fbpx

Komadi Antarktičkog leda propuštaju radioaktivni klor iz nuklearnih testova

Led na Anktartiku

Američki testovi nuklearnog oružja provedeni u Tihom oceanu tijekom 1950-ih i 1960-ih rezultirali su ispuštanjem visokih koncentracija radioaktivnih izotopa koji su u plinovitom obliku putovali diljem svijeta, a nešto plina se na kraju nataložilo na Antarktičkom ledu.

Ogromne ledene ploče s Antarktike još uvijek ispuštaju radioaktivni klor koji se tu nakupio nakon ispitivanja nuklearnog oružja provedenog 1950-ih, pokazala je nova studija objavljena u Journal of Geophysical Research – Atmospheres.

Mélanie Baroni, geoznanstvenica iz Europskog centra za istraživanje i podučavanje geoznanosti i okoliša u Aix-en-Provenceu, i njezine kolege ispitale su emisiju klora u različitim dijelovima Antarktike u područjima gdje su godišnje snježne padavine visoke, u odnosu na područja gdje su snježne padavine niske.

Znanstvenici često koriste radioaktivne izotope kako bi odredili starost leda, bušenjem ledenih ploča i ispitivanjem uzoraka, kao dio istraživanja misterije Zemljine prošlosti.

Neki oblici klora-36 nastaju prirodno, ali mogu se proizvesti i tijekom nuklearnih eksplozija kada neutroni reagiraju s klorom u morskoj vodi.

Stručnjaci su otkrili kako su visoke razine klora-36 i dalje prisutne u blizini leda oko lokacije s malo snježnih padavina, otkrila je ruska istraživačka stanica Vostok.

Budući da se prirodno proizvedeni klor-36 stalno skladišti u slojevima snijega Antarktike, rezultati pokazuju kako na mjestima i dalje postoji oblik umjetnog klora koji je rezultat nuklearnih testova iz 1950-ih i 1960-ih.

“U globalnoj atmosferi više nema nuklearnog klora-36. Zato … bismo trebali posvuda promatrati prirodnu razinu klora-36”, rekla je Baroni, koautorica nove studije.

SAD su između 1946. i 1962. provodile nuklearna ispitivanja u Pacifiku, uzrokujući reakcije koje su stvorile visoke koncentracije izotopa poput klora-36.

Oni su stigli do stratosfere i obišli svijet.

Kako je dio plina stigao do Antarktike, taložio se na njenom ledu, gdje je ostao do danas.

Dok su se, posljednjih godina, ostali izotopi proizvedeni testiranjem nuklearnih bombi, uglavnom vratili na razine prije testiranja, znanstvenici su očekivali kako će isto biti i s klorom-36.

Više razine klora-36 u Vostoku sugeriraju kako se i dalje ispušta radioaktivni klor iz ispitivanja nuklearnih bombi iz 1950-ih i 1960-ih.

To je objašnjeno mobilnošću klora-36 u plinovitom obliku na mjestima s niskim akumulacijama snijega koja se nalaze na visokoj antarktičkoj visoravni, poput Vostoka.

Stručnjaci dodaju kako je oslobođena količina premala da bi mogla utjecati na okoliš.

Znanstvenici trenutno planiraju izbušiti ledenu jezgru staru 1,5 milijuna godina na Antarktiku, a razumijevanje načina na koji Vostok oslobađa ljudski klor-36 moglo bi pomoći u upotrebi izotopa za prikupljanje podataka iz drevne ledene jezgre, rekla je Baroni.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ah ti zločesti Ameri,opet su napravili sr…e,gle čuda od ukupno izvedena 2053 nuklearna testa do danas,Ameri su izveli od toga polovicu 1032 puta,znači samo je američki klor tamo u ledu,a ostali pretpostavljam su odmah očistili iza sebe pa njihovih go..na nema,a ova Mélanie Baroni iz Europskog centra za istraživanje i podučavanje geoznanosti i okoliša u Aix-en-Provenceu, izgleda da je zaboravila da su Francuzi imali 210 pokusa,i to većinom na Pacifiku,a u tome imaju još i prste Rusi sa 715, Britanci sa 45, Kina 45 i mislim još Indija i Pakistan sa 7-8 testova, bilo ih je jedan dio od toga i podzemnih,a kuda je ta radijacija otišla….pljuc..

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  alfa33

Da bi se taj radioaktivni klor mogao nataloziti na antarktiku nuklearni pokusi su morali biti izvedeni oko ili juzno od ekvatora. Dakle rusi otpadaju. Prouci malo kako zracne struje na planetu funkcioniraju. Osim toga rusi su pokuse izvodili u kazahstanu daleko od mora tako da oni ne mogu biti odgovorni za radioaktivni klor koji nastaje kako u clanku pise zbog morske vode

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

“Komadi Antarktičkog leda propuštaju radioaktivni klor iz nuklearnih testova”?
Pobogu brate, valjda “ispuštaju”, ako su ga prije nakupili. Propuštaju je ako kroz njih prolazi.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  Toni

haha, kad bi Nermin razumio barem polovicu ovoga sto je prepisao…

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

To nije najgore što su Amerikanci napravili nažalost, Jer su se dosjetili kako zauvijek zagaditi vodu na cijeloj planeti. Tako što koriste metodu Hidrauličkog frakturiranja ( Engleski naziv Fracking ) da bi izvadili naftu iz zemlje. Kada izbuše rupe u stijenama onda u njih trpaju otrovne kemikalije i tako zagade svu pitku vodu u blizini. To sada rade u Hrvatskoj i svi šute, od takozvanih ekologa do novinara.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Ante

Hrvatski sabor je odobrio Amerikancima koncesiju za to. U Slavoniji već ima tih istražnih bušotina.

Dean
Gost
Dean
1 godina prije
Reply to  Ante

Nisi odgovorio na pitanje gdje se to izvodi u HR? Ili bar gdje se to planira? Ako se to još ne koristi nigdje, onda ne možeš pisati “to sada rade”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik