fbpx

Nakon podrške EU Trumpu, DW tvrdi kako je “Europa bez ugovora INF izgubljena”

Europa u opasnosti - ugovo INF

Nakon što su se zemlje Europske unije solidarizirale sa Sjedinjenim Državama i na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda odbile rusku rezoluciju o očuvanju ugovora u uklanjanju nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa u Europi, uključujući Rusiju, ugovor INF živi svoje posljednje dane. Deutsche Welle upozorava kako će se s njegovim raspadom Hladni rat vratiti u Europu, samo što će postati još hladniji i opasniji nego prije 30 godina.

Činjenica je da je sa stajališta sigurnosti Europska unija, iscrpljena krizama i lišena američke potpore, “sada u neizvjesnosti”, piše njemački novinar Christian F. Trippe.

INF ugovor se više ne može spasiti, piše Deutsche Welle. Hladni rat se vraća i za Europu će postati još hladniji i opasniji nego prije 30 godina, vjeruje autor članka. Istodobno, za EU je pitanje raspoređivanja projektila srednjeg i kratkog dometa na njezinom teritoriju oduvijek je bilo “pitanje života i smrti “.

“Zato njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas čini sve moguće napore kako bi sačuvao sporazume između Rusije i Sjedinjenih Država. No, INF živi svoje posljednje dane, da ga čak ni diplomatski defibrilator neće spasiti. Nijedna strana nije zainteresirana za dijalog, jer ovaj bilateralni sporazum ograničava njihove obrambene sposobnosti u globalnoj areni, posebno u kontekstu jačanja Kine, koja nije ograničena nikakvim obvezama”, tvrdi Christian Trippe, koji prešućuje rusku inicijativu u Ujedinjenim narodima.

Europa je, sa stajališta sigurnosti, “sada u neizvjesnosti “, nastavlja DW, između ostalog i zato što SAD više nisu “dobroćudni hegemon Zapada”.

Pod Donaldom Trumpom je Amerika je postala “nepouzdan partner “. Situaciju pogoršava i činjenica da je Europa već dugo u krizi. Brexit slabi i Veliku Britaniju i EU, a Francuska je pogođena unutarnjim političkim problemima. A što se tiče sigurnosne politike, Njemačku mnogi smatraju “bolesnikom Europe” u Uniji.

Njemačke vlasti planiraju aktivnije raspravljati o pitanjima kontrole oružja, kibernetičkih prijetnji i opasnosti od autonomnih sustava naoružanja u međunarodnim tijelima.

Nakon podrške EU Trumpu, DW tvrdi kako je "Europa bez ugovora INF izgubljena" 1

FOTO: rakete sistema Iskander 9M729 i 9M723k1

“To je pohvalno, ali kratkog roka, i neće dopustiti da se izvučemo iz strateškog zastoja u kojem su Europljani bili četvrt stoljeća nakon završetka Hladnog rata “, zaključuje autor.

Oglasio se i čelnik “Münchenske konferencije o sigurnosti”, koji priznaje da Rusija ne može ne biti zabrinuta zbog američkih projektila već raspoređenih u Europi.

“Američki projektili u Poljskoj i Rumunjskoj su alarmantni za Rusku Federaciju. Ruski nemiri se ne mogu tako lako ignorirati”, rekao je Wolfgang Ischinger u intervjuu za Hannoversche Allgemeine Zeitung.

“Nova utrka u naoružanju već je u tijeku”, izjavio je predsjednik Münchenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger.

“Uostalom, bez obzira na ugovor, projektilima kratkog i srednjeg dometa se svi naoružavaju, ne samo u Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Državama. Situacija je iznimno opasna i bez odlaska Sjedinjenih Država iz INF-a”, naglasio je njemački političar, čime sugerira da vjeruje u američke tvrdnje kako “sporni” ruski projektil 9M729 krši ugovor, iako ruska vojska i vlada tvrde suprotno.

Ischinger vjeruje da Moskva na kraju neće ispuniti zahtjeve Washingtona i neće uništiti “sporne sustave” kako se Sjedinjene Države ne bi povukle iz ugovora INF.

“Ako Amerikanci daju Rusima pristup svojim proturaketnim obrambenim sustavima u Poljskoj i Rumunjskoj, a Moskva, pak, pokaže maksimalnu transparentnost, tada se povjerenje može obnoviti. Međutim, već sada bi za to bilo potrebno pravo čudo”, izjavio je voditelj Münchenske konferencije o sigurnosti.

Odgovornost za situaciju oko ugovora INF Wolfgang Ischinger podjednako stavlja i na Rusku Federaciju i na Sjedinjene Države.

Moskva nije mogla pobiti tvrdnje da njezini novi sustavi ne potkopavaju Ugovor INF i da ne predstavljaju nuklearnu prijetnju Europi. U međuvremenu, projektili koje su SAD postavile u Poljskoj i Rumunjskoj mogu, prema Moskvi, za nekoliko minuta, na primjer, doseći St. Peterburg. Rusi su zbog toga uznemireni i njihova se tjeskoba ne može tako lako ignorirati. Teško je zamisliti što će početi Washington ako Rusija, kao i šezdesetih godina, postavi rakete na Kubu”, rekao je na kraju predsjednik Münchenske sigurnosne konferencije.

DW

Europske NATO zemlje se dragovoljno pretvorile u ruske mete

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

EU se izgubila u Trumpovoj straznjici, a mozda je vec ispala pa pluta u kanalizaciji sa ostalim drekom.
A sto cemo kada Trump lakomo zdere i puno se*e.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“Nijedna strana nije zainteresirana za dijalog” —– što će reći krivi su podjednako — što nije tačno jer Rusi odavno upozoravaju da namera SAD da se povuče iz ugovora dovodi svet pred katastrofu.

“Ako Amerikanci daju Rusima pristup svojim proturaketnim obrambenim sustavima u Poljskoj i Rumunjskoj, a Moskva, pak, pokaže maksimalnu transparentnost, tada se povjerenje može obnoviti” —- tako bi Rusija mogla da vidi izbliza protivraketne sisteme koje već dovoljno poznaju a Ameri bi mogli “da prebroje” sve ruske nuklearne kapacitete. Čak i da Rusi dobiju dozvolu za svekodnevnu kontrolu Ameri mogu da defanzivne lansere pretvore u ofanzivne ispod pola sata (priča se i za 10 minuta – dok Rusi u upravnoj zgradi tog sistema piju kafu). Stvarno treba biti vojni genije dabi shvatili zašto Rusi prigovaraju…

“Nova utrka u naoružanju već je u tijeku” — čak ni ovo nije dovoljno precizno ili da kažemo zastarelo je: “Sirijske vlasti zaprijetile su uzvraćanjem udarca protiv Izraela zbog izraelskih napada na Siriju ističući kako imaju legitimno pravo na obranu od izraelske agresije – konkretno navode kako su spremni udariti na međunarodnu zračnu luku u Tel Avivu, kao odgovor na izraelsko višestruko bombardiranje međunarodne zračne luke u Damasku. U izjavi se također navodi kako ovakvo uzvraćanje udarca sada može spriječiti samo UN Vijeće sigurnosti koje mora zaustaviti daljnje izraelske napade na Siriju i kršenje sirijskog zračnog prostora.” —– Ovo nije trka u naoružanju, ovo je skidanje rukavica. Došao je momenat koga smo se plašili ali smo znali da će doći – Rusija više neće eskivirati, neće trpeti provokacije. Ova izjava “sirijskih vlasti” je poruka Moskve Izraelu da ih čeka “ravnanje” ako se usude na ono za šta Rusi znaju da se spremaju (da li na Iran ili jače na Siriju – svejedno).

Retorika se više nego očigledno menja. Odavno više nema ono iritirajuće “naši zapadni partneri”, već se prešlo i na uzvratne pretnje a najnovije i direktne pretnje: “Уколико САД почну да размештају своје ракете по Европи, нама не преостаје ништа друго, него да одустанемо од дефанзивне концепције узвратног удара и пређемо на коцепцију превентивног-офанзивног удара напомињу руски експерти”. —– Znači ono od pre nekoliko meseci “lansiraćemo kada vidimo da su protivničke uzletele” već više ne važi. Sada se ozbiljno razmatra pravi preventivni udar. Da li je moguć novi Hladni rat? Ej, pa on punom snagom besni. Imamo li ekonomsku blokadu (delimičnu za sada)? Imamo li dovlačenje naoružanja i trupa na granice? Jesmo li slepi? Još samo da se “odrade” ratovi na granicama za njihovo definisanje – što počinje…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumy:
Zaboravili smo gdje smo zakopali ratnu sjekiru,prezaduženi smo(Aleric Bank),bizoni nam pasu na dug,a blijedolikim na kratak.Možeš li nam jeftino nabaviti detektor(jeftinu kinesku kopiju,a nemamo ni za baterije)za pronaći ratnu sjekiru.
Trećeg svijetskog rata neće biti!
Banda će ga nazvat Drugi i po!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ne brini Umpah, problem rešen. Dobićeš novu sekiru – džabe. Čak ćeš i lebac (otpis duga) da dobiješ ako sekiru budeš koristio prema uputstvu za upotrebu.
Ne brini ni za detektor za metal – biće metala gde god začeprkaš.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Nato se oglušuje na opetovane primjedbe i zahtjeve Rusije oko micanja “raketnog štita” u Poljskoj i Rumunjskoj.
Nato laže kada kaže da je štit dizajniran da EU zaštiti od Iranskih projektila.
Svima je jasno da Nato gradi više raketnih prstenova oko RF, prvi drugi i treći. To je sve dio jednog zajedničkog sistema, koji, nije ništa drugo nego direktna prijetnja RF.
Vrlo lako i brzo, rakete mogu biti modificirane i konvencionalne glave mogu biti zamijenjenje nuklearnim.
Bez da Poljski ili Rumunjski zvaničnici uopće znaju za to.
Putin je rekao nekolikoo puta, ovo se oglušuju.
Zato, sporne baze i raketni sustavi koji prijete sigurnosto RF, jako skoro će morati biti uništeni.
Ponavljam što sam već napisao, Nato, tj. US, FR, GB i DE dobit će ULTIMATUM od RF, da demontiraju i maknu instalacije, ili će iste biti uništene.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Nece rusi slati ultimatum vec prijateljski savjet. Kad rasporede po kontejnerima rakete za prvi udar i tad ce govoriti da bi to moglo ugroziti stabilnost i to je sve. Ali ako procijene da se sprema napad u Poljsku ce zveknuti nesto nalik na ono sto je izazvalo tunguski katastrofu. Rusi ce tvrditi da sa tim nista nemaju.

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista
2 godine prije
Reply to  tihobl

nemaju oni muda za to, pas koji laje, taj ne grize, sve će se završiti kao i šezdesetih, Déjà vu!
lako je lajati, dok je vuk daleko, ali kad vuk uđe u selo, pasu je mjesto u svojoj štenari!

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije

Nestankom tog sporazuma, i potencijalnim razmještanje raketa u eu, – Rusi su izjavili da u tom slučaju njihov sustav ‘ mrtve ruke’, “Perimeter”, NE BI MOGAO FUNKCIONIRATI.
Te da razmišljaju o – preventivnom udaru.
Evo izvatka, pa ako admin dopusti.
“… ,,U stanju je sprovesti u delo naredbu samo kada su u pitanju kopneni raketni sistemi i leteći raketonosači koji se nalaze u sistemu strateškog vazduhoplovstva. Međutim, kada su u pitanju podmornice strateške namene, koje se nalaze pod vodom, tu ,,Perimetr” ne može da izvrši naredbu koja bi dovela do plotunskog lansiranja balističkih raketa. Osim toga, rakete koje se nalaze pod efektivnom kontrolom ,,Perimetra” kao što su npr. projektili u podzemnim silosima, mogu biti uništene u prvom talasu hipotetičkog nuklearnog udara na Rusiju. Ovo bi uništilo dobar deo kapaciteta koji su upotrjebljivi kada je u pitanju ovaj sistem, što dovodi do zaključka da ovaj sistem nije pouzdan kada je u pitanju maksimalna iskoristljivost oružja koje bi sudelovalo u odmazdi”, – istakao je Sivkov, a prenosi ruski internet portal ,,Ridus”., prema webtribunu.

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije

Koji hladni rat? Kakav hladni rat? Rusija je jasno i glasno rekla da joj više ne pada na pamet imati novu utrku u naoružanju! Ono što su euro/nato integracionisti / atlantisti zaboravili je to da su karte sada potpuno drugačije pomiješane ,za razliku od prvog hladnog rata! USA/EU/Nato , to vražje trojstvo više nema ni moralnu, ni vojnu a da budemo iskreni ni ekonomsku snagu/ primat u svijetu da radi što , gdje i kako hoće! Svojom glupom i nemoralnom politikom su spojili Rusiju i Kinu u savez kojega nemaju snage rasturiti! Proklamirani Fukujamin ,, kraj povijesti ,, se dogodio samo u jnjihovim glavama ,i nigdje drugdje!

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Amerikanci če so boriti protiv Rusa do zadnjeg Europljana….
Zna se…
Ali, EU je nabavila 5 miliona migranta, to če biti “kanonenfutter”.
Bio plan, da se ustanovi vojska na njihovoj osnovi, zato so ih jih zvukli iz bliskog istoka, jer su se nadali, da če Rusija pokleknuti u Siriji i počet če sveobimni napad….
A Rusi, kao uvijek, porušili su im sve nade….

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  preseren3

JADNA JE EVROPA AKO JE BRANILI MIGRANTI-POBJEGULJE……

Mia
Gost
Mia
2 godine prije

Eu nikad nije imala pravca niti smjera upravo sto je dozvolila balkansku krizu i izoliranost sto nije sve zemlje juge primile u eu , zaustavila rat. Haha poljska i rumunjska nisu prvi put nastradale zbog te politike potrkusaca okrecu rakete rusiji a zadnji par stoljeca napad dolazio od strane njemacke i francuske, poljska samo od strane rusa bila okupirana u tijeku obrambene snage

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Koja ce se kmeka uhvatiti kad rusi promjene odbrambenu doktrinu i uvedu preventivni udar.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Svuda problemi u EU ekonomski politicki bezbednosni, i onda dodju kod nas i kazu kako ce pridruzivanje regiona EU doprineti stabilizaciji?!?
Neka hvala: https://youtu.be/sjvIO1W2M3Q

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Za izlazak iz INFa se zna več dosta vremena.. Bio je i prije izlazak iz ABMa….. Tad, kao i sad, nitko Evropu ništa ne pita… Evropa kao potpuno vazalna tvorevina nema pravo glasa na bilo šta ozbiljnog… Na kraju krajeva, sve to vrijeme, Evropa nije bila vezana sa INF sporazum, i opet se nije ništa naoružala, sve te godine…. Za Evropsku impotenciju po tom pitanju valjda nisu bili krivi Rusi, več zna se, ko…

mars
Gost
mars
2 godine prije

Od kako je SSSR prestao postojati, a Rusija kao njegov nasljednik u svim sferama ponovo egzistira kao samostalan državno-politički subjekt, SAD i NATO nastoje da je prvo sitnim i postepenim koracima devastiraju i stjeraju u mišiju rupu, a onda i po mogućnosti potpuno izbrišu sa geopolitičke karte svijeta kao državnu tvovrevinu. Jer kako drugačije tumačiti usisavanje bivših članica Varšavskog pakta pa čak i nekadašnjih dijelova samog SSSR-a (baltičke republike) pod svoje okrilje, raspoređivanje vojnih kapaciteta (pa čak i onih raketnih) na njihovim teritorijama, uprkos dogovoru i obećanjima koja su dali Gorbačovu da tako nešto neće biti činjeno, nego kao smislenu i ciljanu politiku da se Rusija sigurnosno ugrozi, a onda i ucjeni da radi ono što oni žele. Dok je potpuno, grickajući je malo po malo, kao državu ne izbrišu sa geopolitičke karte svijeta. Ali sada se vidi da su se debelo prešli čačkajući mečku u neku stvar, zaboravljajući da je mečka toliko snažna da lako može da zaigra i pred njihovim vratima ako to želi. Izgleda da im nije bila poznata ona stara narodna sa ovih naših prostora koja govori o čačaknju mečke po njenoj …..

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Prije će Ameri složiti WWIII nego dozvoliti približavanje Rusije i EU.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Problem je što ovi zapadni paraziti (u koje ću uračunati i svoje kolege SELjAKE) na sav svoj posao odmah uračunaju desetine procenata zarade i ako imaju normalnih 10/20 posto zarade kažu da su bili u gubitku i sve to smatraju propasti svijeta……dok sam radio sa vršalicom/drešom i živeo od nje maksimalno sam uzimao 7% od roda i vjerujte mi bio sam gazda ali više zbilja ne znam n koji način moje kolege računaju zaradu, ujam, profit ili najam.
Prokletinja je zavladala s narodom, dok je komunizam bio živ onda je i obično kinder jaje iz Njemačke bilo izuzetno kvalitetno a sa padom USSRa na zapdu sve gubi smisao a pogotovo ono realno i socijalno….sve je otišlo u 3 pič.e materine.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije

DW ? Citav clanak dozivljavam kao ‘pilu naopako’. Opet EU bez pomaganja ‘velikog brata’ u identitetskoj krizi . Boze, sta ce biti ako USrA stvarno pokaze ‘crveni karton’ EU ? Lijepo kaze nas narod: ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego…

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista
2 godine prije

Teško je zamisliti što će početi Washington ako Rusija, kao i šezdesetih godina, postavi rakete na Kubu”
quod licet Iovi, non licet bovi!

Володимѣръ
Gost
Володимѣръ
2 godine prije

hočemo referendum za pristup sovjetskom savezu ! dosta je ove kapitalističko-imperijalističke tiranije !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik