Trumpovi savjetnici dizajniraju sankcije protiv Kine – Tko je sljedeći?

tramp12
23 komentara

Nakon probnog lansiranja navodno interkontinentalnog balističkog projektila od strane Sjeverne Koreje u petak, Sjedinjene Američke Države su ispitale sustav obrane od balističkih projektila srednjeg dometa. Pentagon je u nedjelju iz teretnog zrakoplova C17 iznad Pacifika ispalio projektil srednjeg dometa koji je presreo sustav THAAD postavljen u Aljasci, priopćila je američka agencija MDA.

Južna Koreja je nakon sjevernokorejskog testa najavila kako će ubrzati postavljanje sustava THAAD na svom teritoriju, iako su ove aktivnosti bile suspendirane od strane Seula.

Trump bijesan na Kinu ”jer ne obuzdava Kim Jong-una”

Plan Sjeverne Koreje da postane nuklearna sila velik je problem za Donalda Trumpa, koji zamjera Pekingu njegov pristup prema Pjongjangu. Američki predsjednik je u više navrata tražio od Kine da obuzda ambicije svog susjeda, ali je Peking uvijek odgovarao da je dijalog jedini način za smirivanje napetosti.

Trump je u subotu upozorio kako više neće dopustiti Kini da ne čini ništa vezi sa Sjevernom Korejom, koja je u nedjelju opet zaprijetila da će odgovoriti na vojne provokacije Washingtona. I na što se na kraju odlučila američka administracija? Nije teško pogoditi. Uvođenje sankcija protiv Kine. Zapravo, to je jedini ”diplomatski jezik” kojim se služi Washington, bilo da se radi i geopolitičkim suparnicima, ”nepoćudnim režimima” ili vazalskim državama.

Trumpovi savjetnici dizajniraju sankcije protiv Kine

Kako javlja Politico, savjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušavaju razviti niz ekonomskih mjera protiv Kine.

Prošlog vikenda su se Trumpovi savjetnici već sastali kako bi razgovarali o ovoj temi, ali konačna odluka bit će donesena ovog tjedna.

Politico navodi kako postoji nekoliko mogućnosti za sankcije, uključujući ograničenje trgovine i ekonomske sankcije, ali je prerano za reći što će biti odluka američkog predsjednika.

Trump se na sankcije protiv Kine  odlučio zbog situacije u Sjevernoj Koreji i nakon probnog lansiranja projektila prošlog petka. Donald Trump je rekao kako Kina nije napravila dovoljno napora da uvjeri Sjevernu Koreju da zaustavi razvoj svog nuklearnog programa i stvaranje oružja koja bi mogla pogoditi Sjedinjene Države.

Osim toga, Trump je u više navrata izjavio ”kako Kina provodi nepoštene trgovinske prakse”.

Jako sam razočaran u Kinu. Naše lude vođe u prošlosti su im omogućili da zarađuju stotine milijardi dolara godišnje, a oni ništa nisu učinili za nas po pitanju Sjeverne Koreje i samo razgovaraju. Mi nećemo dopustiti da se ovo nastavi. Kina lako može riješiti ovaj problem”, napisao je Trump na svom Twitteru.

Poznato je da najbliži savjetnici i pomoćnici Trumpa duže vrijeme predsjednika nagovaraju da bude oštriji prema Kini. To su politički savjetnik Stephen Miller, glavni strateg u sjeni Steve Bannon i trgovački savjetnik Peter Navarro. Njih trojica su sada dobili zadaću da dizajniraju sankcije protiv Kine.

Velika žrtva protukineskih sankcija će biti Kanada

Još se čeka službeni odgovor Pekinga, a za sada se oglasila Kanada, koja je priopćila da će bilo kakve sankcije protiv Kine nanijeti veliku štetu kanadskim kompanijama. Zapravo imamo sličnu situaciju kao sa sankcijama protiv Rusije, koje više pogađaju američke ”saveznike” u Europi.

Iako ovdje još nemamo konačni tekst sankcija protiv Kine, da su one ”na horizontu” potvrdila je i američka veleposlanica u Ujedinjenim Narodima Nikki Haley.

Ako Sjedinjene Američke Države nametnu ekonomske sankcije protiv Kine, kao reakciju na stvarni ili izmišljeni nedostatak akcije Pekinga protiv Sjeverne Koreje, kanadske tvrtke, posebno kanadske korporacije u američkom vlasništvu ili američke podružnica koji traže poslovne prilike u Kina, naći će se na udaru.

Iako je Kanada ”neovisna” od Sjedinjenih Američkih Država, američke sankcije uvijek imaju izvanteritorijalnu primjenu. Tako kanadske kompanije koje krše američki zakon mogu biti predmet tužiteljstva u Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga je Kanada oprezna i kanadske tvrtke moraju brzo uskladiti poslovanje i svoje aktivnosti.

Zbog značajne trgovinske razmjene koju kanadske tvrtke imaju s Kinom, nove ekonomske sankcije mogu biti najteže za kanadske tvrtke ikada.

Uz iznimku Kube, većina zemalja protiv kojih su Sjedinjene Države nametnule jednostrane sankcije nisu bile zemlje s kojima je Kanada imala značajne poslovne veze. No, to sada nije slučaj.

Ako Trump nametne veća ograničenja, čak i ona na financijske transakcije, to bi moglo imati značajan utjecaj na kanadske tvrtke koje s Kinom najvećim dijelom posluju u američkim dolarima, jer većina transakcija teče kroz američke financijske institucije.

Američke sankcije se pripremaju u vrijeme kada Kanada raspravlja o sporazumu o slobodnoj trgovini s Kinom, stoga ništa nije slučajno i Trump će stvoriti prepreke da se taj dogovor ne realizira.

Doduše, Kanada ima Zakon o izvanrednim mjerama kako bi blokirala primjenu izvnateritorijlnih sankcija na kanadske tvrtke i državljane, ali se u slučaju sankcioniranja financijskih tokova on ne bi mogao provesti. Kanada je ovaj zakon donijela kako bi učinkovito uklonila američke izvanteritorijalne sankcije protiv Kube.

Kako god bilo, najavljene Trumpove mjere protiv Kine bi i ovaj put mogle pogoditi bliskog američkog ”saveznika”, ovaj put Kanadu. Pričekajmo da tijekom tjedna Bijela kuća priopći koje mjere kani poduzeti protiv Pekinga, jer će se tek onda moći dati konačni sud. No, jedno je sigurno. Trump, američki Kongres i State Department su pokrenuli sukob s gotovo cijelim svijetom. Za sada su službeno ”na udaru” Rusija, Iran, Sjeverna Koreja, ”neizravno i velike zemlje takozvane” Stare Europe, a sada su ”na horizontu” sankcije protiv Kine. Tko će biti sljedeći…?

thaad
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Ma samo sto vise ovakvih poteza, pa da se Ameri svojim “saveznicima” razotkriju u pravom svjetlu po ekspresnom postupku. Ovo je pravo lice amerike !
I to nije razotkrivanje u stilu da “saveznici” nisu vec znali kakvi su, nego da brze shvate kako ih ovi vuku sa sobom u ponor.

Podravec
6 godine prije

Nu budala velikijeh!

vladek68
6 godine prije

Ma samo neka lupaju sankcije pritiv svih,ali baš svih.I to iz bilo kojeg razloga.Da na kraju baš nitko ne bude htio imati posla s njima.Priglupi,bahati kauboji su se opet malo zaigrali.Mislim da je vrijeme da im se to počne obijati o glavu

tak
6 godine prije

Mene zanima kako te sankcije funcioniraju? Jel se naplate od tvrtki koje račune imaju i u SAD (međunarodne korporacije). Čini mi se da bi se sve to skupa dalo zaobići osnivanjem proxy tvrtki koje posluju npr. sa Rusima i sa Kinom koje ne bi imale račune u SAD no detaljnijom analizom bile bi sestrinske tvrtke

shumadinac
6 godine prije

Godinama pišem: Amerika pokreće novi hladni rat! Odavno su shvatili da im je propao plan da kroz globalizaciju zavladaju kompletnom planetom i sada pokušavaju da spasu što se spasti može a to je razdvojiti istočni i zapadni blok u kome bi Amerika bila “Bog i batina”. Jasno je da dolar više ne može da bude osnovna svetska valuta ali na “američkom zapadu” može još dugo. I ne samo to, novi hladni rat Americi rešava gomilu problema tako da je sasvim realno očekivati dalje korake u tom pravcu od kojih su sankcije Kini sasvim logičan.

Jirźi
6 godine prije

Sve te silne sankcije kojim amerikanci plaše druge su potez očajnika i ništa više . Američkoj dominaciji kraj se bliži i takvi potezi nikoga ne plaše več samo ubrzavaju procese koji su neizbježni

Helena
6 godine prije

Mislim da Tramp ni najmanje nije glup. Ovo je jedini nacin da zemlju vrati izolacionizmu, tako sto ce okrenuti ceo svet protiv SAD. Ne samo tradicionalne neprijatelje, vec i prijatelje. Americki narod nista nece izgubiti. Samo oni koji su profitirali od americke uloge svetskog policajca i “liberalne” ekonomije. Mislim da ce im Tramp lepo smestiti.

Željko
6 godine prije

“No, jedno je sigurno. Trump, američki Kongres i State Department su pokrenuli sukob s gotovo cijelim svijetom. Za sada su službeno ”na udaru” Rusija, Iran, Sjeverna Koreja, ”neizravno i velike zemlje takozvane” Stare Europe, a sada su ”na horizontu” sankcije protiv Kine. Tko će biti sljedeći…?” Sve je rečeno, svaka vam čast na još jednom tekstu, ima još normalnih na planeti Zemlji!

Crni žutokljunac
6 godine prije

Pokušavaju izolirat svoje rivale,koji nisu pod njihovom kontrolom,od ostatka svijeta.A ovim ostalima nametnut svoja pravila igre.Možda stvarno idemo prema novom hladnom ratu.Jer samo izolacijom Kine,pa i Rusije,a guranjem svoje ekonomije se mogu održat kao velesila.Ako im to ne uspije,blizu je i veliki topli rat ili njihovo potonuće.Ja ne vjerujem da bi u slućaju pada,mirno prepustili ulogu svjetskog policajca.

Osoba C
6 godine prije

Sergei Ryabkov zamjenik ruskog šefa diplomacije Lavrova, izjavio je da se razmatraju varijante odgovora na američke sankcije, a jedna od njih je i ”stvaranjealternative dolarskom sistemu”.
O-ho-ho! Netko bi se trebao debelo zamisliti. Ovako nešto se još nije javno čulo od osobe koja sigurno zna šta govori.

Sardelino
6 godine prije

Neka susjedu crkne krava pa onda neću od njega imati potrebu kupovati mlijeko

bato
6 godine prije

taj tip misli da je na twiteru najpametniji, pa ni nezna da mu se pola globusa smije na njegim nebulozama, stvarno je ograničen uostalom kao svi ameri,……ološ pokvarena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI