Nakon podrške EU Trumpu, DW tvrdi kako je “Europa bez ugovora INF izgubljena”

Europa u opasnosti - ugovo INF
21 komentar

Nakon što su se zemlje Europske unije solidarizirale sa Sjedinjenim Državama i na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda odbile rusku rezoluciju o očuvanju ugovora u uklanjanju nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa u Europi, uključujući Rusiju, ugovor INF živi svoje posljednje dane. Deutsche Welle upozorava kako će se s njegovim raspadom Hladni rat vratiti u Europu, samo što će postati još hladniji i opasniji nego prije 30 godina.

Činjenica je da je sa stajališta sigurnosti Europska unija, iscrpljena krizama i lišena američke potpore, “sada u neizvjesnosti”, piše njemački novinar Christian F. Trippe.

INF ugovor se više ne može spasiti, piše Deutsche Welle. Hladni rat se vraća i za Europu će postati još hladniji i opasniji nego prije 30 godina, vjeruje autor članka. Istodobno, za EU je pitanje raspoređivanja projektila srednjeg i kratkog dometa na njezinom teritoriju oduvijek je bilo “pitanje života i smrti “.

“Zato njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas čini sve moguće napore kako bi sačuvao sporazume između Rusije i Sjedinjenih Država. No, INF živi svoje posljednje dane, da ga čak ni diplomatski defibrilator neće spasiti. Nijedna strana nije zainteresirana za dijalog, jer ovaj bilateralni sporazum ograničava njihove obrambene sposobnosti u globalnoj areni, posebno u kontekstu jačanja Kine, koja nije ograničena nikakvim obvezama”, tvrdi Christian Trippe, koji prešućuje rusku inicijativu u Ujedinjenim narodima.

Europa je, sa stajališta sigurnosti, “sada u neizvjesnosti “, nastavlja DW, između ostalog i zato što SAD više nisu “dobroćudni hegemon Zapada”.

Pod Donaldom Trumpom je Amerika je postala “nepouzdan partner “. Situaciju pogoršava i činjenica da je Europa već dugo u krizi. Brexit slabi i Veliku Britaniju i EU, a Francuska je pogođena unutarnjim političkim problemima. A što se tiče sigurnosne politike, Njemačku mnogi smatraju “bolesnikom Europe” u Uniji.

Njemačke vlasti planiraju aktivnije raspravljati o pitanjima kontrole oružja, kibernetičkih prijetnji i opasnosti od autonomnih sustava naoružanja u međunarodnim tijelima.

FOTO: rakete sistema Iskander 9M729 i 9M723k1

“To je pohvalno, ali kratkog roka, i neće dopustiti da se izvučemo iz strateškog zastoja u kojem su Europljani bili četvrt stoljeća nakon završetka Hladnog rata “, zaključuje autor.

Oglasio se i čelnik “Münchenske konferencije o sigurnosti”, koji priznaje da Rusija ne može ne biti zabrinuta zbog američkih projektila već raspoređenih u Europi.

“Američki projektili u Poljskoj i Rumunjskoj su alarmantni za Rusku Federaciju. Ruski nemiri se ne mogu tako lako ignorirati”, rekao je Wolfgang Ischinger u intervjuu za Hannoversche Allgemeine Zeitung.

“Nova utrka u naoružanju već je u tijeku”, izjavio je predsjednik Münchenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger.

“Uostalom, bez obzira na ugovor, projektilima kratkog i srednjeg dometa se svi naoružavaju, ne samo u Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Državama. Situacija je iznimno opasna i bez odlaska Sjedinjenih Država iz INF-a”, naglasio je njemački političar, čime sugerira da vjeruje u američke tvrdnje kako “sporni” ruski projektil 9M729 krši ugovor, iako ruska vojska i vlada tvrde suprotno.

Ischinger vjeruje da Moskva na kraju neće ispuniti zahtjeve Washingtona i neće uništiti “sporne sustave” kako se Sjedinjene Države ne bi povukle iz ugovora INF.

“Ako Amerikanci daju Rusima pristup svojim proturaketnim obrambenim sustavima u Poljskoj i Rumunjskoj, a Moskva, pak, pokaže maksimalnu transparentnost, tada se povjerenje može obnoviti. Međutim, već sada bi za to bilo potrebno pravo čudo”, izjavio je voditelj Münchenske konferencije o sigurnosti.

Odgovornost za situaciju oko ugovora INF Wolfgang Ischinger podjednako stavlja i na Rusku Federaciju i na Sjedinjene Države.

Moskva nije mogla pobiti tvrdnje da njezini novi sustavi ne potkopavaju Ugovor INF i da ne predstavljaju nuklearnu prijetnju Europi. U međuvremenu, projektili koje su SAD postavile u Poljskoj i Rumunjskoj mogu, prema Moskvi, za nekoliko minuta, na primjer, doseći St. Peterburg. Rusi su zbog toga uznemireni i njihova se tjeskoba ne može tako lako ignorirati. Teško je zamisliti što će početi Washington ako Rusija, kao i šezdesetih godina, postavi rakete na Kubu”, rekao je na kraju predsjednik Münchenske sigurnosne konferencije.

DW

Europske NATO zemlje se dragovoljno pretvorile u ruske mete

Hladni ratHladni rat 2INF sporazumNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE iz pecalbe
5 godine prije

EU se izgubila u Trumpovoj straznjici, a mozda je vec ispala pa pluta u kanalizaciji sa ostalim drekom.
A sto cemo kada Trump lakomo zdere i puno se*e.

shumadinac
5 godine prije

“Nijedna strana nije zainteresirana za dijalog” —– što će reći krivi su podjednako — što nije tačno jer Rusi odavno upozoravaju da namera SAD da se povuče iz ugovora dovodi svet pred katastrofu. “Ako Amerikanci daju Rusima pristup svojim proturaketnim obrambenim sustavima u Poljskoj i Rumunjskoj, a Moskva, pak, pokaže maksimalnu transparentnost, tada se povjerenje može obnoviti” —- tako bi Rusija mogla da vidi izbliza protivraketne sisteme koje već dovoljno poznaju a Ameri bi mogli “da prebroje” sve ruske nuklearne kapacitete. Čak i da Rusi dobiju dozvolu za svekodnevnu kontrolu Ameri mogu da defanzivne lansere pretvore u ofanzivne ispod pola sata (priča se i za 10 minuta – dok Rusi u upravnoj zgradi tog sistema piju kafu). Stvarno treba biti vojni genije dabi shvatili zašto Rusi prigovaraju… “Nova utrka u naoružanju već je u tijeku” — čak ni ovo nije dovoljno precizno ili da kažemo zastarelo je: “Sirijske vlasti zaprijetile… Čitaj više »

Dečko sa ulice
5 godine prije

Nato se oglušuje na opetovane primjedbe i zahtjeve Rusije oko micanja “raketnog štita” u Poljskoj i Rumunjskoj.
Nato laže kada kaže da je štit dizajniran da EU zaštiti od Iranskih projektila.
Svima je jasno da Nato gradi više raketnih prstenova oko RF, prvi drugi i treći. To je sve dio jednog zajedničkog sistema, koji, nije ništa drugo nego direktna prijetnja RF.
Vrlo lako i brzo, rakete mogu biti modificirane i konvencionalne glave mogu biti zamijenjenje nuklearnim.
Bez da Poljski ili Rumunjski zvaničnici uopće znaju za to.
Putin je rekao nekolikoo puta, ovo se oglušuju.
Zato, sporne baze i raketni sustavi koji prijete sigurnosto RF, jako skoro će morati biti uništeni.
Ponavljam što sam već napisao, Nato, tj. US, FR, GB i DE dobit će ULTIMATUM od RF, da demontiraju i maknu instalacije, ili će iste biti uništene.

Podravec
5 godine prije

Koji hladni rat? Kakav hladni rat? Rusija je jasno i glasno rekla da joj više ne pada na pamet imati novu utrku u naoružanju! Ono što su euro/nato integracionisti / atlantisti zaboravili je to da su karte sada potpuno drugačije pomiješane ,za razliku od prvog hladnog rata! USA/EU/Nato , to vražje trojstvo više nema ni moralnu, ni vojnu a da budemo iskreni ni ekonomsku snagu/ primat u svijetu da radi što , gdje i kako hoće! Svojom glupom i nemoralnom politikom su spojili Rusiju i Kinu u savez kojega nemaju snage rasturiti! Proklamirani Fukujamin ,, kraj povijesti ,, se dogodio samo u jnjihovim glavama ,i nigdje drugdje!

preseren3
5 godine prije

Amerikanci če so boriti protiv Rusa do zadnjeg Europljana….
Zna se…
Ali, EU je nabavila 5 miliona migranta, to če biti “kanonenfutter”.
Bio plan, da se ustanovi vojska na njihovoj osnovi, zato so ih jih zvukli iz bliskog istoka, jer su se nadali, da če Rusija pokleknuti u Siriji i počet če sveobimni napad….
A Rusi, kao uvijek, porušili su im sve nade….

Mia
5 godine prije

Eu nikad nije imala pravca niti smjera upravo sto je dozvolila balkansku krizu i izoliranost sto nije sve zemlje juge primile u eu , zaustavila rat. Haha poljska i rumunjska nisu prvi put nastradale zbog te politike potrkusaca okrecu rakete rusiji a zadnji par stoljeca napad dolazio od strane njemacke i francuske, poljska samo od strane rusa bila okupirana u tijeku obrambene snage

tihobl
5 godine prije

Koja ce se kmeka uhvatiti kad rusi promjene odbrambenu doktrinu i uvedu preventivni udar.

Riddick
5 godine prije

Svuda problemi u EU ekonomski politicki bezbednosni, i onda dodju kod nas i kazu kako ce pridruzivanje regiona EU doprineti stabilizaciji?!?
Neka hvala: https://youtu.be/sjvIO1W2M3Q

Trubadur
5 godine prije

Za izlazak iz INFa se zna več dosta vremena.. Bio je i prije izlazak iz ABMa….. Tad, kao i sad, nitko Evropu ništa ne pita… Evropa kao potpuno vazalna tvorevina nema pravo glasa na bilo šta ozbiljnog… Na kraju krajeva, sve to vrijeme, Evropa nije bila vezana sa INF sporazum, i opet se nije ništa naoružala, sve te godine…. Za Evropsku impotenciju po tom pitanju valjda nisu bili krivi Rusi, več zna se, ko…

mars
5 godine prije

Od kako je SSSR prestao postojati, a Rusija kao njegov nasljednik u svim sferama ponovo egzistira kao samostalan državno-politički subjekt, SAD i NATO nastoje da je prvo sitnim i postepenim koracima devastiraju i stjeraju u mišiju rupu, a onda i po mogućnosti potpuno izbrišu sa geopolitičke karte svijeta kao državnu tvovrevinu. Jer kako drugačije tumačiti usisavanje bivših članica Varšavskog pakta pa čak i nekadašnjih dijelova samog SSSR-a (baltičke republike) pod svoje okrilje, raspoređivanje vojnih kapaciteta (pa čak i onih raketnih) na njihovim teritorijama, uprkos dogovoru i obećanjima koja su dali Gorbačovu da tako nešto neće biti činjeno, nego kao smislenu i ciljanu politiku da se Rusija sigurnosno ugrozi, a onda i ucjeni da radi ono što oni žele. Dok je potpuno, grickajući je malo po malo, kao državu ne izbrišu sa geopolitičke karte svijeta. Ali sada se vidi da su se debelo prešli čačkajući mečku u neku stvar, zaboravljajući da… Čitaj više »

Mercury
5 godine prije

Prije će Ameri složiti WWIII nego dozvoliti približavanje Rusije i EU.

Siniša
5 godine prije

Problem je što ovi zapadni paraziti (u koje ću uračunati i svoje kolege SELjAKE) na sav svoj posao odmah uračunaju desetine procenata zarade i ako imaju normalnih 10/20 posto zarade kažu da su bili u gubitku i sve to smatraju propasti svijeta……dok sam radio sa vršalicom/drešom i živeo od nje maksimalno sam uzimao 7% od roda i vjerujte mi bio sam gazda ali više zbilja ne znam n koji način moje kolege računaju zaradu, ujam, profit ili najam.
Prokletinja je zavladala s narodom, dok je komunizam bio živ onda je i obično kinder jaje iz Njemačke bilo izuzetno kvalitetno a sa padom USSRa na zapdu sve gubi smisao a pogotovo ono realno i socijalno….sve je otišlo u 3 pič.e materine.

Vrijedni radnik
5 godine prije

DW ? Citav clanak dozivljavam kao ‘pilu naopako’. Opet EU bez pomaganja ‘velikog brata’ u identitetskoj krizi . Boze, sta ce biti ako USrA stvarno pokaze ‘crveni karton’ EU ? Lijepo kaze nas narod: ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego…

antiimperijalista
5 godine prije

Teško je zamisliti što će početi Washington ako Rusija, kao i šezdesetih godina, postavi rakete na Kubu”
quod licet Iovi, non licet bovi!

Володимѣръ
5 godine prije

hočemo referendum za pristup sovjetskom savezu ! dosta je ove kapitalističko-imperijalističke tiranije !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI