Golubovi špijuni, cigarete, LSD: Čudni načini kojima je CIA pokušala pobijediti u hladnom ratu

CIA - Hladni rat - razne tehnike
3 komentara

CIA je deklasificirala dokumente koji otkrivaju špijunski program golubova tijekom hladnog rata, najnovije otkriće doista bizarnih sredstava koje su SAD koristile kako bi pobijedile u ratu, a one uključuju ubojite cigare, obučene delfine i akustične mačke.

Golubovi špijuni

CIA je deklasificirala detalje svoje tajne misije golubova špijuna koji su korišteni tijekom hladnog rata, nazvane ‘Tacana’. Pomoću ptica potajno su fotografirana mjesta unutar Sovjetskog Saveza. Golubovi su izabrani su zbog svoje sposobnosti navigacije koja ih vodi natrag kući, a oni su očito letjeli u svojim misijama dok za njih bile privezane skupe kamere.

S neba… i s mora

Novi dokumenti također otkrivaju kako je CIA koristila gavrane kako bi bacala uređaje za prisluškivanje na prozore i uvježbavala delfine za podvodne „lučke prodorne“ misije. Sisavci su također testirani da li mogu nositi senzore za otkrivanje sovjetskih nuklearnih podmornica i tragove radioaktivnog oružja. Na Key West Floridi SAD su pokušale koristiti delfine u podvodnim napadima protiv neprijateljske plovidbe.

Castrove-ubijajuće cigare, ronilačka odijela i školjke

Američka špijunska agencija osmislila je niz čudnih – i uzaludnih – zavjera za atentat na kubanskog predsjednika Fidela Castra tijekom hladnog rata, uključujući eksplozivne školjke i ubojite cigare.

CIA je planirala ubiti Castra s kutijom otrovanih cigara 1960. godine. Cigare su bile poprskane jakim toksinom botulina i isporučila ih je “neidentificirana osoba” 1961., ali ih Castro nikada nije pušio.

Agenciji je također sinula ideja o prekrivanju unutrašnjosti jednog njegovog ronilačkog odijela gljivicom koja uzrokuje kroničnu bolest i kontaminiranje dišnog aparata bacilima tuberkuloze, prema deklasificiranom izvještaju generalnog inspektora iz 1967., koji je dio izdanja Nacionalnog arhiva iz 2017. godine o atentatima na Johna F. Kennedyja.

Također je razmatrano postavljanje “eksplozivnih naprava na školjke” koje bi bile potopljene na području na kojem bi Castro često ronio.

Akustična mačka

CIA je potrošila 14 milijuna dolara za postavljanje uređaja za slušanje unutar mačaka šezdesetih godina. Plan je bio da lutaju unaokolo i slušaju ruske obavještajne podatke. Misija je propala već prvog dana, kad je mačka implantirana takvim uređajem pregažena ispred sovjetske ambasade u Washingtonu.

Scijentološki vidovnjaci

Uvjeren da su Sovjeti istraživali ekstrasenzornu percepciju (ESP) zbog špijunaže, CIA je pokrenula projekt “Zvjezdana vrata” 1970. kojeg je vodio scijentolog. Regrutirao je ljude, uključujući mnoge scijentologe, za koje se tvrdilo da imaju psihičke moći, za otkrivanje tajnih podataka. Ni taj projekt nije urodio plodom.

LSD za kontrolu uma

CIA-in projekt MK-ULTRA bio je prikriveni istraživački program za ljude, koji je potajno pokrenut 1950-ih i koji je testirao učinke lijekova poput LSD-a i MDMA-e za potencijalnu kontrolu uma i mučenje. Lijekovi su testirani na ljudima, od kojih mnogi nisu bili svjesni da su na njima eksperimentirali. S tim programom povezana je smrt najmanje jednog sudionika – Frank Olsona, američkog istraživača za bio oružje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Ovo o projektu Zvjezdana vrata je čista laž. Nazvali su bez veze neki projekt zvjezdan vrata da se skrene pažnja sa pravog projekta koji je istraživao zvjezdana vrata koja su pronađena u Egiptu. Po tome je čak snimljena serija zvjezdana vrata. Amerikanic nisu dugo znali pokrenuti ta vrata, kada su napokon uspjeli poslali su nekog vojnika kroz ta vrata. Vojnik je na drugoj planeti ostao godinama jer se nije mogao vratiti natrag. Kada se krajem devedeseti ipak vratio ( poslan je negdje šezdesetih godina prošlog stoljeća ) bio je presretan što se vratio jer je mislio da će tamo ostati zauvijek.

Max
3 godine prije

Točno o svemu tome je govorio i Krešimir Mišak u emisiji Na Rubu Znanosti a zna se i tko je izmislio lsd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI