fbpx

Deklasifikacija špijunskih fotografija otkriva skrivena nalazišta diljem svijeta

Arheoloska nalazišta diljem svijeta

Deklasificirane fotografija špijunskog zrakoplova U2, snimljene 1950-ih i 60-ih, otkrivaju skrivena arheološka nalazišta širom svijeta – uključujući pustinje u Jordanu i u drevnim  gradovima Aleppo i Nimrudu.

Crno-bijele fotografije koje je objavila CIA pokazuju niz područja od drevnog značaja, od mjesta duž Nila u Egiptu do grada Allepo u Siriji i asirskog grada Nimruda u suvremenom Iraku.

Slike su otkrile detalje, uključujući pretpovijesne  zamke za masovno ubijanje u istočnom Jordanu, sustave za navodnjavanje neo-asirskog carstva na sjeveru Iraka i močvarne zajednice na jugu Iraka.

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i Sveučilišta Harvard upotrijebili su slike, snimljene sa 13.000 milja iznad Zemlje.

Fotografije su snimljene tijekom misije kodnog naziva CHESS i deklasificirane su 1997. godine, ali nisu digitalno skenirane ili indeksirane, prema Gizmodu.

Stručnjaci dr. Emily Hammer i profesor Jason Ur izgradili su vlastiti indeks slika U2 i odabrali filmske role iz skladišta Nacionalnog arhiva u Kansasu.

To uključuje tisuće negativnih okvira visoke i niske rezolucije, koji su prekrivali tisuće metara filma koji je par detaljno prelio svjetlosnim stolom.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

“…pretpovijesne zamke za masovno ubijanje u istočnom Jordanu”…
Interesantno, zna li netko što je to, kako izgledaju i tko ih je gradio ??

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije
Reply to  otpisani

Čitao sam nešto o tome. Zamke su bile za masovno ubijanje životinja. Stjerali bi cijelo stado ili krdo i poubijali ga. Arheolozi misle da su ti lovci ubijali više životonja nego što su im bile potrebe. Ako ukucaš “ancient killing traps middle east” ili “desert kites” (trokutastog su oblika kao zmajevi koji lete) u tražilicu naći ćeš više o tome. Kad pokušavam zamisliti kako je to izgledalo, na pamet mi padne Battle of Crater iz američkog građanskog rata, episoda koja je prikazana u filmu Cold Mountain (na youtube-u – cold mountain, battle of crater) samo što su umjesto životnja u ovom slučaju bili ljudi.

Mladen
Gost
Mladen
1 godina prije

“snimljene sa 13.000 milja (13,2 milje) iznad Zemlje.” – ne kužim ?

Gjuro P.S.
Gost
Gjuro P.S.
1 godina prije
Reply to  Mladen

Radi se o NAUTICKIM MILJAMA

POVEZANE VIJESTI

Izbornik