Sjeverna Koreja lansirala balističke rakete kratkog dometa!

Raketa Vision

Sjeverna Koreja je ispalila dva neidentifikovana projektila iz oblasti Wonson prema Japanskom moru. Razdaljina leta raketa je bila oko 430 kilometara.

Dva neidentifikovana projektila su lansirana u 05:34 i 05:57 po lokalnom vremenu odnosno u 21:34 i 21:57 prema našem vremenu saopštila je južnokorejskoa vojska.

“Naša vojska konstantno prati situaciju sa pokretima sjevernokorejske vojske i spremni smo na svako iznenadno lansiranje” rekao je južnokorejski komadant združenog štaba.

“SAD i Južna Koreja su u procesu analize detalja u vezi sa lansiranjem, smatramo da je Sjeverna Koreja lansirala bar jedan projektil kratkog dometa” rekao je neimenovani američki vojni zvaničnik.

Zvaničnik je napomenuo da lansiranje podsjeća na ono iz maja ove godine kada su takođe ispaljene rakete kratkog dometa.

Lansiranje dolazi samo dan nakon što je američki savjetnik za odbranu John Bolton održao sastanak sa južnokorejskim zvaničnicima u Seulu, gdje su razgovarali o bilateralnim pitanjima uključujući denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Vipin Narang, vanredni profesor političkih nauka na MIT-u rekao je da je na osnovu opisa američkog zvaničnika vjerovatno u pitanju balistička raketa na čvrsto gorivo, pod kolokvijalnim nazivom “Kimskander”.

Kimskander predstavlja neoficijalno ime za novi raketni sistem Sjeverne Koreje koji je po svemu sudeći kopija ruskog Iskandera i kineskog DF-12. Postoje spekulacije da su sjevernokorejski inženjeri uspjeli proizvesti i kopije ruskih raktea 9M728 kao i problematičnu 9M729

Sjeverna Koreja je izvela sličnu probu u maju, prvi put posle 2017. godine, što je poslužilo kao jasno upozorenjeKim Jong-una na tok razgovora sa Sjedinjenim Državama, koji je bio zamrznut nakon što je Trump napustio sastanak u Vijetnamu početkom februara.

Jučerašnje lansiranje vjerovatno služi kao direktno upozorenje nakon najave od 20. jula da će SAD i Južna Koreja održati zajedničke vojne vježbe narednog mjeseca, uprkos tvrdnjama Pyongyanga da bi se na taj način prekršio sporazum koji je predsjednik Donald Trump napravio sa liderom Sjeverne Koreje, Kim Jong-unom.

Agencije

balističke raketetestiranje oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

….imperijalisti razumiju samo govor oružja…stoga svaka kimova je …rekli bi crnogorci….kao u njegoša.

Kažun
4 godine prije

KN-23 SRBM/nešto slično 9k720 Iskander M?

Max
4 godine prije

Sjeverna Koreja stalno pokazuje napredak i moć

nessy
4 godine prije

Predlazem jos bolji naslov,
“Sjeverna Koreja ispalila!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI