Sjeverna Koreja lansirala dvije rakete u Japansko more

Raketa lansiranje

Sjeverna Koreja je lansirala dva projektila u more sa svoje istočne obale, javio je Zajednički štab Južne Koreje. Poslednje lansiranje prati Pjongjangov niz testova raketa kratkog dometa u poslednjih nedelja.

Rakete su, kako se izveštava, ispaljene sa mesta lansiranja u provinciji Kangvon u petak ujutro po lokalnom vremenu.

“Naša vojska nadgleda situaciju u slučaju dodatnih lansiranja uz zadržavanje povišenog stepena borbene gotovosti”, rekla je južnokorejska vojska, ne navodeći nikakve detalje o tipu  i vrsti dva lansirana projektila.

Novo lansiranje uslijedilo je manje od sedam dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa sa područja u blizini sjeveroistočnog grada Hamhung. Lansiranje je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što se američki ministar odbrane Mark Esper u subotu u Seulu susreo sa svojim južnokorejskim koleoma.

Šesti put u nešto više od tri nedelje Pjongjang je izveo raketnu probu. Oni su suspendovani zbog odmora u američko-severnokorejskim odnosima.

S zaustavljanjem razgovora o denuklearizaciji zbog insistiranja Washingtona da Pjongjang mora prvo da razoruža sve svoje nuklearne snage prijee nego što bilo kakve sankcije budu ublažene, Severna Koreja je pojačala svoju raketnu aktivnost, optužujući saveznike za „miniranje“ napora za uspostavljanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Najnovija kriza je eskalirala zbog vježbi koje se održavaju u kooperaciji između vojske Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja Wonsan
FOTO: Provincija Kangvon, poligon u blizini grada Wonsan

 

balističke raketeraketni test
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Da li je raketa ušla u Japansko teritorijalnop more. Ukoliko nije, koga briga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI