Rusija testira novu nuklearnu balističku raketu koja može “izbjeći otkrivanje NATO-a” dok napetosti rastu na Bliskom istoku

Projektili
8 komentara

Rusija je prošli tjedan testirala projektil za koji neki tvrde da bi mogao biti nova vrsta interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) s nuklearnim sposobnostima koje mogu izbjeći otkrivanje NATO-a.

U testu, koji je obavljen prošlog petka, projektil je uspješno lansiran u južnoj Rusiji u kompleksu Kapustin Jar. U priopćenju se navodi da je testiranje potvrdilo “visoku pouzdanost ruskih projektila za osiguranje strateške sigurnosti” i da su rezultati postignuti “u potpunosti”.

Rusija rutinski izvodi probna lansiranja mnogih svojih projektila. Međutim, činjenica da su odbili imenovati tip projektila koji je ovom prilikom testiran potaknula je mnogo nagađanja i strahova da bi zemlja mogla biti spremna eskalirati sukob u Ukrajini i potencijalno dovesti do trećeg svjetskog rata.

Ruski vojni komentator pukovnik Viktor Baranets napisao je da je projektil navodno “valcerirao” na nebu i ostavio za sobom jedinstvene tragove dima. Rekao je da mnogi stručnjaci misle da se radi o novoj mobilnoj izvedbi ruske Yars ICBM te da su “sve obavještajne službe NATO-a na nogama” nakon testa. Ako je tako, to bi označilo značajan napredak u odnosu na njihove postojeće Yarsove, koji se moraju utovariti u silos kako bi se mogli lansirati. To ih čini privlačnim metama za neprijatelje.

Također je primijetio da bi ruski neprijatelji mogli imati problema s otkrivanjem oružja i da bi sustavi za otkrivanje projektila mogli teško razumjeti njegovu logiku leta i predvidjeti njihovu putanju.

Testovi dolaze u trenutku kada odnosi Rusije i NATO-a postaju sve sporniji i Rusija dobiva sve veću prednost u Ukrajini dok Zapad počinje smanjivati svoju vojnu potporu Kijevu.

Putin možda želi iskoristiti rastuće bliskoistočne napetosti

Konzultant za obrambenu industriju i analitičar Nicholas Drummond nedavno je upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin možda želi upotrijebiti oružje za masovno uništenje u Ukrajini dok je Zapad ometen sukobom između Izraela i Irana. On vjeruje da će Rusija biti “oduševljena” nedavnim razvojem događaja.

Objavio je na X: “Pitanje je što će Iran sljedeće učiniti? I kako će Izrael odgovoriti? Na rubu smo velikog sukoba na Bliskom istoku.

“Ovo će oduševiti Putina jer nastoji pripojiti Ukrajinu u cijelosti. Više je nego vjerojatno da Rusija planira pojačati svoje aktivnosti u Ukrajini. Možda čak traži izgovor da upotrijebi oružje za masovno uništenje. Osim ako Ukrajina ne dobije resursa za odbijanje obnovljenog ruskog napada, više će teritorija biti izgubljeno, posve neovisno o tome što se događa u Ukrajini, Putin je svačiji problem.”

Rusija tiho opskrbljuje Iran protuzračnim bacačima, bespilotnim letjelicama i drugim topništvom dok situacija na Bliskom istoku eskalira. Moskva je obećala podržati Iran s naprednim borbenim zrakoplovima i zračnom obrambenom tehnologijom dok se suočava s potencijalnim protuudarima iz Izraela nakon njegovog presretnutog napada na Tel Aviv koji je uključivao stotine dronova prošlog vikenda. Iran je navodno pokazao poseban interes za ruske protuzračne bacače S-400, koji imaju moć otkriti i uništiti izraelske i američke nevidljive borbene zrakoplove.

NATOprojektilrusijatestiranje oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
12 dana prije

Frka.
Niko ne zna sta je isprobano na poligonu, pa ni rusi. Neki misle da je nova PVO raketa.

Zanimljivija je sudbina topolja koji se povlace iz uptrebe. Njihova reciklaza je skupa i ici ce u kosmos noseci satelite. Oko 60 komada postaju jeftini nosaci satelita, a na preostale idu nenuklearne glave. Ako taurusi pogode krimski most topolji ce udaritipo njemackim mostovima.

Max
12 dana prije

Neki govore da Iran opskrbljuje Rusiju dronovima i raketama ali sve spomenuto u ovom članku je sigurno realnije. To jest Rusija će opremiti Iran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI