlađivanju nacije.”  Sjedinjene Američke Države, tvrdi ona, moraju slijediti principe međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i “saradnje na kojoj svi dobiju”, posebno sada, kada “svijet prolazi kroz promjene neviđene u jednom vijeku”.

“Kao najveća i razvijena zemlja u razvoju, Kina i SAD imaju odgovornost da brane svjetski mir i stabilnost i promoviraju ekonomski prosperitet i razvoj”, naglasila je ona. Konfrontacija neće koristiti ni Washingtonu ni Pekingu, rekla je glasnogovornica ministarstva, pozivajući SAD da svoje odnose s Kinom “vrate na stazu zdravog i stabilnog razvoja”. Zvaničnik ministarstva vanjskih poslova nastavio je kritizirati američku strategiju prema Kini sljedećeg dana, ovaj put komentarišući novu kontrolu izvoza SAD-a usmjerenu na kinesku industriju mikročipova.

Mao je optužio SAD da “pretjeraju u koncept nacionalne sigurnosti i zloupotrebe mjere kontrole izvoza kako bi bezobzirno ometali kineska preduzeća”.

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do značajne eskalacije tenzija između Washingtona i Pekinga, prvenstveno oko pitanja Tajvana. Kao osveta na kontroverznu posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, koju je Peking smatrao kršenjem politike jedne Kine, Peking je prekinuo komunikaciju s Washingtonom u brojnim vojnim i civilnim područjima. Pelosijeva posjeta je također potaknula kinesku vojsku da provede velike vojne vježbe u blizini ostrva.

Hladni ratkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To nije mentalitet to je strategija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI