Deklasifikacija špijunskih fotografija otkriva skrivena nalazišta diljem svijeta

Arheoloska nalazišta diljem svijeta
4 komentara

Deklasificirane fotografija špijunskog zrakoplova U2, snimljene 1950-ih i 60-ih, otkrivaju skrivena arheološka nalazišta širom svijeta – uključujući pustinje u Jordanu i u drevnim  gradovima Aleppo i Nimrudu.

Crno-bijele fotografije koje je objavila CIA pokazuju niz područja od drevnog značaja, od mjesta duž Nila u Egiptu do grada Allepo u Siriji i asirskog grada Nimruda u suvremenom Iraku.

Slike su otkrile detalje, uključujući pretpovijesne  zamke za masovno ubijanje u istočnom Jordanu, sustave za navodnjavanje neo-asirskog carstva na sjeveru Iraka i močvarne zajednice na jugu Iraka.

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i Sveučilišta Harvard upotrijebili su slike, snimljene sa 13.000 milja iznad Zemlje.

Fotografije su snimljene tijekom misije kodnog naziva CHESS i deklasificirane su 1997. godine, ali nisu digitalno skenirane ili indeksirane, prema Gizmodu.

Stručnjaci dr. Emily Hammer i profesor Jason Ur izgradili su vlastiti indeks slika U2 i odabrali filmske role iz skladišta Nacionalnog arhiva u Kansasu.

To uključuje tisuće negativnih okvira visoke i niske rezolucije, koji su prekrivali tisuće metara filma koji je par detaljno prelio svjetlosnim stolom.

Hladni ratNalazištaŠpijunski zrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

“…pretpovijesne zamke za masovno ubijanje u istočnom Jordanu”…
Interesantno, zna li netko što je to, kako izgledaju i tko ih je gradio ??

Mladen
4 godine prije

“snimljene sa 13.000 milja (13,2 milje) iznad Zemlje.” – ne kužim ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI