Komadi Antarktičkog leda propuštaju radioaktivni klor iz nuklearnih testova

Led na Anktartiku
7 komentara

Američki testovi nuklearnog oružja provedeni u Tihom oceanu tijekom 1950-ih i 1960-ih rezultirali su ispuštanjem visokih koncentracija radioaktivnih izotopa koji su u plinovitom obliku putovali diljem svijeta, a nešto plina se na kraju nataložilo na Antarktičkom ledu.

Ogromne ledene ploče s Antarktike još uvijek ispuštaju radioaktivni klor koji se tu nakupio nakon ispitivanja nuklearnog oružja provedenog 1950-ih, pokazala je nova studija objavljena u Journal of Geophysical Research – Atmospheres.

Mélanie Baroni, geoznanstvenica iz Europskog centra za istraživanje i podučavanje geoznanosti i okoliša u Aix-en-Provenceu, i njezine kolege ispitale su emisiju klora u različitim dijelovima Antarktike u područjima gdje su godišnje snježne padavine visoke, u odnosu na područja gdje su snježne padavine niske.

Znanstvenici često koriste radioaktivne izotope kako bi odredili starost leda, bušenjem ledenih ploča i ispitivanjem uzoraka, kao dio istraživanja misterije Zemljine prošlosti.

Neki oblici klora-36 nastaju prirodno, ali mogu se proizvesti i tijekom nuklearnih eksplozija kada neutroni reagiraju s klorom u morskoj vodi.

Stručnjaci su otkrili kako su visoke razine klora-36 i dalje prisutne u blizini leda oko lokacije s malo snježnih padavina, otkrila je ruska istraživačka stanica Vostok.

Budući da se prirodno proizvedeni klor-36 stalno skladišti u slojevima snijega Antarktike, rezultati pokazuju kako na mjestima i dalje postoji oblik umjetnog klora koji je rezultat nuklearnih testova iz 1950-ih i 1960-ih.

“U globalnoj atmosferi više nema nuklearnog klora-36. Zato … bismo trebali posvuda promatrati prirodnu razinu klora-36”, rekla je Baroni, koautorica nove studije.

SAD su između 1946. i 1962. provodile nuklearna ispitivanja u Pacifiku, uzrokujući reakcije koje su stvorile visoke koncentracije izotopa poput klora-36.

Oni su stigli do stratosfere i obišli svijet.

Kako je dio plina stigao do Antarktike, taložio se na njenom ledu, gdje je ostao do danas.

Dok su se, posljednjih godina, ostali izotopi proizvedeni testiranjem nuklearnih bombi, uglavnom vratili na razine prije testiranja, znanstvenici su očekivali kako će isto biti i s klorom-36.

Više razine klora-36 u Vostoku sugeriraju kako se i dalje ispušta radioaktivni klor iz ispitivanja nuklearnih bombi iz 1950-ih i 1960-ih.

To je objašnjeno mobilnošću klora-36 u plinovitom obliku na mjestima s niskim akumulacijama snijega koja se nalaze na visokoj antarktičkoj visoravni, poput Vostoka.

Stručnjaci dodaju kako je oslobođena količina premala da bi mogla utjecati na okoliš.

Znanstvenici trenutno planiraju izbušiti ledenu jezgru staru 1,5 milijuna godina na Antarktiku, a razumijevanje načina na koji Vostok oslobađa ljudski klor-36 moglo bi pomoći u upotrebi izotopa za prikupljanje podataka iz drevne ledene jezgre, rekla je Baroni.

Klor-36testiranje oružjazagađenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
4 godine prije

Ah ti zločesti Ameri,opet su napravili sr…e,gle čuda od ukupno izvedena 2053 nuklearna testa do danas,Ameri su izveli od toga polovicu 1032 puta,znači samo je američki klor tamo u ledu,a ostali pretpostavljam su odmah očistili iza sebe pa njihovih go..na nema,a ova Mélanie Baroni iz Europskog centra za istraživanje i podučavanje geoznanosti i okoliša u Aix-en-Provenceu, izgleda da je zaboravila da su Francuzi imali 210 pokusa,i to većinom na Pacifiku,a u tome imaju još i prste Rusi sa 715, Britanci sa 45, Kina 45 i mislim još Indija i Pakistan sa 7-8 testova, bilo ih je jedan dio od toga i podzemnih,a kuda je ta radijacija otišla….pljuc..

Toni
4 godine prije

“Komadi Antarktičkog leda propuštaju radioaktivni klor iz nuklearnih testova”?
Pobogu brate, valjda “ispuštaju”, ako su ga prije nakupili. Propuštaju je ako kroz njih prolazi.

Ante
4 godine prije

To nije najgore što su Amerikanci napravili nažalost, Jer su se dosjetili kako zauvijek zagaditi vodu na cijeloj planeti. Tako što koriste metodu Hidrauličkog frakturiranja ( Engleski naziv Fracking ) da bi izvadili naftu iz zemlje. Kada izbuše rupe u stijenama onda u njih trpaju otrovne kemikalije i tako zagade svu pitku vodu u blizini. To sada rade u Hrvatskoj i svi šute, od takozvanih ekologa do novinara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI